Google Drive-bijlagen verzenden in Gmail

Als je berichten in Gmail verzendt, kun je bestanden van Google Drive toevoegen, zoals documenten en foto's. Dit is vooral handig als het document groter is dan de Gmail-limiet voor bestandsgrootte of als je met anderen aan het document wilt samenwerken.

Een Google Drive-bijlage verzenden

1. Open Gmail.
  2. Klik op Opstellen.
  3. Klik op Google Drive Drive.
  4. Selecteer de bestanden die je wilt bijvoegen.
  5. Kies onder aan de pagina hoe je het bestand wilt verzenden:
    • Drive-link: dit werkt voor bestanden die je hebt gemaakt in Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties of Formulieren.
    • Bijlage: dit werkt alleen voor bestanden die niet zijn gemaakt in Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties of Formulieren.
  6. Klik op Invoegen.

Instellingen voor het delen van Google Drive-bestanden

Als je een Google Drive-bestand aan een bericht toevoegt, controleert Gmail of je ontvangers toegang hebben tot het bestand. Als dit niet zo is, wordt je gevraagd de deelinstellingen van het bestand te wijzigen voordat je je bericht stuurt.

Delen met iedereen die de link heeft

Als je 'Iedereen met de link' kiest als instelling voor delen, kun je aangeven of mensen het bestand kunnen bekijken, van opmerkingen kunnen voorzien of kunnen bewerken.

Als het bericht wordt doorgestuurd of als er nieuwe mensen worden toegevoegd aan het gesprek, hebben deze personen dezelfde rechten als degenen naar wie je het bericht oorspronkelijk hebt gestuurd.

Ontvangers hoeven geen Google-account te hebben om het bestand te bekijken of te bewerken.

Alleen delen met e-mailontvangers

Als je wilt dat alleen de ontvangers van je bericht het bestand kunnen bekijken of bewerken, klik je op 'Meer opties' wanneer er wordt gevraagd je bestandsinstellingen te wijzigen.

Als je het bestand privé houdt, kunnen de ontvangers het bestand niet bekijken als:

• Ze geen Google-account hebben
  • Het door jou gebruikte e-mailadres geen Google-account is
  • Ze het bericht hebben ontvangen via een mailinglijst (tenzij de mailinglijst wordt beheerd via Google Discussiegroepen en het bestand wordt gedeeld met de groep)

Opmerking: Als een bestand niet met anderen kan worden gedeeld, laat Gmail je dit weten. Je moet dan wellicht contact opnemen met de oorspronkelijke eigenaar van het bestand om de instellingen voor delen aan te passen.

Deelopties wanneer je Gmail gebruikt via je werk, school of andere organisatie

Als je Gmail gebruikt via je werk, school of andere organisatie, kan de beheerder beperkingen opleggen voor de bestanden die je kunt delen en met wie je bestanden kunt delen.

Alleen mensen met een Google-account kunnen Google Drive-bestanden bekijken die je in Gmail toevoegt.

Vivian is Gmail-expert en auteur van deze Help-pagina. Geef haar feedback over deze Help-pagina.