Dit artikel gaat over Looker Studio. Ga voor documentatie over Looker naar https://cloud.google.com/looker/docs/intro.

Referentie voor watervaldiagram

Watervaldiagrammen instellen.

Met watervaldiagrammen kunt u visualiseren hoe een reeks positieve en negatieve waarden tot een totaal leidt. Deze diagrammen worden vaak gebruikt voor financiële gegevens om te tonen hoe verschillende winsten en verliezen tot een totaal behoren. Watervaldiagrammen kunnen ook in het algemeen worden gebruikt om te illustreren hoe verschillende categorieën bijdragen aan een totaal, vooral als de gegevens positieve en negatieve waarden bevatten.

In dit artikel vindt u informatie over het volgende:

Watervaldiagrammen in Looker Studio

Watervaldiagrammen zijn nuttig om de voortgang van statistieken in de loop van de tijd bij te houden en te tonen en om inzicht te krijgen in de oorzaak van de verandering. U kunt bijvoorbeeld een watervaldiagram gebruiken om de voortgang van een productlancering of om verschillende taken te tonen die samen met de huidige status moeten worden afgerond.

Voorbeeld van een watervaldiagram

Het volgende watervaldiagram toont de opbrengsttoename en -verliezen per jaar, met een totaalkolom die de som van alle waarden toont.

Een watervaldiagram toont gevulde kolommen voor positieve opbrengsttoenamen en niet-gevulde kolommen voor negatieve opbrengsttoename per jaar van 2013 tot 2018, en een totaalkolom aan het eind.

Plaats de cursor op de kolommen in een watervaldiagram voor een tooltip met meer informatie.

Vereisten

Een watervaldiagram vereist de volgende elementen:

• Eén dimensie
  • Eén statistiek

Het diagram instellen

Voeg een nieuw diagram toe of selecteer een bestaand diagram. Gebruik daarna aan de rechterkant het deelvenster Eigenschappen om de eigenschappen van het tabblad Instellen en Stijl van het diagram in te stellen.

De diagramgegevens instellen

De opties op het tabblad Instellen bepalen hoe de gegevens van het diagram worden ingedeeld en getoond.

Gegevensbron

Een gegevensbron is de koppeling tussen de component en de onderliggende dataset.

• Als u de gegevensbron van het diagram wilt wijzigen, klikt u op de naam van de huidige gegevensbron.
  • Klik op Bewerken om de gegevensbron te tonen of te bewerken. (U moet minstens weergaverechten hebben om dit icoon te zien te krijgen.)
  • Klik op +GEGEVENS MENGEN voor gegevens uit meerdere gegevensbronnen in hetzelfde diagram. Meer informatie over gegevens mengen

Periodedimensie

Selecteer eventueel een dimensie van het type Datum in de optie Periodedimensie. De periodedimensie bepaalt de periode voor de geselecteerde componenten, de huidige pagina of het rapport als geheel.

Als u als dimensie Periode opgeeft, wordt het gedeelte voor de configuratie van de Standaardperiode automatisch weergegeven op het tabblad Instellen.

Dimensie

Dimensies zijn gegevenscategorieën. Dimensiewaarden (de gegevens die in de dimensie zijn opgenomen) zijn namen, beschrijvingen of andere kenmerken van een categorie.

Voor watervaldiagrammen is één dimensie vereist.

Details

Selecteer de schakelaar Details om details voor het diagram aan te zetten en selecteer een detailveld in het dropdownmenu Standaard detailniveau.

Statistiek

Statistieken meten de items in dimensies en leveren de numerieke schaal en gegevensreeksen voor het diagram.

Statistieken zijn aggregaties uit de onderliggende dataset of zijn het resultaat van de impliciete of expliciete toepassing van een aggregatiefunctie, zoals COUNT(), SUM() of AVG(). De statistiek zelf heeft geen gedefinieerde set waarden, dus u kunt er niet op groeperen zoals bij een dimensie.

Meer informatie over verzameling

Optionele statistieken

U kunt optionele statistieken toevoegen door de schakelaar Optionele statistieken te selecteren en statistieken te selecteren in de veldkiezer Statistiek toevoegen. U kunt ook statistieken uit de lijst met velden in het deelvenster Gegevens slepen in de kiezer Optionele statistieken.

Schuifregelaars voor statistieken

Zet de schakelaar Schuifregelaars voor statistieken aan om een schuifregelaar voor statistieken aan uw watervaldiagram toe te voegen.

Sorteren

Selecteer een veld waarmee de resultaten van uw watervaldiagram worden gesorteerd. De standaard sorteervolgorde is op de eerste dimensie, tenzij anders aangegeven.

U kunt eventueel de optie Oplopend of Aflopend selecteren.

Totalen

Met de optie Totalen kunt u totalen of subtotalen van waarden in uw watervaldiagram tonen. In het dropdownmenu Totale berekening kunt u de periode opgeven voor het optellen of subtotaal van de waarden.

De opties omvatten de volgende:

• Geen: Selecteer deze optie als u geen berekeningsbalken voor het totaal wilt tonen in uw watervaldiagram.
  • Aan het einde : Selecteer deze optie om de som van alle waarden in uw watervaldiagram te tonen.
  • Jaarlijks: Selecteer deze optie om de subtotalen voor elk jaar te tonen.
  • Per kwartaal: Selecteer deze optie om een subtotaal van waarden voor elk kwartaal te tonen.
  • Maandelijks: selecteer deze optie om een subtotaal van waarden voor elke maand te tonen.

Aangepaste verzameling

Aangepaste verzameling is een optionele configuratie waarmee u een waarde kunt opgeven als startbasis van het watervaldiagram. Typ een waarde in het tekstveld om een aangepaste verzameling op te geven.

U kunt ook het selectievakje Waarden voor basislijn en totalen gebruiken aanvinken om de basislijn toe te passen op de totalen die in het diagram worden getoond.

Standaardperiode

Met de eigenschap Standaardperiode kunt u een tijdsbestek instellen voor een afzonderlijk diagram.

Opties voor de standaardperiode

Automatisch Gebruikt de standaardperiode, die door de gegevensbron van het diagram wordt bepaald.
Aangepast Hiermee kunt u de agendawidget gebruiken om een aangepaste periode te kiezen voor het diagram.
Type datumvergelijking Geeft vergelijkingsgegevens weer voor de geselecteerde periode.

Meer informatie over werken met datums en tijd.

Filters

U kunt ook Filter toevoegen selecteren om een veld te kiezen waarmee de resultaten van uw watervaldiagram worden beperkt. Ga naar de documentatiepagina Filters maken, bewerken en beheren voor meer informatie over hoe u een filter toepast op een diagram of rapport.

Google Analytics-segment

Deze optie wordt getoond voor diagrammen die gebaseerd zijn op een Universal Analytics-gegevensbron.

Een segment is een subset van uw gegevens in Google Analytics. U kunt segmenten toepassen op uw Looker Studio-diagrammen om ervoor te zorgen dat in uw Looker Studio- en Google Analytics-rapporten dezelfde gegevens worden getoond. Meer informatie over Analytics-segmenten in Looker Studio

Diagraminteracties

Met de optie Cross-filteren in het gedeelte Diagraminteracties kunt u interactie hebben met één diagram en die interactie als filter toepassen op andere diagrammen in het rapport. Als cross-filteren aanstaat voor een diagram, filtert u het rapport door met het diagram te werken. Daar zijn 2 manieren voor:

• Klikken op een of meer dimensiewaarden in het diagram
  • De muis over een tijdreeks, lijndiagram of vlakdiagram slepen of 'vegen'
Cross-filteren staat automatisch aan voor watervaldiagrammen.

De stijl van het diagram aanpassen

De opties op het tabblad Stijl bepalen de algehele presentatie en het uiterlijk van het diagram.

Waterval

Met de opties in het gedeelte Waterval van het tabblad Stijl kunt u de stand van de as en het aantal staven bepalen dat in uw watervaldiagram wordt getoond.

De opties omvatten de volgende:

• Verticaal: Selecteer het icoon Verticaal om de waarden van de Y-as verticaal op de Y-as te tonen. Deze optie is standaard geselecteerd.
  • Horizontaal: Selecteer het icoon Horizontaal om de waarden van de Y-as horizontaal op de X-as te tonen.
  • Staven: Vul eventueel een waarde in om het aantal getoonde staven naast de totalen en subtotalen in het diagram te beperken.

Stijl voor stijgende staaf

Met de opties in het gedeelte Stijl voor stijgende staaf van het tabblad Stijl kunt u de weergave bepalen van stijgende staven voor positieve waarde die in uw watervaldiagram worden getoond.

De opties omvatten de volgende:

• Kleur voor positieve waarden: Selecteer het icoon Kleur voor positieve waarden om een opvulkleur te selecteren voor de weergave van staven met positieve waarden.
  • Lijnkleur voor positieve waarden: Selecteer het icoon Lijnkleur voor positieve waarden om een contourkleur voor staven met positieve waarden te selecteren.
  • Lijndikte voor positieve waarden: Selecteer een waarde in het dropdownmenu Lijndikte voor positieve waarden om de omtrek van de staaf met positieve waarden aan te passen. Hoe hoger het geselecteerde getal, hoe dikker de staafomtrek wordt getoond.

Stijl voor dalende staaf

Met de opties in het gedeelte Stijl voor dalende staaf van het tabblad Stijl kunt u de weergave bepalen van dalende staven van negatieve waarden die in uw watervaldiagram worden getoond.

De opties omvatten de volgende:

• Kleur voor negatieve waarden: Selecteer het icoon Kleur voor negatieve waarden om een opvulkleur te selecteren voor de staven van negatieve waarden.
  • Lijnkleur voor negatieve waarden: Selecteer het icoon Lijnkleur voor negatieve waarden om een omtrekkleur voor staven met negatieve waarden te selecteren.
  • Lijndikte voor negatieve waarden: Selecteer een waarde in het dropdownmenu Lijndikte voor negatieve waarden om de dikte van de omtrek van een negatieve waardebalk aan te passen. Hoe hoger het geselecteerde getal, hoe dikker de staafomtrek wordt getoond.

Stijl voor staaf met positieve totalen

Met de opties in het gedeelte Stijl van staaf met positieve totalen van het tabblad Stijl kunt u de weergave bepalen van staven voor positieve totalen die in uw watervaldiagram worden getoond.

De opties omvatten de volgende:

• Kleur voor positieve totalen: Selecteer het icoon Kleur voor positieve totalen om een opvulkleur te selecteren voor de weergave van staven met positieve totalen.
  • Lijnkleur voor positieve totalen: Selecteer het icoon Lijnkleur voor positieve totalen om een omtrekkleur voor staven met positieve totalen te selecteren.
  • Lijndikte voor positieve totalen: selecteer een waarde in het dropdownmenu Lijndikte voor positieve totalen om de omtrekdikte voor staven met positieve totalen aan te passen. Hoe hoger het geselecteerde getal, hoe dikker de staafomtrek wordt getoond.

Stijl voor staaf met negatieve totalen

Met de opties in het gedeelte Stijl van staaf met negatieve totalen van het tabblad Stijl kunt u de weergave bepalen van staven voor een totaal van negatieve waarden die in uw watervaldiagram worden getoond.

De opties omvatten de volgende:

• Kleur voor negatieve totalen: selecteer het icoon Kleur voor negatieve totalen om een opvulkleur te selecteren voor de weergave van staven van negatieve totalen.
  • Lijnkleur voor negatieve totalen: Selecteer het icoon Lijnkleur voor negatieve totalen om een omtrekkleur voor staven van een negatief totaal te selecteren.
  • Lijndikte voor negatieve totalen: Selecteer een waarde in het dropdownmenu Lijndikte voor negatieve totalen om de omtrekdikte voor staven met negatieve totalen aan te passen. Hoe hoger het geselecteerde getal, hoe dikker de staafomtrek wordt getoond.

Assen

Het selectievakje Assen tonen is automatisch aangevinkt. Vink het selectievakje Assen tonen uit om alle aslabels en -waarden van het watervaldiagram te verbergen.

Y-as

Met deze opties bepaalt u de weergave van de y-as van het diagram.

Opties voor Y-as zijn onder meer:

• Titel van as tonen: Het selectievakje Titel van as tonen is automatisch aangevinkt. Vink het selectievakje voor Titel van as tonen uit om de titel van de Y-as te verbergen.
  • Min. van as: Selecteer of vul een waarde in het veld Min. voor as in om een minimumwaarde voor de Y-as op te geven.
  • Max. van as: Selecteer of vul een waarde in het veld Max. van as in om een maximumwaarde voor de Y-as op te geven.
  • Aangepaste interval maatstreepjes: Selecteer of voer een waarde in het veld Aangepaste interval maatstreepjes in om het detailniveau van de Y-aswaarden die in het diagram worden getoond, te wijzigen. Hoe hoger het geselecteerde getal, hoe gedetailleerder de waarden.
  • Logaritmische schaal: Selecteer het selectievakje Logaritmische schaal om de waarden van de Y-as op een logaritmische schaal te tonen.

X-as

Het selectievakje Titel van as tonen is automatisch aangevinkt. Vink het selectievakje voor Titel van as tonen uit om de titel van de X-as te verbergen.

Raster

Met de opties in het gedeelte Raster van het tabblad Stijl kunt u de weergave van het raster van het watervaldiagram bepalen.

Rasteropties omvatten het volgende:

• Askleur: Selecteer het icoon Askleur om een kleur te kiezen voor de weergave van waarden en titels van de X- en Y-as.
  • Rasterkleur: Selecteer het icoon Rasterkleur om een kleur te kiezen voor de weergave van rasterlijnen in het diagram.
  • Lettertypefamilie: Selecteer het dropdownmenu Lettertypefamilie om een lettertype te kiezen voor de weergave van diagramwaarden en -labels.
  • Lettergrootte van as: Selecteer het dropdownmenu Lettergrootte van as om een grootte in pixels te kiezen voor de weergave van diagramwaarden en -labels.

Achtergrond en rand

Met deze opties bepaalt u het uiterlijk van de achtergrond van de diagramcontainer.

Achtergrond Hiermee stelt u de achtergrondkleur in van het diagram.
Straal voor rand Hiermee voegt u afgeronde hoeken toe aan de diagramachtergrond. Als de straal 0 is, heeft de achtergrondvorm hoeken van 90°. Een rand met een straal van 100° levert een cirkelvorm op.
Ondoorzichtigheid Hiermee stelt u de ondoorzichtigheid in van het diagram. Met 100% ondoorzichtigheid worden objecten helemaal verborgen achter het diagram. 0% ondoorzichtigheid maakt het diagram onzichtbaar.
Randkleur Hiermee stelt u de randkleur in van het diagram.
Randdikte Hiermee stelt u de lijndikte in voor de rand van het diagram.
Randstijl Hiermee stelt u de lijnstijl in voor de rand van het diagram.
Randschaduw toevoegen Hiermee voegt u een schaduw toe aan de onderste en rechterrand van het diagram.

Diagramkop

Met de diagramkop kunnen kijkers verschillende acties uitvoeren in het diagram, zoals de gegevens exporteren of het diagram sorteren. De volgende opties voor diagramkoppen zijn beschikbaar:

Tonen bij plaatsen cursor (standaard) Er verschijnen 3 verticale stippen als u de cursor op de diagramkop plaatst. Klik hierop om de koptekstopties te openen.
Altijd tonen De koptekstopties worden altijd getoond.
Niet tonen De koptekstopties worden nooit getoond. Houd er rekening mee dat rapportkijkers de opties altijd kunnen openen door met de rechtermuisknop op het diagram te klikken.
Kleur Stelt de kleur in van de opties voor de diagramkop.