Bestanden invoegen in Gmail met Google Drive

Als je een bestand in Gmail wilt verzenden, zoals een foto of Word-document, kun je het bestand bijvoegen vanaf je computer of het bestand in je bericht invoegen met Google Drive.

Waarom zou ik een bestand van Drive invoegen in plaats van een bestand bij te voegen?

Grotere bestanden verzenden
Vanaf je computer kun je slechts bestanden van maximaal 25 MB (megabyte) bijvoegen. Als je Drive gebruikt om bestanden toe te voegen, kun je bestanden sturen tot wel 15 GB (gigabytes). Als je betaalt voor een opslagmogelijkheid, kun je bestanden sturen tot wel 1 TB.
Eenvoudig samenwerken

Je bent wellicht gewend om bijlagen te verzenden om samen aan een project te werken. Stel, je stuurt je curriculum vitae ter beoordeling naar een vriend, een familielid en een adviseur. Hierdoor krijg je waarschijnlijk verschillende versies van hetzelfde document: een van je vriend, een van je familielid en een van je adviseur. Al die versies nemen niet alleen meer ruimte in beslag in je postvak, maar zijn ook lastig uit elkaar te houden. Door een document in te voegen via Google Drive kun je dit vermijden. Met Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties kun je elkaars bewerkingen en reacties meteen zien. Eventuele wijzigingen die mensen waarmee je samenwerkt aanbrengen in het bestand, zijn meteen zichtbaar voor de mensen waarmee je het hebt gedeeld. Je hoeft dus geen nieuwe versie van het bestand toe te voegen aan een e-mail en naar iedereen te verzenden.

Door een bestand in te voegen met Google Drive, kun je dus ook efficiënter samen aan een bestand werken. Iedereen heeft toegang tot dezelfde inhoud, compleet met afbeeldingen en tekst- en videobestanden, die kunnen worden bekeken met Google Drive-viewer. Je kunt deze bestanden zelfs online bewerken of gebruiken als je Chrome-apps voor Drive installeert.

Bij het verzenden van je bericht controleert Gmail of je ontvangers toegang hebben tot het bestand. Zo nodig wordt je gevraagd de instellingen voor delen van de ingevoegde bestanden te wijzigen.
Bepaal wie je bestanden kunnen zien
Als je een bijlage hebt verstuurd, kan iedereen deze inzien. Als je bestanden met Drive invoegt, kunnen deze alleen worden ingezien door de personen waarmee je die bestanden deelt. Je kunt het bestand op elk gewenst moment verwijderen of de instellingen voor het delen ervan wijzigen. Meer informatie

Een Drive-bestand invoegen (desktopcomputer):

Als je bestanden wilt invoegen met Google Drive op een desktopcomputer, moet je de nieuwe opstel- en antwoordervaring van Gmail gebruiken.
  1. Klik op het Google Drive-pictogram insert from Drive onderaan de e-mail die je aan het schrijven bent. In het weergegeven venster kun je een bestand uploaden naar Google Drive. Je kunt ook naar bestanden bladeren of bestanden zoeken die je hebt opgeslagen in Drive. Als de bestanden al in Drive zijn opgeslagen, kun je de selectievakjes naast de gewenste bestanden aanvinken.
  2. Klik op de knop Invoegen.

Er wordt een link aan je bericht toegevoegd waarop ontvangers kunnen klikken om je bestand te bekijken.

Een Drive-bestand invoegen (Android):

1. Raak het menu-pictogram aan (drie grijze stippen, of de menu-knop van je apparaat).
  2. Raak Invoegen vanuit Drive aan.
  3. Zoek het item dat je wilt bijvoegen en raak het aan.
  4. Raak in de rechterbenedenhoek Selecteren aan.
  5. Je ziet dan het bestand inline in je bericht.

Een Drive-bestand invoegen (iOS)

1. Begin met het schrijven van een e-mail.
  2. Raak het paperclip-pictogram aan.
  3. Raak Invoegen vanuit Drive aan.
  4. Kies het bestand dat je wilt verzenden.
  5. Als het Drive-bestand niet is gedeeld met de mensen waarnaar je de e-mail verzendt, wordt een vak weergegeven waarin je wordt gevraagd de rechten te wijzigen nadat je op de knop 'Verzenden' hebt getikt.