Dit artikel gaat over Looker Studio. Ga voor documentatie over Looker naar https://cloud.google.com/looker/docs/intro.

Gids voor probleemoplossing

Los problemen die u heeft met diagrammen, rapporten en gegevensbronnen op.

Als u een probleem ondervindt met een diagram, rapport of gegevensbron, gaat u na of er in deze handleiding iets over staat. Zo ja, dan klikt u op Stappen om het probleem op te lossen voor meer informatie over hoe u het probleem verder kunt onderzoeken en oplossen.

In dit artikel:

Basisstappen voor opschonen

Sommige problemen met Looker Studio kunnen worden veroorzaakt door tijdelijke netwerkfouten of fouten in de backend. Probeer deze algemene opschoningsstappen voordat u aan een mogelijk tijdrovende oplossing van het probleem begint. Nadat u elke stap heeft geprobeerd, controleert u of het probleem is opgelost.

Mogelijke fouten/problemen

• Niet-reagerende pagina's
  • Systeemfout
  • Looker Studio is niet beschikbaar

Stappen om het probleem op te lossen

• Vernieuw het browservenster.
  • Wis het cachegeheugen van uw browser en verwijder de cookies.
  • Start uw browser opnieuw.
  • Gebruik een andere browser.
  • Start uw computer opnieuw op.
  • Gebruik indien mogelijk een andere computer.

Als het probleem met deze stappen niet is opgelost, wacht u even en controleert u het opnieuw. Als het probleem zich blijft voordoen, kunt u kijken of andere gebruikers hetzelfde probleem hebben door te zoeken op het Looker Studio-communityforum.

Toegangsproblemen

Als u Google Workspace- of Cloud Identity-klant bent, moet de beheerder van uw organisatie Looker Studio aanzetten voordat u de tool kunt gebruiken.

Mogelijke fouten/problemen

U heeft geen toegang tot deze service. Neem contact op met uw organisatiebeheerder voor toegang.

Stappen om het probleem op te lossen

Vraag de beheerder van uw organisatie Looker Studio aan te zetten voor uw organisatie. Meer informatie over de zakelijke functies van Looker Studio

Verbindingsproblemen

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor problemen met de dataverbinding. Sommige problemen zijn te verwachten, bijvoorbeeld als u niet de juiste inloggegevens heeft om de gegevens in een met u gedeelde gegevensbron te bekijken. Dat kan komen door beschadigde of ontbrekende instellingen, verwijderde gegevensbronnen, verlies van autorisatie voor de gegevens, enzovoort.

Probeer deze stappen om problemen met de verbinding met uw dataset op te lossen.

Mogelijke fouten/problemen

• Gegevensbron ontbreekt
  • Fout met instellingen dataset
  • Geen toegang tot dataset
  • Gegevensbron niet toegevoegd
  • Gegevensbron moet worden toegevoegd
  • De onderliggende gegevens zijn gewijzigd
  • Fout bij het verbinden met de database

Stappen om het probleem op te lossen

Problemen met de instellingen van diagrammen

Voor diagrammen met ontbrekende of ongeschikte diagraminstellingen ziet u fouten.

Mogelijke fouten/problemen

• Systeemfout
  • Instelling van diagram ontbreekt
  • Ongeldige combinatie van statistieken en dimensies

Over de fout Ongeldige combinatie van statistieken en dimensies

Deze fout doet zich voor als het diagram gegevens probeert te visualiseren op een manier die de gegevensbron niet ondersteunt. Dat is een beperking van sommige backend-systemen, zoals Google Analytics en Google Ads, In deze systemen worden de gegevens opgeslagen in een vaste structuur waarin alleen bepaalde velden kunnen worden doorzocht.

Tip: Voor Google Analytics-gegevens kunt u de Verkenner voor dimensies en statistieken gebruiken om geschikte velden te vinden.

Problemen met de gebruikersinterface/functionaliteit

Als Looker Studio plotseling niet meer werkt of zich anders gedraagt, kan het probleem worden veroorzaakt door niet-geschikte extensies of add-ons.

Mogelijke fouten/problemen

• Functies werken niet
  • UI-elementen ontbreken
  • Het product reageert niet meer

Stappen om het probleem op te lossen

• Probeer de basisstappen voor opschoning hierboven.
  • Probeer een andere browser.
  • Zet browserextensies of add-ons uit.

Als het probleem is opgelost nadat u alle extensies heeft uitgezet, voegt u ze een voor een weer toe totdat u weet welke extensie het probleem veroorzaakt. (Daarna kunt u, als u wilt, uw resultaten posten op het Looker Studio-communityforum.)

Problemen met mengen

De meest voorkomende problemen die mensen ondervinden met mengen, vallen in de volgende categorieën:

• Verkeerd ingestelde samenvoegingen
  • Ontbrekende of onjuiste verbindingen met gegevensbronnen
  • Problemen met/verwarring over de resultaten van een menging

Voorbeelden van fouten/problemen met verkeerd ingestelde samenvoegingen

• Er ontbreken een of meer samenvoegingsinstellingen.
  • Voor een of meer samenvoegingsinstellingen ontbreekt een samenvoegingsvoorwaarde.
  • Samenvoegingssleutel niet compleet. Iedere geselecteerde gegevensbron moet voor elke samenvoegingssleutel een samenvoegingssleutelveld bevatten.
  • Roze Ontbrekend-veld in de samenvoegingsvoorwaarde.

Stappen om het probleem op te lossen

• Bewerk de samenvoegingsinstelling.
  • Zorg ervoor dat elke instelling in de menging een samenvoegingsvoorwaarde en een samenvoegingsoperator heeft (tenzij u een cross join gebruikt, dan is er geen samenvoegingsvoorwaarde toegestaan).
  • Voor ontbrekende velden: Verwijder het veld of zorg ervoor dat er voor elk paar samenvoegingsinstellingen een bijbehorend veld is.

Voorbeelden van fouten/problemen met ontbrekende gegevensbronverbindingen

Voor een of meer tabellen ontbreekt de gegevensbron.

Stappen om het probleem op te lossen

Google Analytics 4-quota overschreden

Vanaf 7 november 2022 gelden voor Looker Studio-rapporten die verbinding maken met Google Analytics 4-gegevens de Google Analytics Data API (GA4)-quota. U kunt het GA4-gegevensgebruik van uw rapport controleren via het dialoogvenster Gebruik van Google Analytics-tokens.

Gebruik van tokens weergeven

1. Bewerk het Looker Studio-rapport.
  2. Als u het totale gebruik van tokens in uw rapport wilt controleren, klikt u met de rechtermuisknop op het rapportcanvas en kiest u Gebruik van Google Analytics-tokens.
  3. Als u het gebruik van tokens voor een specifieke component wilt controleren, klikt u met de rechtermuisknop op de component en kiest u Gebruik van Google Analytics-tokens.

Voor het algemene gebruik van Google Analytics 4-tokens controleert u het volgende:

• Het aantal quotumtokens dat voor de huidige gebruikerssessie door het hele rapport of per pagina is gebruikt
  • Het aantal quotumtokens dat beschikbaar blijft voordat het quotum wordt bereikt
  • Het aantal quotumtokens dat door elk diagram wordt verbruikt, gesorteerd op de diagrammen die meer tokens gebruiken

Voor gebruik van tokens door een specifieke component controleert u het volgende:

• Het aantal quotumtokens dat is verbruikt door elk verzoek
  • Het tijdstip waarop een verzoek is afgerond
  • Of het verzoek is uitgevoerd vanuit het cachegeheugen. Een rode X geeft aan dat het verzoek niet is uitgevoerd vanuit het cachegeheugen. Een groen omcirkeld vinkje geeft aan dat het verzoek wel is uitgevoerd vanuit het cachegeheugen.

Fouten met overschreden quota

In rapporten die deze quota overschrijden, kunt u een van deze foutmeldingen krijgen:

• Quotum voor gelijktijdige verzoeken is verbruikt. Stuur minder verzoeken tegelijkertijd.
  • Deze property heeft in de afgelopen dag te veel verzoeken gestuurd.
  • Er zijn in het afgelopen uur fouten gevonden in te veel verzoeken die gebruikmaken van deze Google Analytics-property.
  • Deze property heeft in het afgelopen uur te veel verzoeken gestuurd.
  • Deze property heeft geen toegang tot Google Analytics.
  • Deze property heeft in het afgelopen uur misschien te veel verzoeken gestuurd.
  • Dit project of deze property heeft in het afgelopen uur te veel verzoeken gestuurd.

Stappen om het probleem op te lossen

Als u deze fout ziet, heeft u deze opties om de hoeveelheid gegevens die wordt opgevraagd vanuit Google Analytics 4 te verminderen. Met deze stappen kunt u quotumhits voorkomen door de afhankelijkheid van het Looker Studio-mechanisme voor het cachen van gegevens te vergroten:

• Gebruik eerst de inloggegevens van de eigenaar voor de gegevensbron in plaats van de inloggegevens van de kijker. Daarmee vergroot u de kans dat u gegevens in het cachegeheugen gebruikt in plaats van gegevens te doorzoeken en quotumtokens te gebruiken. Als u de inloggegevens van een kijker vertrouwt, kunt u overschakelen naar die van de eigenaar.
  • Als uw rapporten meerdere Google Analytics 4-gegevensbronnen gebruiken, kunt u ze indien mogelijk samenvoegen tot één herbruikbare gegevensbron. Daardoor neemt ook de kans toe dat gegevens in het cachegeheugen worden gebruikt, in plaats van gegevens te zoeken en tokens te gebruiken.
  • Verminder de hoeveelheid verkeer naar het rapport. U kunt het rapport bijvoorbeeld met minder mensen delen en het rapport niet insluiten in een website met veel verkeer.
  • Verminder het aantal diagrammen op elke pagina.
  • Haal de Google Analytics 4-gegevens op en gebruik de opgehaalde gegevens in plaats van de Google Analytics 4-gegevensbron.
    • Opmerking: Pas als de quota zijn vernieuwd, kunt u de gegevens ophalen. Afhankelijk van het quotum kan dat 24 uur duren.
  • Exporteer uw Analytics-gegevens naar BigQuery en gebruik de BigQuery-connector om die gegevens in Looker Studio te visualiseren.
  • Upgrade naar Analytics 360.
  • U kunt ook een partnerconnector gebruiken.

Strategieën om complexere problemen op te lossen

Als u voor minder voor de hand liggende problemen met Looker Studio een diagnose wilt uitvoeren, moet u eerst vaststellen waar het probleem ligt.

Is het probleem bijvoorbeeld algemeen of slechts beperkt? Treedt het probleem in al uw rapporten of in een specifiek rapport? Treedt het op bij elk type component of alleen bij een specifieke component? Treedt het probleem op in meerdere browsers of alleen in een specifieke versie van een specifieke browser?

Bekijk ook: Wat u nodig heeft om Looker Studio te gebruiken

De volgende stap is het aantal variabelen verlagen.

Over het algemeen houdt dit in dat u het probleem probeert terug te brengen tot het laagste aantal mogelijk factoren, door de hoeveelheid gegevens tot een minimum te beperken of door het rapport te vereenvoudigen. Als u bijvoorbeeld denkt dat er een probleem is met de gegevens, kunt u filters gebruiken of de dataset bewerken om het aantal rijen terug te brengen. Als het probleem verdwijnt, maar opnieuw optreedt als u de andere helft van de rijen opneemt, weet u dat het probleem ergens in die 2e helft van de gegevens zit.

Als het probleem bij een specifiek diagram ontstaat, probeert u eerst een eenvoudige versie van het diagram te maken met het minimumaantal velden en de eenvoudigste stijlopties. Dan vergroot u stapsgewijs de complexiteit om te controleren of het probleem wordt veroorzaakt door een specifiek veld of een specifieke instelling.

Een probleem melden bij Google

Als u het probleem niet kunt oplossen, kunt u het melden aan Google. Stuur ons deze informatie zodat we een diagnose van het probleem kunnen uitvoeren:

• Een uitgebreide beschrijving van het probleem.
  • Stappen om het probleem te reproduceren.
  • Foutmeldingen of fout-ID's die u ziet.
  • Een link naar een testrapport of gegevensbron waarin het probleem optreedt.

Over fout-ID's

Als u een fout-ID ziet (meestal een combinatie van 8 tekens, bestaande uit cijfers en letters), moet u die vermelden in de melding voor Google. Fout-ID's zijn unieke ID's waarmee onze technici de fout snel in ons logboek kunnen vinden. In plaats van statische gegevens toe te wijzen aan een specifieke foutvoorwaarde, worden fout-ID's dynamisch gemaakt zodat ze overeenkomen met een bepaalde instantie van de fout. De ID's zijn iedere keer dat de fout optreedt anders.

Over testrapporten

Zoals hierboven vermeld, is het voor ons makkelijker om problemen op te lossen als de testrapporten die u deelt minder complex zijn. Het testrapport dat u maakt, moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Maak bijvoorbeeld een kopie van het oorspronkelijke rapport en verwijder de extra pagina's, diagrammen, filters en andere componenten die niet van toepassing zijn op het probleem.