Dit artikel gaat over Looker Studio. Ga voor documentatie over Looker naar https://cloud.google.com/looker/docs/intro.

Koppelen aan Google BigQuery

Koppel Looker Studio aan BigQuery-tabellen.

BigQuery van Google is een volledig beheerd, voordelig datawarehouse voor gegevensanalyse met petabytes aan opslagcapaciteit. Met de BigQuery-connector van Looker Studio heeft u vanuit Looker Studio toegang tot gegevens uit uw BigQuery-tabellen.

In dit artikel:

Voordat u begint

Als u toegang wilt tot BigQuery-gegevens in Looker Studio, moet u een Google Cloud-factureringsaccount verstrekken. BigQuery is een betaald product. Als u via Looker Studio gebruikmaakt van BigQuery, brengt BigQuery hiervoor gebruikskosten in rekening. Meer informatie over prijzen voor BigQuery.

Koppelen aan BigQuery

U kunt Looker Studio koppelen aan een tabel, een weergave of een aangepaste query in Google BigQuery.

Koppelingsstappen

1. Log in bij Looker Studio.
  2. Klik op Het icoon Maken.  Maken  en selecteer Rapport.
  3. De Rapporteditor en het deelvenster Gegevens toevoegen aan rapport worden geopend.
  4. Als u een nieuwe ingesloten gegevensbron wilt maken, selecteert u de BigQuery-connector.
    1. Als u een bestaande herbruikbare gegevensbron wilt selecteren, klikt u op het tabblad Mijn gegevensbronnen en selecteert u een gegevensbron van een type dat u eerder heeft gemaakt of die met u is gedeeld.

Ingesloten versus herbruikbare gegevensbronnen

Gegevensbronnen zijn ingesloten of herbruikbaar. Rapporten bevatten zowel ingesloten als herbruikbare gegevensbronnen.

Gegevensbronnen die u maakt als u een rapport bewerkt, worden ingesloten in het rapport. Als u een ingesloten gegevensbron wilt bewerken, doet u dat vanuit het rapport zelf. Ingesloten gegevensbronnen maken het makkelijker om samen aan rapporten en gegevensbronnen te werken. Iedereen die het rapport kan bewerken, kan ook de gegevensbron en de koppeling bewerken. Als u het rapport deelt of kopieert, worden de ingesloten gegevensbronnen ook gedeeld of gekopieerd.

Gegevensbronnen die u op de homepage maakt, zijn herbruikbaar. U kunt deze gegevensbronnen opnieuw gebruiken in andere rapporten. Met herbruikbare gegevensbronnen kunt u een consistent gegevensmodel maken en delen binnen uw hele organisatie. Alleen mensen met wie u de herbruikbare gegevensbron deelt, kunnen die bewerken. Alleen de eigenaar van de inloggegevens van de gegevensbron kan de verbinding wijzigen.

Meer informatie over gegevensbronnen.

5. Stel de koppeling van de gegevensbron met uw BigQuery-gegevens in. U kunt koppelen aan een BigQuery-tabel of -weergave of u kunt koppelen met een aangepaste SQL-query.

6. Klik op Toevoegen.

Na korte tijd verschijnt op het rapportcanvas een tabel die is gekoppeld aan de gegevensbron.

Bent u nog niet bekend met Looker Studio?

Gebruik het deelvenster Eigenschappen om de gegevens en stijl van de tabel te wijzigen. Gebruik de werkbalk om meer diagrammen, bedieningselementen en andere componenten aan uw rapport toe te voegen.

Kennismaken met Looker Studio

Koppelen aan een BigQuery-tabel of -weergave

Een BigQuery-tabel bevat afzonderlijke records die zijn ingedeeld in rijen. Elke record bestaat uit kolommen (ook wel velden genoemd). Een BigQuery-weergave is een virtuele tabel die wordt gedefinieerd door een SQL-query die wordt uitgevoerd in de BigQuery-console.

Als u verbinding wilt maken met een tabel of weergave, moet u de volgende gegevens verstrekken:

• Een BigQuery-project
  • Een dataset
  • Een tabel of weergave

Deze worden in de volgende gedeelten beschreven.

Project

Met projecten ordent u uw BigQuery-resources en wordt facturering mogelijk als uw rapporten de kosteloze quota van BigQuery overschrijden. U kunt hetzelfde project gebruiken voor zowel facturering als gegevensbeheer. U kunt ook het ene project gebruiken voor de gegevens en met een ander project factureren. Meer informatie over Google Cloud-projecten.

Kies een van de volgende opties om uw projecten te selecteren:

Recente projecten

De optie RECENTE PROJECTEN toont de projecten die u onlangs heeft geopend in de Google Cloud Console. U kunt de project-ID ook handmatig invoeren. Het project dat u kiest, wordt voor zowel facturering als gegevenstoegang gebruikt. Nadat u een project heeft geselecteerd, selecteert u een dataset.

Mijn projecten

Met de optie MIJN PROJECTEN kunt u elk project selecteren waartoe u toegang heeft. U kunt de project-ID ook handmatig invoeren. Het project dat u kiest, wordt voor zowel facturering als gegevenstoegang gebruikt. Nadat u een project heeft geselecteerd, selecteert u een dataset.

Als u toegang heeft tot veel projecten, staan ze mogelijk niet allemaal in de lijst. Als de lijst het maximum aantal items overschrijdt, kunt u de naam van het niet-vermelde project rechtstreeks in het invoerveld typen.

Gedeelde projecten

Met de optie GEDEELDE PROJECTEN krijgt u toegang tot een project dat met u is gedeeld. U kunt verschillende projecten voor gegevens en facturering selecteren.

Dataset

U kunt datasets gebruiken om de toegang tot uw gegevens te ordenen en te beheren. Selecteer een dataset uit de lijst of zoek een dataset op naam.

Openbare datasets

Openbare BigQuery-datasets zijn openbare voorbeelden, waarbij de dataset wordt gedeeld maar het project niet. Als u op deze gegevens een query wilt uitvoeren, moet u uw eigen factureringsproject invoeren. Dat project wordt gebruikt om de verwerkingskosten voor de gedeelde gegevens te factureren.

Tabel

U kunt een Looker Studio-gegevensbron aan één tabel of weergave koppelen.

Koppelen aan een op datum gepartitioneerde tabel

De optie Partitioneren op (datumveld) verschijnt in de instellingskolom als u een op datum gepartitioneerde tabel selecteert. Als het partitiefilter vereist is, is de optie standaard geselecteerd. Als het partitiefilter optioneel is, is de optie standaard gedeselecteerd. Als de tabel een of meer geldige velden voor Datum of Datum/tijd bevat, kunt u kiezen welk veld u wilt gebruiken als periodedimensie in de gegevensbron. Meer informatie over op datum gepartitioneerde tabellen in BigQuery.

Koppelen met BigQuery via een aangepaste SQL-query

Met de optie AANGEPASTE QUERY kunt u verbinding maken met uw gegevens door SQL te schrijven. De syntaxis voor aangepaste query's volgt het standaard SQL-dialect. Als u het verouderde BigQuery SQL-dialect wilt gebruiken, selecteert u de optie Legacy SQL gebruiken.

Tip: Gebruik de gebruikersinterface van BigQuery om de query op te stellen en te testen. Kopieer en plak de query daarna in het vak voor aangepaste Looker Studio-query's.

Factureringsproject

Met de optie Factureringsproject kunt u een factureringsproject voor uw aangepaste zoekopdracht verstrekken door de project-ID te zoeken of handmatig in te voeren. Als uw organisatie veel BigQuery-projecten heeft, moet u het project misschien handmatig zoeken.

Als u één project voor facturering en een ander project voor uw gegevens wilt gebruiken, selecteert u het factureringsproject of voert u het in de gebruikersinterface in. Daarna neemt u het gegevensproject op in de clausule SELECT...FROM van de aangepaste query.

Voorbeeld van instellingen voor aangepaste BigQuery-query's, waarbij het factureringsproject is ingesteld op Looker Studio-project, terwijl de query een openbare BigQuery-dataset aangeeft in de FROM-component van de query.

Queryparameters

Met parameters kunt u responsievere, aanpasbare rapporten samenstellen. U kunt parameters in een BigQuery-gegevensbron terugsturen naar de onderliggende query. Als u een parameter in uw aangepaste query wilt gebruiken, volgt u de syntaxisrichtlijnen voor de uitvoering van query's met parameters in BigQuery.

Meer informatie over het gebruik van parameters in aangepaste query's.

Beperkingen van aangepaste query's

Looker Studio gebruikt uw aangepaste SQL als een 'inner select'-instructie voor elke gemaakte query voor de database. Uw aangepaste query maakt in feite een nieuwe, virtuele tabel. Looker Studio voert daarna een query uit met de eigen gemaakte 'buitenste' SQL. Daarom gelden er enkele beperkingen voor aangepaste query's in Looker Studio:

Aangepaste SQL-query's mogen slechts één instructie hebben

De onderstaande query werkt bijvoorbeeld niet omdat die meerdere SQL-instructies heeft:

DECLARE cost_per_tb_in_dollar FLOAT64 DEFAULT 4.2;

SELECT total_bytes_billed / (1024 * 1024))* cost_per_tb_in_dollar)/(1024*1024))) FROM billing-table;

Gebruik duidelijke veldnamen in samenvoegingen

Aangepaste verbindingsquery's kunnen geen dubbele kolomnamen verwerken. Diagrammen die een gegevensbron gebruiken op basis van een aangepaste query met dubbele velden, retourneren een configuratiefout voor gebruikers die vergelijkbaar is met het volgende:

Foutmelding: Fout met gebruikersconfiguratie  Deze gegevensbron is niet goed ingesteld.  De zoekopdracht retourneerde een fout.  Naam Critera_ID is dubbelzinnig binnen t0

U kunt dit probleem voorkomen door ondubbelzinnige veldnamen in uw aangepaste query's te gebruiken.

Stel dat u 2 tabellen met identieke schema's samenvoegt en verbindt via een veld Criteria_ID dat in beide tabellen staat, zoals:

SELECT * FROM (
  SELECT Criteria_ID, Parent_ID, Name FROM 'table_1'
    ) As table_1
  LEFT JOIN (
    SELECT Criteria_ID, Parent_ID, Name FROM 'table_2'
    ) As table_2
  ON
    table_1.Criteria_ID = table_2.Criteria_ID

Deze query bevat dubbele kolomnamen:

Criteria_ID, Parent_ID en Name.

Als u de fout 'veld is dubbelzinnig' wilt voorkomen, wijzigt u de naam van de dubbele velden expliciet met AS:

SELECT *
  FROM (
    SELECT
      Criteria_ID AS Criteria_ID_1,
      Parent_ID AS Parent_ID_1,
      Name AS NAME_1
   FROM
     'table_1' ) AS table_1
   LEFT JOIN (
     SELECT
       Criteria_ID AS Criteria_ID_2,
       Parent_ID AS Parent_ID_2,
       Name AS NAME_2
     FROM
       'table_2' ) AS table_2
     ON
       table_1.Criteria_ID_1 = table_2.Criteria_ID_2;

Als u alleen maar de naam van een paar velden moet wijzigen, selecteert u alles behalve de velden waarvan u de naam wilt wijzigen, bijvoorbeeld:

SELECT * EXCEPT (city), city AS city_1 FROM 'table_1'

Time-out van query

Er kan na 3 tot 5 minuten een time-out optreden voor aangepaste query's in Looker Studio. Als er een time-out optreedt voor uw aangepaste query's, kunt u de volgende manieren gebruiken om het probleem op te lossen:
  • Vereenvoudig de query zodat de uitvoering sneller verloopt.
  • Voer de query uit in uw database en sla de resultaten op in een aparte tabel. Maak dan verbinding met die tabel in uw gegevensbron.

Systeemeigen BigQuery-integratie

De systeemeigen BigQuery-integratie in Looker Studio biedt nieuwe controlefuncties voor Looker Studio-query's, verbetert de prestaties van query's en ondersteunt veel BigQuery-functies.

Meerdaagse tabellen

BigQuery ondersteunt de uitvoering van query's voor meerdere tabellen, waarbij elke tabel één dag aan gegevens bevat. De tabellen hebben de indeling JJJJMMDD. Als Looker Studio een tabel met de indeling JJJJMMDD tegenkomt, wordt die tabel gemarkeerd als een meerdaagse tabel en staat alleen de naam voorvoegsel_JJJJMMDD in de geselecteerde tabel.

Als er een diagram wordt gemaakt om deze tabel te visualiseren, maakt Looker Studio automatisch een standaardperiode van de afgelopen 28 dagen en wordt er daarna een query uitgevoerd op de laatste 28 tabellen. U kunt dat instellen door het rapport te bewerken, het diagram te selecteren en daarna de eigenschappen van Periode aan te passen op het tabblad GEGEVENS van het diagram.

Opslaan in cachegeheugen

Voor een snellere gebruikerservaring proberen Looker Studio-rapporten gegevens uit het cachegeheugen op te halen. Het BigQuery-cachegeheugen verloopt standaard elke 12 uur. Als u het cachegeheugen vernieuwt, kunnen er BigQuery-kosten in rekening worden gebracht.

Opslag in cachegeheugen en rapportweergave

Nadat de gegevens in het cachegeheugen zijn opgeslagen, probeert Looker Studio bij rapportweergave toegang te krijgen tot de gegevens in het cachegeheugen om de kosten voor BigQuery zo laag mogelijk te houden.

Opslag in het cachegeheugen kan niet worden gegarandeerd en de beschikbaarheid van deze functie hangt af van de omvang van de respons op de query.

Meer informatie over het cachegeheugen.

Naar BigQuery verstuurde SQL-instructies bekijken

U kunt alle door Looker Studio gegenereerde SQL voor BigQuery bekijken in de zoekgeschiedenis van de BigQuery-gebruikersinterface.

Statistiek Record Count

BigQuery-gegevensbronnen leveren automatisch een standaardstatistiek Record Count. Hiermee kunt u uw dimensies uitsplitsen om het aantal records te tonen dat uw diagrammen verzamelen.

Ondersteuning voor VPC Service Controls

Looker Studio kan via toegangsniveaus op basis van het IP-adres van kijkers koppelen aan BigQuery-projecten die worden beschermd door VPC Service Controls-perimeters (VPC-SC-perimeters). De BigQuery-connector geeft het IP-adres van de rapportkijker door aan BigQuery. Daarna kan het ingestelde IP-toegangsniveau worden afgedwongen.

GEOGRAPHY-polygonen in BigQuery visualiseren

U kunt GEOGRAPHY-polygonen tonen met een Google Maps-visualisatie in uw rapport. Ga naar GEOGRAPHY-polygonen in BigQuery visualiseren met Looker Studio voor een tutorial.

Looker Studio-query's met taaklabels identificeren

Alle query's die Looker Studio naar BigQuery stuurt, hebben het BigQuery-taaklabel requestor:looker_studio. Met dit taaklabel kunt u BigQuery-query's vinden die aan Looker Studio zijn gerelateerd. U kunt instructies vinden in Taaklabels tonen.

Quota en algemene limieten

Er kunnen maximaal 2 miljoen rijen worden geretourneerd met de BigQuery-connector. Looker Studio geeft aan of er meer dan 2 miljoen rijen gegevens zijn, maar vermeldt niet het precieze aantal.

Bovendien gelden voor BigQuery-gegevensbronnen dezelfde tarief- en quotumlimieten als voor BigQuery zelf.

Voor BigQuery-gegevensbronnen wordt MEDIAN geïmplementeerd met de BigQuery-functie APPROX_QUANTILES. Als u MEDIAN toepast op gegevens uit BigQuery, krijgt u misschien iets andere resultaten dan wanneer u MEDIAN toepast op dezelfde gegevens uit andere gegevensbrontypen.