Dit artikel gaat over Looker Studio. Ga voor documentatie over Looker naar https://cloud.google.com/looker/docs/intro.

Gegevens opnieuw aggregeren met behulp van menging

Leer hoe u met eerder geaggregeerde gegevens werkt.

Als u gegevensvisualisaties maakt, kan zich regelmatig de behoefte voordoen om gegevens opnieuw te aggregeren. In dit artikel leest u wat we precies verstaan onder 'opnieuw aggregeren' en leggen we uit hoe u in Looker Studio gegevens opnieuw aggregeert met behulp van menging.

Een voorbeeld van opnieuw aggregeren is het berekenen van het gemiddelde van gemiddelden. Stel dat u een tabel met wijzigingen in aandelenkoersen heeft:

Sector Ticker Wijziging in de koers
Technologie GOOG +6
Technologie AAPL +5
Technologie MSFT -3
Technologie NFLX -1
Energie E1 +2
Energie E2 +10
Energie E3 -3
Financiële services F1 -6

De gemiddelde wijziging in de koers op basis van deze gegevens is een enkelvoudige aggregatie.

Gemiddelde wijziging in de koers
1,25

Als u de gemiddelde wijziging in de koers per sector wilt berekenen, sorteert u de tabel op de dimensie Sector.

Sector Gemiddelde wijziging in de koers
Technologie 1,75
Energie 3
Financiële services -6

Als u deze gegevens opnieuw wilt aggregeren, past u nog een aggregatiefunctie toe. U kunt bijvoorbeeld nogmaals het gemiddelde berekenen:

Gemiddelde van de gemiddelde wijziging in de koers
-0,42

Opnieuw aggregeren in Looker Studio

Als u in Looker Studio statistieken opnieuw wilt aggregeren, past u gegevensmenging toe. Met gegevensmenging kunt u het probleem omzeilen dat eerder geaggregeerde velden zijn ingesteld op het veldtype AUTOMATISCH. U kunt dit veldtype niet wijzigen en u kunt ook geen andere aggregatiefunctie toepassen op dergelijke velden.

Als u in Looker Studio bijvoorbeeld de gemiddelde wijziging in de aandelenkoers per sector wilt bepalen, moet u een mengconfiguratie maken waarin de betreffende gegevensbron met zichzelf is samengevoegd. U gebruikt dan de dimensie Sector als samenvoegingssleutel en voegt de statistiek Gemiddelde wijziging in de koers zowel in de linker- als in de rechtergegevensbron toe, zoals hieronder weergegeven:

Voorbeeld van gegevens mengen

1 Sector 2 Gemiddelde wijziging in de koers

Deze gemengde gegevensbron stelt u in staat andere aggregatiefuncties toe te passen op het eerder geaggregeerde veld Wijziging in de koers.

Gegevensmenging heft aggregaties op

Wanneer u gegevens mengt, wordt er een nieuwe tabel gemaakt op basis van de kolommen die u in de mengconfiguratie heeft geselecteerd. De statistieken in de nieuwe tabel worden behandeld als niet-geaggregeerde getallen.

Omdat Wijziging in de koers niet langer een geaggregeerde statistiek is, kunt u er nu opnieuw een aggregatiefunctie op toepassen. In de onderstaande tabel ziet u de resultaten van het gebruik van een nieuwe statistiek AVG(Wijziging in de koers) in combinatie met de voorheen geaggregeerde getallen:

Gemiddelde wijziging in de koers

1 Wijziging in de koers

Deze nieuwe statistiek aggregeert de getallen 1,75, 3 en -6 opnieuw en geeft het gemiddelde hiervan weer: -0,42.

Een verhoudingskolom maken met behulp van menging

Met behulp van menging kunt u ook verhoudingsstatistieken maken op basis van eerder geaggregeerde getallen. Stel dat u een verhoudingskolom wilt maken waarin één statistiek door een andere wordt gedeeld.

In dit voorbeeld gebruiken we 2 velden, Klikken en Vertoningen, afkomstig uit 2 verschillende gegevensbronnen.

Website Klikken
google.com 300
facebook.com 400
twitter.com 200

Website Vertoningen
google.com 2000
facebook.com 2500
twitter.com 2000

U kunt nu een verhoudingskolom met een berekend veld Klikken/vertoningen maken door beide gegevensbronnen te mengen.

Website Klikken Vertoningen Klikken/vertoningen
google.com 300 2000 0,15
facebook.com 400 2500 0,16
twitter.com 200 2000 0,1
Eindtotaal 900 6500 0,41

Alle rijen van de kolom Klikken/vertoningen bevatten juiste gegevens, met uitzondering van de rij met de som van de waarden in de verhoudingskolom: SUM(Klikken/vertoningen). Dit komt doordat Klikken/vertoningen per rij wordt berekend [0,15, 0,16, 0,1] en hierop vervolgens de functie TOTAAL wordt toegepast. [0,15 + 0,16 + 0,1 = 0,41].

Het juiste resultaat is 900/6500 = 0,14. U kunt dit doen door de kolomwaarden voor verhoudingen te berekenen met behulp van de formule SUM(Klikken) / SUM(Vertoningen).

Website Klikken Vertoningen SUM(Klikken)/SUM(Vertoningen)
google.com 300 2000 0,15
facebook.com 400 2500 0,16
twitter.com 200 2000 0,1
Eindtotaal 900 6500 0,14

In dit geval wordt de overzichtsrij weergegeven SUM( SUM(Klikken) / SUM(Vertoningen) ). SUM(Klikken) [900] wordt gedeeld door SUM(Vertoningen)[6500], met als resultaat 0,14. De functie SUM wordt vervolgens opnieuw toegepast. Het resultaat is dan nog steeds 0,14.