Bruk Google Grupper med skjermlesere

Du kan bruke Google Grupper med skjermlesere og hurtigtaster. Du kan for eksempel opprette eller bli med i grupper, legge ut innlegg i grupper og lese samtaler.

I denne artikkelen kan du finne ut mer om anbefalte nettlesere for skjermlesere, navigering i Google Grupper, fullføring av oppgaver knyttet til gruppemedlemmer, fullføring av vanlige oppgaver for gruppeeiere og administratorer samt relaterte ressurser.

Klikk på snarveiene nedenfor for å hoppe til bestemte temaer.

For gruppemedlemmer:

For gruppeeiere eller -administratorer:

Anbefalte nettlesere og skjermlesere

På datamaskiner fungerer Google Grupper best med disse nettleserne og skjermleserne:

• ChromeVox: Du trenger ikke å utføre noen ekstra konfigurering for å bruke Google Grupper med ChromeVox på Chrome OS.
  • NVDA: Vi anbefaler Chrome-nettleseren. For å få den beste opplevelsen bør du bruke NVDA i fokusmodus.
  • JAWS: Vi anbefaler Chrome-nettleseren med den nyeste versjonen av JAWS. For å få den beste opplevelsen bør du bruke JAWS i skjemamodus eller slå av den virtuelle markøren.
  • VoiceOver: Vi anbefaler Chrome-nettleseren. Hvis du bruker Safari i stedet, kan du gå til de avanserte innstillingene og slå på Trykk på Tab for å velge objekter på en nettside. Det beste resultatet får du ved å slå av Quick Nav-funksjonen i VoiceOver.

Naviger i Google Grupper

Du kan navigere deg gjennom Google Grupper ved hjelp av tabulatortasten eller standardtastene for skjermleseren. Finn ut mer om navigering i Grupper ved å gå til Bruk hurtigtaster i Google Grupper.

Google Grupper inneholder disse delene:

• Knapper og søk: Søk i gruppene dine, endre innstillinger eller gjør ting som å opprette grupper eller skrive innlegg.
  • Hovedinnhold-delen:
    • Google Grupper: I denne delen finner du en liste over gruppene dine.
    • Åpne grupper: Når du åpner en gruppe, finner du en liste over samtaler medlemmene i gruppen har lagt ut.
    • Samtaler: Når du åpner en samtale, får du opp en liste over meldingene i samtalen.
    • Meldinger: Fra en åpen melding kan du trykke på j eller k for å velge neste eller forrige melding.
  • Navigasjonstreet: Når du kommer til navigasjonstreet, leser skjermleseren opp menylinjen i Google Grupper. Derfra velger du hvor du vil gå, for eksempel til Hjem, Mine grupper eller Stjernemerkede samtaler. Eksempler:
    • Gå til neste eller forrige overskrift: Trykk på Tab og Shift + Tab eller snarveiene for «neste» og «forrige» i skjermleseren.
    • Beveg markøren rundt i en del: Trykk på oppoverpilen og nedoverpilen.
    • Vis eller skjul delen under en deloverskrift: Trykk på Enter.

Fullfør vanlige medlemsoppgaver

Søk etter grupper

1. Logg på Google Grupper.
  2. Gå til søkefilteret og velg hva du vil søke i:
    • Grupper du er med i: Velg Mine grupper.
    • Alle grupper: Velg Alle grupper og meldinger.
  3. Følg fremgangsmåten nedenfor:
    1. Trykk på Tab én gang for å gå til søkefeltet.
    2. Skriv inn navnet på gruppen du vil finne.
    3. Trykk på Enter.
  4. Gå til resultatlisten for Grupper og finn gruppen.

Deretter kan du bli med i gruppen hvis du ikke allerede er med i den, endre innstillingene, lese samtaler eller starte nye samtaler.

Bli med i grupper

Gruppeeiere og medlemmer kan invitere deg til å bli med i grupper via e-post. Du kan også bli med i grupper via Google Grupper:

1. Logg på Google Grupper.
  2. Naviger til søkefilteret og endre valget fra Mine grupper til Alle grupper og meldinger.
  3. Følg fremgangsmåten nedenfor:
    1. Trykk på Tab én gang for å gå til søkefeltet.
    2. Skriv inn navnet på gruppen du vil bli med i.
    3. Trykk på Enter.
  4. Gå til resultatlisten for Grupper, finn gruppen du vil bli med i, og trykk på Enter.
  5. Naviger til Bli med i gruppen-linken og trykk på Enter.

Hvis det alternativet ikke er tilgjengelig, kan du gå til Be om å få bli med i gruppen eller Kontakt eiere og administratorer og trykke på Enter.

6. Hvis du klarte å bli med i gruppen, kan du velge om du vil tilknytte Google-kontoen din, og hvor ofte du vil motta e-poster fra gruppen.

Hvis du velger å ikke motta e-post, kan du fortsatt lese samtaler i Google Grupper.

Les samtaler i grupper

Du kan få meldinger fra gruppene dine sendt til e-postadressen din. Du kan også lese samtaler i Google Grupper:

1. Logg på Google Grupper.
  2. Finn gruppen med meldingene du vil lese, og trykk på Enter for å åpne den.

I delen med hovedinnholdet finner du en liste over samtaler.

3. Finn samtalen du vil lese, og trykk på o eller Enter.

Samtalen åpnes og inneholder hver melding i kronologisk rekkefølge.

4. (Valgfritt) Bruk hurtigtaster for å gjøre det enklere å lese samtaler:
    • Åpne eller lukk en melding: Trykk på o, Enter eller mellomromstasten.
    • Gå til en annen melding i en samtale: Trykk på n for å gå til den neste (nyere) meldingen, eller p for å gå til den forrige (eldre) meldingen.

Merk: For å åpne og lese en melding, trykk på Enter, slå på den virtuelle markøren eller lesemodus, og trykk deretter på piltastene.

• Gå til en annen samtale: Trykk på j for å gå til en eldre samtale, eller trykk på k for å gå til en nyere samtale.

Legg ut innlegg i grupper

Du kan legge ut innlegg i en gruppe via Gmail ved å sende en e-post til gruppens e-postadresse eller svare på en e-post som sendes til gruppen. Du kan også legge ut innlegg i grupper via Google Grupper:

1. Logg på Google Grupper.
  2. Finn gruppen med meldingene du vil lese, og trykk på Enter for å åpne den.
  3. Slik starter du en ny samtale:
    1. Naviger til Ny samtale og trykk på Enter.

Et skrivevindu for meldinger åpnes i emnefeltet.

2. Skriv inn emnet og trykk på Tab for å gå til meldingsteksten.
    3. Skriv inn en melding.
    4. For å legge ut meldingen, trykk på Tab for å gå til Legg ut-knappen, og trykk deretter på Enter.
  4. Slik svarer du på en samtale:
    1. Finn samtalen du ønsker, og trykk på o.
    2. Finn e-posten du vil svare på, og trykk på r.

Et skrivevindu åpnes i meldingsteksten.

3. Skriv inn en melding.
    4. For å legge ut meldingen, trykk på Tab for å gå til Legg ut-knappen, og trykk deretter på Enter.

Endre innstillinger eller forlat grupper

1. Logg på Google Grupper.
  2. Finn gruppen du vil endre innstillinger for, og trykk på Enter for å åpne den.
  3. Gå til navigasjonstreet.
  4. Når du kommer til Samtaler, trykker du på nedoverpilen tre ganger for å gå til Medlemskapsinnstillinger.
  5. Trykk på Enter for å åpne medlemskapsinnstillingene.

Innstillingene åpnes i delen med hovedinnholdet, inkludert et alternativ for å forlate gruppen.

Fullfør vanlige oppgaver for eiere og administratorer

Opprett grupper

1. Logg på Google Grupper.
  2. Gå til Opprett gruppe og trykk på Enter.
  3. I feltet Opprett en gruppe skriver du inn gruppedetaljer, velger personverninnstillinger og legger eventuelt til medlemmer.

Hvis du vil ha mer informasjon om gruppeinnstillinger, kan du gå til innstillingsreferansen.

4. Gå til Opprett gruppe og trykk på Enter.

Vent noen minutter til den nye gruppen blir aktiv, før du sender en melding til den. Ellers kan du få et varsel om at meldingen ikke kunne leveres.

5. (Valgfritt) Velg avanserte innstillinger for gruppen din:
    1. Åpne gruppen.
    2. Gå til delen som starter med Samtaler i navigasjonstreet, og trykk på nedoverpilen for å gå til Gruppeinnstillinger.
    3. Trykk på Enter for å åpne innstillingene.
    4. Slik endrer du innstillingene:
      1. Trykk på nedoverpilen for å gå til delen med innstillingen du vil redigere. Du kan også gå gjennom hele innstillingslisten med tabulatortasten.

Hvis du vil vite mer om innstillingene, kan du gå til artikkelen om avanserte innstillinger for grupper.

2. Når du har utført endringene du ønsker, går du til Lagre endringer og trykker på Enter.

Finn alle gruppene du eier eller administrerer

1. Logg på Google Grupper.
  2. Gå til søkefilteret og sjekk at Mine grupper er valgt.
  3. Trykk på Tab for å gå til søkefeltet.

En meny med søkealternativer åpnes.

4. Trykk på Tab for å gå til Grupper jeg eier/administrerer, og trykk på Enter.

Listen over grupper inneholder nå bare grupper du eier eller administrerer.

Legg til gruppemedlemmer

Hvis du eier eller administrerer en gruppe, kan du legge til medlemmer direkte i gruppen eller sende dem en invitasjon.

1. Logg på Google Grupper.
  2. Finn gruppen der du vil legge til medlemmer, og trykk på Enter for å åpne den.
  3. Gjør dette i navigasjonstreet:
    1. Gå til delen som begynner med Samtaler.
    2. Trykk på nedoverpilen tre ganger for å gå til Medlemmer.
    3. Trykk på Enter for å åpne medlemslisten.
  4. Gå til delen med hovedinnholdet, finn Legg til medlemmer, og trykk på Enter.

En dialogboks åpnes med flere tekstfelt der du kan legge til medlemmer, administratorer og eiere i gruppen.

Du kan også skrive inn en velkomstmelding.

5. Velg et alternativ for å legge til medlemmer:
    • Legg til medlemmer direkte, og hopp over sending av invitasjoner: La innstillingen Legg til medlemmer direkte være slått på. Velg dette alternativet hvis du vil legge til administratorer eller eiere.
    • Send invitasjoner til nye medlemmer: Slå av Legg til medlemmer direkte.
  6. Gå til Legg til medlemmer og trykk på Enter.

Fjern eller utesteng medlemmer

Du kan forhindre at folk deltar i gruppen din, ved å fjerne eller utestenge dem. Hvis du fjerner et medlem, kan hen fortsatt be om å få bli med eller bli med på nytt, avhengig av hvordan gruppen er konfigurert. Hvis du utestenger et medlem, kan ikke vedkommende bli med i gruppen eller delta før du opphever utestengingen.

1. Logg på Google Grupper.
  2. Finn gruppen du vil fjerne eller utestenge medlemmer fra, og trykk på Enter for å åpne den.
  3. Gjør dette i navigasjonstreet:
    1. Gå til delen som begynner med Samtaler.
    2. Trykk på nedoverpilen tre ganger for å gå til Medlemmer.
    3. Trykk på Enter for å åpne medlemslisten.
  4. Slik søker du etter et bestemt medlem:
    1. Gå til søkefeltet.
    2. Skriv inn medlemmets brukernavn eller e-postadresse.
    3. Trykk på Enter.
  5. Gå til medlemslisten for gruppen.

Velg alle-boksen er nå uthevet.

6. Trykk på høyrepilen for å gå til Medlem-kolonnen, og trykk på nedoverpilen for å finne medlemmet.
  7. Når du finner medlemmet, trykker du på venstrepilen og deretter på Enter for å gå til boksen for det medlemmet.
  8. Trykk på mellomromstasten for å merke av i boksen.
  9. Trykk på oppoverpilen til du kommer til avmerkingsboksen Velg alle, for å gå ut av medlemslisten.
  10. For å fjerne den valgte personen fra gruppen, trykk på Tab for å gå til Fjern medlemmet, og trykk deretter på Enter.
  11. For å utestenge en person fra gruppen, trykk på Tab to ganger for å gå til Utesteng medlemmet, og trykk deretter på Enter.

Endre gruppeinnstillinger eller slett grupper

1. Logg på Google Grupper.
  2. Finn gruppen du vil endre innstillinger for eller slette, og trykk på Enter for å åpne den.
  3. Gå til delen som starter med Samtaler i navigasjonstreet, og trykk på nedoverpilen for å gå til Gruppeinnstillinger.
  4. Trykk på Enter for å åpne innstillingene.
  5. Slik endrer du innstillingene:
    1. Trykk på nedoverpilen for å gå til delen med innstillingen du vil redigere. Du kan også gå gjennom hele innstillingslisten med tabulatortasten.
    2. Når du har endret innstillingene, går du til Lagre endringer og trykker på Enter.
  6. Slik sletter du gruppen for godt:
    1. Trykk på Tab til du kommer til Slett gruppen.
    2. Trykk på Enter.
    3. I bekreftelsesboksen som åpnes, trykker du på Tab to ganger for å gå til OK. Deretter trykker du på Enter.

Relaterte emner