Googlen Tietograafi

Googlen hakutuloksissa näkyy joskus tietoja, jotka tulevat Tietograafista, Googlen tietokannasta, jossa on miljardeja faktoja ihmisistä, paikoista ja asioista. Tietograafin avulla voimme vastata faktakysymyksiin, esimerkiksi "Miten korkea on Eiffel-torni?" tai "Missä vuoden 2016 kesäolympialaiset pidettiin?" Tietograafin tavoitteena on, että järjestelmämme löytävät ja näyttävät yleisesti tiedossa olevaa faktatietoa, kun sen katsotaan olevan hyödyllistä.

Mistä Tietograafin tiedot ovat peräisin?

Tietograafin tiedot tulevat erilaisista faktatietoja kokoavista lähteistä. Julkisten lähteiden lisäksi hankimme dataa lisensseillä, jotta voimme tarjota esimerkiksi urheilutuloksia, pörssikursseja ja sääennusteita. Saamme faktatietoja eri tavoin myös suoraan sisältöjen omistajilta, kuten käyttäjiltä, jotka ehdottavat muutoksia tietopaneeleihin, joiden omistajiksi he ovat ilmoittautuneet.

Miten Google korjaa tai poistaa Tietograafin tietoja?

Google käsittelee miljardeja hakuja päivässä. Automaatio on ainoa keino käsitellä näin suurta hakujen määrää. Tämä tarkoittaa, että paras tapa parantaa tuloksiamme on parantaa automattisia järjestelmiämme, eli hakualgoritmeja.

Järjestelmät pyrkivät automaattisesti välttämään sellaisten tietojen näyttämistä, jotka rikkoisivat alla mainittuja käytäntöjämme. Hakujen määrä on kuitenkin niin suuri, ettei mikään järjestelmä ole virheetön. Tästä syystä käytössämme on julkisia ilmoitusjärjestelmiä.

Analysoimme julkisten ilmoitusjärjestelmiemme kautta tulevan datan ja poistamme sisällön, joka rikkoo käytäntöjämme. Tätä dataa käytetään myös algoritmiemme parannuksista tiedottamiseen. Lisäksi poistamme manuaalisesti tietoomme tulevat käytäntöä rikkovat tiedot, priorisoiden ongelmia, jotka liittyvät yleisen edun mukaisiin aiheisiin, kuten kansalaistoimintaan, lääketieteeseen, luonnontieteisiin ja historiaan, tai joiden kohdalla on olemassa vakavan ja välittömän vahingon riski.

Näin voit pyytää muutosta tietopaneeliin tai ilmoittaa Tietograafiin liittyvästä ongelmasta

Tietograafin tiedot ihmisistä, paikoista tai asioista esitetään usein tietopaneeleissa.

Jos sinä tai virallisesti edustamasi taho on tietopaneelin aiheena, voit ilmoittautua paneelin omistajaksi ja ehdottaa muutoksia. Lisätietoja näistä prosesseista on seuraavissa artikkeleissa:

Yrityksillä on omat yritysprofiilipaneelit, jotka tulee luoda Yritysprofiilissa, jossa voi myös ilmoittautua niiden omistajaksi ja tehdä niitä koskevia ehdotuksia.

Julkisten tahojen lisäksi kuka tahansa voi lähettää palautetta ongelmista, jotka liittyvät tietopaneeleihin, yritysprofiileihin tai yleisesti Tietograafin tietoihin. Näissä esityksissä on palautevaihtoehtoja.

• Jos käytät tietokonetta, valitse esityksen alareunasta Palaute, niin pääset lähettämään palautetta.
  • Jos käytät mobiililaitetta, valitse esityksen alareunasta Palaute tai yläreunassa oleva kolmen pisteen kuvake, jonka takana on vaihtoehtoja palautteen lähettämiseen.

Tietopaneelista poistamisen pyytäminen

Voit pyytää poistoa tietopaneelista täyttämällä oikeudellista poistoa koskevan ilmoituksen ilmoituslomakkeen.

Tärkeää: Sinun on ilmoitettava sen tietopaneelin tarkka URL-osoite, josta haluat tietosi poistettavan, ja kertoa, miksi URL-osoite tulee poistaa.

Pyynnön oikean URL-osoitteen löytäminen

Voit etsiä tiettyä linkkiä tietopaneeliin kahdella tavalla

Vaihe 1: Etsi tietopaneelin linkki, jossa on Lisää-kuvake.

1. Hae Googlesta tietopaneelia, jonka poistamista haluat pyytää.
  2. Klikkaa Lisää Lisää ja sitten Jaa Jaa ja sitten Kopioi linkki klikkaamalla.
  3. Lähetä tarkka URL-osoite ja kerro tällä verkkolomakkeella, miksi URL-osoite on lain mukaan poistettava.

Vaihe 2: Etsi tietopaneelin linkki, jossa on Jaa-kuvake.

1. Hae Googlesta tietopaneelia, jonka poistamista haluat pyytää.
  2. Valitse kohteen nimen vierestä tietopaneelista Jaa Jaa ja sitten Kopioi linkki klikkaamalla.
  3. Lähetä tarkka URL-osoite ja kerro tällä verkkolomakkeella, miksi URL-osoite on lain mukaan poistettava.

Tietograafin käytännöt

Jotta voisimme taata, että Tietograafit ja muut samankaltaiset esitykset ovat kaikille hyödyllisiä, käytämme järjestelmiä, jotka estävät Google Haun yleisiä käytäntöjä tai seuraavia Hakutoimintojen käytäntöjä rikkovan sisällön näyttämisen:

• Mainokset
  • Vaarallinen sisältö
  • Petolliset käytännöt
  • Ahdisteleva sisältö
  • Vihamielinen sisältö
  • Manipuloitu media
  • Lääketieteelliset aiheet
  • Säännellyt hyödykkeet
  • Seksuaalinen sisältö
  • Terrorismiin liittyvä sisältö
  • Väkivalta ja kammottava sisältö
  • Karkea kielenkäyttö ja hävyttömyydet

Lue lisää Google Haun sisältökäytännöistä.

Tietograafeihin sovelletaan lisäksi näitä ominaisuuskohtaisia käytäntöjä:

Virheelliset tiedot

Saatamme poistaa tietoja, joiden virheellisyys tai vanhentuneisuus voidaan todistaa esimerkiksi lakiasiakirjoilla, asiantuntijoiden konsensuksella tai muilla tunnetuilla ensikäden lähteillä. Saatamme poistaa faktoina esitettyjä tietoja, joista ei ole todisteita, jos niissä syytetään yksityishenkilöitä tai ryhmiä vakavista pahantahtoisista teoista. Voimme kieltäytyä toimimasta sellaisten tietojen pohjalta, jotka on kiistetty kohtuullisin perustein tai joista puuttuu todistusvoimaista näyttöä.

Ei-kuvaava tieto

Kohteiden nimet, otsikot, kuvaukset ja kuvat, jos on olemassa vahvoja todisteita siitä, että automaattisten järjestelmiemme tekemä valinta ei ole kuvaavin.

Lisätietoa

Tietoja tietopaneeleista