Gepersonaliseerde e-mails sturen met e-mail samenvoegen

Je kunt e-mail samenvoegen in Gmail gebruiken om gepersonaliseerde e-mailcampagnes, nieuwsbrieven en aankondigingen naar een breed publiek te sturen.

Belangrijk: E-mail samenvoegen vervangt de modus voor multi-sturen in Gmail. Als je een bericht opstelt, klik je naast de regel Aan: op E-mail samenvoegen gebruiken .

Hoe e-mail samenvoegen werkt

E-mail samenvoegen in Gmail

• Met e-mail samenvoegen kun je berichten personaliseren met samenvoegingstags, zoals @voornaam en @achternaam. Als je een bericht stuurt, krijgt elke ontvanger een uniek exemplaar van de e-mail waarin de samenvoegingstags worden vervangen door de gegevens van die ontvanger.
  • Ontvangers kunnen niet zien naar wie je het bericht nog meer hebt gestuurd. Je krijgt de antwoorden van ontvangers in afzonderlijke threads, zodat je gesprekken makkelijk kunt beheren.
  • Als je een groot aantal ontvangers hebt, kun je een spreadsheet met hun contactgegevens koppelen. Elke kolom in de spreadsheet kan worden gebruikt als samenvoegingstag in het bericht. Het bevat aangepaste gegevens voor elke ontvanger om je bericht te personaliseren.

Controleren of je in aanmerking komt voor e-mail samenvoegen

Als je e-mail samenvoegen wilt gebruiken, log je in op een account met een in aanmerking komend Google Workspace-abonnement:

• Workspace Individual
  • Business Standard
  • Business Plus
  • Enterprise Standard
  • Enterprise Plus
  • Education Standard
  • Education Plus

Ontvangers rechtstreeks aan je bericht toevoegen

1. Open Gmail op je computer.
  2. Klik linksboven op Opstellen.
    • Je kunt ook een bestaand concept openen.
  3. Voeg ontvangers toe aan het veld Aan.
  4. Klik rechts van de regel Aan op E-mail samenvoegen gebruiken .
  5. Zet E-mail samenvoegen aan.
  6. Typ @ in je bericht.
  7. Selecteer een samenvoegingstag:
    • @voornaam
    • @achternaam
    • @volledigenaam
    • @e-mail
  8. Druk op Enter om de samenvoegingstag in te voegen.

Tips:

• Controleer de naam in Google Contacten om te zorgen dat je bericht de juiste naam van de ontvanger heeft.
  • Als je meerdere ontvangers wilt toevoegen, maak je een label in Google Contacten en groepeer je de ontvangers. Als je het label toevoegt op de regel Aan: in Gmail, worden de gegroepeerde ontvangers automatisch ingevuld. Meer informatie over hoe je contacten ordent met labels
  • Als de ontvanger niet in Google Contacten staat, worden de voor- en achternaam ingevuld op basis van wat je invult in de regel Aan:.
    • Als je bijvoorbeeld Lisa Bakker <lisa@example.com> invoert als ontvanger, gebruikt Gmail Lisa als @voornaam en Bakker als @achternaam.

Ontvangers uit een spreadsheet toevoegen aan een bericht

Belangrijk: Contactgegevens moeten op het eerste tabblad van je spreadsheet staan en mogen alleen tekst bevatten.

1. Open Gmail op je computer.
  2. Klik linksboven op Opstellen.
    • Je kunt ook een bestaand concept openen.
  3. Klik rechts van de regel Aan op E-mail samenvoegen gebruiken .
  4. Zet E-mail samenvoegen aan.
  5. Klik op Toevoegen vanuit een spreadsheet.
  6. Selecteer een spreadsheet.
  7. Klik op Invoegen.
  8. Selecteer in het venster de kolommen in de spreadsheet die ontvangersinformatie bevatten:
    • E-mail
    • Voornaam
    • Achternaam (optioneel)
  9. Klik op Voltooien.
    • De spreadsheet wordt toegevoegd aan de regel Aan: van het bericht.
  10. Typ @ in je bericht.
  11. Selecteer een samenvoegingstag.
    • De samenvoegingstags worden bepaald door de kolomkoppen in je spreadsheet.
  12. Druk op Enter om de samenvoegingstag in te voegen.

Tip: Als je een spreadsheet gebruikt voor ontvangersgegevens, moet je de teksttekens controleren die in de kolomkoppen en e-mailadressen worden gebruikt.

• Als een kolomnaam andere tekens dan letters of cijfers bevat, kun je de bijbehorende samenvoegingstag in Gmail aan de hand van de positie bepalen. De eerste kolom heet bijvoorbeeld @A.
  • E-mailadressen met speciale tekens worden als ongeldig beschouwd.

Meer informatie over standaardwaarden voor samenvoegingstags

Als bij een ontvanger gegevens voor een samenvoegingstag ontbreken, krijg je een foutmelding. Je krijgt bijvoorbeeld een foutmelding als je probeert Sam <sam@example.com> te e-mailen en je de samenvoegingstag @voornaam of @achternaam gebruikt. Dit is omdat Gmail niet kan weten of Sam de voornaam of achternaam van deze persoon is.

In deze situatie kun je het volgende doen:

• Voer in de foutmelding een standaardwaarde in.
    • Voor ontvangers die geen voornaam hebben, kan Hallo @voornaam bijvoorbeeld Hallo vriend zijn.
  • Ga terug naar het concept en doe het volgende:
    • Voeg de ontbrekende waarde toe op de regel Aan, in Google Contacten of in de spreadsheet die je hebt gekoppeld.
    • Verwijder ontvangers met ontbrekende waarden uit de regel Aan: of de spreadsheet die je hebt gekoppeld.

Je verstuurde berichten zoeken

Open de map Verzonden in Gmail om je verstuurde berichten te vinden. In het bericht staat de banner Verzonden met e-mail samenvoegen.

Hoe verzendlimieten werken
Met e-mail samenvoegen kun je het volgende:
  • Per bericht maximaal 1500 ontvangers toevoegen aan de regel Aan
  • E-mails sturen naar maximaal 1500 ontvangers per dag
    • Als e-mail samenvoegen aanstaat, kun je een bericht naar 1000 ontvangers sturen en nog een bericht naar 500 ontvangers.
Met de daglimiet van 1500 ontvangers voor e-mail samenvoegen kun je nog steeds 500 normale berichten per dag versturen zonder de limiet van 2000 per dag voor werk-, school- en Workspace Individual-accounts te overschrijden.
Er is geen limiet voor het aantal unieke ontvangers die je per maand kunt e-mailen via e-mail samenvoegen.
Uitleg van ontvangerslimieten voor Cc en Bcc
Per e-mail die je verstuurt via e-mail samenvoegen, mag je maar 1 ontvanger toevoegen aan het veld Cc of Bcc. Een ontvanger die aan het veld Cc of Bcc wordt toegevoegd, krijgt bij elke uitgaande e-mail een kopie.
  • Als je bijvoorbeeld een e-mail naar 500 ontvangers stuurt met support@bedrijf.com in Bcc, krijgt support@bedrijf.com 500 kopieën van de e-mail. Deze e-mail gebruikt dus 1000 e-mails van je dagelijkse verzendlimiet, omdat ontvangers in het veld Cc of Bcc ook meetellen voor deze limiet.
Belangrijk: Als je ontvangers hebt toegevoegd via een spreadsheet, kun je geen Cc- of Bcc-ontvangers toevoegen aan de e-mail.
Afgemelde ontvangers
Als je e-mail samenvoegen aanzet, wordt er automatisch een unieke afmeldlink toegevoegd onderaan elke e-mail. Ontvangers kunnen deze link gebruiken om zich af te melden voor je e-mails of om zich opnieuw op je e-mails te abonneren.
Je krijgt een e-mailmelding als een ontvanger zich afmeldt of zich opnieuw op je e-mails abonneert. Je kunt geen lijst krijgen van alle niet-abonnees.
Nadat je een e-mail hebt verstuurd, staat in het bevestigingsvak het totale aantal ontvangers dat zich heeft afgemeld en de e-mail niet krijgt.
Belangrijk: Ontvangers die zich afmelden, kunnen nog steeds e-mails van jou ontvangen zonder dat e-mail samenvoegen aan staat of die met e-mail samenvoegen worden verstuurd vanuit andere accounts in hetzelfde domein. Als ze zich bijvoorbeeld afmelden voor support@bedrijf.com, kunnen ze nog steeds e-mails krijgen van marketing@bedrijf.com.
Als je een werk- of schoolaccount gebruikt:
  • We verwijderen geen afmeldingsgegevens als een gebruikersaccount wordt verwijderd.
  • Ontvangers kunnen zich niet afmelden voor e-mails van afzenders binnen hun organisatie.
Voorkomen dat je berichten worden gemarkeerd als spam
Als je veel e-mails tegelijk stuurt, is het belangrijk dat je best practices volgt waarmee je de inbox van de ontvanger respecteert. Houd je aan de lokale regelgeving en het beleid van Gmail.
Als je een effectieve e-mailcampagne wilt uitvoeren, moeten de berichten die je stuurt je op een zinvolle manier in contact brengen met je ontvangers. Best practices voor bulkmail
Beperkingen voor e-mail samenvoegen
E-mail samenvoegen kan niet worden gebruikt met de volgende typen e-mails:
  • Beantwoorden
  • Doorsturen
  • Verzenden plannen
  • Vertrouwelijke modus
Als je een bijlage toevoegt, krijgt elke ontvanger de bijlage. Dit kan veel opslagruimte in beslag nemen.
  • Als je bijvoorbeeld een e-mail naar 500 ontvangers stuurt met een bijlage van 10 MB, gebruik je ongeveer 5 GB aan opslagruimte.

Tip: Als je opslagruimte wilt besparen, upload je het bestand naar Google Drive en voeg je het niet toe als bijlage, maar maak je er een link naar in je bericht. Meer informatie over bestanden delen vanuit Google Drive.

Je kunt geen samenvoegingstags gebruiken in:
  • Onderwerpregels
  • Tekst met hyperlinks