Använd Google Grupper med en skärmläsare

Du kan använda Google Grupper med ett skärmläsningsprogram och kortkommandon. Du kan till exempel skapa eller gå med i grupper, göra inlägg i en grupp och läsa konversationer.

I den här artikeln finns avsnitt om rekommenderade webbläsare för skärmläsare, navigering i Google Grupper, slutförda gruppmedlemsuppgifter, slutförda gruppägar- och chefsuppgifter samt relaterade resurser.

Klicka på ett alternativ om du vill hoppa till en viss uppgift nedan.

För gruppmedlemmar:

För gruppägare eller ansvariga:

Rekommenderade webbläsare och skärmläsningsprogram

På datorn fungerar Google Grupper bäst med följande webbläsare och skärmläsningsprogram:

• ChromeVox – du behöver inte göra några extra inställningar för att använda Google Grupper med ChromeVox på Chrome OS.
  • NVDA – vi rekommenderar webbläsaren Chrome. För bästa resultat bör du använda NVDA i fokusläge.
  • JAWS – vi rekommenderar Chrome med den senaste versionen av JAWS. Använd JAWS i formulärläge eller inaktivera den virtuella markören för bästa resultat.
  • VoiceOver – vi rekommenderar Chrome-webbläsaren. Om du använder Safari i stället öppnar du de avancerade inställningarna och aktiverar Tryck på fliken för att markera olika objekt på en webbsida. För bästa resultat bör VoiceOvers snabbnavigeringsfunktionen vara avstängd.

Navigera i Google Grupper

Det går att flytta bland Google Grupper med Tabb-tangenten eller med vanliga tangenttryckningar i skärmläsarprogram. Läs mer om hur du navigerar i Grupper med Använda kortkommandon i Google Grupper.

Google Grupper innehåller följande delar:

• Knappar och sökning – sök i grupper, ändra inställningarna eller utför åtgärder som att skapa en grupp eller skriva ett inlägg.
  • Avsnitt för huvudinnehåll:
    • Google Grupper — den här delen innehåller en lista över dina grupper.
    • Öppna grupp – när du öppnar en grupp hittar du en lista över konversationer som medlemmar i gruppen har publicerat.
    • Konversationer – när du öppnar en konversation visas en lista med meddelanden i konversationen.
    • Meddelanden – från ett öppet meddelande kan du trycka på j eller k för att välja nästa eller föregående meddelande.
  • Navigeringsträdet: När du kommer till navigeringsträdet meddelar skärmläsarprogrammet menyfältet i Google Grupper. Där går det att välja vart du vill flytta, t.ex. Startsida, Mina grupper eller Stjärnmärkta konversationer. Exempel:
    • Gå till nästa eller föregående rubrik – tryck på Tabb och Skift + Tabb eller skärmläsarens nästa och föregående kortkommandon.
    • Flytta inom ett avsnitt – tryck på uppåt- och nedåtpilarna.
    • Utöka eller komprimera avsnittet under en avsnittsrubrik – tryck på Retur.

Utföra vanliga medlemsuppgifter

Sök efter en grupp

1. Logga in på Google Grupper.
  2. Navigera till sökfiltret och välj om du vill söka:
    • Grupper som du har gått med i – välj Mina grupper.
    • Alla grupper – välj Alla grupper och meddelanden.
  3. Slutför följande steg:
    1. Tryck en gång på Tabb för att öppna sökfältet.
    2. Ange namnet på det rum du vill söka efter.
    3. Tryck på Retur.
  4. Navigera till resultatlistan för Grupper och hitta gruppen.

Nu kan du gå med i gruppen om du inte redan har gjort det, ändra inställningarna, läsa konversationer eller starta en ny konversation.

Gå med i en grupp

En gruppägare eller medlem kan bjuda in dig till en grupp via e-post. Du kan även gå med i en grupp i Google Grupper:

1. Logga in på Google Grupper.
  2. Navigera till sökfiltret och ändra valet från Mina grupper till Alla grupper och meddelanden.
  3. Slutför följande steg:
    1. Tryck en gång på Tabb för att öppna sökfältet.
    2. Ange namnet på den grupp du vill gå med i.
    3. Tryck på Retur.
  4. Navigera till resultatlistan för Grupper, hitta gruppen du vill gå med i och tryck på Retur.
  5. Navigera till länken Gå med i gruppen och tryck på Retur.

Om det alternativet inte är tillgängligt navigerar du till Be att få gå med i gruppen eller Kontakta ägare och ansvariga och tryck på Retur.

6. Om du kunde gå med i gruppen väljer du om du vill länka ditt Google-konto och hur ofta du vill få e-post från gruppen.

Om du väljer att inte få några e-postmeddelanden kan du fortfarande läsa konversationer i Google Grupper.

Läsa konversationer i en grupp

Du kan få meddelanden från dina grupper till din e-postadress. Du kan även läsa konversationer i Google Grupper:

1. Logga in på Google Grupper.
  2. Leta upp gruppen med meddelanden som du vill läsa och tryck på Retur för att öppna den.

Avsnittet med huvudinnehåll har en lista över konversationer.

3. Leta upp konversationen du vill läsa och tryck på o eller Retur.

Konversationen öppnas och innehåller alla meddelanden i kronologisk ordning.

4. (Valfritt) Använd kortkommandon för att göra det enklare att läsa konversationer:
    • Öppna eller stäng ett meddelande – tryck på o, Retur eller blanksteg.
    • Öppna ett annat meddelande i en konversation – tryck på n för att gå till nästa (nyare) meddelande eller p för att gå till föregående (äldre) ett.

Obs! Om du vill öppna och läsa ett meddelande trycker du på Retur, aktiverar den virtuella markören eller bläddrarläget och trycker sedan på piltangenterna.

• Gå till en annan konversation – tryck på j för att gå till en äldre konversation eller k för att gå till en nyare.

Gör inlägg i en grupp

Du kan göra inlägg i en grupp i Gmail genom att skicka e-post till gruppens e-postadress eller svara på ett e-postmeddelande som skickats till gruppen. Du kan även göra inlägg i en grupp i Google Grupper:

1. Logga in på Google Grupper.
  2. Leta upp gruppen med meddelanden som du vill läsa och tryck på Retur för att öppna den.
    1. för att starta en ny konversation.
    2. Navigera till Ny konversation och tryck på Retur.

Ett meddelandefönster öppnas för ämnesraden.

3. Ange ämnet och tryck på Tabb för att flytta till meddelandetexten.
    4. Skriv meddelandet.
    5. Om du vill lägga upp meddelandet trycker du på Tabb för att flytta till knappen Lägg upp och trycker på Retur.
  3. Så här svarar du på en konversation:
    1. Hitta konversationen du vill ha och tryck på o.
    2. Leta upp meddelandet du vill svara på och tryck på r.

Ett meddelandefönster öppnas för meddelandetexten.

3. Skriv meddelandet.
    4. Om du vill lägga upp meddelandet trycker du på Tabb för att flytta till knappen Lägg upp och trycker på Retur.

Ändra dina inställningar eller lämna en grupp

1. Logga in på Google Grupper.
  2. Leta reda på gruppen som du vill ändra inställningar för och tryck på Retur för att öppna den.
  3. Navigera till navigeringsträdet.
  4. När du kommer till Konversationer trycker du på nedåtpilen tre gånger för att komma till Mina medlemsinställningar.
  5. Tryck på Retur för att öppna medlemskapsinställningarna.

Inställningarna öppnas i avsnittet för huvudinnehåll, inklusive ett alternativ för att lämna gruppen.

Utföra vanliga uppgifter för ägare och ansvariga

Skapa en grupp

1. Logga in på Google Grupper.
  2. Navigera till Skapa grupp och tryck på Retur.
  3. I rutan Skapa en grupp anger du gruppuppgifter, väljer integritetsinställningar och lägger eventuellt till medlemmar.

Mer information om gruppinställningar finns i inställningsreferensen.

4. Navigera till Skapa grupp och tryck på Retur.

Vänta några minuter på att den nya gruppen ska bli aktiv innan du skickar ett meddelande till den. I annat fall får du kanske en avisering om det inte gick att leverera ditt meddelande.

5. (Valfritt) Välj avancerade inställningar för gruppen:
    1. Öppna gruppen.
    2. I navigeringsträdet navigerar du till avsnittet som börjar med Konversationer och trycker på nedåtpilen för att komma till Gruppinställningar.
    3. Tryck på Retur för att öppna inställningarna.
    4. Så här redigerar du inställningarna:
      1. Öppna avsnittet med inställningen du vill redigera genom att trycka på nedåtpilen. Du kan även bläddra i hela inställningslistan.

Mer information om inställningarna finns i gruppens Avancerade inställningar.

2. När du har gjort dina ändringar navigerar du till Spara ändringar och trycker på Retur.

Hitta alla grupper du äger eller hanterar

1. Logga in på Google Grupper.
  2. Navigera till sökfiltret och se till att Mina grupper är markerat.
  3. Tryck på Tabb för att öppna sökfältet.

En meny med sökalternativ visas.

4. Tryck på Tabb för att öppna Grupper som jag äger/hanterar och tryck på Retur.

Listan över grupper innehåller nu endast grupper som du äger eller hanterar.

Lägg till gruppmedlemmar

Om du äger eller hanterar en grupp kan du lägga till medlemmar direkt i gruppen eller skicka en inbjudan om att gå med till dem.

1. Logga in på Google Grupper.
  2. Leta reda på gruppen du vill lägga till medlemmar i och tryck på Retur för att öppna den.
  3. I navigeringsträdet:
    1. Navigera till avsnittet som börjar med Konversationer.
    2. Tryck på nedåtpilen tre gånger för att komma till Medlemmar.
    3. Tryck på Retur för att öppna medlemslistan.
  4. Navigera till avsnittet med huvudinnehållet, leta reda på Lägg till medlemmar och tryck på Retur.

En dialogruta öppnas med flera textfält där du kan lägga till medlemmar, ansvariga och ägare i gruppen.

Du kan även skriva ett välkomstmeddelande.

5. Välj ett alternativ för att lägga till medlemmar:
    • Lägg till medlemmar direkt och hoppa över att skicka en inbjudan – lämna inställningen Lägg till medlemmar direkt på. Välj det här alternativet om du vill lägga till ansvariga eller ägare.
    • Skicka en inbjudan till nya medlemmar – inaktivera Lägg till medlemmar direkt.
  6. Navigera till Lägg till medlemmar och tryck på Retur.

Ta bort eller blockera medlemmar

Du kan förhindra att personer deltar i gruppen genom att ta bort eller blockera dem. Om du tar bort en medlem kanske de fortfarande kan be om att få gå med eller gå med igen, beroende på hur gruppen är konfigurerad. Om du blockerar en medlem kan han/hon inte gå med i gruppen eller delta förrän du tar bort blockeringen.

1. Logga in på Google Grupper.
  2. Leta upp gruppen du vill ta bort eller blockera medlemmar från och tryck på Retur för att öppna den.
  3. I navigeringsträdet:
    1. Navigera till avsnittet som börjar med Konversationer.
    2. Tryck på nedåtpilen tre gånger för att komma till Medlemmar.
    3. Tryck på Retur för att öppna medlemslistan.
  4. Så här söker du efter en specifik medlem:
    1. Navigera till sökfältet.
    2. Ange medlemmens användarnamn eller e-postadress.
    3. Tryck på Retur.
  5. Navigera till gruppmedlemslistan.

Fokus ligger på rutan Markera alla.

6. Tryck på högerpilen för att gå till kolumnen Medlem och tryck på nedåtpilen för att hitta medlemmen.
  7. När du hittar medlemmen trycker du på vänsterpilen och sedan på Retur för att öppna kryssrutan för medlemmen.
  8. Markera kryssrutan genom att trycka på blanksteg.
  9. Tryck på uppåtpilen tills du når kryssrutan Markera alla för att stänga medlemslistan.
  10. Om du vill ta bort den valda personen från gruppen trycker du på Tabb till Ta bort medlem och trycker på Retur.
  11. Om du vill blockera en person från gruppen trycker du två gånger på Tabb för att öppna Blockera medlem och tryck på Retur.

Ändra gruppinställningar eller ta bort en grupp

1. Logga in på Google Grupper.
  2. Leta upp gruppen du vill ändra inställningar för eller ta bort och tryck på Retur för att öppna den.
  3. I navigeringsträdet navigerar du till avsnittet som börjar med Konversationer och trycker på nedåtpilen för att komma till Gruppinställningar.
  4. Tryck på Retur för att öppna inställningarna.
  5. Så här redigerar du inställningarna:
    1. Öppna avsnittet med inställningen du vill redigera genom att trycka på nedåtpilen. Du kan även bläddra i hela inställningslistan.
    2. När du har ändrat dina inställningar navigerar du till Spara ändringar och trycker på Retur.
  6. Så här raderar du gruppen permanent:
    1. Tryck på Tabb tills du kommer till Radera grupp.
    2. Tryck på Retur.
    3. Tryck på Tabb två gånger i bekräftelserutan som öppnas för att komma till OK och tryck sedan på Retur.

Relaterade ämnen