Bestanden invoegen in Gmail met Google Drive

Als je een bestand in Gmail wilt verzenden, zoals een foto of Word-document, kun je het bestand bijvoegen vanaf je computer of het bestand in je bericht invoegen met Google Drive.

Waarom zou ik een bestand invoegen vanuit Drive in plaats van een bestand bij te voegen?

Grotere bestanden verzenden
Vanaf je computer kun je slechts bestanden van maximaal 25 MB (megabyte) bijvoegen. Als je Drive gebruikt om bestanden toe te voegen, kun je bestanden sturen tot wel 15 GB (gigabytes). Als je betaalt voor een opslagmogelijkheid, kun je bestanden sturen tot wel 1 TB.
Eenvoudig samenwerken

Je bent wellicht gewend om bijlagen te verzenden om samen aan een project te werken. Stel, je stuurt je curriculum vitae ter beoordeling naar een vriend, een familielid en een adviseur. Hierdoor krijg je waarschijnlijk verschillende versies van hetzelfde document: een van je vriend, een van je familielid en een van je adviseur. Al die versies nemen niet alleen meer ruimte in beslag in je postvak IN, maar zijn ook lastig uit elkaar te houden. Door een document in te voegen via Google Drive kun je dit vermijden. Met Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties kun je elkaars bewerkingen en reacties meteen zien. Eventuele wijzigingen die mensen waarmee je samenwerkt aanbrengen in het bestand, zijn meteen zichtbaar voor de mensen waarmee je het hebt gedeeld. Je hoeft dus geen nieuwe versie van het bestand toe te voegen aan een e-mail en naar iedereen te verzenden.

Door een bestand in te voegen met Google Drive, kun je dus ook efficiënter samenwerken aan een bestand. Iedereen heeft toegang tot dezelfde inhoud, compleet met afbeeldingen en tekst- en videobestanden, die kunnen worden bekeken met Google Drive-viewer. Je kunt deze bestanden zelfs online bewerken of gebruiken als je Chrome-apps voor Drive installeert.

Bij het verzenden van je bericht controleert Gmail of je ontvangers toegang hebben tot het bestand. Zo nodig word je gevraagd de instellingen voor delen van de ingevoegde bestanden te wijzigen.
Bepaal wie je bestanden kunnen zien
Als je een bijlage hebt verstuurd, kan iedereen deze inzien. Als je bestanden met Drive invoegt, kunnen deze alleen worden ingezien door de personen waarmee je die bestanden deelt. Je kunt het bestand op elk gewenst moment verwijderen of de instellingen voor het delen ervan wijzigen. Meer informatie

Een Drive-bestand invoegen (desktopcomputer):

1. Klik op het Google Drive-pictogram insert from Drive onderaan de e-mail die je aan het schrijven bent. In het weergegeven venster kun je een bestand uploaden naar Google Drive. Je kunt ook naar bestanden bladeren of bestanden zoeken die je hebt opgeslagen in Drive. Als de bestanden al in Drive zijn opgeslagen, kun je de selectievakjes naast de gewenste bestanden aanvinken.
  2. Je hebt hier twee opties:
    • Het bestand delen via Drive (standaardoptie). Dit werkt voor bestanden die je hebt gemaakt in Drive zoals Google Documenten of Spreadsheets en voor andere bestanden zoals pdf's die je hebt gedownload.
    • Het bestand verzenden als bijlage door op Bijlage te klikken. Dit werkt alleen voor bestanden die niet in Drive zijn gemaakt (dus niet voor Google Documenten, Spreadsheets, enzovoort).
  3. Klik op Invoegen.

Er wordt een link aan je bericht toegevoegd waarop ontvangers kunnen klikken om je bestand te bekijken.

Een Drive-bestand invoegen (Android):

1. Tik op het menu-pictogram (drie grijze stippen, of de menu-knop van je apparaat).
  2. Tik op Invoegen vanuit Drive.
  3. Zoek het item dat je wilt bijvoegen en tik op dat item.
  4. Tik in de rechterbenedenhoek op Selecteren.
  5. Je ziet dan het bestand inline in je bericht.

Een Drive-bestand invoegen (iOS)

1. Begin met het schrijven van een e-mail.
  2. Tik op het paperclip-pictogram.
  3. Tik op Invoegen vanuit Drive.
  4. Kies het bestand dat je wilt verzenden.
  5. Als het Drive-bestand niet is gedeeld met de mensen waarnaar je de e-mail verzendt, wordt een vak weergegeven waarin je wordt gevraagd de rechten te wijzigen nadat je op de knop 'Verzenden' hebt getikt.