Tips om hur du lyckas med Google Ad Grants

Här kommer några tips som hjälper dig få ut så mycket som möjligt av Ad Grants.  I ditt konto hittar du även aviseringar om anpassade tips och webbinarium med utbildningar som hålls av teamet bakom Google Ad Grants.

1. Strukturera ditt konto
  2. Skapa effektiva annonser
  3. Välj rätt sökord
  4. Rikta in annonser på din målgrupp
  5. Spåra vad användarna gör när de har klickat på dina annonser
  6. Ange automatiska bud för dina mål

1. Strukturera ditt konto

När någon gör en sökning på Google.com och tittar igenom resultatet är det större chans att din annons drar till sig uppmärksamheten om den är relevant för det personen sökte efter.  Därför ska du välja för vilka sökord annonser ska visas. Lägg sedan till sökorden i kluster av annonsgrupper enligt tema, så att annonserna visas för relaterade sökord.  Du kan också dela upp annonsgrupperna i kampanjer så att budgeten fördelas till de ämnen som är viktigast för dig.

Anta till exempel att din organisation ger bort böcker gratis till barn. Då vill du förmodligen inte bara köra en kampanj om Böcker. I stället kanske kampanjen ser ut så här:

• Kampanj: Böcker för småbarn
  • Kampanj: Böcker för förskolebarn
  • Kampanj: Böcker för tonåringar
  • Kampanj: Volontärarbete
  • Kampanj: Donera

Sedan speglar annonsgrupperna hur en användare kan tänkas söka på Google.com så att du kan erbjuda annonser som är mycket relevanta för deras sökning. Till exempel kanske en kampanj med namnet Volontärarbete innehåller följande annonsgrupper:

1. Volontärer med småbarn
  2. Volontärer med barn
  3. Volontärer inom undervisning
  4. Volontärer inom läskunnighet
  5. Volontärer som lär barn att läsa

2. Skapa effektiva annonser

Skriv 3–5 intressanta annonser per annonsgrupp. Annonserna ska vara relevanta för annonsgruppens sökord. Annonserna visas omväxlande och de annonser med bättre resultat än andra i annonsgruppen prioriteras.

Korta meningar utan upprepning fungerar bäst. Undvik ovanliga akronymer och förkortningar.  Identifiera organisationens och tjänstens unika aspekter, till exempel ”I vår kostnadsfria bokdatabas hittar du böcker som förskolebarnen älskar” eller ”Bli volontär och läs för barnen på din ort”.

Sökord för exempelannons 1:

Volontärer som lär barn att läsa
Volontärer som lär ut läsning
Volontärer som undervisar barn
Volontärer som läser för barn
Undervisa behövande barn
    Exempel på annonstext 1:

Lär barn att läsa
Volontärer behövs nu.
Onlineutbildning finns.
www.larbarnattlasa.org

Med annonstillägg visas användbara länkar under annonsen som drar uppmärksamhet till den.  Läs om olika annonstillägg och hur de används.

3. Välj rätt sökord

Fundera på vilka sökord – kombinationer av ord och fraser – som du skulle skriva i Googles sökruta för att hitta din organisations program och tjänster. Sök sedan upp relaterade sökord med hjälp av sökordsplaneraren och gruppera dem i annonsgrupper om du vill visa samma annons för dem.

Om du lägger till ett sökord utan formatering används bred matchning som standard i AdWords-programmet.  Om sökordet till exempel var bröstcancer visas din annons när en sökning på Google innehåller ordet bröstcancer, oavsett vilka andra sökord som används eller i vilken ordning användaren skriver dem. Annonserna visas också automatiskt för utökade matchningar, med pluralformer och relevanta varianter som:

• information om bröstcancer
  • cancer i bröst hos män
  • stödgrupper för bröstcancer
  • symptom på bröstcancer
  • självundersökning av bröst för att upptäcka bröstcancer

Alla ovanstående sökfrågor är relaterade till bröstcancer och relevanta. Däremot fungerar inte standardinställningen för bred matchning så bra för allmänna sökord som kan finnas i sökningar som inte har någon anknytning till din organisation.  Anta till exempel att organisationen arbetar med att rädda utrotningshotade björnar.  Här är exempel på sökfrågor som kan visa en annons som är inriktad på det brett matchade sökordet björnar:

• björn ulvaeus
  • video med bumibbjörnarna
  • teddybjörnar samlingsobjekt
  • guldlock och de tre björnarna

Ingen av ovanstående sökningar är relevanta för organisationen, men de innehåller alla sökordet björn. Sökord som rädda björnar och utrotningshotade björnar skulle vara bättre alternativ.  I dessa fall kan du använda negativa sökord.  Du kan ange specifika negativa sökord genom att lägga till ett bindestreck före oönskade sökord. Om till exempel din organisation som skyddar utrotningshotade björnar vill använda sökordet björn, kan följande negativa sökord anges för att undvika att de visas vid irrelevanta sökningar:

1. -ulvaeus
  2. -bumbi
  3. -guldlock
  4. -teddy

4. Rikta in dig på rätt målgrupp

Du kan också rikta in annonserna på olika geografiska platser och språk. Alternativen omfattar till exempel att ange ett specificerat avstånd från området där organisationen arbetar eller välja städer, regioner eller länder.

5. Spåra vad användarna gör när de har klickat på dina annonser

AdWords visar inte bara hur många personer som har klickat på annonserna, i AdWords eller Google Analytics kan du även spåra vad kunderna gör när webbplatsen har öppnats.

Anta till exempel att vissa av dina sökord leder till att användarna surfar runt på din webbplats, medan andra leder till att de registrerar sig för ett nyhetsbrev eller gör en donation.  Om du vet vad användarna gör blir det lättare att bestämma vilka typer av sökord och annonser du bör använda i framtida insamlingskampanjer.

Be webbansvariga att installera AdWords kod för konverteringsspårning på webbplatsen eller kontakta leverantören av den betalningslösning du använder för donationer så att spårningskoden kan bäddas in i deras system.  Du kan också importera mål från Google Analytics som spåras i AdWords. Kom bara i håg att använda samma e-postadress för dina konton på AdWords och Analytics så att de enkelt kan kopplas ihop. Läs mer om hur du länkar dina konton.

6. Ange bud automatiskt

Om du automatiserar dina bud med AdWords kan du spara tid när du optimerar målen. Maximera konverteringar är en strategi i AdWords Smart Bidding som lägger bud automatiskt så att kampanjen ska ge så många konverteringar som möjligt med din budget. Budstrategin Maximera konverteringar identifierar vilka sökord som mest sannolikt leder till den önskade åtgärden och bjuder mer för dem och mindre för andra. Du aktiverar Maximera konverteringar på fliken Inställningar för dina kampanjer.

Obs! I Ad Grants kan Maximera konverteringar leda till att systemet bjuder över programmets maxbud på 2,00 USD om detta medges i kontots inställningar.

Relaterad länk