Skicka anpassade e-postmeddelanden med e-postsammanslagning

Det går att slå ihop e-post i Gmail för att skicka anpassade e-postkampanjer, nyhetsbrev och meddelanden till en bred målgrupp.

Viktigt! Sammanslagning av e-postmeddelanden ersätter läget Skicka till flera i Gmail. Skriv ett meddelande genom att klicka på Använd hopslagning av e-post intill raden Till.

Läs om hur e-postsammanslagning fungerar

E-postkoppling i Gmail

• E-postsammanslagning gör det möjligt att anpassa meddelanden med sammanfogningstaggar såsom @förnamn och @efternamn. När du skickar meddelandet får varje mottagare en unik kopia av e-postmeddelandet som kopplingstaggarna ersätts med.
  • Mottagarna kan inte kontrollera vilka andra du har skickat meddelandet till. Du får mottagarens svar i separata trådar så att du enkelt kan hantera konversationer.
  • Om du har många mottagare kan du länka ett kalkylark som innehåller deras kontaktuppgifter. Alla kolumner i kalkylarket kan användas som en kopplingstagg i meddelandet. Den innehåller anpassade uppgifter för varje mottagare så att du kan anpassa ditt meddelande.

Kontrollera om du är berättigad till e-postsammanslagning

Om du vill använda e-postkoppling loggar du in på ett konto med en berättigad Google Workspace-prenumeration:

• Workspace Individual
  • Business Standard
  • Business Plus
  • Enterprise Standard
  • Enterprise Plus
  • Education Standard
  • Education Plus

Lägga till mottagare direkt i meddelandet

1. Öppna Gmail på datorn.
  2. Klicka på Skriv uppe till vänster.
    • Det går även att öppna ett befintligt utkast.
  3. Lägg till mottagare i fältet Till.
  4. Till höger om raden Till: klickar du på Använd e-postkoppling .
  5. Aktivera E-postkoppling.
  6. Skriv @ i meddelandet.
  7. Välj en kopplingstagg:
    • @förnamn
    • @efternamn
    • @fullständigt_namn
    • @e-postadress
  8. Infoga kopplingstaggen genom att trycka på Retur.

Tips!

• Säkerställ att meddelandet har rätt mottagarnamn genom att kontrollera namnet i Google Kontakter.
  • Lägg till flera mottagare genom att skapa en etikett i Google Kontakter och gruppmottagare. När du lägger till etiketten på raden Till: i Gmail fylls de grupperade mottagarna i automatiskt. Läs mer om hur du ordnar kontakter med etiketter.
  • Om mottagaren inte finns i Google Kontakter fylls e-postkopplingen av för- och efternamnet med det du anger på raden Till.
    • Om du till exempel anger Lisa Rodriguez <lisa@exempel.com> som mottagare använder Gmail Lisa som @firstname och Rodriguez som @efternamn.

Lägga till mottagare i meddelandet från ett kalkylark

Viktigt! Kontaktuppgifterna måste finnas på den första fliken i kakylarket och får bara innehålla text.

1. Öppna Gmail på datorn.
  2. Klicka på Skriv uppe till vänster.
    • Det går även att öppna ett befintligt utkast.
  3. Till höger om raden Till: klickar du på Använd e-postkoppling .
  4. Aktivera E-postkoppling.
  5. Klicka på Lägg till från ett kalkylark.
  6. Välj ett kalkylark.
  7. Klicka på Infoga.
  8. I fönstret väljer du kolumner från kalkylarket som innehåller mottagarinformation:
    • e-post
    • Förnamn
    • Efternamn (valfritt)
  9. Klicka på Slutför.
    • Kalkylarket läggs till på raden Till: i meddelandet.
  10. Skriv @ i meddelandet.
  11. Välj en sammanfogningstagg.
    • Sammanfogningstaggar bestäms av kalkylarkets kolumnrubriker.
  12. Infoga kopplingstaggen genom att trycka på Retur.

Tips: När du använder ett kalkylark till mottagarinformation måste du kontrollera bokstäverna som används i kolumnrubriker och e-postadresser.

• Om ett kolumnnamn innehåller andra specialtecken än bokstäver eller siffror går det att identifiera motsvarande kopplingstagg i Gmail på dess position. Den första kolumnen har till exempel namnet @A.
  • E-postadresser som innehåller specialtecken anses vara ogiltiga.

Läs mer om standardvärden för sammanfogningstaggar

Om du har en mottagare som saknar information till en sammanfogningstagg får du ett felmeddelande. Ett felmeddelande visas till exempel om du försöker skicka e-post till Sven <sven@exempel.se> och använder kopplingstaggen @förnamn eller @efternamn. Det beror på att Gmail inte kan vara säker på att Sven är personens förnamn eller efternamn.

I den här situationen går det att:

• Ange ett standardvärde i felmeddelandet.
    • För mottagare som saknar förnamn blir exempelvis Hej @förnamn blir Hej vän.
  • Återvända till utkastet och göra följande:
    • Lägg till värdet som saknas på raden Till: i Google Kontakter eller i det länkade kalkylarket.
    • Ta bort alla mottagare som saknar värden från raden Till: eller kalkylarket som du länkat.

Hitta skickade meddelanden

Du hittar dina skickade meddelanden genom att öppna mappen Skickat i Gmail. I meddelandet visas bannern Skickat med e-postkoppling.

Förstå gränser för sändning
Med e-postsammanslagning kan du:
  • Lägg till upp till 1 500 mottagare på raden Till per meddelande
  • Skicka till högst 1 500 mottagare per dag
    • När e-postsammanslagning är aktiverat kan du skicka ett meddelande till 1 000 mottagare och ett annat till 500 mottagare.
Den dagliga gränsen på 1 500 mottagare för e-postsammanslagning säkerställer att du fortfarande kan skicka upp till 500 vanliga meddelanden per dag och inte överskrider gränsen på 2 000 per dag för jobb-, skol- och Workspace Individual-konton.
Det finns ingen gräns för hur många unika mottagare du kan kontakta per månad med e-postsammanslagning.
Så här fungerar mottagargränserna för Kopia och Hemlig kopia
Det går bara att ha en mottagare i fältet Kopia eller Hemlig kopia i varje meddelande med e-postkoppling. Alla mottagare som läggs till i fältet Kopia eller Hemlig kopia kopieras i varje utgående e-postmeddelande.
  • Om du till exempel skickar ett meddelande till 500 mottagare med support@företag.com i Hemlig kopia får support@företag.com 500 kopior av meddelandet. Det här meddelandet förbrukar upp 1 000 av din dagliga sändningsgräns eftersom mottagare i fältet Kopia eller Hemlig kopia också räknas in i din dagliga sändningsgräns.
Viktigt! Om du har lagt till mottagare med ett kalkylark går det inte att inkludera mottagare av typen Kopia eller Hemlig kopia i meddelandet.
Mottagare med avslutad prenumeration
När du aktiverar att slå ihop e-post läggs en unik prenumerationslänk till automatiskt längst ned i varje e-postmeddelande. Mottagarna kan använda den här länken för att avsluta prenumerationen eller börja prenumerera på dina e-postmeddelanden igen.
Du får ett e-postmeddelande när en mottagare avslutar prenumerationen eller börjar prenumerera på e-postmeddelanden igen, men du får ingen lista med alla mottagare som har avslutat prenumerationen.
När du har skickat ett meddelande visar bekräftelserutan som öppnas totalt antal mottagare som har avslutat prenumerationen och inte får e-postmeddelandet.
Viktigt! Mottagare som avslutar prenumerationen kan fortfarande få meddelanden som skickas från dig utan e-postsammanslagning aktiverat eller med e-postsammanslagning från andra konton i samma domän. Om de till exempel avslutar prenumerationen på support@företag.com kan de fortfarande få e-post frånmarketing@företag.com.
Om du använder ett jobb- eller skolkonto:
  • Ignoreras inte data från avslutade prenumerationer när ett användarkonto raderas.
  • Får mottagare inte avsluta prenumeration på avsändare inom organisationen.
Så här undviker du att meddelanden markeras som skräppost
När du skickar massmeddelanden är det viktigt att du följer metodtipsen som respekterar mottagarens inkorg och följer lokala föreskrifter och Gmails policyer.
För att din kampanj ska fungera effektivt bör meddelandena som du skickar vara meningsfulla för mottagarna. Läs mer om metodtips för massutskick.
Förstå begränsningarna för e-postsammanslagning
Sammanslagning av e-post går inte att använda med följande meddelandetyper:
  • Svara
  • Vidarebefordra
  • Skicka med schemaläggning
  • Konfidentiellt läge
Om du lägger till en bilaga inkluderas bilagan i mottagarens kopia av meddelandet. Det använder kanske en stor mängd lagringsutrymme.
  • Om du till exempel skickar ett meddelande till 500 mottagare med en bilaga på 10 MB använder du cirka 5 GB lagringsutrymme.

Tips! Spara lagringsutrymme genom att ladda upp filen till Google Drive och länka till den i meddelandet i stället för att bifoga den. Läs mer om att delar filer på Google Drive.

Det går inte att använda sammanfogningstaggar i:
  • Ämnesrader
  • Hyperlänkad text