Deze functie is momenteel beschikbaar in de geïntegreerde functionaliteit in Google Workspace. Lees dit artikel om aan de slag te gaan met de nieuwe functionaliteit.

Een automatisch antwoord vanwege vakantie maken

Als je je Gmail-account even niet gebruikt vanwege een vakantie of omdat je geen internetverbinding hebt, kun je een automatisch antwoord instellen om mensen te laten weten dat je berichten niet meteen kunt beantwoorden. Als mensen je een bericht sturen, ontvangen ze een automatisch antwoord met daarin het door jou opgestelde afwezigheidsbericht.
Wil je meer uit Google-apps halen op het werk of op school? Meld je aan voor een kosteloze proefperiode voor Google Workspace.

Een automatisch antwoord in- of uitschakelen

1. Open de Gmail-app op je iPhone of iPad.
  2. Tik linksboven op Menu en dan Instellingen.
  3. Tik onder Opstellen en beantwoorden op Automatisch antwoord.
  4. Zet 'Automatisch antwoord' aan.
  5. Voer de periode, het onderwerp en het bericht in.
  6. Tik rechtsboven op Opslaan.
Tip: Zet als je terug bent 'Automatisch antwoord' uit.

Wanneer je automatische antwoord wordt verstuurd

Je automatische antwoord begint om 00:00 uur op de startdatum en eindigt om 23:59 uur op de einddatum, tenzij je de functie eerder uitzet.

In de meeste gevallen wordt je automatische antwoord één keer verstuurd naar mensen die je e-mailen.

Dit zijn de situaties waarin iemand je automatische antwoord vaker dan één keer kan ontvangen:

• Als dezelfde persoon na vier dagen opnieuw contact met je opneemt terwijl je automatische antwoord nog steeds is ingeschakeld, ontvangt diegene je automatische antwoord opnieuw.
  • Je automatische antwoord wordt telkens wanneer je dit bewerkt opnieuw gestart. Als iemand je oorspronkelijke automatische antwoord ontvangt en je opnieuw een e-mail stuurt nadat je het antwoord hebt bewerkt, ontvangt diegene je automatische antwoord opnieuw.

Tip: Je kunt kiezen of je antwoord naar iedereen, alleen naar je contacten of alleen naar mensen binnen je organisatie wordt gestuurd.

Als je de selectievakjes 'Alleen een antwoord sturen naar personen in mijn contactpersonen' en 'Alleen een antwoord sturen naar personen in mijn domein' aanvinkt, is je automatische antwoord alleen zichtbaar voor de personen in je contactpersonen en in je domein.

Tip: Voor berichten die in je map met spam terechtkomen en berichten die zijn verstuurd naar een mailinglijst waarop je bent geabonneerd, wordt geen automatisch antwoord verstuurd.

De afwezigheidsstatus achterhalen

Je kunt afwezigheidsstatussen zien in Gmail.

Als mensen niet aanwezig zijn, laat Gmail hun afwezigheidsstatus zien als je een e-mail aan die persoon opstelt. Je kunt de e-mail nog steeds versturen, maar de betreffende persoon reageert mogelijk pas als hij of zij terug is. Als je Chat hebt aangezet in Gmail, krijg je de afwezigheidsstatus ook te zien als je een privéchat stuurt.

Als iemand geen toestemming heeft om je afwezigheidsafspraak te bekijken, geeft Gmail niet aan dat je afwezig bent.

Je afwezigheidsstatus delen

Als je anderen wilt laten zien dat je afwezig bent, deel je je agenda en maak je een afwezigheidsafspraak. De afspraak moet de hele dag duren of langer duren dan je werktijden.