Google Groepen gebruiken met een schermlezer

Je kunt Google Groepen gebruiken met een schermlezer en sneltoetsen. Maak of word lid bijvoorbeeld van groepen of post in een groep en lees gesprekken.

In dit artikel vind je gedeelten over aanbevolen browsers voor schermlezers, navigeren in Google Groepen, over het uitvoeren van taken voor groepsleden of van veelvoorkomende taken voor groepseigenaren en -beheerders, en gerelateerde bronnen.

Klik op een optie om hieronder naar een specifieke taak te gaan.

Voor groepsleden:

Voor groepseigenaren of -beheerders:

Aanbevolen browsers en schermlezers

Op je computer werkt Google Groepen het beste met deze browsers en schermlezers:

• ChromeVox: Je kunt Google Groepen met ChromeVox in Chrome OS gebruiken zonder dat je aanvullende instellingen hoeft te configureren.
  • NVDA: We raden de Chrome-browser aan. Gebruik de focusmodus van NVDA voor de beste resultaten.
  • JAWS: We raden de Chrome-browser met de nieuwste versie van JAWS aan. Voor de beste resultaten gebruik je JAWS in de formuliermodus of zet je de virtuele cursor uit.
  • VoiceOver: We raden de Chrome-browser aan. Als je Safari gebruikt, ga je naar de geavanceerde instellingen en zet je de optie Tab-toets markeert elk onderdeel op een webpagina aan. Voor de beste resultaten raden we je aan de functie Snelnavigatie van VoiceOver uit te zetten.

Navigeren in Google Groepen

Je kunt de Tab-toets of de standaardsneltoetsen van je schermlezer gebruiken om door Google Groepen te navigeren. Bekijk Sneltoetsen gebruiken in Google Groepen voor meer informatie over hoe je door Groepen navigeert.

Google Groepen heeft de volgende onderdelen:

• Knoppen en de zoekfunctie: Hiermee kun je zoeken in groepen, je instellingen wijzigen en bijvoorbeeld een groep maken of een post schrijven.
  • Gedeelte met hoofdcontent :
    • Google Groepen: Dit gedeelte bevat een lijst met al je groepen.
    • Groep openen: Als je een groep opent, zie je een lijst met gesprekken die groepsleden hebben gepost.
    • Gesprekken: Als je een gesprek opent, zie je een lijst met berichten in het gesprek.
    • Berichten: Druk in een geopend bericht op j of k om het volgende of vorige bericht te selecteren.
  • Navigatiestructuur: Wanneer je bij de navigatiestructuur komt, meldt de schermlezer dat je de menubalk van Google Groepen hebt bereikt. Vervolgens kun je selecteren waar je naartoe wilt gaan, bijvoorbeeld naar Homepage, Mijn groepen of Gesprekken met ster. Voorbeeld:
    • Naar de volgende of vorige kop gaan: Druk op Tab en Shift + Tab of de sneltoetsen van je schermlezer voor Volgende en Vorige.
    • Binnen een gedeelte navigeren: Druk op de pijl-omhoog of pijl-omlaag.
    • Het gedeelte onder een kop uitvouwen of samenvouwen: Druk op Enter.

Veelvoorkomende taken voor leden

Zoeken naar een groep

1. Log in bij Google Groepen.
  2. Ga naar het zoekfilter en kies waarnaar je wilt zoeken:
    • Groepen waarvan je lid bent: selecteer Mijn groepen.
    • Alle groepen: selecteer Alle groepen en berichten.
  3. Voer deze stappen uit:
    1. Druk één keer op Tab om naar het zoekveld te gaan.
    2. Geef de naam op van de groep die je zoekt.
    3. Druk op Enter.
  4. Ga naar de resultatenlijst van Groepen en zoek de groep.

Vervolgens kun je lid worden van de groep (als je dat nog niet hebt gedaan), je instellingen wijzigen, gesprekken lezen of een nieuw gesprek beginnen.

Lid worden van een groep

Een groepseigenaar of -lid kan je per e-mail uitnodigen om lid te worden van een groep. Je kunt ook vanuit Google Groepen lid worden van een groep:

1. Log in bij Google Groepen.
  2. Ga naar het zoekfilter en wijzig de selectie van Mijn groepen in Alle groepen en berichten.
  3. Voer deze stappen uit:
    1. Druk één keer op Tab om naar het zoekveld te gaan.
    2. Geef de naam op van de groep waarvan je lid wilt worden.
    3. Druk op Enter.
  4. Ga naar de resultatenlijst van Groepen, zoek de groep waarvan je lid wilt worden en druk op Enter.
  5. Ga naar de link Lid worden van groep en druk op Enter.

Als deze optie niet beschikbaar is, ga je naar Vragen om deel te nemen aan groep of Contact opnemen met eigenaren en beheerders en druk je op Enter.

6. Als je Lid worden van groep hebt gebruikt, kies je of je je Google-account wilt koppelen en hoe vaak je e-mails van de groep wilt krijgen.

Als je instelt dat je geen e-mails krijgt, kun je nog wel gesprekken in Google Groepen lezen.

Gesprekken in een groep lezen

Je kunt berichten van je groepen naar je e-mailadres laten sturen. Je kunt ook naar Google Groepen gaan om gesprekken te lezen:

1. Log in bij Google Groepen.
  2. Zoek de groep met berichten die je wilt lezen en druk op Enter om deze te openen.

Het gedeelte met hoofdcontent bevat een lijst met gesprekken.

3. Zoek het gesprek dat je wilt lezen en druk op o of Enter.

Het gesprek wordt geopend en bevat alle berichten in chronologische volgorde.

4. (Optioneel) Gebruik sneltoetsen om nog makkelijker gesprekken te lezen:
    • Een bericht openen of sluiten: Druk op o, Enter of de spatiebalk.
    • Naar een ander bericht in een gesprek gaan: Druk op n om naar het volgende (nieuwere) bericht te gaan of op p om naar het vorige (oudere) bericht te gaan.

Opmerking: Als je een bericht wilt openen en lezen, druk je op Enter, zet je de virtuele cursor of browsemodus aan en druk je op de pijltoetsen.

• Naar een ander gesprek gaan: Druk op j om naar een ouder gesprek te gaan of op k om naar een nieuwer gesprek te gaan.

In een groep posten

Je kunt in een groep in Gmail posten door een mail naar het e-mailadres van de groep te sturen of door een mail naar de groep te beantwoorden. Je kunt ook posten in een groep in Google Groepen:

1. Log in bij Google Groepen.
  2. Zoek de groep met berichten die je wilt lezen en druk op Enter om deze te openen.
  3. Een nieuw gesprek beginnen:
    1. Ga naar Nieuw gesprek en druk op Enter.

Er wordt een opstelvenster voor berichten geopend met de cursor in de onderwerpregel.

2. Voer het onderwerp in en druk op Tab om naar de berichttekst te gaan.
    3. Typ je bericht.
    4. Druk op Tab om naar de knop Posten te gaan en druk op Enter om het bericht te posten.
  4. Reageren op een gesprek:
    1. Zoek het gewenste gesprek en druk op o.
    2. Zoek het bericht waarop je wilt reageren en druk op r.

Er wordt een opstelvenster geopend met de cursor in de berichttekst.

3. Typ je bericht.
    4. Druk op Tab om naar de knop Posten te gaan en druk op Enter om het bericht te posten.

Je instellingen wijzigen of een groep verlaten

1. Log in bij Google Groepen.
  2. Zoek de groep waarvoor je de instellingen wilt wijzigen en druk op Enter om deze te openen.
  3. Ga naar de navigatiestructuur.
  4. Als je bij Gesprekken komt, druk je 3 keer op de pijl-omlaag om naar Mijn lidmaatschapsinstellingen te gaan.
  5. Druk op Enter om de lidmaatschapsinstellingen te openen.

De instellingen worden geopend in het gedeelte met hoofdcontent en je vindt hier ook een optie om de groep te verlaten.

Veelvoorkomende taken voor groepseigenaren en -beheerders

Een groep maken

1. Log in bij Google Groepen.
  2. Ga naar Groep maken en druk op Enter.
  3. Voer in het vak Een groep maken groepsgegevens in, kies privacyinstellingen en voeg eventueel leden toe.

Bekijk de informatie over instellingen voor meer informatie over groepsinstellingen.

4. Ga naar Groep maken en druk op Enter.

Wacht enkele minuten totdat de nieuwe groep actief is voordat je een bericht naar de groep stuurt. Als je dat niet doet, krijg je wellicht de melding dat het bericht niet kan worden bezorgd.

5. (Optioneel) Kies geavanceerde instellingen voor de groep:
    1. Open de groep.
    2. Ga in de navigatiestructuur naar het gedeelte dat begint met Gesprekken en druk op de pijl-omlaag om naar Groepsinstellingen te gaan.
    3. Druk op Enter om de instellingen te openen.
    4. Instellingen bewerken:
      1. Druk op de pijl-omlaag om naar het gedeelte te gaan met de instelling die je wilt bewerken. Je kunt ook met tab de hele lijst met instellingen doorlopen.

Bekijk de geavanceerde instellingen van je groep voor meer informatie over de instellingen.

2. Nadat je wijzigingen hebt aangebracht, ga je naar Wijzigingen opslaan en druk op Enter.

Alle groepen zoeken waarvan je de eigenaar of beheerder bent

1. Log in bij Google Groepen.
  2. Ga naar het zoekfilter en zorg dat Mijn groepen is geselecteerd.
  3. Druk op Tab om naar het zoekveld te gaan.

Er wordt een menu met zoekopties geopend.

4. Druk op Tab om naar Groepen in eigendom/beheer te gaan en druk op Enter.

De lijst met groepen bevat nu alleen groepen waarvan jij de eigenaar of beheerder bent.

Groepsleden toevoegen

Als je de eigenaar of beheerder bent van een groep, kun je leden rechtstreeks aan de groep toevoegen of een uitnodiging sturen om lid te worden.

1. Log in bij Google Groepen.
  2. Zoek de groep waaraan je leden wilt toevoegen en druk op Enter om deze te openen.
  3. In de navigatiestructuur:
    1. Ga naar het gedeelte dat begint met Gesprekken.
    2. Druk 3 keer op de pijl-omlaag om naar Leden te gaan.
    3. Druk op Enter om de ledenlijst te openen.
  4. Ga naar het gedeelte met hoofdcontent, zoek Leden toevoegen en druk op Enter.

Er wordt een dialoogvenster geopend met verschillende tekstvelden waarmee je leden, beheerders en eigenaren aan de groep kunt toevoegen.

Je kunt ook een welkomstbericht invoeren.

5. Kies een optie om leden toe te voegen:
    • Leden rechtstreeks toevoegen en geen uitnodiging sturen: Laat de instelling Leden rechtstreeks toevoegen aanstaan. Kies deze optie als je beheerders of eigenaren wilt toevoegen.
    • Een uitnodiging sturen naar nieuwe leden: Zet Leden rechtstreeks toevoegen uit.
  6. Ga naar Leden toevoegen en druk op Enter.

Leden verwijderen of uitsluiten

Je kunt mensen verwijderen of uitsluiten om te voorkomen dat ze deelnemen aan je groep. Als je leden verwijdert, kunnen ze mogelijk nog wel vragen opnieuw lid te worden, afhankelijk van hoe de groep is ingesteld. Als je leden uitsluit, kunnen ze geen lid meer worden van de groep of eraan deelnemen, tenzij je ze weer toelaat.

1. Log in bij Google Groepen.
  2. Zoek de groep waaruit je leden wilt verwijderen of uitsluiten en druk op Enter om deze te openen.
  3. In de navigatiestructuur:
    1. Ga naar het gedeelte dat begint met Gesprekken.
    2. Druk 3 keer op de pijl-omlaag om naar Leden te gaan.
    3. Druk op Enter om de ledenlijst te openen.
  4. Een specifiek lid zoeken:
    1. Ga naar de zoekbalk.
    2. Voer de gebruikersnaam of het e-mailadres van het lid in.
    3. Druk op Enter.
  5. Ga naar de ledenlijst van de groep.

De focus staat op het vak Alle selecteren.

6. Druk op de pijl-rechts om naar de kolom Lid te gaan en druk op de pijl-omlaag om het lid te vinden.
  7. Als je het lid hebt gevonden, druk je op de pijl-links en vervolgens op Enter om het vakje voor dat lid aan te vinken.
  8. Druk op de spatiebalk om het vakje aan te vinken.
  9. Als je de ledenlijst wilt sluiten, druk je op de pijl-omhoog totdat je bij het selectievakje Alle selecteren komt.
  10. Als je de geselecteerde persoon uit de groep wilt verwijderen, druk je op Tab om naar Lid verwijderen te gaan en druk je op Enter.
  11. Als je een persoon wilt uitsluiten van de groep, druk je 2 keer op Tab om naar Lid uitsluiten te gaan en druk je op Enter.

Groepsinstellingen wijzigen of een groep verwijderen

1. Log in bij Google Groepen.
  2. Zoek de groep waarvoor je de instellingen wilt wijzigen of die je wilt verwijderen en druk op Enter om deze te openen.
  3. Ga in de navigatiestructuur naar het gedeelte dat begint met Gesprekken en druk op de pijl-omlaag om naar Groepsinstellingen te gaan.
  4. Druk op Enter om de instellingen te openen.
  5. Instellingen bewerken:
    1. Druk op de pijl-omlaag om naar het gedeelte te gaan met de instelling die je wilt bewerken. Je kunt ook met tab de hele lijst met instellingen doorlopen.
    2. Nadat je de instellingen hebt gewijzigd, ga je naar Wijzigingen opslaan en druk je op Enter.
  6. De groep definitief verwijderen:
    1. Druk op Tab totdat je bij Groep verwijderen komt.
    2. Druk op Enter.
    3. Druk in het bevestigingsvak dat wordt geopend 2 keer op Tab om naar OK te gaan en druk vervolgens op Enter.