Wat is 'redelijk gebruik'?

In veel landen worden bepaalde vormen van gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken niet beschouwd als inbreuk op de auteursrechten van de eigenaar. In de Verenigde Staten worden auteursrechten bijvoorbeeld beperkt door het principe van 'fair use' (redelijk gebruik). Volgens dit principe kan bepaald gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal voor recensies, commentaar, verslaggeving over nieuwsfeiten, onderwijs, wetenschap of onderzoek als redelijk worden beschouwd. Amerikaanse rechters bepalen of een verweer van redelijk gebruik geldig is op basis van de vier factoren die hieronder ter informatie worden vermeld. In sommige andere landen bestaat een vergelijkbaar concept dat 'redelijk handelen' ('fair dealing') wordt genoemd en op een andere manier kan worden toegepast.

Vergeet niet dat het uw verantwoordelijkheid is om ervoor te zorgen dat u de relevante wet begrijpt en te bepalen of het beoogde gebruik wordt beschermd. Als u van plan bent auteursrechtelijk beschermd materiaal te gebruiken dat u niet zelf heeft gemaakt, raden we u met klem aan eerst juridisch advies in te winnen. Google kan geen juridische adviezen verstrekken of juridische beslissingen nemen.

De vier factoren van redelijk gebruik:

1. Het doel en de aard van het gebruik, met inbegrip van de vraag of dergelijk gebruik van commerciële aard is of voor educatieve non-profitdoeleinden

Rechtbanken richten zich meestal op het feit of het gebruik 'transformerend' is. Oftewel, of het gebruik een nieuwe uitdrukking of betekenis aan het originele materiaal geeft of dat het alleen een kopie van het originele materiaal is.

2. De aard van het auteursrechtelijk beschermde werk

Het gebruik van materiaal uit hoofdzakelijk feitelijke werken wordt waarschijnlijk eerder als redelijk beschouwd dan het gebruik van puur fictieve werken.

3. De hoeveelheid en het aandeel van het gebruikte gedeelte in relatie tot het auteursrechtelijk beschermde werk als geheel

Het overnemen van kleine hoeveelheden materiaal uit een origineel werk wordt waarschijnlijk eerder als redelijk gebruik beschouwd dan het overnemen van grote hoeveelheden. In bepaalde situaties kan zelfs het overnemen van een kleine hoeveelheid materiaal er echter voor zorgen dat iets niet wordt beschouwd als redelijk gebruik als het gebruikte materiaal de 'kern' van het werk vormt.

4. Het effect van het gebruik op de potentiële markt voor of waarde van het auteursrechtelijk beschermde werk

Gebruik dat een negatieve invloed heeft op de mogelijkheid van de eigenaar van het auteursrecht om te profiteren van zijn of haar originele werk, wordt veel minder vaak beschouwd als redelijk gebruik.