Testa nya Android-appar innan de släpps till allmänheten

En del utvecklare gör appar och funktioner tillgängliga innan de släpps till allmänheten så att de kan få feedback från användarna. Du kan få tillgång till sådana appar och funktioner genom att delta i ett förturs- eller betaprogram.

Förturs- och betaappar

Förtursappar är appar som inte har släppts ännu. Betaappar är nyare experimentversioner av appar som redan har släppts. Förtursappar och betaappar kan vara mindre stabila än vanliga appar. Det kan till exempel hända att appen kraschar, och en del funktioner kanske inte fungerar som de ska.

För en del appar finns en gräns för hur många användare som kan delta i förturs- eller betaprogrammet. Om det är fullt kan det kan bli platser lediga längre fram om någon testare lämnar programmet eller om utvecklaren utökar antalet platser.

Få förtur till appar som inte har släppts ännu

1. Öppna Play Butik Google Play.
  2. Öppna fliken För dig.
  3. Tryck på spelet du vill testa under Appar under utveckling.
  4. Tryck på Installera.
  5. Följ anvisningarna på skärmen.
Tips! Om du installerar en app som inte har släppts ännu kan du registreras automatiskt för betaprogrammet när appen lanseras.

Få förtur till spel som inte har släppts ännu

1. Öppna Play Butik Google Play.
  2. Öppna fliken Nya.
  3. Tryck på spelet du vill testa under Bli först med att spela.
  4. Tryck på Installera.
  5. Följ anvisningarna på skärmen.

Ladda ned betaversioner av appar

Obs! Du måste ha appen installerad på enheten för att kunna ladda ned betaversionen.
  1. Öppna Play Butik Google Play.
  2. Tryck på profilikonen uppe till höger.
  3. Tryck på Hantera appar och enheter följt av Installerade appar.
  4. Öppna informationssidan om en app genom att trycka på appen.
  5. Tryck på Gå med under Delta i betaprogrammet följt av Gå med.
Tips! Om texten Delta i betaprogrammet inte finns på sidan betyder det att utvecklaren inte erbjuder någon offentlig betaversion av appen för närvarande.

Gå ur ett betaprogram

Obs! När du går ur betaprogrammet och avinstallerar betaappen kan anpassningar och annat som sparats i appen försvinna.
  1. Öppna Play Butik Google Play.
  2. Tryck på profilikonen uppe till höger.
  3. Tryck på Hantera appar och enheter följt av Beta.
  4. Titta efter den aktuella appen.
  5. Öppna informationssidan genom att trycka på appen.
  6. Tryck på Gå ur under Du är betatestare följt av Gå ur.
Tips! Om du lämnar ett förturs- eller betaprogram blir din plats ledig och kan ges till någon annan i stället. Det är inte säkert att du kan gå med i programmet igen senare.

Använda den offentliga versionen av appen

Om du vill fortsätta att använda appen efter att du har gått ur betaprogrammet gör du så här:
  1. Avinstallera appen. Läs mer om hur du avinstallerar appar.
  2. Installera om den offentliga versionen av appen. Läs mer om hur du installerar om appar.

Ge feedback till utvecklaren

1. Öppna Play Butik Google Play.
  2. Tryck på profilikonen uppe till höger.
  3. Tryck på Hantera appar och enheter följt av Beta.
  4. Titta efter den aktuella appen.
  5. Öppna informationssidan genom att trycka på appen.
  6. Tryck på Ge feedback under Privat feedback till utvecklaren.
  7. Betygsätt appen genom att trycka på stjärnorna och berätta för utvecklaren vad du tycker i rutan.
    • Både ett betyg och en kommentar krävs för att det ska gå att skicka feedback.
  8. Tryck på Lägg upp.
Tips! Om du recenserar en förturs- eller betaapp kan bara utvecklaren se denna feedback.

Data som delas med utvecklaren

Viss data om din användning av appen (till exempel enhetsinformation, information om appanvändning och händelser som användarna har initierat) samlas in och delas med utvecklaren för att förbättra appen.