Guide för skärmläsaranvändare som byter från vanlig HTML-vy till standardvy i Gmail

Standardvyn i Gmail har fler funktioner och är ännu smidigare att använda än den vanliga HTML-vyn. I standardvyn är Gmail ett webbprogram med kortkommandon för att snabbt utföra åtgärder och navigera i gränssnittet. Ett webbprogram innebär att genvägar till appar används för att navigera på och interagera med webbplatsen. En webbsida innebär att kortkommandon (eller kommandon) används för att navigera på och interagera med sidan.

Om du vet hur Gmail fungerar i vanlig HTML-vy, kan du använda den här guiden till att lära dig använda standardvyn i Gmail som en webbsida i skärmläsaren.

Tips!

Uppdatera inställningarna

Uppdatera inställningarna för standardvyn om du använder skärmläsare med vanlig HTML-vy.

Använda vyn Kompakt i Gmail

Om du även använder skärmförstorare kan du använda en kompakt vy av inkorgen som liknar vanlig HTML-vy.

Öppna menyn Snabbinställningar i det övre sidhuvudet genom att trycka på Tabb till knappen Inställningar och trycka på Retur. Det går även att använda navigeringskommandon med skärmläsarens knappar.

Tryck på alternativknapparna när Snabbinställningar är öppet och välj Kompakt.

Uppdatera inkorgens inställningar

Hitta fler inställningar för inkorgen:

1. Öppna menyn Snabbinställningar.
  2. Tryck på Tabb (eller Skift + Tabb) till knappen Visa alla inställningar.
  3. Tryck på Retur.
    • Det här öppnar en sida med fler inställningar än i vanlig HTML-vy.
    • Fokus är inställt på fliken Allmänt.
  4. Tryck två gånger på Tabb från fliken Allmänt för att gå till fliken Inkorg.
  5. Tryck på Retur.

Ta bort Inkorgskategorier

På fliken Inkorg:

1. Navigera mellan kryssrutor med skärmläsarens virtuella markör eller med läget Bläddring.
  2. Tryck på blanksteg för att avmarkera följande:
    • Kampanjer
    • Socialt
    • Uppdateringar
    • Forum

När du har tagit bort Inkorgskategorier grupperas alla e-postmeddelanden i den primära inkorgen.

Tips! Läs mer om att ställa in Inkorgskategorier om du föredrar att gruppera e-post i dessa kategorier.

Inaktivera läsrutan

När fokus ligger på ett meddelande i konversationslistan visar läsrutan innehållet i meddelandet. Förbättra svarstiden och förenkla navigeringen genom att stänga av läsrutan.

På fliken Inkorg:

1. Tryck på tabbtangenten för att gå till kryssrutan Aktivera läsruta.
  2. Tryck på blanksteg för att avmarkera.

Inaktivera prioritetsmarkörer

Om du låter prioritetsmarkörer vara aktiverade meddelas prioritetsstatus i standardvyn och en extra kryssruta läggs till på konversationslistan. Eftersom prioritetsmarkörer inte presenterades i vanlig HTML-vy på grund av standardläsning av skiljetecken kan det vara bra att inaktivera dem.

På fliken Inkorg:

1. Tryck på tabbtangenten för att gå till alternativknappen Visa markeringar.
  2. Välj Inga markeringar genom att trycka på nedåtpilen.

Spara ändringarna

Tryck på Tabb till knappen Spara ändringar och tryck på Retur när du har uppdaterat inkorgens inställningar. Fokus återgår till Gmails konversationslista.

Anpassa skärmläsningsprogrammets inställningar

Moderna skärmläsare anpassas automatiskt till webbappar såsom Gmail genom att följa tangentbordsfokus när det flyttas. Det kan vara praktiskt, men det inaktiverar även skärmläsarens kortkommandon med en bokstav som används för att navigera i Gmail som en webbsida.

Förhindra att skärmläsaren anpassar sig automatiskt efter Gmail:

• JAWS: Uppdatera inställningarna för att stänga av Automatiskt formulärläge.
  • NVDA: Uppdatera inställningarna för bläddringsläget för att stänga av respons för fokus- och textmarkörrörelse.

Dessa ändringar bör fortfarande göra det möjligt att använda Gmail i standardvyn som en webbsida med JAWS eller NVDA.

Öppna Använda Gmail med skärmläsare om du vill använda Gmail som webbapp med ChromeVox och Voiceover.

När du har uppdaterat inställningarna återställer kanske skärmläsaren sitt virtuella fokus eller bläddringsfokus till toppen av sidan i Gmail. Navigera tillbaka till din tidigare plats när det här händer.

Aktivera och utforska nya kortkommandon

Förbättra funktionerna i standardvyn genom att aktivera och använda kortkommandon. Kontrollera att skärmläsarens virtuella markör eller bläddringsläget är inaktiverat och att fokus inte ligger på ett redigeringsfält.

Visa dialogrutan för kortkommandon i Gmail:

1. Tryck på Skift + snedstreck.
    • Du hör kanske en varning om aktiverade eller inaktiverade kortkommandon.
  2. Navigera med Tabb till länken Aktivera eller Inaktivera.
    • Om det står Inaktivera på länken går det att använda kortkommandon.
    • Om det står Aktivera på länken måste du trycka på Retur för att aktivera kortkommandon.

Öppna listan med kortkommandon i ett nytt fönster:

1. Tryck på Tabb till länken Öppna i ett nytt fönster på samma sida.
  2. Tryck på Retur.
    • Det här öppnar hjälpsidan Kortkommandon för Gmail.
    • På hjälpsidan finns det flera avsnitt som går att komprimera. Utöka ett avsnitt på hjälpsidan genom att navigera till knappen med avsnittsnamnet och trycka på Retur.

Det går även att utforska dialogrutan Kortkommandon med skärmläsarens läskommandon:

• Innehållet visas i flera tabeller, där den första kolumnen är kortkommandot och den andra kolumnen är åtgärden som utförs.
  • Vissa av kortkommandona använder skiljetecken. Du måste kanske justera skärmläsarens inställningar för skiljetecken.
  • Det går även att noggrant granska tecknen för varje genväg.
  • Efter länken Aktivera/inaktivera visas en lista med genvägar som du måste aktivera för att använda. Många av dessa genvägar är enskilda bokstäver som står i konflikt med skärmläsarens webbnavigering. Bokstaven X visar till exempel ett urval av en konversation i stället för skärmläsarens kommando att navigera efter kryssruta.

Navigera i Gmail i standardvy

Jämfört med vanlig HTML-vy finns det några skillnader på att navigera i Gmail med standardvyn.

Konversationslistor

Precis som i inkorgen visas konversationslistor i en tabell med en kryssruta i den första kolumnen för varje konversation. Samma information presenteras nu i fler kolumner:

• Stjärnmärk följer kryssrutan (där den tidigare kombinerades med kryssrutan). I stället för att navigera till Fler åtgärder kan du aktivera knappen Stjärnmärk direkt i kolumnen.
  • I stället för att visas som skiljetecken i avsändarfältet följer Relevans efter Stjärnmärk. Om det inte är inaktiverat går det att markera eller avmarkera kryssrutan Relevans i kolumnen.
  • I stället för att kombineras med Ämne följer Bilaga Ämne.

Om du vill granska en annan uppsättning konversationer, såsom Skickat, Utkast eller All e-post, går det att använda skärmläsarens kommando för att navigera i en lista med länkar och sedan aktivera motsvarande länk.

Det finns även kortkommandon för webbprogram som du kan navigera till direkt:

• All e-post: g, sedan a
  • Skickat: g, sedan t
  • Inkorg: g, sedan i

Mer information finns i Använda etiketter för att ordna e-post.

Navigera bland dina konversationer

I standardvyn finns fortfarande kryssrutor för varje konversationsobjekt i en tabell och kryssrutenavigeringen leder fortfarande till varje meddelande. Kryssrutenavigeringen läser även avsändare, ämne, meddelandeavsnitt och när meddelandet skickades.

• Navigera efter kryssruta i stället för att även navigera till ämnet om du vill söka igenom meddelanden snabbt.
  • Vidta en åtgärd genom att markera eller avmarkera en eller flera kryssrutor.
  • Tänk på att även den olästa statusen för ett meddelande läses.

Öppna en konversation:

1. Använd skärmläsarens navigering Nästa länk till ämnet.
  2. Aktivera länken genom att trycka på Retur.

Använda åtgärdsknappar

Precis som i vanlig HTML-vy visas en uppsättning åtgärdsknappar före meddelandetabellen när du har markerat ett eller flera meddelanden.

I standardvyn följer åtgärdsknapparna inte tabellen och varje konversation har nu en knapp för att stjärnmärka meddelanden. Använd dessa åtgärdsknappar genom att navigera högst upp i tabellen och navigera sedan föregående knappar för att komma till åtgärdsknapparna.

Ett enklare sätt att utföra åtgärder på ett eller flera meddelanden:

1. Markera meddelandet genom att markera kryssrutan.
  2. Öppna snabbmenyn genom att trycka på Skift + F10.
  3. Välj en åtgärd genom att trycka på nedåtpilen på menyn.
  4. Tryck på Retur.

Tips! Beroende på skärmläsarens inställningar måste du kanske växla till virtuellt läge eller bläddringsläge och navigera tillbaka till tabellen efter åtgärden.

Om du väljer Markera som eller Flytta till en etikett flyttas fokus till ett inmatningsfält. Skriv en del av etiketten och tryck sedan på nedåtpil för att matcha eller fortsätt skriva hela namnet på en ny etikett. Det går även att trycka på uppåtpilen till alternativet Hantera etiketter och skapa en ny etikett.

Läsa e-postmeddelande

Använda kommandot Nästa länk och tryck på Retur i stället för att öppna ett e-postmeddelande med skärmläsaren med tabbtangenten och trycka på Retur. Ämnet i e-postmeddelandet är fortfarande en länk, men det har tagits bort från flikordningen för att göra det enklare att navigera på sidan.

Navigera i konversationslistan som en webbapp genom att trycka på nedåtpilen i konversationen och trycka på Retur för att öppna e-postmeddelandet.

Läs mer om att läsa nya meddelanden i en konversation med genvägar för webbprogram på Läsa e-postmeddelande. Artikeln beskriver även hur du navigerar och läser dessa konversationer som en webbsida.

Svara på ett e-postmeddelande

När du läser ett e-postmeddelande visas knappen Svara efter avsändarens rubrik högst upp. Vidarebefordra, ta bort eller utför andra åtgärder i e-postmeddelandet genom att gå till knappen Mer intill knappen Svara och tryck på Retur.

Viktigt! Snabbsvar är inte längre tillgängligt i standardvyn. Nu finns det appdefinierade genvägar med en bokstav för svara, vidarebefordra, med mera, och de gamla genvägarna är inte längre tillgängliga.

Adressera ett e-postmeddelande

Det finns flera sätt att lägga till en ny mottagare när du svarar, vidarebefordrar eller skriver ett e-postmeddelande. När fokus är på sökfältet kan du skriva en del av ett namn eller en e-postadress och sedan trycka på nedåtpilen till den matchande personen. Personen kan finnas bland dina kontakter, insamlade adresser eller i företagskatalogen.

• Flytta fokus till fältet Kopia genom att trycka på Ctrl + Skift + c.
  • Flytta till fältet Hemlig kopia genom att trycka på Ctrl + Skift + b.

I flikordningen finns även knappar för Till, Kopia och Hemlig kopia före sökfälten. När du aktiverar knapparna visas dialogrutan Välj kontakter som används för att fylla i fältet.

När du har lagt till en kontakt i sökfältet omvandlas den till en knapp som går att ta bort eller aktivera för att ändra. I stället för att navigera genom alla tecken i adressen går det att navigera till varje kontakt med vänster och höger piltangent.

Understryk att du har lagt till en mottagare i brödtexten.

1. Ange ett plustecken följt av en del av namnet eller e-postadressen.
  2. Tryck på nedåtpilen till matchande person.
    • Texten du skriver omvandlas till en länk och mottagaren läggs till på raden Till.

Tips! Lägg till någon på raden Kopia genom att använda @-tecknet i stället för plustecknet.

Skriva ett e-postmeddelande

Du hittar genvägar till webbprogram i Skriva och svara på e-post.

Om du navigerar i Gmail som en webbsida är Skriv den första knappen i landmärket Navigation (region).

När du har skrivit e-postmeddelandet:

• Skicka e-postmeddelandet genom att trycka på Ctrl + Retur.
  • Släng utkastet genom att trycka på Ctrl + Skift + d.

Under meddelandet finns Skicka och Släng som knappar. Det finns även ytterligare knappar för formateringsalternativ mellan knapparna Skicka och Släng.

Söka och filtrera

Fler tips finns i Söka efter meddelanden.

Navigera till sökfältet med kommandot Föregående redigeringsfält med skärmläsaren.

I stället för att använda en länk till avsnittet Filter i Inställningar kan du omvandla en sökning till ett filter i standardvyn.