Vad innebär tillåten användning (Fair use)?

I många länder får du använda upphovsrättsskyddade verk på vissa sätt utan att det anses utgöra intrång på upphovsrättsägarens rättigheter. I till exempel USA begränsas upphovsrättigheterna av doktrinen om tillåten användning (fair use), enligt vilken viss användning av upphovsrättsskyddat material för, men inte begränsat till, kritik, kommentarer, nyhetsrapportering, undervisning, vetenskap eller forskning kan anses vara tillåten användning. I USA avgör domare om ett försvar under föregivande av tillåten användning är giltigt utifrån fyra faktorer, som vi har angett nedan i utbildningssyfte. Vissa andra länder har ett liknande koncept, som kallas "fair dealing", som kan tillämpas på andra sätt.

Kom ihåg att det är ditt ansvar att förstå den aktuella lagen och om det skyddar den användning du har i åtanke. Vi rekommenderar att du rådgör med en juridisk expert innan du använder upphovsrättsskyddat material som du inte har skapat själv. Google kan inte ge juridisk rådgivning eller avgöra rättstvister.

De fyra faktorerna för tillåten användning:

1. Användningens syfte och karaktär, inklusive om användningen är av kommersiell natur eller om verket används i utbildningssyfte

Domstolar fokuserar vanligtvis på huruvida användningen är omskapande. Frågan är om användningen tillför nytt uttryck eller ny betydelse till originalet, eller om det bara kopierar originalet.

2. Det upphovsrättsskyddade verkets art.

Det är mer troligt att användning av facklitterära verk anses vara tillåtet än användning av rent skönlitterära verk.

3. Omfattningen, det vill säga hur stor del av det skyddade verket som används i det nya verket.

Det är mer sannolikt att det anses tillåtet att låna små delar av ett verk än stora stycken. Dock kan även användningen av en liten del vara förbjuden i vissa situationer, om den lilla delen utgör verkets kärna.

4. Användningens påverkan på det upphovsrättsskyddade verkets värde på den potentiella marknaden.

Användning som skadar upphovsrättsinnehavarens möjligheter att tjäna pengar på sitt verk anses mindre ofta falla under doktrinen för tillåten användning.