App-rechten wijzigen op je Android-telefoon

Je kunt bepaalde apps toestemming geven om verschillende functies van je apparaat te gebruiken, zoals je camera of contactenlijst. Een app stuurt een rechtenverzoek voor het gebruik van functies op je apparaat. Je kunt dit verzoek toestaan of weigeren. Via de instellingen van je apparaat kun je ook de rechten voor één app of alle rechten van een bepaald type wijzigen.

Belangrijk: Sommige van deze stappen werken alleen op Android 11 en hoger. Meer informatie over hoe je je Android-versie checkt

App-rechten wijzigen

1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Apps.
  3. Tik op de app die je wilt wijzigen. Als je de app niet kunt vinden, tik je op Alle apps bekijken. Kies daarna de app.
  4. Tik op Rechten.
    • Als je rechten voor de app hebt toegestaan of geweigerd, vind je ze hier.
  5. Als je een instelling voor rechten wilt wijzigen, tik je erop en kies je Toestaan of Niet toestaan.

Voor locatie-, camera- en microfoonrechten kun je mogelijk de volgende opties kiezen:

• Altijd: Alleen voor locatie. De app kan de rechten altijd gebruiken, ook als je de app niet gebruikt.
  • Toestaan bij gebruik van app: De app kan de rechten alleen gebruiken als je die app gebruikt.
  • Altijd vragen: Elke keer dat je de app opent, wordt je gevraagd of de rechten mogen worden gebruikt. De app kan deze rechten gebruiken totdat je klaar bent met de app.
  • Niet toestaan: De app kan de rechten niet gebruiken, zelfs niet als je de app gebruikt.

De rechten wijzigen op basis van het type

Je kunt checken welke apps dezelfde instelling voor rechten hebben. Je kunt bijvoorbeeld nagaan welke apps rechten hebben om je agenda te bekijken.
  1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Beveiliging en privacy En dan Privacy En dan Rechtenbeheer.
  3. Tik op een rechtentype.
    • Als je rechten voor een app hebt toegestaan of geweigerd, vind je ze hier.
  4. Als je de rechten van een app wilt wijzigen, tik je op de app en kies je de gewenste instellingen voor rechten.
Typen rechten

Hieronder vind je een lijst met rechten en wat een app hiermee kan doen.

• Lichaamssensoren: Sensorgegevens over je vitale functies openen.
  • Agenda: Je agenda openen.
  • Gesprekslijst: Je gesprekslijst lezen en schrijven.
  • Camera: Foto's maken en video's opnemen.
  • Contacten: Je contacten openen.
  • Bestanden: Alle bestanden op je apparaat openen.
  • Locatie: De locatie van je apparaat openen. Meer informatie over locatie-instellingen.
  • Microfoon: Audio opnemen.
  • Muziek en audio: Muziek en andere audiobestanden op je apparaat openen.
  • Apparaten in de buurt: Apparaten in de buurt zoeken, er verbinding mee maken en de relatieve positie ervan bepalen.
  • Meldingen: Meldingen sturen.
  • Telefoon: Telefoongesprekken voeren en beheren.
  • Foto's en video's: Foto's en video's openen op je apparaat.
  • Fysieke activiteit: Je fysieke activiteit openen, zoals wandelen, fietsen, autorijden, aantal stappen en meer.
  • Sms: Sms-berichten sturen en bekijken.
Rechten voor niet-gebruikte apps automatisch verwijderen
  1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Apps.
  3. Tik op de app die je wilt wijzigen.
    • Als je de app niet kunt vinden, tik je op Alle apps bekijken. Kies daarna de app.
  4. Zet onder Niet-gebruikte app-instellingen de optie App-activiteit onderbreken indien niet gebruikt aan.
Toegang tot de camera of microfoon op je apparaat uitzetten
  1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Beveiliging en privacy en dan Privacy en dan Privacyopties.
  3. Zet Cameratoegang of Microfoontoegang uit.