Rekommendationer och anpassning

Så anpassas annonser

Som standard baseras rangordningen av Shopping-annonser på en kombination av annonsörsbud och relevans, till exempel användarens aktuella söktermer och aktivitet.

Anpassade annonser på Google visas för användare baserat på parametrar som

• information om användare, som ålder och kön, inklusive information som tillhandahålls av användare i deras Google-konton
  • aktivitet som har sparats i Google-kontot, bland annat saker som användare har sökt efter på Google Sök eller Shopping-fliken, videor de har tittat på på YouTube, appar de har installerat på sin Android-enhet och annonser eller innehåll de har interagerat med
  • aktivitet på webbplatser som samarbetar med Google och som har sparats i Google-kontot.

Parametrarnas relativa betydelse varierar och avgörs av maskininlärningsmodeller för att maximera Shopping-annonsernas relevans för användare. Sådant som användarna tidigare har sökt efter på Google Sök och videor de har tittat på på YouTube indikerar till exempel deras intressen.

Hur produktinformationen anpassas på Shopping-fliken

Produktrankningen på Shopping-fliken baseras som standard på hur relevanta produktannonserna är för en användares aktuella söktermer. Anpassad produktinformation på Google visas för användare baserat på den senaste aktiviteten, till exempel sökningar.

Insamlingen av användardata styrs av webb- och appaktivitet. Användningen av data styrs av inställningarna för personliga resultat

Parametrarnas relativa betydelse avgörs av algoritmer som maximerar annonsens relevans för användarna.

Google använder webbaktivitet

Om du har tillåtit det använder Google din webbaktivitet för att skapa en anpassad shoppingupplevelse. Aktiviteten omfattar sökningar och klick på Googles sökresultatsida.

I syfte att ge dig bättre resultat på Google Shopping används din tidigare Google-aktivitet till att

• rekommendera varor att köpa
  • rangordna varor utifrån relevans
  • skicka påminnelser utifrån dina inställningar.

Hantera dina anpassningsinställningar

Så här inaktiverar du anpassning utifrån beställningshistorik och Google-aktivitet:

1. Logga in på Google-kontot.
  2. Öppna aktivitetsinställningarna.
  3. Stäng av Webb- och appaktivitet.

Så här hittar du och tar bort tidigare aktivitet (och tar bort den från anpassningen):

1. Logga in på Google-kontot.
  2. Öppna aktivitetsinställningarna.
  3. Öppna Hantera aktivitet.

Du kan läsa Radera din aktivitet för mer utförlig information.

Tips! Om du raderar tidigare aktivitet kan det påverka din upplevelse i andra Google-tjänster som Google Sök och Google Assistent. Du kan alltid aktivera inställningen för webb- och appaktivitet igen, ta bort den eller ändra inställningarna på account.google.com.

Läs mer om Webb- och appaktivitet.