Dit artikel gaat over Looker Studio. Ga voor documentatie over Looker naar https://cloud.google.com/looker/docs/intro.

Wat betekent de foutmelding Kan de verhoudingsstatistieken niet verzamelen?

Waarom u (soms) geen combinatie van functies, verhoudingen en filters kunt gebruiken.

In het kort

Heeft u deze foutmelding gezien?

Kan de verhoudingsstatistieken niet verzamelen. Selecteer een andere statistiek.

Deze fout geeft aan dat u Looker Studio heeft gevraagd iets met een al geaggregeerde verhoudingsstatistiek te doen wat het niet kan. U heeft bijvoorbeeld een filter op basis van een berekend veld toegepast op een diagram met een verhoudingsstatistiek.

U kunt dat oplossen door een veld zonder verhoudingsstatistiek in het diagram te selecteren (gebruik bijvoorbeeld Vertoningen in plaats van CTR) of het filter te wijzigen of te verwijderen.

In dit artikel:

In detail

Verhoudingsstatistieken tonen de relatieve grootten van 2 of meer waarden. Zo toont bijvoorbeeld de Google Ads-statistiek klikfrequentie (CTR) het aantal klikken dat uw advertentie krijgt, gedeeld door het aantal keren dat uw advertentie wordt getoond. In Google Analytics toont het bouncepercentage de sessies waarbij één pagina wordt geladen, gedeeld door alle sessies. Met Instappunten/paginaweergaven daarentegen wordt de verhouding berekend tussen bezoekers die op uw site aankomen en een nieuwe sessie beginnen, en het aantal paginaweergaven.

In Looker Studio krijgt u de bovenstaande fout als u een diagram met verhoudingsstatistieken op een manier filtert waarvoor Looker Studio de verhoudingen opnieuw moet berekenen.

De volgende 3 punten geven u mogelijk meer inzicht in dit probleem:

1) Gegevens uit datasets zoals Google Analytics-, Google Ads-, YouTube- en Google Marketing Platform-producten zijn al geaggregeerd op het moment dat ze bij Looker Studio binnenkomen. Als Looker Studio bijvoorbeeld een Google Ads-statistiek aanvraagt, zoals CTR (klikfrequentie), worden de gegevens al verwerkt tot het juiste aggregatietype.

2) Door het bovenstaande worden berekend-veldfuncties pas na aggregatie op uw gegevens toegepast. Het is niet mogelijk (en meestal ook niet zinvol) naar de onbewerkte gegevens terug te gaan en naar elke unieke instantie van die statistiek te kijken. Als u bijvoorbeeld probeert een berekend veld te maken met de formule SOM(Vertoningen) in een Google Ads-gegevensbron, krijgt u deze fout:

Statistieken opnieuw aggregeren wordt niet ondersteund.

De oorzaak is dat Vertoningen al is geaggregeerd (en het aggregatietype, Auto, niet kan worden gewijzigd).

Dat is niet per se het geval bij gegevensbronnen zoals Google Spreadsheets, MySQL of BigQuery. Met deze bronnen kunt u niet-geaggregeerde gegevens naar Looker Studio sturen. Als u bijvoorbeeld ruwe vertoningsgegevens heeft in een spreadsheet, kunt u de functie SOM gebruiken om alles te totaliseren, de functie GEM om het gemiddelde uit te rekenen, enzovoort.

3) Voor consistentie zijn alle berekend-veldfuncties in Looker Studio beschikbaar voor gebruik met alle typen gegevensbronnen, ook al ondersteunt het onderliggende systeem niet al die functies. U kunt bijvoorbeeld de functie CONCAT gebruiken om meerdere waarden in een gegevensbron samen te voegen, zelfs als het onderliggende systeem geen functie CONCAT heeft. In plaats van de functie CONCAT naar het onderliggende systeem te delegeren, vraagt Looker Studio de gegevens op en voert het zelf de samenvoeging uit.

Voorbeeld van een aggregatiefout

Wat heeft dit alles nu te maken met de foutmelding Kan de verhoudingsstatistieken niet verzamelen? We gaan hieronder dieper in op het CONCAT-voorbeeld om deze vraag te beantwoorden.

Stel: u maakt in een Google Ads-gegevensbron met deze formule een berekend veld met de naam Campagne : Kliktype:

CONCAT (Campagne, ":", Kliktype)

Looker Studio stuurt afzonderlijke zoekopdrachten voor Campagne en Kliktype en voert de samenvoeging uit. De resultaten worden gegroepeerd, dus treedt er geen duplicatie van records op.

U kunt nu het samengevoegde veld in uw diagrammen gebruiken en de statistieken die u erin opneemt, worden correct geaggregeerd. We kunnen bijvoorbeeld Campagne : Kliktype in een tabel als de dimensie gebruiken en CTR als de verhoudingsstatistiek:

Voorbeeld van een tabel met een samengevoegd veld en een verhoudingsstatistiek

Maar stel dat u nu een filter toepast om alleen die records te tonen waarvoor geldt Kliktype is Kop:

Filtervoorbeeld met een samengevoegd veld

Dit heeft tot gevolg dat het diagram niet meer werkt:

Voorbeeld van een onbruikbaar geworden diagram

Waarom het fout gaat

Het filter vraagt Looker Studio om elke record op te nemen die door Campagne : Kliktype wordt geretourneerd als deze Kop bevat. Dat veld is een samenvoeging van 2 dimensies: Looker Studio moet die dimensies opnieuw ophalen en dan het filter toepassen om aan dat verzoek te voldoen. Het probleem is de aanwezigheid van de verhoudingsstatistiek CTR in de tabel. De verhoudingsstatistieken van Google Ads worden berekend voordat Looker Studio ze aanvraagt. Looker Studio heeft geen toegang tot de onbewerkte gegevens en herberekent de nieuwe verhoudingen voor de records die alleen Kop bevatten in het samengevoegde veld.

De oplossing

De oplossing hangt in dergelijke gevallen af van de gegevens die u probeert weer te geven. In dit voorbeeld kunt u de statistiek CTR vervangen door een niet-verhoudingsstatistiek, bijvoorbeeld Vertoningen. Of in plaats van te filteren op het samengevoegde veld Campagne : Kliktype, filtert u gewoon op het standaardveld Kliktype, waarmee u hetzelfde resultaat behaalt.

Voorbeeld van filteren op kliktype.

Het diagram werkt nu:

Voorbeeld van een diagram dat een verhoudingsstatistiek, een filter en een berekend veld bevat

Google Analytics Verkenner voor dimensies en statistieken

Google Ads-woordenlijst