Google Ryhmien käyttäminen näytönlukuohjelman kanssa

Voit käyttää Google Ryhmien kanssa näytönlukuohjelmaa ja pikanäppäimiä. Voit esimerkiksi luoda ryhmän tai liittyä niihin, postata ryhmään ja lukea keskusteluja.

Tämän artikkelin osioissa käsitellään näytönlukuohjelmille suositeltuja selaimia, siirtymistä Google Ryhmissä, ryhmän jäsenten tehtäviä, ryhmän omistajan ja ylläpitäjien yleisiä tehtäviä sekä aiheeseen liittyviä muita lähteitä.

Voit siirtyä alla oleviin tehtäviin klikkaamalla haluamaasi vaihtoehtoa.

Ryhmän jäsenet:

Ryhmien omistajat ja ylläpitäjät:

Suositellut selaimet ja näytönlukuohjelmat

Google Ryhmät toimii tietokoneilla parhaiten seuraavien selainten ja näytönlukuohjelmien kanssa:

• ChromeVox: Google Ryhmien käyttäminen ChromeOS:n ChromeVoxilla ei edellytä lisätoimia.
  • NVDA: Suosittelemme Chrome-selaimen käyttöä. Saat parhaan kokemuksen, kun käytät NVDA:ta tarkennustilassa.
  • JAWS: Suosittelemme Chrome-selaimen käyttöä uusimman JAWS-version kanssa. Saat parhaan käyttökokemuksen, kun käytät JAWSia lomaketilassa tai laitat virtuaalikohdistimen pois päältä.
  • VoiceOver — Suosittelemme Chrome-selainta. Jos käytät Safaria, avaa lisäasetukset ja laita Korosta kaikki kohteet verkkosivulla painamalla sarkainta ‑asetus päälle. Saat parhaan käyttökokemuksen poistamalla VoiceOverin Quick Nav ‑ominaisuuden käytöstä.

Google Ryhmissä siirtyminen

Voit liikkua Google Ryhmissä sarkaimella tai näytönlukuohjelman vakionäppäinten avulla. Lue lisää Ryhmissä siirtymisestä Google Ryhmien pikanäppäinten avulla.

Google Ryhmät sisältää seuraavat osat:

• Painikkeet ja haku ‒ Tee hakuja ryhmistäsi, muuta asetuksia tai vaikkapa luo ryhmä tai kirjoita postaus.
  • Pääsisällön osio:
    • Google Ryhmät — Tämä osio sisältää luettelon ryhmistäsi.
    • Avaa ryhmä — Kun avaat ryhmän, näet luettelon ryhmän jäsenten postaamista keskusteluista.
    • Keskustelut — Kun avaat keskustelun, näet luettelon kyseisen keskustelun viesteistä.
    • Viestit: Kun viesti on avattu, voit siirtyä seuraavaan tai edelliseen viestiin painamalla j tai k.
  • Navigointipuu — Kun saavutat navigointipuun, näytönlukuohjelma ilmoittaa Google Ryhmien valikkorivistä. Valitse sitten, mihin haluat siirtyä. Vaihtoehtoja ovat mm. Etusivu, Omat ryhmät ja Tähdellä merkityt keskustelut. Esimerkki:
    • Siirry seuraavaan tai edelliseen otsikkoon: Paina sarkain ja vaihto + sarkain tai näytönlukuohjelman seuraava- ja edellinen-pikanäppäintä.
    • Siirry osion sisällä — Paina ylä- tai alanuolinäppäintä.
    • Laajenna tai tiivistä otsikon alla oleva osio: Paina Enter.

Jäsenten yleiset tehtävät

Ryhmän hakeminen

1. Kirjaudu sisään Google Ryhmiin.
  2. Siirry hakusuodattimeen ja valitse, mitä haluat hakea:
    • Ryhmät, joihin olet liittynyt: Valitse Omat ryhmät.
    • Kaikki ryhmät: Valitse Kaikki ryhmät ja viestit.
  3. Toimi seuraavasti:
    1. Siirry hakukenttään painamalla sarkain.
    2. Kirjoita etsimäsi ryhmän nimi.
    3. Paina Enter.
  4. Siirry Ryhmien hakutuloksiin ja etsi haluamasi ryhmä.

Seuraavaksi voit liittyä ryhmään (jos et ole jo tehnyt niin), muuttaa asetuksiasi, lukea keskusteluja tai aloittaa uuden keskustelun.

Ryhmään liittyminen

Ryhmän omistaja tai jäsen voi kutsua sinut ryhmään sähköpostitse. Voit liittyä ryhmään myös Google Ryhmistä:

1. Kirjaudu sisään Google Ryhmiin.
  2. Siirry hakusuodattimeen ja vaihda Omat ryhmät ‑valinta Kaikki ryhmät ja viestit ‑valinnaksi.
  3. Toimi seuraavasti:
    1. Siirry hakukenttään painamalla sarkain.
    2. Kirjoita sen ryhmän nimi, johon haluat liittyä.
    3. Paina Enter.
  4. Siirry Ryhmien hakutuloksiin ja etsi se ryhmä, johon haluat liittyä. Paina sitten Enter.
  5. Siirry Liity ryhmään ‑linkin kohdalle ja paina Enter.

Jos kyseinen vaihtoehto ei ole saatavilla, siirry Pyydä ryhmään liittymistä- tai Ota yhteyttä omistajiin ja ylläpitäjiin ‑kohtaan ja paina Enter.

6. Jos ryhmään liittyminen onnistui, valitse, haluatko linkittää Google-tilisi ja miten usein haluat ryhmältä sähköposteja.

Jos et halua sähköposteja, voit edelleen lukea keskusteluja Google Ryhmistä.

Ryhmän keskustelujen lukeminen

Saat halutessasi ryhmiesi viestit sähköpostitse. Voit myös lukea keskustelut Google Ryhmistä:

1. Kirjaudu sisään Google Ryhmiin.
  2. Etsi se ryhmä, jonka viestit haluat lukea, ja avaa se painamalla Enter.

Pääsisällön osiossa on luettelo keskusteluista.

3. Etsi keskustelu, jonka haluat lukea, ja paina o tai Enter.

Keskustelu avautuu. Se sisältää kaikki viestit aikajärjestyksessä.

4. (Valinnainen) Pikanäppäimet helpottavat keskustelujen lukemista:
    • Viestin avaaminen tai sulkeminen: Paina o, Enter tai välilyönti.
    • Siirtyminen saman keskustelun eri viestiin: Siirry seuraavaan (uudempaan) viestiin painamalla n tai edelliseen (vanhempaan) viestiin painamalla p.

Huom. Voit avata ja lukea viestin painamalla Enter, laittamalla virtuaalikohdistimen tai selaustilan päälle ja painamalla sitten nuolinäppäimiä.

• Eri keskusteluun siirtyminen: Siirry vanhempaan keskusteluun painamalla j tai uudempaan keskusteluun painamalla k.

Ryhmään postaaminen

Voit postata ryhmään Gmailista lähettämällä sähköpostiviestin ryhmän sähköpostiosoitteeseen tai vastaamalla ryhmälle lähetettyyn sähköpostiviestiin. Voit postata ryhmälle Google Ryhmistä.

1. Kirjaudu sisään Google Ryhmiin.
  2. Etsi se ryhmä, jonka viestit haluat lukea, ja avaa se painamalla Enter.
  3. Uuden keskustelun aloittaminen:
    1. Siirry Uusi keskustelu ‑kohtaan ja paina Enter.

Viestin aiherivin tekstikenttä aukeaa.

2. Kirjoita aihe ja paina sarkain, niin voit liikkua viestiosassa.
    3. Kirjoita viesti.
    4. Kun haluat postata viestin, siirry Postaa-painikkeeseen painamalla sarkainta ja paina sitten Enter.
  4. Keskusteluun vastaaminen:
    1. Etsi haluamasi keskustelu ja paina o.
    2. Etsi se viesti, johon haluat vastata, ja paina r.

Tekstikenttä avautuu viestiosaan.

3. Kirjoita viesti.
    4. Kun haluat postata viestin, siirry Postaa-painikkeeseen painamalla sarkainta ja paina sitten Enter.

Asetusten muuttaminen tai ryhmästä poistuminen

1. Kirjaudu sisään Google Ryhmiin.
  2. Etsi se ryhmä, jonka asetuksia haluat muuttaa, ja avaa ryhmä painamalla Enter.
  3. Siirry navigointipuuhun.
  4. Kun pääset Keskustelut-kohtaan, paina alanuolta kolme kertaa, niin pääset Omat jäsenyysasetukset ‑kohtaan.
  5. Avaa jäsenyysasetukset painamalla Enter.

Asetukset, mukaan lukien ryhmästä poistumisen vaihtoehto, avautuvat pääsisällön osioon.

Omistajan ja ylläpitäjien yleiset tehtävät

Ryhmän luominen

1. Kirjaudu sisään Google Ryhmiin.
  2. Siirry Luo ryhmä ‑kohtaan ja paina Enter.
  3. Kirjoita ryhmän tiedotRyhmän luominen ‑kenttään, valitse yksityisyysasetukset ja lisää halutessasi jäseniä.

Saat lisätietoa ryhmän asetuksista asetuksia käsittelevästä artikkelista.

4. Siirry Luo ryhmä ‑kohtaan ja paina Enter.

Odota muutama minuutti, jotta uusi ryhmä ehtii aktivoitua, ennen kuin lähetät sille viestin. Muussa tapauksessa saatat saada ilmoituksen, että viestiäsi ei voitu toimittaa.

5. (Valinnainen) Valitse ryhmän lisäasetukset:
    1. Avaa ryhmä.
    2. Kun olet navigointipuussa, siirry siihen osioon, jonka alussa on Keskustelut, ja siirry Ryhmän asetuksiin painamalla alanuolta.
    3. Avaa asetukset painamalla Enter.
    4. Asetusten muokkaaminen:
      1. Siirry muokattavan asetuksen sisältävään osioon painamalla alanuolta. Voit myös siirtyä luettelokohta kerrallaan painamalla sarkainta.

Saat lisätietoa asetuksista katsomalla ryhmän lisäasetukset.

2. Kun olet tehnyt muutokset, siirry Tallenna muutokset ‑kohtaan ja paina Enter.

Kaikkien omistamiesi tai ylläpitämiesi ryhmien löytäminen

1. Kirjaudu sisään Google Ryhmiin.
  2. Siirry hakusuodattimeen ja varmista, että Omat ryhmät on valittu.
  3. Siirry hakukenttään painamalla sarkainta.

Hakuvaihtoehdot sisältävä valikko avautuu.

4. Siirry Omistamani/ylläpitämäni ryhmät ‑kohtaan painamalla sarkainta ja paina sitten Enter.

Ryhmäluettelossa on nyt vain omistamasi tai ylläpitämäsi ryhmät.

Jäsenten lisääminen ryhmään

Jos omistat ryhmän tai ylläpidät sellaista, voit lisätä jäseniä ryhmään suoraan tai lähettää heille liittymiskutsuja.

1. Kirjaudu sisään Google Ryhmiin.
  2. Etsi se ryhmä, johon haluat lisätä jäseniä, ja avaa kyseinen ryhmä painamalla Enter.
  3. Navigointipuusta:
    1. Siirry siihen osioon, jonka alussa on Keskustelut.
    2. Siirry Jäsenet-kohtaan painamalla alanuolta kolme kertaa.
    3. Avaa jäsenten luettelo painamalla Enter.
  4. Siirry pääsisällön osioon, etsi Lisää jäseniä ‑kohta ja paina Enter.

Useita tekstikenttiä sisältävä valintaikkuna avautuu. Sen kautta voit lisätä ryhmään jäseniä, ylläpitäjiä ja omistajia.

Voit halutessasi lisätä myös tervetuloviestin.

5. Valitse, miten haluat lisätä jäseniä:
    • Lisää jäseniä suoraan lähettämättä kutsua: Jätä Lisää jäseniä suoraan ‑asetus päälle. Valitse tämä vaihtoehto, jos haluat lisätä ylläpitäjiä tai omistajia.
    • Lähetä kutsu uusille jäsenille: Laita Lisää jäseniä suoraan ‑asetus pois päältä.
  6. Siirry Lisää jäseniä ‑kohtaan ja paina Enter.

Jäsenten poistaminen tai porttikiellon antaminen

Voit estää käyttäjiä osallistumasta ryhmän toimintaan poistamalla heidät tai antamalla heille porttikiellon. Jos ryhmän asetukset sallivat sen, poistetut jäsenet voivat pyytää, että heidät lisätään ryhmään uudelleen. Jos annat jäsenelle porttikiellon, hän ei voi liittyä ryhmään tai osallistua sen toimintaan, ellet poista porttikieltoa.

1. Kirjaudu sisään Google Ryhmiin.
  2. Etsi se ryhmä, josta haluat poistaa jäseniä tai jonka jäsenille haluat antaa porttikieltoja, ja avaa kyseinen ryhmä painamalla Enter.
  3. Navigointipuusta:
    1. Siirry siihen osioon, jonka alussa on Keskustelut.
    2. Siirry Jäsenet-kohtaan painamalla alanuolta kolme kertaa.
    3. Avaa jäsenten luettelo painamalla Enter.
  4. Yksittäisen jäsenen hakeminen:
    1. Siirry hakupalkkiin.
    2. Kirjoita haluamasi jäsenen käyttäjätunnus tai sähköpostiosoite.
    3. Paina Enter.
  5. Siirry ryhmän jäsenluetteloon.

Tarkennus on Valitse kaikki ‑ruudussa.

6. Siirry Jäsen-sarakkeeseen painamalla oikeaa nuolta ja etsi haluamani jäsen painamalla alanuolta.
  7. Kun löydät haluamasi jäsenen, paina vasenta nuolta ja valitse sitten kyseisen jäsenen valintaruutu painamalla Enter.
  8. Valitse ruutu painamalla välilyönti.
  9. Poistu jäsenluettelosta painamalla ylänuolta, kunnes saavutat Valitse kaikki ‑valintaruudun.
  10. Jos haluat poistaa valitun jäsenen ryhmästä, siirry Poista jäsen ‑kohtaan painamalla sarkainta ja paina sitten Enter.
  11. Jos haluat antaa jäsenelle porttikiellon ryhmään, siirry Anna jäsenelle porttikielto ‑kohtaan painamalla sarkainta kahdesti ja paina sitten Enter.

Ryhmän asetusten muuttaminen tai ryhmän poistaminen

1. Kirjaudu sisään Google Ryhmiin.
  2. Etsi se ryhmä, jonka asetuksia haluat muuttaa tai jonka haluat poistaa, ja avaa ryhmä sitten painamalla Enter.
  3. Kun olet navigointipuussa, siirry siihen osioon, jonka alussa on Keskustelut, ja siirry Ryhmän asetuksiin painamalla alanuolta.
  4. Avaa asetukset painamalla Enter.
  5. Asetusten muokkaaminen:
    1. Siirry muokattavan asetuksen sisältävään osioon painamalla alanuolta. Voit myös siirtyä luettelokohta kerrallaan painamalla sarkainta.
    2. Kun olet muuttanut asetuksia, siirry Tallenna asetukset ‑kohtaan ja paina Enter.
  6. Ryhmän poistaminen pysyvästi:
    1. Paina sarkainta, kunnes tulet Poista ryhmä ‑kohtaan.
    2. Paina Enter.
    3. Vahvistusruutu avautuu. Siirry OK-kohtaan painamalla sarkainta kahdesti ja paina sitten Enter.

Muuta aiheeseen liittyvää