Sms- en mms-berichten verzenden met Hangouts in Android

Je kunt Hangouts gebruiken als primaire berichten-app voor Hangouts-berichten en sms-/mms-berichten. Kosten voor sms-/mms-berichten die door je mobiele provider worden berekend, zijn nog steeds van toepassing.

Als je problemen ondervindt met het verzenden van sms-/mms-berichten of Hangouts-berichten, probeer je deze stappen voor probleemoplossing.

Sms-berichten inschakelen in Hangouts

Als je Hangouts als de standaard-app voor sms-/mms-berichten wilt gebruiken, moet je de sms-functie voor Hangouts inschakelen.

Opmerking: Hangouts biedt geen ondersteuning voor twee simkaarten. Als je een Android One-apparaat hebt, kun je de Messenger-app of Berichten-app gebruiken om sms-/mms-berichten te verzenden.

1. Open de Hangouts-app  op je Android-apparaat.
  2. Tik in de linkerbovenhoek op Menu Menu.
  3. Tik op Instellingen.
  4. Tik op Sms.
  5. Tik op Sms uitgeschakeld om de instelling te wijzigen in Sms ingeschakeld.
    • Als je een ouder apparaat gebruikt, vink je het vakje naast 'Sms inschakelen' aan.
  6. Tik op Standaard sms-berichtenaccount.
  7. Selecteer een Google-account. Je sms'jes worden weergegeven bij je Hangouts-gesprekken voor dit account.
    • Als je sms'jes in een apart profiel (niet onder een Google-account) wilt weergeven, tik je op Sms. Als je je sms-profiel wilt weergeven, tik je op Menu Menu. Tik bovenaan op het sms-profiel.

Wanneer je sms inschakelt, worden je berichten geïmporteerd in Hangouts op je Android-telefoon. Je kunt ze niet bekijken op je computer, iPhone, iPad of tablet.

Als je uitlogt van je Google-account, kun je nog steeds sms-/mms-berichten verzenden en ontvangen in de Hangouts-app. Je moet opnieuw inloggen op je Google-account als je berichten wilt verzenden of videogesprekken wilt voeren in Hangouts.

Een sms- of mms-bericht verzenden

1. Open de Hangouts-app op je Android-apparaat.
  2. Tik in de rechterbenedenhoek op Toevoegen Toevoegen.
  3. Kies Nieuwe sms.
  4. Typ de naam of het telefoonnummer van het contact.
    • Opmerking: Als je op reis bent in het buitenland, moet je altijd een '+' en een landcode toevoegen wanneer je een nummer belt of sms-/mms-berichten stuurt naar contacten en telefoonnummers (ook als deze zich in hetzelfde land bevinden als waar jij woont of je op dat moment bevindt).
  5. Tik op het nummer of contact. Als een contact meerdere telefoonnummers heeft, kies je het nummer waar je het tekstbericht naar wilt versturen.
  6. Tik op Doorgaan Doorgaan.
  7. Typ je bericht en tik op Verzenden Verzenden.

Nadat je het sms'je hebt verzonden, kun je een nummer opslaan in je contacten door op Meer Meer en vervolgens Toevoegen aan contacten te tikken. Vervolgens kun je Een nieuw contact maken of het nummer aan een bestaand contact toevoegen.

Een sms'je verzenden met een schermlezer

Als er een schermlezer is ingeschakeld op je apparaat, kun je een sms'je opstellen aan de hand van de volgende stappen:

1. Open de Hangouts-app op je Android-apparaat.
  2. Selecteer de knop Nieuw gesprek in de rechterbovenhoek. Dubbeltik om het optiemenu te openen.
  3. Selecteer Nieuwe sms en dubbeltik om te openen.
  4. Typ de naam of het telefoonnummer van de persoon en tik erop om deze te selecteren in de zoekresultaten. Dubbeltik om een gesprek te openen.
  5. Typ je bericht en veeg één keer naar links om Verzenden Verzenden te selecteren. Dubbeltik om te verzenden.

Een multimediabericht (mms) verzenden

Als je een contact voor een sms-/mms-bericht hebt gekozen, kun je bijlagen toevoegen aan het bericht. Selecteer een type bijlage onder aan het scherm:

• Emoji Emoji: Voeg een emoji aan je bericht toe om te laten zien hoe je je voelt. Tik op Verzenden Verzenden.
  • Afbeelding invoegen Afbeelding invoegen: Verzend een of meer foto's vanuit de galerij op je apparaat. Tik op Verzenden Verzenden.
  • Foto maken Foto maken: Maak een foto. Tik op Verzenden Verzenden.
  • Sticker invoegen Sticker invoegen: Voeg een persoonlijk tintje aan je chat toe met een geïllustreerde sticker. Stickers kunnen alleen in chatgesprekken van Hangouts of Google Voice worden verzonden, niet in sms'jes via je provider. Stuur je ontvanger een uitnodiging om te chatten in Hangouts.
  • Locatie invoegen Locatie invoegen: Voeg je huidige locatie of een andere locatie op de kaart toe. Het bericht wordt automatisch verzonden nadat je de locatie hebt toegevoegd.

Sms-berichten verzenden met je Google Voice- of Project Fi-nummer

Als je een Google Voice- of Project Fi-account hebt, kun je sms'jes verzenden via Hangouts op je computer en Android-apparaten.

Als je problemen ondervindt met het verzenden van Hangouts-berichten nadat je sms-berichten van Google Voice hebt ingeschakeld, moet je mogelijk je instellingen voor uitnodigingen wijzigen.

Sms-berichten uitschakelen in Hangouts en een nieuwe sms-app kiezen

Als je Hangouts als de standaard-app voor sms-/mms-berichten gebruikt, kun je op elk moment overschakelen naar een andere sms-app. Je raakt je oude berichten hierdoor niet kwijt. Deze worden overgezet naar de nieuwe sms-app.

Opmerking: Wanneer je sms-berichten uitschakelt in Hangouts, is dit van invloed op sms'jes via het nummer van je provider. Als je je app voor sms-berichten van Google Voice of Project Fi wilt wijzigen, schakel je Google Voice uit in Hangouts.

1. Open de Hangouts-app op je Android-apparaat.
  2. Tik in de linkerbovenhoek op Menu Menu.
  3. Tik op Instellingen.
  4. Tik op Sms.
  5. Tik op Sms ingeschakeld. Er wordt een lijst weergegeven met de beschikbare sms-apps.
  6. Selecteer de sms-app die je standaard wilt gebruiken.
Hangouts uitschakelen als standaard sms-app

Ga als volgt te werk als je een ouder apparaat gebruikt:

Android KitKat en Lollipop:

1. Open de Hangouts-app op je Android-apparaat.
  2. Tik in de linkerbovenhoek op Menu Menu en vervolgens Instellingen en vervolgens Sms.
  3. Tik op Sms ingeschakeld. De instellingenpagina 'Draadloos en netwerken' van je telefoon wordt geopend.
  4. Tik op Standaard sms-app, en kies een nieuwe standaard-app uit de lijst.

Android Jelly Bean:

1. Open de Hangouts-app op je Android-apparaat.
  2. Tik in de linkerbovenhoek op Menu Menu en vervolgens Instellingen en vervolgens Sms.
  3. Tik naast 'Sms inschakelen' op de schakelknop zodat deze grijs wordt.
  4. Zorg ervoor dat je een nieuwe sms-app hebt geïnstalleerd.

Vanuit de instellingen van het apparaat:

Stel je nieuwe standaard-app in via de instellingen van je apparaat. Als je een Nexus hebt, lees je hier hoe je een nieuwe standaard sms-app instelt. Als je een ander Android-apparaat hebt, volg je de instructies van het apparaat.

Megan is Hangouts-expert en auteur van deze Help-pagina. Help haar dit artikel te verbeteren door hieronder feedback achter te laten.