Vejledning til brugere med skærmlæsere, der skifter fra Enkel HTML-visning til Standardvisning i Gmail

Standardvisningen i Gmail har flere funktioner og forbedret anvendelighed i forhold til Enkel HTML-visning. I Standardvisning er Gmail en webapp med tastaturgenveje, så du hurtigt kan udføre handlinger og navigere i grænsefladen. En webapp er, når programgenveje bruges til at navigere og interagere med websitet, mens en webside bruges, når skærmlæsergenveje (eller kommandoer) bruges til at navigere på og interagere med siden.

Hvis du er fortrolig med Gmail i Enkel HTML-visning, kan du bruge denne vejledning til at få flere oplysninger om, hvordan du bruger Standardvisning i Gmail som en webside med din skærmlæser.

Tips!

Opdater dine indstillinger

Hvis du bruger en skærmlæser med Enkel HTML-visning, skal du opdatere dine indstillinger for Standardvisning.

Brug "Meget tæt" visning i Gmail

Hvis du også bruger en lup, kan du bruge en meget tæt visning af din indbakke på samme måde som Enkel HTML-visning.

Åbn menuen "Kvikmenu" i den øverste header, og brug Tab-tasten til at gå til Indstillinger, og tryk på Enter. Du kan også bruge navigationskommandoer via en skærmlæsers knapper.

Når "Kvikmenu" er åben, skal du gå til alternativknapperne og vælge "Meget tæt".

Opdater indstillinger for indbakke

Sådan finder du flere indstillinger for Indbakke:

1. Åbn kvikmenuen.
  2. Brug Tab-tasten (eller Shift + Tab) til at gå til knappen "Se alle indstillinger".
  3. Tryk på Enter.
    • Derved åbnes en side med flere indstillinger end Enkel HTML-visning.
    • Fokus er indstillet til fanen "Generelt".
  4. Fra fanen "Generelt" skal du trykke to gange på Tab-tasten for at gå til fanen "Indbakke".
  5. Tryk på Enter.

Fjern indbakkekategorier

På fanen "Indbakke":

1. Brug din skærmlæsers virtuelle markør eller tilstanden Gennemse til at navigere i afkrydsningsfelterne.
  2. Tryk på mellemrumstasten for at fjerne markeringen i afkrydsningsfeltet:
    • "Promoveringer"
    • "Sociale netværk"
    • "Opdateringer"
    • "Fora"

Når du har fjernet Indbakkekategorier, grupperes alle mails i den primære indbakke.

Tip! Hvis du foretrækker at gruppere mails i disse kategorier, kan du få flere oplysninger om, hvordan du konfigurerer indbakkekategorier.

Deaktiver læseruden

Når fokus er på en meddelelse på samtalelisten, viser læseruden indholdet af en meddelelse. Deaktiver læseruden for at øge svartiden og forenkle navigationen.

På fanen "Indbakke":

1. Brug Tab-tasten til at gå til afkrydsningsfeltet "Aktivér læseruden".
  2. Tryk på mellemrumstasten for at fjerne markeringen i afkrydsningsfeltet.

Deaktiver vigtighedsmarkører

Hvis du lader vigtighedsmarkører være slået til, annonceres vigtighedsstatus i Standardvisning, og der føjes et ekstra afkrydsningsfelt til samtalelisten. Da vigtighedsmarkører ikke blev annonceret i Enkel HTML-visning på grund af læsning med standardtegnsætning, er det en god idé at slå dem fra.

På fanen "Indbakke":

1. Brug Tab-tasten til at gå til alternativknappen "Vis markører".
  2. Tryk på menupilen for at vælge "Ingen markører".

Gem ændringer

Når du har opdateret dine indstillinger for indbakken, skal du trykke på Tab-tasten for at gå til knappen "Gem ændringer" og trykke på Enter. Fokus vender tilbage til Gmail-samtalelisten.

Juster indstillinger for skærmlæser

Moderne skærmlæsere tilpasses automatisk til webapps som f.eks. Gmail ved at følge tastaturets fokus, når det bevæger sig. Selvom det kan være nyttigt, deaktiverer den også skærmlæserens tastaturgenveje med et enkelt bogstav, der bruges til at navigere i Gmail som en webside.

Sådan forhindrer du, at din skærmlæser automatisk tilpasser sig Gmail:

• JAWS: Opdater indstillingerne for at slå tilstanden Automatisk formular fra.
  • NVDA: Opdater indstillingerne for tilstanden Gennemse for at deaktivere følsomhed over for fokus- og tekstmarkørbevægelser.

Med disse ændringer burde du stadig kunne bruge Gmail i Standardvisning som en webside med JAWS eller NVDA.

Hvis du vil bruge Gmail som webapp i ChromeVox og Voiceover, skal du gå til Brug Gmail med en skærmlæser.

Når du har opdateret disse indstillinger, kan din skærmlæser nulstille sit virtuelle fokus eller søgefokus til toppen af siden i Gmail. Når det sker, skal du gå tilbage til din forrige lokation.

Aktivér og udforsk nye tastaturgenveje

Aktivér og brug tastaturgenveje for at forbedre din oplevelse i Standardvisning. Sørg for, at den virtuelle markør i skærmlæseren eller tilstanden Gennemse er deaktiveret, og at fokus ikke er på et redigeringsfelt.

Sådan får du vist dialogboksen med tastaturgenveje i Gmail:

1. Tryk på Shift + skråstreg.
    • Du hører muligvis en advarsel om aktiverede eller deaktiverede tastaturgenveje.
  2. Du kan gå til linket med navnet "Aktivér" eller "Deaktiver" ved at trykke på Tab-tasten.
    • Hvis der står "Deaktiver" i linket, kan du bruge tastaturgenveje.
    • Hvis der står "Aktivér" på linket, skal du trykke på Enter for at aktivere tastaturgenveje.

Sådan åbner du listen over tastaturgenveje i et nyt vindue:

1. På samme side skal du trykke på Tab-tasten for at gå til linket "Åbn i et nyt vindue".
  2. Tryk på Enter.
    • Dette åbner hjælpesiden med titlen Tastaturgenveje i Gmail.
    • På hjælpesiden er der flere sektioner, der kan skjules. Hvis du vil udvide en sektion på hjælpesiden, skal du gå til knappen med sektionsnavnet og trykke på Enter.

Du kan også udforske dialogboksen med tastaturgenveje med din skærmlæsers kommandoer til weblæsning:

• Indholdet vises i flere tabeller, hvor den første kolonne er tastaturgenvejen, og den anden kolonne er den handling, den udfører.
  • Nogle af genvejene bruger tegnsætningstegn. Du skal muligvis justere din skærmlæsers indstillinger for tegnsætning.
  • Du kan også omhyggeligt gennemgå hver genvej efter tegn.
  • Efter linket "Aktivér"/"Deaktiver" kan du finde en liste over genveje, som du skal slå til for at bruge. Mange af disse genveje er enkelte bogstaver, der er i konflikt med din skærmlæsers webnavigation. Bogstavet "X" slår f.eks. markering af en samtale til/fra i stedet for skærmlæserens kommando til at navigere efter afkrydsningsfeltet.

Naviger rundt i Gmail i Standardvisning

Sammenlignet med Enkel HTML-visning er der nogle forskelle på, hvordan du navigerer i Gmail i Standardvisning.

Samtalelister

Ligesom i din indbakke vises samtalelister i en tabel med et afkrydsningsfelt i den første kolonne for hver samtale. De samme oplysninger vises dog nu i flere kolonner:

• "Stjerne" vises efter afkrydsningsfeltet til valg (hvor det tidligere blev kombineret med afkrydsningsfeltet). I stedet for at gå til "Flere handlinger" kan du slå knappen "Stjerne" til/fra direkte i kolonnen.
  • "Vigtighed" kommer efter "Stjerne" i stedet for at blive vist som tegnsætning i afsenderfeltet. Hvis den ikke er deaktiveret, kan du slå afkrydsningsfeltet "Vigtighed" til/fra i kolonnen.
  • I stedet for at blive kombineret med "Emne" kommer "Vedhæftet fil" efter "Emne".

Hvis du vil gennemgå et andet sæt samtaler, f.eks. "Sendt", "Kladder" eller "Alle mails", kan du bruge skærmlæserens kommando til at navigere på en liste over links og derefter aktivere det tilsvarende link.

Der er også tastaturgenveje til webprogrammer, så du kan gå direkte til:

• Alle mails: g efterfulgt af a
  • Sendt: g efterfulgt af t
  • Indbakke: g efterfulgt af i

Få flere oplysninger ved at gå til Brug etiketter til at organisere mails.

Naviger i dine samtaler

Standardvisningen har stadig afkrydsningsfelter for hvert samtaleelement i en tabel, så navigationen med afkrydsningsfelter går stadig til hver meddelelse. Navigation i afkrydsningsfelterne læser også afsenderen, emnet, meddelelsesuddraget, og hvornår meddelelsen blev sendt.

• Du kan hurtigt få et overblik over dine meddelelser ved at navigere efter afkrydsningsfelt i stedet for at navigere til emnet.
  • Slå et eller flere afkrydsningsfelter til/fra for at foretage en handling.
  • Husk, at statussen som ulæst for en meddelelse også læses.

Sådan åbner du en samtale:

1. Brug navigationen "Næste link" i din skærmlæser for at gå til emnet.
  2. Du kan aktivere linket ved at trykke på Enter.

Brug handlingsknapper

Ligesom i Enkel HTML-visning vises der en række handlingsknapper før tabellen med meddelelser, når du har markeret en eller flere meddelelser.

I Standardvisning følger handlingsknapperne ikke tabellen, og hver samtale har nu en knap til at "stjernemarkere" en meddelelse. Hvis du vil bruge disse handlingsknapper, skal du gå til toppen af tabellen og derefter til de forrige knapper for at gå til handlingsknapperne.

En nemmere måde at udføre handlinger på en eller flere meddelelser:

1. Slå afkrydsningsfeltet til/fra for at markere meddelelsen.
  2. Tryk på Shift + F10 for at åbne genvejsmenuen.
  3. Du kan vælge en handling ved at trykke på menupilen i menuen.
  4. Tryk på Enter.

Tip! Afhængigt af dine indstillinger for skærmlæseren kan det være nødvendigt at skifte til virtuel tilstand eller browsetilstand, efter du har udført handlingen, og gå tilbage til tabellen.

Hvis du vælger "Tilføj etiket som" eller "Flyt til" en etiket, flyttes fokus til et indtastningsfelt. Indtast den del af etiketten, der vises, og brug menupilen på et match, eller fortsæt med at skrive for at se det fulde navn på den nye etiket. Du kan også trykke på menupilen til valgmuligheden "Administrer etiketter" og oprette en ny etiket.

Læs en mail

I stedet for at bruge Tab-tasten efterfulgt af Enter til at åbne en mail med din skærmlæser skal du bruge kommandoen "næste link" og trykke på Enter. Emnet i mailen er stadig et link, men det fjernes fra fanerækkefølgen for at gøre det nemmere at navigere på siden.

Hvis du navigerer i samtalelisten som en webapp, skal du bruge menupilen i samtalen og trykke på Enter for at åbne mailen.

Du kan få flere oplysninger om, hvordan du læser nye meddelelser i en samtale med genveje til webapp, ved at gå til Læs en mail. Artiklen beskriver også, hvordan du navigerer i og læser disse samtaler som en webside.

Besvar en mail

Når du læser en mail, følger knappen "Svar" foroven afsenderheaderen. Du kan videresende, slette eller foretage andre handlinger i mailen ved at gå til knappen "Mere" ud for knappen "Svar" og trykke på Enter.

Vigtigt! "Hurtigt svar" er ikke længere tilgængeligt i Standardvisning. Der er nu programdefinerede genveje med et enkelt bogstav til at svare, videresende og meget andet, og de gamle genveje er ikke længere tilgængelige.

Føj en mailadresse til en mail

Når du besvarer, videresender eller skriver en mail, kan du tilføje en ny modtager på flere måder. Når fokus er i søgefeltet, kan du skrive en del af et navn eller en mailadresse og derefter bruge menupilen til den matchende person. Personen kan være fra dine kontakter, dine indsamlede adresser eller i dit virksomhedsindeks.

• Hvis du vil flytte fokus til feltet "Cc", skal du trykke på genvejen Ctrl + Shift + c.
  • Du kan gå til feltet "Bcc" ved at trykke på genvejen Ctrl + Shift + b.

I fanerækkefølgen kommer knapperne "Til", "Cc" og "Bcc" også før søgefelterne. Når du aktiverer disse knapper, vises dialogboksen "Vælg kontakter", som kan bruges til at udfylde feltet.

Når du tilføjer en kontakt i søgefeltet, laves den om til en knap, der kan slettes eller aktiveres, så du kan ændre den. I stedet for at navigere gennem hvert tegn i adressen kan du bruge venstre og højre piletast til at navigere til hver kontakt.

For at understrege tilføjelsen af en modtager i meddelelsesteksten:

1. Angiv et plustegn efterfulgt af en del af navnet eller mailadressen.
  2. Brug pil ned for at gå til den matchende person.
    • Den tekst, du indtaster, bliver til et link og føjer modtageren til linjen "Til".

Tip: Hvis du vil tilføje en person på linjen "Cc", skal du bruge snabel-a i stedet for plustegnet.

Skriv en mail

Gå til Skriv og besvar mails for at se webappgenveje.

Hvis du navigerer i Gmail som en webside, er "Skriv" den første knap i området "Navigation" (region).

Når du har skrevet en mail:

• Tryk på Ctrl + Enter for at sende mailen.
  • Du kan kassere kladden ved at trykke på Ctrl + Shift + d.

Under meddelelsen finder du knapperne "Send" og "Kassér". Du kan også få adgang til andre knapper til formateringsmuligheder mellem knapperne "Send" og "Kassér".

Søg og filtrér

Gå til Søg efter meddelelser for at få flere tips.

Brug din skærmlæser til at gå til søgefeltet ved at bruge kommandoen "forrige redigeringsfelt".

I stedet for at bruge et link til sektionen "Filter" under "Indstillinger" kan du omdanne en søgning til et filter i Standardvisning.