Testa nya Android-appar innan de blir tillgängliga för allmänheten

En del utvecklare gör appar och funktioner tillgängliga innan de släpps till allmänheten, så att de kan få feedback från användarna. Du kan få tillgång till sådana appar och funktioner om du deltar i beta- eller förtursprogram.

Viktigt! Tänk på att dessa appar kan vara mindre stabila än de versioner som sedan blir tillgängliga för allmänheten. Det innebär att appen kan krascha och att en del funktioner kanske inte fungerar som de ska.

Förtur och betatestning av appar på Google Play

Testa appar innan de släpps genom förtursprogrammet

Genom förtursprogrammet kan du testa appar som inte har släppts ännu. Så här hittar du och testar en sådan app:

1. Öppna Google Play Butik Google Play.
  2. Tryck på Förtur längst ned på listan, vid topplistor och spel.
  3. Välj en app som du vill testa.
  4. Tryck på Installera.
  5. Följ anvisningarna på skärmen.

Obs! Om du installerar en app som inte har släppts ännu kan du registreras automatiskt för betaprogrammet när appen lanseras.

Ladda ned betaversioner av appar

Betaappar är nya testversioner av appar som redan finns i Play Butik. Betaversionen kan ha funktioner som inte finns i den offentliga versionen ännu.

Du måste ha den offentliga versionen av appen installerad för att kunna ladda ned betaversionen. Så här ser du om det finns en betaversion av en app:

1. Öppna Google Play Butik Google Play.
  2. Leta reda på appen och tryck på den för att öppna informationssidan.
  3. Titta om det står något om en betaversion på informationssidan. Skrolla ned hela vägen, eftersom informationen kan finnas längst ned på sidan.
  4. Tryck på Gå med följt av Gå med om tillgängligt.

Antalet platser i beta- och förtursprogram är begränsade

För en del appar finns en gräns för hur många användare som kan delta i beta- och förtursprogrammet. Om programmet är fullt visas ett meddelande om det. Det kan bli platser lediga längre fram, om någon testare lämnar programmet eller om utvecklaren utökar antalet platser.

Visa dina beta- och förtursappar

Så här får du fram en lista över de appar som du har en betaversion av:

1. Öppna Google Play Butik Google Play.
  2. Tryck på menyn Meny följt av Mina appar och spel följt av Beta.
  3. Nu visas en lista över de appar som du har installerat beta- eller förtursversioner av.

Lämna ett betaprogram

Om du vill använda produktionsversionen av en app måste du lämna betaprogrammet, avinstallera appen och installera om produktionsversionen.

När du lämnar programmet och avinstallerar betaappen kan anpassningar och annat som sparats i appen försvinna.

Så här lämnar du ett betaprogram:

1. Öppna Google Play Butik Google Play.
  2. Titta efter den aktuella appen.
  3. Tryck på appen för att öppna informationssidan.
  4. Skrolla ned till avsnittet om betatestning.
  5. Tryck på Lämna följt av Lämna.
  6. Avinstallera appen.
  7. Installera om appen. Om du inte avinstallerar och installerar om appen kan den uppdateras när den offentliga versionen av appen uppdateras.

Obs! Om du lämnar ett beta- eller förtursprogram blir den platsen ledig och någon annan kan gå med istället. Det är inte säkert att du kan gå med i programmet igen senare.

Ge feedback till utvecklaren

Utvecklare vill gärna ha feedback på betaappar och appar som inte har släppts ännu. Så här ger du feedback:

1. Öppna Google Play Butik Google Play.
  2. Titta efter den aktuella appen.
  3. Tryck på appen för att öppna informationssidan.
  4. Skrolla ned till avsnittet Privat feedback till utvecklaren på sidan och tryck på Ge feedback.
  5. Lämna din feedback till utvecklaren.
  6. Tryck på Lägg upp. Endast utvecklaren kan se din feedback, inga andra användare.

Obs! Om du använder en beta- eller förtursapp kan du inte skriva offentliga recensioner om den appen i Play Butik.