Nieuwe Android-apps uitproberen vóór de officiële release

Sommige ontwikkelaars stellen nieuwe apps en functies beschikbaar vóór de officiële release, zodat ze feedback van gebruikers kunnen krijgen. Als je meedoet aan programma's voor vroege toegang of bètaprogramma's, kun je deze apps of functies uitproberen.

Apps met vroege toegang en bèta-apps

Apps met vroege toegang zijn apps die nog niet zijn vrijgegeven. Bèta-apps zijn nieuwere en experimentelere versies van apps die al zijn vrijgegeven. Apps met vroege toegang en bèta-apps zijn misschien minder stabiel dan de meeste apps. De app kan bijvoorbeeld crashen of bepaalde functies werken niet goed.

Voor sommige apps geldt dat een beperkt aantal gebruikers kan deelnemen aan het programma voor vroege toegang of het bètaprogramma. Als het programma vol is, kunnen later nieuwe plekken worden vrijgegeven als huidige testers het programma verlaten of als de ontwikkelaar meer gebruikers toestaat.

Vroege toegang krijgen tot apps die nog niet zijn vrijgegeven

1. Open de Play Store Google Play.
  2. Ga naar het tabblad Voor jou.
  3. Tik onder 'Apps in ontwikkeling' op de game die je wilt uitproberen.
  4. Tik op Installeren.
  5. Volg de instructies op het scherm.
Tip: Als je een nog niet vrijgegeven app installeert, word je automatisch ingeschreven voor het bètaprogramma wanneer die app wordt gelanceerd.

Vroege toegang krijgen tot games die nog niet zijn vrijgegeven

1. Open de Play Store Google Play.
  2. Ga naar het tabblad Nieuw.
  3. Tik onder 'Speel het als eerste' op de game die je wilt uitproberen.
  4. Tik op Installeren.
  5. Volg de instructies op het scherm.

Bètaversies van apps gebruiken

Belangrijk: Als je de bètaversie van een app wilt gebruiken, moet de app al op je apparaat zijn geïnstalleerd.
  1. Open de Play Store Google Play.
  2. Tik op het profielicoon rechtsboven.
  3. Tik op Apps en apparaten beheren en dan Geïnstalleerd.
  4. Tik op een app om de detailpagina te openen.
  5. Tik onder Deelnemen aan de bèta op Deelnemen en dan Deelnemen.
Tip: Als je 'Deelnemen aan de bèta' niet ziet, betekent dit dat de ontwikkelaar op dit moment geen openbare bètaversies aanbiedt voor de app.

Een bètaprogramma verlaten

Belangrijk: Als je het programma verlaat en een bèta-app verwijdert, kun je je voortgang en eventuele aanpassingen kwijtraken die je in de app hebt aangebracht.
  1. Open de Play Store Google Play.
  2. Tik op het profielicoon rechtsboven.
  3. Tik op Apps en apparaten beheren en dan Bèta.
  4. Zoek de app waarvoor je het bètaprogramma wilt verlaten.
  5. Tik op de app om de detailpagina te openen.
  6. Tik onder Je bent nu bètatester op Verlaten en dan Verlaten.
Tip: Als je een programma voor vroege toegang of een bètaprogramma verlaat, komt je plaats vrij en kan iemand anders deze innemen. Je krijg je plaats in het bètaprogramma niet gegarandeerd terug.

De openbare versie van de app gebruiken

Zo kun je de app blijven gebruiken nadat je het bètaprogramma hebt verlaten:
  1. Verwijder de app. Meer informatie over hoe je apps verwijdert
  2. Installeer de openbare versie van de app opnieuw. Meer informatie over hoe je apps opnieuw installeert

Feedback geven aan de ontwikkelaar

1. Open de Play Store Google Play.
  2. Tik op het profielicoon rechtsboven.
  3. Tik op Apps en apparaten beheren en dan Bèta.
  4. Zoek de app waarvoor je feedback wilt geven.
  5. Tik op de app om de detailpagina te openen.
  6. Tik onder Privéfeedback voor ontwikkelaar op Feedback geven.
  7. Tik op de sterren om de app te beoordelen en gebruik het tekstvak om de ontwikkelaar feedback te geven.
    • Als je feedback wilt geven, zijn een beoordeling en een geschreven reactie vereist.
  8. Tik op Posten.
Tip: Als je apps met vroege toegang en bèta-apps beoordeelt, kan alleen de ontwikkelaar je feedback zien.

Gegevens die met de ontwikkelaar worden gedeeld

Bepaalde gegevens over je gebruik van de app (zoals apparaatgegevens, app-gebruiksgegevens en door de gebruiker geactiveerde gebeurtenissen) worden verzameld en gedeeld met de ontwikkelaar zodat de app kan worden verbeterd.