Sovellusten pääsyoikeuksien muuttaminen Android-puhelimella

Voit sallia, että jotkin sovellukset käyttävät kameraa, yhteystietoja tai muita ominaisuuksia puhelimessasi. Sovellus lähettää ilmoituksen, jolla kysytään lupaa käyttää puhelimesi ominaisuuksia. Voit valita Salli tai Estä. Voit myös muuttaa yksittäisen sovelluksen lupia tai tehdä muutoksia lupatyypin perusteella puhelimen Asetukset-sovelluksessa.

Tärkeää: Osa näistä ohjeista koskee vain Android 11:tä ja sitä uudempia versioita. Näin voit tarkistaa laitteesi Android-version.

Sovelluslupien muuttaminen

1. Avaa puhelimen Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Sovellukset.
  3. Napauta muokattavaa sovellusta. Jos sitä ei löydy, valitse Näytä kaikki sovellukset. Valitse sitten sovelluksesi.
  4. Valitse Luvat.
    • Jos olet sallinut tai estänyt sovelluslupia, ne näkyvät täällä.
  5. Jos haluat muuttaa lupa-asetusta, napauta sitä ja valitse sitten Salli tai Älä salli.

Sijainnin, kameran ja mikrofonin lupien kohdalla voit nähdä nämä vaihtoehdot:

• Aina (pelkkä sijainti): Sovellus saa luvan milloin vain, myös silloin kun et käytä sovellusta.
  • Salli vain, kun sovellus on käytössä: Sovellus saa luvan vain, jos se on käytössä.
  • Kysy aina: Aina kun avaat sovelluksen, se pyytää lupaa. Lupa on voimassa, kunnes siirryt pois sovelluksesta.
  • Älä salli: Sovellus ei saa lupaa koskaan, edes silloin kun sovellus on käytössä.

Lupien muuttaminen niiden tyypin perusteella

Voit tarkistaa, millä sovelluksilla on sama lupa-asetus. Voit esimerkiksi tarkistaa, millä sovelluksilla on oikeus nähdä kalenterisi.
  1. Avaa puhelimen Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Tietosuoja Ja sitten Käyttölupien ylläpitäjä.
  3. Valitse lupatyyppi.
    • Jos olet sallinut tai estänyt sovelluslupia, ne näkyvät täällä.
  4. Jos haluat muuttaa sovelluksen käyttölupaa, napauta sovellusta ja valitse sitä koskevat asetukset.
Lupatyypit

Alla on luettelo käyttöluvista ja toiminnoista, joihin ne vaikuttavat.

• Kehon anturit: Saat anturitietoja elintoiminnoistasi.
  • Kalenteri: Voi käyttää oletuskalenteria.
  • Puhelulokit: Saa pääsyn soittohistoriaan ja voi muokata sitä.
  • Kamera: Voi käyttää kameraa kuvien ottamiseen ja videoiden kuvaamiseen.
  • Yhteystiedot: Saa pääsyn yhteystietoihin.
  • Sijainti: Voi nähdä laitteen sijainnin. Lisätietoja sijaintiasetuksista.
  • Mikrofoni: Tallenna ääntä.
  • Lähellä olevat Bluetooth-laitteet: Sovellukset voivat löytää lähellä olevia laitteita ja yhdistää niihin. Lue lisää lähellä olevien laitteiden löytämisestä ja määrittämisestä.
  • Puhelin: Soita ja muokkaa puheluita.
  • Liikkuminen: Voi saada tietoja liikkumisestasi, esimerkiksi kävelystä, pyöräilystä ja askelmääristä.
  • Tekstiviestit: Saa pääsyn saapuviin ja lähteviin tekstiviesteihin.
  • Tallennustila: Saa pääsyn kuviin ja muihin puhelimen tiedostoihin.
  • Tiedostot ja media: Käytä kuvia, mediaa ja muita tiedostoja puhelimellasi.
Käyttämättömien sovellusten lupien automaattinen poistaminen
  1. Avaa puhelimen Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Sovellukset.
  3. Napauta muokattavaa sovellusta.
    • Jos sitä ei löydy, valitse Näytä kaikki sovellukset. Valitse sitten sovelluksesi.
  4. Käyttämättömät sovellusasetukset ‐kohdassa voit valita Keskeytä sovellustoim. jos ei käytössä.
Kameran tai mikrofonin pääsyoikeuksien poistaminen
  1. Avaa puhelimen Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Tietosuoja.
  3. Laita Kameran pääsyoikeus tai Mikrofonin pääsyoikeus pois päältä.

Muita lähteitä