Dit artikel gaat over Looker Studio. Ga voor documentatie over Looker naar https://cloud.google.com/looker/docs/intro.

Referentie voor boomdiagrammen

Boomdiagrammen gebruiken en instellen.

In een boomdiagram worden uw gegevens getoond in dimensiehiërarchieën. U kunt een boomdiagram bijvoorbeeld gebruiken om de gemiddelde jaarverkopen van elk artikel in een productcategorie > subcategorie > producthiërarchie weer te geven.

Meer informatie over hoe u diagrammen toevoegt aan uw rapporten

In dit artikel vindt u de volgende informatie:

Blokken met verschillende vormen en kleuren zijn gerangschikt om een abstracte weergave van een Looker Studio-boomdiagramvisualisatie te tonen.

Boomdiagrammen in Looker Studio

Gegevens in een boomdiagram worden weergegeven in 'vertakkingen' (ook wel 'knooppunten' genoemd). Elke vertakking kan nul of meer subtakken bevatten en één bovenliggende vertakking (behalve de root, die geen bovenliggende elementen heeft). Elke vertakking wordt weergegeven als een rechthoek, aangepast aan de waarden in uw gegevens. Formaten en kleuren worden gewaardeerd ten opzichte van alle andere vertakkingen in het diagram.

Boomdiagrammen zijn een uitstekende tool om hypothesen mee te genereren, omdat ze het relatieve belang van en de relatie tussen verschillende entiteiten helpen bloot te leggen.

Voorbeelden van boomdiagrammen

In het boomdiagram hieronder wordt het aantal artikelen weergegeven dat wordt verkocht door een online dierenwinkel. De filiaallabels zijn afkomstig van de dimensies Afdeling ('Afdeling') en Artikel ('Artikel').

Een boomdiagram toont de dimensiecategorieën voor vogels, honden en katten en de gerelateerde artikeldimensiewaarden.

Zo worden de onderliggende gegevens voor dit diagram gerangschikt:

Een Google-spreadsheet met gegevens die zijn ingedeeld in kolommen met de labels Datum, Afdeling, Artikel, Aantal verkocht en Prijs.

Het diagram instellen

Voeg een nieuw diagram toe of selecteer een bestaand diagram. Gebruik daarna aan de rechterkant het deelvenster Eigenschappen om de eigenschappen van het tabblad Instellen en Stijl van het diagram in te stellen.

De opties op het tabblad INSTELLEN bepalen hoe de gegevens van het diagram worden ingedeeld en getoond.

Gegevensbron

Een gegevensbron is de koppeling tussen de component en de onderliggende dataset.

• Als u de gegevensbron van het diagram wilt wijzigen, klikt u op de naam van de huidige gegevensbron.
  • Klik op Bewerken om de gegevensbron te tonen of te bewerken. (U moet ten minste weergaverechten hebben om dit icoon te zien te krijgen.)
  • Klik op +GEGEVENS MENGEN voor gegevens uit meerdere gegevensbronnen in hetzelfde diagram. Meer informatie over gegevens mengen

Niveaus om te tonen

De optie Niveaus om te tonen bepaalt het detailniveau van het diagram. In het voorbeelddiagram hierboven is Niveaus om te tonen bijvoorbeeld ingesteld op 2, waardoor er 2 detailniveaus worden weergegeven (Afdeling en Artikel).

Als u Niveaus om te tonen instelt op 1, geeft het diagram maar één detailniveau weer (Afdeling):

Een boomdiagram met de optie 'Niveaus om te tonen' ingesteld op 1 toont alleen gegevens op afdelingsniveau.

Details

Deze optie wordt getoond voor diagrammen die deze ondersteunen.

De optie Details biedt gebruikers een manier om aanvullende detailniveaus in een diagram naar boven te halen. Als u de optie Details aanzet, wordt elke dimensie die u toevoegt een extra detailniveau. Meer informatie over details van diagrammen

Wat is het verschil tussen details en niveaus om weer te geven?

Met de weergave Details kunt u zich richten op een bepaald detailniveau, terwijl u met Niveaus om weer te geven kunt bepalen hoeveel detailniveaus er in het boomdiagram worden weergegeven. Dit is bijvoorbeeld het resultaat van een detailweergave in het bovenstaande diagram. Er wordt nu slechts 1 detailniveau weergegeven, maar dat niveau is nu het niveau 'Artikel'.

Een boomdiagram toont artikelgegevens als een gebruiker de details van de dimensie Artikel weergeeft.

Bekijk een voorbeeld van een boomdiagram met detailweergave aangezet (Opmerking: Het rapport is alleen beschikbaar in het Engels).

Totaal aantal rijen

In boomdiagrammen kunnen 5 tot 5000 rijen met gegevens worden getoond.

Standaardperiode

Met de eigenschap Standaardperiode kunt u een tijdsbestek instellen voor een afzonderlijk diagram.

Opties voor de standaardperiode

Automatisch Gebruikt de standaardperiode, die door de gegevensbron van het diagram wordt bepaald.
Aangepast Hiermee kunt u de agendawidget gebruiken om een aangepaste periode te kiezen voor het diagram.
Type datumvergelijking Toont vergelijkingsgegevens voor de geselecteerde periode.

Meer informatie over werken met datums en tijd

Filter

Met filters kunt u de gegevens in de component beperken door de waarden die u invoert op te nemen of uit te sluiten. Meer informatie over de filtereigenschap

Filteropties

Filternaam Klik op een bestaand filter om het te bewerken. Plaats de cursor op de filternaam en klik op X om het filter te verwijderen.
+Een filter toevoegen Klik op deze optie om een nieuw filter voor het diagram te maken.

Diagraminteracties

Als de optie Cross-filteren aanstaat voor een diagram, werkt dat diagram als filteroptie. U kunt het rapport filteren door de cursor over het diagram te verplaatsen. Meer informatie over cross-filteren

De opties op het tabblad Stijl bepalen de algehele presentatie en het uiterlijk van het diagram.

Boomdiagram

Max. kleurwaarde Hiermee stelt u de kleur in voor de hoogste statistische waarde.
Middelste kleurwaarde Hiermee stelt u de kleur in voor de mediane statistische waarde.
Min. kleurwaarde Hiermee stelt u de kleur in voor de minimale statistische waarde.
Vertakkingskop tonen De bovenliggende takken weergeven of verbergen.
Schaal tonen De diagramschaal boven de boomdiagram weergeven of verbergen. Als u de schaal in actie wilt zien, plaatst u de muisaanwijzer op verschillende takken in het diagram.

Text

Set the font color, font size, and font family for text in the chart.

Achtergrond en rand

Met deze opties bepaalt u het uiterlijk van de achtergrond van de diagramcontainer.

Achtergrond Hiermee stelt u de achtergrondkleur in van het diagram.
Straal voor rand Hiermee voegt u afgeronde hoeken toe aan de diagramachtergrond. Wanneer de straal 0 is, heeft de achtergrondvorm hoeken van 90°. Een rand met een straal van 100° levert een cirkelvorm op.
Ondoorzichtigheid Hiermee stelt u de ondoorzichtigheid in van het diagram. Met 100% ondoorzichtigheid worden objecten helemaal verborgen achter het diagram. 0% ondoorzichtigheid maakt het diagram onzichtbaar.
Randkleur Hiermee stelt u de randkleur in van het diagram.
Randdikte Hiermee stelt u de lijndikte in voor de rand van het diagram.
Randstijl Hiermee stelt u de lijnstijl in voor de rand van het diagram.
Randschaduw toevoegen Hiermee voegt u een schaduw toe aan de onderste en rechterrand van het diagram.

Diagramkop

Met de diagramkop kunnen kijkers verschillende acties uitvoeren in het diagram, zoals de gegevens exporteren, het diagram minder of meer gedetailleerd tonen of het diagram sorteren. De opties voor diagramkoppen zijn:

Tonen bij plaatsen cursor (standaard) Er worden 3 verticale stippen weergegeven als u de cursor op de diagramkop plaatst. Klik hierop om de koptekstopties te openen.
Altijd tonen De koptekstopties worden altijd getoond.
Niet tonen De koptekstopties worden nooit getoond. Houd er rekening mee dat rapportkijkers de opties altijd kunnen openen door met de rechtermuisknop op het diagram te klikken.
Kleur Stelt de kleur in van de opties voor de diagramkop.