Installera och använda Android-appar på Chromebook

Du kan ladda ned Android-appar från Google Play Butik-appen och använda dem på Chromebook.

För närvarande är Google Play Butik bara tillgänglig på vissa Chromebook-modeller. Läs mer om vilka Chromebook-modeller som har stöd för Android-appar.

Obs! Om du använder Chromebook på jobbet eller i skolan kanske du inte kan lägga till Google Play Butik eller ladda ned Android-appar. Kontakta administratören om du vill veta mer.

Steg 1: Installera appen Google Play Butik

Obs! Om du vill installera Android-appar på Chromebook kontrollerar du först att du har en aktuell version av ChromeOS. Läs mer om hur du uppdaterar operativsystemet på Chromebook.

1. Välj klockan nere till höger.
  2. Välj Inställningar .
  3. Titta under Google Play Butik och välj Aktivera bredvid Installera appar och spel från Google Play på Chromebook.
    • Om alternativet inte visas fungerar inte Android-appar på din Chromebook.
  4. Välj Mer i fönstret som öppnas.
  5. Godkänn användarvillkoren genom att följa anvisningarna på skärmen.
Steg 2: Skaffa Android-appar

Du kan söka efter och ladda ned Android-appar på Chromebook.

Android-appar som finns på telefonen eller surfplattan laddas inte ned på Chromebook automatiskt, utan du måste ladda ned dem på nytt. Dessutom fungerar inte vissa appar på vissa Chromebook-modeller. I så fall går det inte att ladda ned dem.

Tips! Google Play Butik och Android-appar som du laddat ned är bara tillgängliga i det konto som loggade in först. Om du vill använda dem med ett annat konto loggar du ut från alla konton och loggar in med det konto du vill använda.

Använda Android-appar på Chromebook

Ändra storlek på Android-appar
Obs! Det går bara att ändra storlek på nya appar som du har laddat ned.

Om du vill trycka länge på Android-appar på Chromebook med en mus högerklickar du på dem.

Du kan ändra storlek på Android-apparna om du vill att de ska se likadana ut på Chromebook som på surfplattan eller Android-telefonen.

1. Öppna en Android-app på Chromebook.
  2. Välj nedåtpilen högst upp .
  3. Välj följande om du vill ändra storlek på appen:
    • Surfplatta
    • Telefon
Tips! Du kan välja Anpassningsbar storlek om du vill ställa in en anpassad storlek för appen.
Spela spel med tangentbordet och musen

Du kan spela en mängd olika spel med tangentbordet och musen. Spel med den här funktionen har visuella överlagringar som visar vilka åtgärder som mappas med vilka tangenttryckningar eller musklick.

Så här redigerar du kontrollerna för tangentbordet och musen:

1. Öppna menyn för spelinställningar när du startar spelet.
  2. Tryck på Ctrl + 8 .
  3. Välj Anpassa bredvid Tangentmappning.
  4. I redigeringsläget väljer du ett befintligt tangenttryck och anger önskat tangenttryck.
    • Om du vill ändra utdatatypen från ett tangenttryck till ett musklick klickar du på Mer följt av Vänsterklick på musen eller Högerklick på musen.
  5. Om du väljer ett tangenttryck som har en dubblett ersätts tangenttrycket från andra överlagringar och skrivs över.

Tips! Du kan bara välja enskilda tangenttryckningar att mappa.

Uppdatera appens version, behörigheter eller inställningar

Installera appuppdateringar

Om det står att det finns tillgängliga uppdateringar i en avisering längst ned till höger på skärmen väljer du Uppdatera eller Uppdatera alla.

Om aviseringen inte visas gör du så här:

1. Välj Appstartaren i skärmens ena hörn följt av uppåtpilen .
  2. Välj Play Butik Google Play.
  3. Uppdatera apparna genom att följa anvisningarna på skärmen.

Du kan även ställa in automatiska uppdateringar för appar och Play Butik.

Ändra behörigheter

Ändra behörighet för en app

När du har installerat en Android-app kan du styra vilka funktioner och vilken information som appen ska kunna komma åt eller använda. Detta kallas behörigheter. Gör så här:

1. Välj klockan nere till höger.
  2. Välj Inställningar .
  3. Välj Google Play Butik i avsnittet Google Play Butik.
  4. Välj Hantera Android-inställningar.
  5. Välj Appar under Enhet.
  6. Välj en app i listan med appar följt av Behörigheter.
  7. Aktivera eller inaktivera behörigheter.

Dela eller sluta dela din plats

Obs! Om du använder Chromebook på jobbet eller i skolan kanske du inte kan välja att dela din plats.

När du väljer att använda Android-appar på Chromebook kan du tala om för Google var du befinner dig.

1. Välj klockan nere till höger.
  2. Välj Inställningar .
  3. Välj Google Play Butik i avsnittet Google Play Butik.
  4. Välj Hantera Android-inställningar.
  5. Aktivera eller inaktivera Plats under Personligt.
  6. Valfritt: Om du vill aktivera eller inaktivera platsbehörigheter för en viss app väljer du appen och sedan Behörigheter. Aktivera eller inaktivera Plats.
Säkerhetskopiera och synkronisera appar

Säkerhetskopiera och återställa appdata

Som standard säkerhetskopieras och återställs appdata i Android-appar automatiskt på Chromebook. Om du skaffar en annan Chromebook kan du alltså återställa Android-apparnas data på den.

Så här aktiverar och inaktiverar du säkerhetskopiering och återställning

1. Välj klockan nere till höger.
  2. Välj Inställningar .
  3. Välj Google Play Butik i avsnittet Google Play Butik.
  4. Välj Hantera Android-inställningar.
  5. Aktivera eller inaktivera Säkerhetskopiera data under Personligt.

Tips! Om du har inaktiverat synkronisering på Chromebook men aktiverat säkerhetskopiering och återställning kan Android-appar på den fortfarande säkerhetskopieras. Om du har fler än en Chromebook kan det hända att Android-apparna och tillhörande data inte synkroniseras helt på alla Chromebook-enheter.

Synkronisera appar på alla dina Chromebook-enheter

Som standard synkroniseras Android-appar på dina Chromebook-enheter. Om apparna inte synkroniseras kontrollerar du att du har valt Synkronisera allt eller aktiverat Appsynkronisering i synkroniseringsinställningarna. Läs mer om hur du ändrar synkroniseringsinställningarna.

Hur ChromeOS hanterar Android-appars data

Detta får Android-appar tillgång till

• Appar kan ladda ned filer i nedladdningsmappen på Chromebook och läsa filer som finns där. Om du vill ändra detta för en app öppnar du sidan med behörigheter för den och inaktiverar Lagring.
  • Vissa Android-appar som du har gett platsbehörighet kan även använda Bluetooth på Chromebook.
  • Om du surfar privat och klickar på en länk i en app öppnas länken på en vanlig webbläsarflik, inte en privat flik.
  • Om du inaktiverar Google Play Butik på Chromebook raderas alla Android-appars data och inställningar från enheten.
  • Du kan granska andra integritetsinställningar och säkerhetsinställningar som gäller Android-appar. Vissa av dessa inställningar kanske inte finns eller inte visas på din Chromebook.

Detta får Google tillgång till

När du har valt att använda Google Play Butik skickar vissa systemappar och funktioner information till Google om hur du använder dessa appar.

Om du väljer att skicka data om användning och prestanda på Chromebook till Google får Google diagnostik- och användningsdata om din appaktivitet. Google får även felrapporter. Det kan även finnas känsliga uppgifter om Android-apparna i kraschrapporterna som Google får från Chrome.

Utvecklare: Optimera Android-appar för Chromebook

Läs mer om hur du optimerar Android-appar om du vill att apparna du utvecklar ska fungera mer effektivt på en Chromebook.