Gör så här om du drabbas av ett bedrägeri gällande presentkort till Google Play

Nedan ser du vad du kan göra och vad du behöver veta om du har drabbats av ett presentkortsbedrägeri på Play:

Rapportera bedrägeriet

Om du har drabbats av ett presentkortsbedrägeri anmäler du det till polisen. Du kan även rapportera bedrägeriet till FTC (Federal Trade Commission).

Rapportera sedan presentkortsbedrägeriet till Google. Om du rapporterar bedrägeriet kan det bidra till att du och andra slipper misstänkt aktivitet av liknande slag i framtiden.

Rapportera presentkortsbedrägeriet till Google

Om du inte har ett Google-konto: Rapportera presentkortsbedrägeriet till Google med det här formuläret.

Tips! Personen som rapporterar bedrägeriet till Google måste vara personen som har drabbats av bedrägeriet.

Så här känner du igen en bedragare

Om någon ber dig att köpa ett presentkort till Google Play och dela koden för att köpa något utanför Google Play kan det vara ett bedrägeriförsök.

• Du blir uppringd av en bedragare som påstår sig jobba på en myndighet (till exempel Skatteverket). Bedragaren påstår att du har en skatteskuld eller är skyldig pengar för borgensansvar, inkassoavgift eller liknande. Sedan säger bedragaren att du måste betala dem med ett presentkort för att undvika att dina materiella tillgångar drivs in eller att uppgifter som kan kopplas till dig spärras (till exempel ditt personnummer).
  • En bedragare påstår sig vara en familjemedlem som har fått problem, eller en representant för en familjemedlem, t.ex. en advokat. Bedragaren påstår att du måste betala dem med presentkort för att reda ut situationen. De kan försöka avskräcka dig från att kontakta den riktiga familjemedlemmen för att kontrollera om det hela stämmer. Tro dem inte. Köp aldrig presentkort åt dem och ge dem inga koder.

Det här är bara ett par exempel på bedrägerier. Bedragarna försöker hela tiden hitta på nya sätt att lura folk. Om någon ber dig att lämna ut en kod kan det vara ett bedrägeriförsök.

Se hur ett presentkort ser ut

Presentkortskod för Google Play

Undvika presentkortsbedrägerier

• Använd aldrig presentkort på Google Play till att betala skatt, borgen eller någonting överhuvudtaget utanför Google Play. Presentkort på Google Play går bara att använda på Google Play.
  • Dela aldrig koden på presentkortets baksida.

Ersätta ett borttappat eller stulet presentkort

Presentkort på Google Play får inte säljas vidare, växlas in mot eller överföras till ett monetärt värde, så vi kan inte ge dig ett nytt presentkort.

Läs mer om begränsningarna för presentkort i användarvillkoren för presentkort på Google Play.

Presentkort på Google Play går tyvärr inte att lösa in mot kontanter eller ladda om, och de återbetalas inte, såvida inte lagen kräver det.

Relaterade resurser

Undvika och rapportera bedrägerier med Googles varumärke