App-updates beheren

Als u de apps op de apparaten van uw gebruikers up-to-date houdt, hebben ze toegang tot de nieuwste functies en worden de beveiliging en stabiliteit van apps verbeterd. In dit artikel worden de stappen beschreven die u als IT-beheerder kunt nemen om ervoor te zorgen dat de nieuwste versies van apps worden geïnstalleerd op de beheerde apparaten van uw organisatie.

Standaard updategedrag

Apps worden standaard automatisch geüpdatet wanneer aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

• Het apparaat heeft verbinding met een wifi-netwerk.
  • Het apparaat wordt opgeladen.
  • Het apparaat is inactief (dat wil zeggen: het wordt niet actief gebruikt).
  • De app die wordt geüpdatet, wordt niet uitgevoerd op de voorgrond.

Google Play controleert meestal één keer per dag op app-updates, dus het kan tot 24 uur duren voordat een app-update wordt toegevoegd aan de updatewachtrij. Nadat een app-update aan de wachtrij is toegevoegd, wordt de update automatisch uitgevoerd wanneer aan de bovenstaande voorwaarden wordt voldaan.

In de volgende gedeelten wordt beschreven hoe eindgebruikers en IT-beheerders het standaard updategedrag op hun apparaat kunnen wijzigen.

Instellingen voor app-updates beschikbaar voor gebruikers

Eindgebruikers kunnen de beperking voor het wifi-netwerk wijzigen door de instellingen voor automatisch updaten op hun apparaat te wijzigen. Een gebruiker kan een van de volgende opties selecteren:

• Apps via elk netwerk updaten
  • Apps alleen via wifi updaten (dit is de standaardinstelling)
  • Apps niet updaten

In het volgende gedeelte wordt beschreven hoe u de instelling kunt overschrijven die door de eindgebruiker is ingesteld.

Instellingen voor app-updates beschikbaar voor IT-beheerders

Als IT-beheerder kunt u de update-instellingen overschrijven die uw gebruikers configureren om het updategedrag voor apps verder aan te passen op de apparaten die u beheert. Als uw EMM deze functies ondersteunt, zijn de opties beschikbaar in uw EMM-console. Als u deze opties niet kunt vinden in uw EMM-console, neemt u contact op met uw EMM-provider.

Netwerkbeperkingen instellen

U kunt de netwerkbeperking instellen en de instellingen voor app-updates overschrijven die zijn ingesteld door eindgebruikers. U kunt een van de volgende opties kiezen:
  • Apps via elk netwerk updaten
  • Apps alleen via wifi updaten (dit is de standaardinstelling)
  • Apps niet updaten
  • De keuze overlaten aan de eindgebruiker

Houd er rekening mee dat het afdwingen van de netwerkbeperking geen invloed heeft op de andere beperkingen die nog altijd van toepassing zijn. Ook worden apps alleen geüpdatet in de volgende gevallen:

• Het apparaat wordt opgeladen.
  • Het apparaat is inactief (dat wil zeggen: het wordt niet actief gebruikt).
  • De app die wordt geüpdatet, wordt niet uitgevoerd op de voorgrond.

Als u deze overige beperkingen wilt overschrijven, kunt u een onderhoudsperiode instellen (zie het gedeelte hieronder).

Een onderhoudsperiode instellen

U kunt een onderhoudsperiode instellen waarin de volgende beperkingen worden genegeerd:
  • Het apparaat wordt opgeladen.
  • Het apparaat is inactief (dat wil zeggen: het wordt niet actief gebruikt).
  • De app die wordt geüpdatet, wordt niet uitgevoerd op de voorgrond.

De onderhoudsperiode wordt gedefinieerd door een begintijd (lokale tijd van het apparaat) en een duur (tussen 30 minuten en 24 uur).

Houd er rekening mee dat het instellen van een onderhoudsperiode geen invloed heeft op de netwerkbeperkingen die afzonderlijk worden beheerd. Zie het gedeelte hierboven om deze beperking te beheren.

Het kan tot 24 uur duren voordat een app-update wordt toegevoegd aan de updatewachtrij. Nadat een app-update aan de wachtrij is toegevoegd, wordt de update automatisch uitgevoerd wanneer er weer een onderhoudsperiode voor het apparaat is en als er aan de netwerkbeperking wordt voldaan. Als gevolg hiervan kan het tot 48 uur duren voordat een app wordt geüpdatet nadat u een onderhoudsperiode heeft ingesteld.

Een minimale versiecode instellen

Als u een minimale versiecode instelt, wordt het standaard updategedrag genegeerd en wordt de functionaliteit op het apparaat onderbroken voor gebruikers. Deze methode is daarom alleen voor essentiële updates bedoeld.
Als u een app onmiddellijk wilt updaten nadat de ontwikkelaar de update heeft gepubliceerd, kunt u een minimale versiecode voor die app instellen. Als de versie van de app die momenteel op het apparaat is geïnstalleerd, ouder is dan de gespecificeerde minimale versie, wordt de app onmiddellijk geüpdatet naar de nieuwste versie. De beperkingen worden genegeerd en de vertraging van 24 uur voordat de update beschikbaar is voor een apparaat, is niet van toepassing.
IT-beheerders moeten deze methode alleen gebruiken in noodsituaties en nooit als manier om apps over een langere periode te updaten.

Andere factoren die van invloed zijn op app-updates

Er zijn een aantal andere factoren die de timing en snelheid van app-updates op Android-apparaten kunnen beïnvloeden:

• Instellingen voor app-release: Ontwikkelaars van Android-apps kunnen app-updates geleidelijk uitrollen. Als gevolg hiervan is een app-update mogelijk eerst alleen beschikbaar voor sommige apparaten die u beheert.
  • Installaties in behandeling: App-updates worden in een wachtrij geplaatst en één voor één geïnstalleerd. Als een apparaat meerdere apps met updates in behandeling heeft, kan het langer dan verwacht duren voordat alle updates zijn geïnstalleerd.

Veelvoorkomende scenario's voor app-updates

Ervoor zorgen dat updates regelmatig worden geleverd

Ga als volgt te werk in uw EMM-console om ervoor te zorgen dat updates regelmatig en tijdig worden geleverd:
  1. Stel een onderhoudsperiode in.
  2. Als uw apparaten tijdens de onderhoudsperiode meestal niet verbonden zijn met een wifi-netwerk, kunt u de netwerkbeperking instellen op Apps via elk netwerk updaten (de exacte bewoording kan verschillen).

Als deze instellingen zijn ingesteld, worden apps geüpdatet binnen 48 uur vanaf het moment dat de ontwikkelaar de update publiceert.

Voorkomen dat apps worden geüpdatet terwijl het apparaat in gebruik is

Apps worden standaard niet geüpdatet wanneer een apparaat in gebruik is. Deze beperking wordt genegeerd wanneer er een onderhoudsperiode is ingesteld in de EMM-console. Daarom raden we u aan een onderhoudsperiode te selecteren op een tijdstip waarop een apparaat gewoonlijk niet wordt gebruikt, bijvoorbeeld 's nachts.

App-updates volledig uitschakelen

Het uitschakelen van app-updates wordt over het algemeen niet aanbevolen, maar u kunt dit tijdelijk doen om onverwachte wijzigingen op apparaten tijdens een kritieke periode te voorkomen. In de EMM-console vindt u een instelling om app-updates uit te schakelen.

Vergeet niet om app-updates opnieuw in te schakelen nadat de kritieke periode voorbij is.

De nieuwe versie van een app valideren voordat u deze implementeert

Als u de nieuwe versie van een door u ontwikkelde app wilt valideren voordat u deze implementeert op een reeks apparaten, kunt u een gesloten test opzetten voor die app. Met gesloten tests kunt u testers beheren via Google Discussiegroepen of rechtstreeks vanuit uw EMM-console (als uw EMM deze functie ondersteunt). Als u deze functie niet kunt vinden in uw EMM-console, kunt u contact opnemen met uw EMM.
Voor apps die uw organisatie niet heeft ontwikkeld, kunt u contact opnemen met de app-ontwikkelaar om ervoor te zorgen dat deze gesloten tests voor u opzet. Het is niet mogelijk de nieuwe versie van een app te valideren zonder gesloten tests.

Een essentiële app-update zo snel mogelijk leveren

Als u een minimale versiecode instelt, wordt het standaard updategedrag genegeerd en wordt de functionaliteit op het apparaat onderbroken voor gebruikers. Deze methode is daarom alleen voor essentiële updates bedoeld.
Als u een app-update zo snel mogelijk moet leveren, kunt u de minimale versiecode voor de app instellen op de nieuwste versie.
IT-beheerders moeten deze methode alleen gebruiken in noodsituaties en nooit als manier om apps over een langere periode te updaten.

Veelgestelde vragen

Kan ik app-updates voor een werkprofiel voorkomen?

Android-apparaten onderhouden één versie van een app, ook als de app is geïnstalleerd in zowel een persoonlijk profiel als een werkprofiel. Dit betekent dat apps die in beide profielen zijn geïnstalleerd, tegelijkertijd worden geüpdatet. Als gevolg hiervan is het niet mogelijk app-updates in een werkprofiel te voorkomen, omdat apps kunnen worden geüpdatet vanuit het persoonlijke profiel.

Kan ik kiezen welke versie van een app ik wil installeren?

Nee, u kunt niet kiezen welke versie van een app u wilt installeren of updaten. Alleen de nieuwste versie van een app kan worden geïnstalleerd.

Kan ik updates uitschakelen voor de Google Play Store en Google Play-services?

Nee, u kunt updates voor de Google Play Store en Google Play-services niet uitschakelen. Updates voor deze apps zijn essentieel voor de veiligheid en betrouwbaarheid van apparaten.

Problemen oplossen

Als apps niet automatisch worden geüpdatet op de apparaten die u beheert nadat u de praktische tips in dit artikel heeft gevolgd, raden we u aan een bugrapport te verzenden naar uw EMM:

1. Stel in de EMM-console de onderhoudsperiode in op een korte periode (bijvoorbeeld 30 minuten).
  2. Sta toe dat een apparaat langer in de inactieve status blijft dan de onderhoudsperiode die u in stap heeft opgegeven.
  3. Maak een bugrapport en verzend dit naar uw EMM voor controle.