Send personlig tilpassede e-poster med e-postfletting

Du kan bruke e-postfletting i Gmail for å sende og sette personlig preg på e-postkampanjer, nyhetsbrev og kunngjøringer til store målgrupper.

Viktig: E-postfletting erstatter multi-send-modus i Gmail. Når du skriver en e-post, klikker du på Bruk e-postfletting ved siden av «Til:»-linjen.

Finn ut hvordan e-postfletting fungerer

E-postfletting i Gmail

• Med e-postfletting kan du tilpasse e-poster med fletteetiketter, for eksempel @fornavn og @etternavn. Når du sender e-posten, får hver mottaker en unik kopi av den der fletteetikettene er erstattet med mottakerens detaljer.
  • Mottakerne kan ikke se hvem andre du har sendt e-post til. For å gjøre det enklere å administrere samtaler får du mottakernes svar i separate tråder.
  • Hvis du har mange mottakere, kan du tilknytte et regneark som inneholder kontaktinformasjonen deres. Alle kolonner i regnearket kan brukes som fletteetiketter i e-posten. De inneholder egendefinerte detaljer for hver mottaker, slik at du kan tilpasse e-posten.

Sjekk om du er kvalifisert for e-postfletting

For å bruke e-postfletting må du logge på en konto med et kvalifisert Google Workspace-abonnement:

• Workspace Individual
  • Business Standard
  • Business Plus
  • Enterprise Standard
  • Enterprise Plus
  • Education Standard
  • Education Plus

Legg til mottakere direkte i e-posten

1. Åpne Gmail på en datamaskin.
  2. Klikk på Skriv ny øverst til venstre.
    • Du kan også åpne et eksisterende utkast.
  3. Legg til mottakere i «Til»-linjen.
  4. Klikk på Bruk e-postfletting til høyre for «Til:»-linjen.
  5. Slå på E-postfletting.
  6. Skriv inn @ i e-posten.
  7. Velg en fletteetikett:
    • @fornavn
    • @etternavn
    • @fulltnavn
    • @e-postadresse
  8. For å sette inn fletteetiketten, trykk på Enter.

Tips:

• Sjekk at mottakeren har riktig navn i Google-kontakter, for å sikre at e-postene dine bruker riktig mottakernavn.
  • For å legge til flere mottakere, opprett en etikett i Google-kontakter og grupper mottakerne. Når du legger til etiketten i «Til:»-linjen i Gmail, fylles de grupperte mottakerne ut automatisk. Finn ut hvordan du organiserer kontakter med etiketter.
  • Hvis mottakeren ikke finnes i Google-kontakter, fyller e-postfletting ut for- og etternavnet basert på det du skriver inn i «Til:»-linjen.
    • Hvis du for eksempel skriver inn «Lene Berntsen <lene@eksempel.com>» som mottaker, bruker Gmail «Lene» som @fornavn og «Berntsen» som @etternavn.

Legg til mottakere fra et regneark i e-posten

Viktig: Kontaktinformasjonen må være i den første fanen i regnearket og kan bare inneholde tekst.

1. Åpne Gmail på en datamaskin.
  2. Klikk på Skriv ny øverst til venstre.
    • Du kan også åpne et eksisterende utkast.
  3. Klikk på Bruk e-postfletting til høyre for «Til:»-linjen.
  4. Slå på E-postfletting.
  5. Klikk på Legg til fra et regneark.
  6. Velg et regneark.
  7. Klikk på Sett inn.
  8. I vinduet velger du kolonnene fra regnearket som inneholder mottakerinformasjon:
    • e-postadresser
    • fornavn
    • etternavn (valgfritt)
  9. Klikk på Fullfør.
    • Regnearket legges til på Til-linjen i e-posten.
  10. Skriv inn @ i e-posten.
  11. Velg en fletteetikett.
    • Fletteetiketter baseres på kolonneoverskriftene i regnearket.
  12. For å sette inn fletteetiketten, trykk på Enter.

Tips: Når du bruker et regneark for å samle inn mottakerinformasjon, må du sjekke tegnene i teksten som brukes i kolonneoverskriftene og e-postadressene dine.

• Hvis et kolonnenavn inneholder spesialtegn som ikke er bokstaver eller tall, kan du identifisere den tilsvarende fletteetiketten i Gmail ved hjelp av plasseringen. Den første kolonnen heter for eksempel «@A».
  • E-postadresser som inneholder spesialtegn, anses for å være ugyldige.

Finn ut mer om standardverdier for fletteetiketter

Hvis du har en mottaker med manglende informasjon for en fletteetikett, får du en feilmelding. Du får for eksempel en feilmelding hvis du prøver å sende e-post til «Sam <sam@eksempel.com>» og bruker enten @fornavn- eller @etternavn-fletteetiketten. Dette er fordi Gmail ikke kan være sikker på om «Sam» er denne personens fornavn eller etternavn.

I slike tilfeller kan du gjøre dette:

• Skriv inn en standardverdi i feilmeldingen.
    • For mottakere som ikke har fornavn, kan for eksempel «Hei, @fornavn» bli til «Kjære kunde».
  • Gå tilbake til utkastet og gjør dette:
    • Legg til den manglende verdien på «Til:»-linjen, i Google-kontakter eller i regnearket du har tilknyttet.
    • Fjern eventuelle mottakere med manglende verdier fra «Til:»-linjen eller regnearket du har tilknyttet.

Finn e-poster du har sendt

For å finne sendte e-poster, åpne «Sendt»-mappen i Gmail. Meldingen «Sendt med e-postfletting» vises i e-posten.

Forstå grensene for sending
Med e-postfletting kan du
  • legge til opptil 1500 mottakere i «Til»-linjen per e-post
  • sende til maksimalt 1500 mottakere per dag
    • Når e-postfletting er på, kan du sende én e-post til 1000 mottakere,og en annen til 500 mottakere.
Den daglige grensen på 1500 mottakere for e-postfletting sikrer at du fortsatt kan sende opptil 500 vanlige e-poster per dag uten å overskride grensen på 2000 per dag for jobb-, skole- og Workspace Individual-kontoer.
Det finnes ingen grense for hvor mange unike mottakere du kan kontakte per måned med e-postfletting.
Forstå grensene for kopi- og blindkopimottakere
Du kan bare legge til én mottaker i «Kopi»- eller «Blindkopi»-feltet i hver e-post med e-postfletting. Alle mottakere som legges til i «Kopi»- eller «Blindkopi»-feltet, får en kopi av hver utgående e-post.
  • Hvis du for eksempel sender en e-post til 500 mottakere med «støtte@bedrift.no» i «Blindkopi», mottar «støtte@bedrift.no» 500 kopier av e-posten. Denne e-posten bruker opptil 1000 av den daglige grensen din for sending, siden mottakerne i «Kopi»- eller «Blindkopi»-feltet også blir tatt med i den daglige grensen din for sending.
Viktig: Hvis du har lagt til mottakere via et regneark, kan du ikke ta med «Kopi»- eller «Blindkopi»-mottakere i e-posten.
Mottakere som ikke abonnerer
Når du slår på e-postfletting, legges det automatisk til en unik link for å avslutte abonnementet nederst i hver e-post. Mottakerne kan bruke denne linken til å avslutte abonnementet eller starte abonnementet på e-postene dine igjen.
Du får et e-postvarsel når en mottaker avslutter abonnementet på eller abonnerer på e-postene dine på nytt. Du kan ikke få en liste over alle mottakere som har avsluttet abonnementet.
I bekreftelsesfeltet som vises når du sender en e-post, kan du se det totale antallet mottakere som har meldt seg av og ikke får e-posten.
Viktig: Mottakere som melder seg av, kan fortsatt motta e-poster som sendes fra deg uten at e-postfletting er slått på, eller med e-postfletting fra andre kontoer på det samme domenet. Hvis en bruker for eksempel avslutter abonnementet på støtte@bedrift.no, kan hen fortsatt motta e-post fra marked@bedrift.no.
Dette gjelder hvis du bruker en jobb- eller skolekonto:
  • Vi forkaster ikke data om avmelding når en brukerkonto slettes.
  • Mottakerne kan ikke melde seg av avsendere fra sin egen organisasjon.
Slik unngår du at e-postene dine merkes som søppelpost
Når du sender mange e-poster om gangen, er det viktig at du følger de anbefalte fremgangsmåtene for å respektere mottakerens innboks, lokale bestemmelser og retningslinjene for Gmail.
For å drive en effektiv e-postkampanje, bør e-postene du sender, knytte deg sammen med mottakerne på en meningsfull måte. Finn ut mer om anbefalte fremgangsmåter for masseutsendelse av e-post.
Begrensninger for e-postfletting
E-postfletting kan ikke brukes med disse e-posttypene:
  • Svar
  • Videresend
  • Planlegg sending
  • Modus for konfidensielt innhold
Hvis du legger til et vedlegg, blir vedlegget lagt ved i hver mottakers kopi av e-posten. Dette kan bruke mye lagringsplass.
  • Hvis du for eksempel sender en e-post til 500 mottakere med et vedlegg på 10 MB, bruker du omtrent 5 GB lagringsplass.

Tips: For å spare lagringsplass bør du laste opp filen til Google Disk og oppgi en link til den i e-posten, i stedet for å legge filen ved. Finn ut hvordan du deler filer fra Google Disk.

Du kan ikke bruke fletteetiketter i
  • emnelinjer
  • hyperlinktekst