Het systeem voor blootstellingsmeldingen voor COVID-19 gebruiken op je Android-telefoon

Als u wilt weten of u mogelijk bent blootgesteld aan iemand die meldt dat hij of zij COVID-19 heeft, kunt u blootstellingsmeldingen inschakelen. Als u van gedachten verandert, kunt u de functie altijd uitschakelen.

Als u het systeem wilt gebruiken, moet u een officiële app van de volksgezondheidsautoriteit in uw regio downloaden.

• Als u COVID-19 heeft, kunt u die informatie delen met de app om de mensen te waarschuwen met wie u contact heeft gehad.
  • Als u bent blootgesteld aan iemand die heeft gemeld dat hij of zij COVID-19 heeft, stelt de app u hiervan op de hoogte en krijgt u verdere instructies te zien.

Hoe uw telefoon de update heeft gekregen

Uw Android-telefoon krijgt regelmatig updates op de achtergrond. Het systeem voor blootstellingsmeldingen is geïntroduceerd in een update van Google Play-services.

Het systeem is standaard uitgeschakeld. Deze technologie werkt alleen als u besluit om toestemming te geven. Als u van gedachten verandert, kunt u de functie op elk moment uitschakelen.

De meeste Android-telefoons krijgen deze update. Bepaalde Huawei-telefoons krijgen de update mogelijk niet.

Wat u nodig heeft om aan de slag te gaan

Een officiële app downloaden

In de Play Store kunt u een officiële app downloaden van de volksgezondheidsautoriteit in uw regio.

Sommige volksgezondheidsautoriteiten ontwikkelen aangepaste apps en andere passen een template-app van Google aan. Apps die werken met het systeem voor blootstellingsmeldingen hebben de badge . Apps die de badge niet hebben, maken geen gebruik van het systeem voor blootstellingsmeldingen.

Een officiële app downloaden:

1. Zoek beschikbare apps voor je regio.
  2. Als er een app beschikbaar is, download je deze via de Play Store.
De app geeft aan hoe je meldingen voor blootstelling kunt inschakelen. Neem contact op met de app-ontwikkelaar voor hulp bij de app.

Telefooninstellingen checken of wijzigen

Hoe blootstellingsmeldingen werken

Zodra u toestemming geeft aan het systeem voor blootstellingsmeldingen, worden willekeurige ID's op uw apparaat gegenereerd. De willekeurige ID van uw telefoon wordt elke tien tot twintig minuten gewijzigd om tracking te voorkomen.

Uw telefoon werkt op de achtergrond om deze willekeurige ID's via bluetooth te delen met de telefoons bij u in de buurt waarop blootstellingsmeldingen ook zijn ingeschakeld. Als uw telefoon een willekeurige ID van een ander apparaat detecteert, wordt de ID geregistreerd en opgeslagen op uw telefoon.

Als iemand meldt COVID-19 te hebben en de ID van deze persoon is opgeslagen op uw telefoon, informeert de app u over de volgende stappen die u moet nemen.

Hoe de app mogelijke blootstelling kan bepalen

Volksgezondheidsautoriteiten bepalen welke factoren kunnen wijzen op mogelijke blootstelling.

Als de app vaststelt dat u in contact bent geweest met iemand die meldt dat hij of zij COVID-19 heeft, kan het systeem informatie delen met de app, waaronder:

• De dag waarop het contact heeft plaatsgevonden.
  • Hoelang het contact duurde.
  • De sterkte van het bluetooth-signaal van dat contact.

De app van de volksgezondheidsautoriteit mag de locatie van uw telefoon niet gebruiken.

Het systeem voor blootstellingsmeldingen zelf gebruikt uw locatie niet en deelt de identiteit van andere gebruikers niet met de app, Google of Apple.

Hoe het systeem voor blootstellingsmeldingen uw privacy beschermt

U kiest ervoor om het systeem te gebruiken en uw gegevens te delen

Dit systeem werkt alleen als u besluit het te gebruiken. U bepaalt zelf of u blootstellingsmeldingen krijgt en u bepaalt of en wanneer u uw gegevens deelt. Als u COVID-19 heeft, kunt u ervoor kiezen uw willekeurige ID's te delen met de app.

Google, Apple en andere gebruikers kunnen uw identiteit niet zien

Het matchen van blootstellingsmeldingen gebeurt alleen op uw apparaat. Dit betekent dat alleen u en de app weten of u meldt dat u COVID-19 heeft of bent blootgesteld aan iemand die heeft gemeld dat hij of zij COVID-19 heeft. Uw identiteit wordt nooit gedeeld met andere gebruikers, Apple of Google.

Uw locatie wordt niet bijgehouden

Het systeem voor blootstellingsmeldingen verzamelt of gebruikt de locatiegegevens van uw apparaat niet. Het maakt gebruik van bluetooth, waardoor gedetecteerd kan worden of twee apparaten bij elkaar in de buurt zijn zonder bekend te maken waar de apparaten zich bevinden.

De app van de volksgezondheidsautoriteit mag de locatie van uw telefoon niet gebruiken en uw locatie niet op de achtergrond bijhouden.

Voor Android 10 en lager: meer informatie over waarom locatie moet zijn ingeschakeld om blootstellingsmeldingen te kunnen gebruiken

Alleen volksgezondheidsautoriteiten kunnen dit systeem gebruiken

Alleen officiële apps van volksgezondheidsautoriteiten kunnen het systeem gebruiken. Hun apps moeten voldoen aan specifieke criteria op het gebied van privacy, beveiliging en gegevensgebruik.

Wat u nog meer kunt doen

Blootstellingsmeldingen uitschakelen

Blootstellingsmeldingen zijn standaard uitgeschakeld.

Als je toestemming hebt gegeven en van gedachten bent veranderd, kun je blootstellingsmeldingen uitschakelen in de instellingen van je Android-telefoon. Je kunt ook de app van de volksgezondheidsautoriteit verwijderen.
Belangrijk: Als je deze functie uitschakelt, krijg je geen melding meer als je mogelijk bent blootgesteld aan COVID-19.
  1. Open de app Instellingen op je Android-apparaat.
  2. Tik op Google en dan Blootstellingsmeldingen voor COVID-19.
  3. Schakel blootstellingsmeldingen uit.
Je blootstellingsgeschiedenis verwijderen
Nadat je toestemming hebt gegeven aan het systeem, kun je de willekeurige ID's verwijderen die op je apparaat zijn opgeslagen. Ze worden na veertien dagen ook automatisch verwijderd. Het is niet mogelijk om je willekeurige ID's te verwijderen die zijn opgeslagen op apparaten van anderen of die je hebt gedeeld met een app.
Belangrijk: Als `je deze gegevens verwijdert, krijg je geen melding meer als je mogelijk bent blootgesteld aan COVID-19.
  1. Open de app Instellingen op je Android-apparaat.
  2. Tik op Google en dan Blootstellingsmeldingen voor COVID-19.
  3. Tik op Willekeurige ID's verwijderen en dan Verwijderen
Hulp bij de app van je volksgezondheidsautoriteit
Voor hulp bij je app kun je contact opnemen met de app-ontwikkelaar.
Als je bent blootgesteld aan iemand die heeft gemeld dat hij of zij COVID-19 heeft
Je kunt een melding krijgen van de app van de volksgezondheidsautoriteit dat je mogelijk bent blootgesteld aan COVID-19. Als je een melding krijgt, biedt de app informatie over de volgende stappen.
Als je COVID-19 hebt

Je kunt in de app van de volksgezondheidsautoriteit aangeven dat je COVID-19 hebt.

De app kan je vragen je willekeurige ID's te delen. Zo kan de volksgezondheidsautoriteit anderen op de hoogte stellen.

De app kan vervolgens nagaan of je willekeurige ID's zijn opgeslagen op de apparaten van andere mensen. Het systeem kan anderen waarschuwen die in contact met je zijn geweest. Je identiteit wordt niet bekendgemaakt aan deze mensen.