Tietoa Lumenista

Parantaakseen verkossa tapahtuvan sisällönvalvonnan käytäntöjen avoimuutta ja vastuullisuutta Google LLC jakaa kolmannen osapuolen Lumen-projektille tiettyjä oikeudellisia ilmoituksia, joissa pyydetään sisällön poistamista palveluistamme. Lumen on Harvard Law Schoolin Berkman Klein Center for Internet & Society ‑keskuksen riippumaton tutkimusprojekti. Projektissa tallennetaan, analysoidaan ja julkaistaan kopioita verkkosisällön poistopyynnöistä, jotka Google LLC ja muut yritykset ovat jakaneet vapaaehtoisesti Lumenille. Projektin tarkoitus on antaa ihmisille tietoa ja mahdollistaa journalistinen, akateeminen tai käytäntöihin keskittyvä tutkimus maailmanlaajuisista ilmoitusten ja poistojen tekijöistä, syistä ja seurauksista sekä sisällön saatavuudesta verkossa.

Miksi jaamme tietoa Lumenille?

Avoimuus on yksi Googlen ydinarvoista liittyen erityisesti tietojen ja sisällön saatavuuteen palveluissamme. Olemme sitoutuneet kantamaan vastuumme väärinkäytöksistä ja petoksista sekä estämään niitä verkossa tapahtuvan sisällönvalvonnan käytäntöjemme mukaisesti. Yksi tärkeä tapa saavuttaa nämä tavoitteet on julkaista kopio tietyistä oikeudellisista poistoilmoituksista, joita saamme osana Lumen-projektia. Lumen-projektin kautta internetin käyttäjät, sisällön omistajat ja tutkijat voivat saada lisätietoa sisällön poistopyynnöistä, joita Google ja muut verkkoalustat saavat. Lumenin tavoite on "mahdollistaa erilaisten verkkojulkaisijoille, hakukoneille ja palveluntarjoajille (niin perustelluista kuin kyseenalaisistakin syistä) lähetettävien poistopyyntöjen ja ‑valitusten tutkiminen sekä olla mahdollisimman avoin tällaisten ilmoitusten lähettäjistä, lähettämisen syistä ja pyyntöjen seurauksista".

Mitä dataa jaetaan Lumenille?

Alla on kuvattu tietokategoriat, joita saatetaan jakaa Lumenille, kun ne sisältyvät oikeudellisiin ilmoituksiin, joissa pyydetään sisällön poistamista tuotteistamme ja palveluistamme. Esimerkkejä näistä tuotteista ja palveluista ovat Haku, Blogger, Paikalliset arvostelut ja Ryhmät. Google jakaa Lumenille yleensä seuraavat (riippuen ongelmasta, johon pyyntö liittyy):

• Pyynnön tekijän nimi
  • Oikeuksien haltijan nimi
  • Ilmoitetut URL-osoitteet
  • Pyynnön maa
  • Pyynnön päivämäärä
  • Poistopyyntölomakkeella oleva selitys pyynnöstä
  • Pyynnön liitteenä olevat, sitä tukevat asiakirjat

Google ei koskaan jaa Lumenille sisällön poistopyyntöjen yhteydessä yhteystietokentissä ilmoitettuja tietoja, kuten sähköpostiosoitetta.

Kunnianloukkauksiin liittyvät pyynnöt

Google ei yleensä jaa Lumenille kunnianloukkaukseen perustuvan poistopyynnön tekijän nimeä.

Google jakaa Lumenille yleensä seuraavat, jos pyyntö liittyy väitetysti kunniaa loukkaavaan sisältöön:

• Pyynnön tyyppi (kunnianloukkaus)
  • Ilmoitetut URL-osoitteet
  • Pyynnön maa
  • Pyynnön päivämäärä
  • Pyynnön liitteenä olevat, sitä tukevat asiakirjat, elleivät ne ole luottamuksellisia
  • Poistopyyntölomakkeella ilmoitettu selitys pyynnöstä, ellei se sisällä yksityisiä tietoja (esim. sähköpostiosoite), jotka sensuroidaan ennen jakamista

Poikkeuksena yllä mainittuun Google voi jakaa Lumenille myös pyynnön tehneen henkilön nimen tapauskohtaisen harkinnan mukaan, jos tiedon jakaminen on merkittävästi yleisen edun mukaista.

Tekijänoikeus- ja tavaramerkkilakeihin liittyvät pyynnöt

Jos sisällön poistopyyntö liittyy DMCA-lakiin, muihin tekijänoikeuslakeihin tai tavaramerkkilakeihin, Google jakaa Lumenille yleensä seuraavat:

• Pyynnön tyyppi (tekijänoikeus vai tavaramerkki)
  • Pyynnön tekijän nimi
  • Oikeuksien haltijan nimi
  • Ilmoitetut URL-osoitteet
  • Pyynnön maa
  • Pyynnön päivämäärä
  • Pyynnön liitteenä olevat, sitä tukevat asiakirjat
  • Poistopyyntölomakkeella oleva selitys pyynnöstä
  • Lainaus laittomaksi väitetystä sisällöstä

Paikallisiin lakeihin liittyvät pyynnöt

Google ei jaa Lumenille pyynnön tekijän nimeä tai yhteystietoja.

Jos sisällön poistopyyntö liittyy paikallisiin lakeihin, Google jakaa Lumenille yleensä seuraavat:

• Ilmoitetut URL-osoitteet
  • Pyynnön maa
  • Pyynnön päivämäärä
  • Pyynnön tueksi liitetyt asiakirjat, elleivät ne ole luottamuksellisia
  • Poistopyyntölomakkeella oleva selitys pyynnöstä, ellei se sisällä yksityisiä tietoja (esim. sähköpostiosoite), jotka sensuroidaan ennen jakamista

Poikkeuksena yllä mainittuun Google voi jakaa Lumenille myös pyynnön tehneen henkilön nimen tapauskohtaisen harkinnan mukaan, jos tiedon jakaminen on merkittävästi yleisen edun mukaista.

Oikeuden määräyksiin liittyvät pyynnöt

Jos sisällön poistopyyntö perustuu oikeuden määräykseen, Google jakaa Lumenille yleensä seuraavat:
  • Poistopyynnön tyyppi (oikeuden määräys)
  • Pyynnön tekijän nimi
  • Ilmoitetut URL-osoitteet
  • Pyynnön maa
  • Pyynnön päivämäärä
  • Poistopyyntölomakkeella oleva selitys pyynnöstä, ellei se sisällä yksityisiä tietoja (esim. sähköpostiosoite), jotka sensuroidaan ennen jakamista
  • Pyyntöön liittyvä oikeuden määräys, ellei se ole luottamuksellinen

Viranomaisten tekemät pyynnöt

Jos sisällön poistopyyntö on tullut viranomaiselta, Google jakaa Lumenille yleensä seuraavat:

• Poistopyynnön tyyppi (viranomaisen pyyntö)
  • Viranomaisen nimi
  • Ilmoitetut URL-osoitteet
  • Pyynnön maa
  • Pyynnön päivämäärä
  • Poistopyyntölomakkeella oleva selitys pyynnöstä
  • Pyynnön tueksi liitetyt asiakirjat, elleivät ne ole luottamuksellisia

Ilmoitukset Google Haun tulossivulla

Kun oikeudellinen poisto vaikuttaa Google Haun tulossivuun, sivun alareunassa saattaa näkyä ilmoitus tästä. Ilmoituksessa on linkki sisällön poistopyyntöön, jonka Google on jakanut Lumenille ja joka on julkaistu Lumenissa. Se sisältää yllä mainitut tiedot.