Sms-berichten en Hangouts op Android-apparaten

Sms- en mms-berichten verzenden met Hangouts in Android

Als je de Hangouts-app op apparaten met Android 4.0 en hoger hebt, kun je sms- en mms-berichten, foto's en video's verzenden en ontvangen. Kosten voor berichten die door je mobiele provider worden berekend, zijn nog steeds van toepassing.

Je kunt sms- en mms-berichten verzenden en ontvangen in de Hangouts-app zonder dat je bent ingelogd. Als je Hangouts-berichten wilt verzenden of videogesprekken wilt voeren, moet je inloggen op een Google-account.

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over het inschakelen, verzenden en ontvangen van sms- en mms-berichten.

Sms- en mms-berichten verzenden met Hangouts op Android-apparaten

(Je kunt video-ondertiteling inschakelen in je eigen taal. Speel de video af en klik op de knop 'CC'. Kies vervolgens je taal in het menu.)

Als je problemen ondervindt met het verzenden van sms'jes of Hangouts-berichten, probeer je deze stappen voor probleemoplossing.

Als je een Google Voice-account hebt, kun je sms- en mms-berichten verzenden via Hangouts op je computer en Android-apparaten. Standaard kun je automatisch antwoorden met het nummer waarop je het bericht hebt ontvangen. Dit wordt de slimme antwoordfunctie genoemd. Als een standaardnummer wilt kiezen waarmee je tekstberichten wilt verzenden, ga je naar de sms-instellingen van de Hangouts-app voor Android. Als je problemen ondervindt met het verzenden van Hangouts-berichten nadat je sms-berichten van Google Voice hebt ingeschakeld, moet je mogelijk je instellingen voor uitnodigingen wijzigen.

Als je sms inschakelt voor je apparaat, worden al je bestaande sms-berichten geïmporteerd in de Hangouts-app. Sms-berichten die via je provider (niet Google Voice) zijn verzonden, zijn toegankelijk vanaf de Android-telefoon van waaruit ze zijn verzonden, maar niet vanaf een andere Hangouts-versie op internet, een iOS-apparaat of je tablet. Je kunt ook sms- en Hangouts-berichten van dezelfde persoon als één samengevoegd gesprek weergeven.

Opmerking: Hangouts biedt geen ondersteuning voor twee simkaarten. Als je een Android One-apparaat hebt, kunt je de Messenger-app of Berichten-app gebruiken om sms'jes te verzenden.

Sms-berichten in- en uitschakelen in Hangouts

Als je een Nexus 5 hebt, is Hangouts je standaard sms-app en kun je de app niet verwijderen. Als je Hangouts als standaard-app voor sms-berichten wilt gebruiken voor andere apparaten met Android 4.4 of hoger, moet je 'Sms voor Hangouts' inschakelen. Als je wilt weten welke versie je hebt, ga je naar Instellingen en kies je Over de telefoon.

Apparaten met Android 4.4 of hoger
  1. Open Hangouts op je Android-apparaat.
  2. Ga naar Instellingen.
  3. Tik op Sms.
  4. Tik op Sms uitgeschakeld om de instelling te wijzigen in Sms ingeschakeld.
Apparaten met Android 4.3 of lager
  1. Open Hangouts op je Android-apparaat.
  2. Ga naar Instellingen.
  3. Tik op Sms.
  4. Vink het selectievakje naast 'Sms inschakelen' aan.

Hangouts uitschakelen als standaard sms-app

Als je Hangouts gebruikt als standaard sms-app, kun je altijd overschakelen naar een andere sms-app en worden al je sms-berichten bewaard zolang er opslagruimte beschikbaar is. Je kunt ook andere instellingen voor sms-berichten wijzigen.

Hangouts uitschakelen als standaard sms-app
  1. Open Hangouts op je Android-apparaat.
  2. Ga naar Instellingen.
  3. Tik op Sms.
  4. Verwijder het vinkje bij 'Sms inschakelen'.

Voor Android versie 4.3 en lager ontvang je twee keer bericht als je een andere sms-app naast Hangouts gebruikt. Je moet je standaard sms-app kiezen om ervoor te zorgen dat je maar één melding per sms ontvangt. Als je wilt weten welke versie je hebt, ga je naar Instellingen en kies je Over de telefoon.

Je standaard sms-app wijzigen in een andere app
Je kunt de sms-app kiezen waarmee je apparaat sms- en mms-berichten verzendt en ontvangt. Meer informatie over het instellen van je standaard sms-app op Android-apparaten.

Een sms/mms-bericht verzenden

Open Hangouts op je Android-apparaat. Je kunt op drie manieren via Hangouts een sms/mms-bericht verzenden:

1. Je kunt rechtstreeks een telefoonnummer toevoegen. Tik op het pictogram 'Opstellen'  om een nieuwe Hangout te openen. Je kunt een telefoonnummer in het zoekvak boven aan het scherm invoeren en je ziet de optie 'Sms verzenden naar'. Nadat je het nummer hebt ingevoerd, tik je op het nummer onder 'Sms verzenden naar'. Nadat je de sms hebt verzonden, kun je het nummer opslaan in je contacten door op het nummer en vervolgens Toevoegen aan Personen te tikken. Vervolgens kun je een nieuw contact maken of een bestaand contact toevoegen.
  2. Je kunt zoeken naar een contact of er een selecteren in de lijst met contacten. Tik op het pictogram 'Opstellen'  om een nieuwe Hangout te openen en naar de naam van het contact te zoeken of een naam in de contactenlijst te kiezen. Kies vervolgens het telefoonnummer waar je een sms naar wilt sturen.
  3. Je kunt een contact selecteren in je gesprekslijst. Tik op de naam van de persoon boven aan de lijst. Vervolgens kun je in het dropdown-menu voor sms kiezen.

Als je contact niet in Hangouts beschikbaar is en een telefoonnummer heeft, zie je een sms-pictogram bij de profielfoto van het contact. Nadat je het contact hebt gekozen, typ je het bericht dat je wilt versturen. Tik vervolgens op het pictogram 'Verzenden' Hangouts Android send.

Een multimediabericht (mms) verzenden

Nadat je een contact voor een sms-bericht hebt gekozen, kun je ook multimedia aan het bericht toevoegen.

1. Tik aan de rechterkant van het tekstvak op het camerapictogram  om een foto of video te verzenden.
  2. Er verschijnt een venster waarmee je op verschillende manieren multimedia kunt toevoegen: maak een foto, neem een video op of voeg een bestaande foto toe.
  3. Selecteer de gewenste optie.
  4. Je kunt ook een bericht invoeren in het vak, als je dit nog niet hebt gedaan.
  5. Tik vervolgens op het pictogram 'Verzenden' Hangouts Android send.
Als je wilt schakelen tussen sms/mms- en Hangouts-berichten, tik je op de naam van het contact boven aan het gesprek.

Caroline is Hangouts-expert en auteur van deze Help-pagina. Kies een van de onderstaande opties om haar te laten weten wat je van deze pagina vindt.