Sovellusten käyttöoikeuksien tarkistaminen Android 5.9:ssä ja sitä aiemmissa versioissa

Ennen kuin lataat sovelluksen Google Playsta laitteelle, jonka käyttöjärjestelmä on Android 5.9 tai aiempi versio, sinun on ehkä annettava sovellukselle oikeus käyttää tiettyjä laitteesi toimintoja tai tietoja. Luvat jaetaan käyttöoikeusryhmiin.

Vinkki: Selvitä laitteesi Android-versio valitsemalla Asetukset Asetuksetja sittenTietoja puhelimesta tai Tietoja tabletista.

Huom. Nämä tiedot eivät koske Android Instant Appsia. Lue lisää Android Instant Apps ‑käyttöoikeuksien löytämisestä.

Oikeuksien tarkistaminen sovelluksen latausnäytöllä

Google Play näyttää, mitä käyttöoikeusryhmiä sovellukselle myönnetään. Tarkistettuasi tiedot voit päättää, haluatko asentaa sovelluksen.

Tärkeimmät käyttöoikeusryhmät näytetään kaikilla latausnäytöillä. Näet kaikki sovelluksen saamat luvat seuraamalla ohjeita kohdassa Kaikkien tietyn sovelluksen käyttöoikeuksien tarkistaminen.

Annettuasi sovellukselle käyttöoikeusryhmän käyttöluvan se saa käyttää kaikkia kyseiseen ryhmään kuuluvia oikeuksia. Sinun ei tarvitse manuaalisesti hyväksyä yksittäisten käyttöoikeuksien päivityksiä, jos ne kuuluvat aiemmin hyväksymääsi käyttöoikeusryhmään.

Muut Google Play ‑sovelluksien turvallisuuden varmistustavat

Google Play ‑sovelluksien täytyy myös noudattaa Google Playn käytäntöjä. Google poistaa sovellukset, jotka eivät noudata käytäntöjä. Googlella on myös käytössä järjestelmiä, jotka analysoivat uusia ja olemassa olevia sovelluksia sekä kehittäjätilejä. Näin pyrimme suojaamaan käyttäjiä mahdollisesti haitallisilta ohjelmistoilta.

Tietyn sovelluksen kaikkien käyttöoikeuksien tarkistaminen

Voit tarkistaa Google Play Kaupasta saatavilla olevan sovelluksen uusimman version yksittäiset käyttöoikeudet ja käyttöoikeusryhmät.

Jos et ole vielä ladannut sovellusta

Käytä Play Kauppa ‑sovellusta:

1. Avaa Play Kauppa ‑sovellus Google Play.
  2. Siirry sovelluksen tietosivulle.
  3. Kosketa Kehittäjä-kohdassa Käyttöoikeustiedot.

Jos olet jo ladannut sovelluksen

Käytä laitteesi Asetukset-sovellusta:

1. Avaa laitteen Asetukset-sovellus Asetukset.
  2. Valitse Sovellukset tai Sovelluksien hallinta (tämä vaihtelee laitteesta riippuen).
  3. Valitse sovellus.
  4. Vieritä alas kohtaan Käyttöoikeudet.

Käyttöoikeusryhmien määritelmät

Valitsemalla käyttöoikeusryhmän saat lisätietoja sen sisällöstä. Muut-ryhmä sisältää käyttöoikeudet, jotka eivät kuulu mihinkään käyttöoikeusryhmään.

Huom. Android-käyttöjärjestelmä voi ajan myötä muuttaa käyttöoikeuksien toimintapaa, lisätä käyttöoikeuksia tai vaihtaa oikeuksien luokkaa.

Sovelluksen sisäiset ostokset

Sovellus voi pyytää sinua tekemään ostoksia sovelluksen sisällä.

Laite- ja sovellushistoria

Sovellus voi käyttää yhtä tai useampia seuraavista:

• arkaluontoiset lokitiedot
  • järjestelmän sisäinen tilatieto
  • verkkokirjanmerkkisi ja selaushistoriasi tiedot
  • tieto siitä, mitkä sovellukset ovat käynnissä.
Mobiilitiedonsiirron asetukset

Sovellus voi käyttää asetuksia, joiden avulla hallitaan mobiiliyhteyttä sekä mahdollisesti vastaanottamiasi tietoja.

Henkilöllisyys

Sovellus voi käyttää laitteellasi olevia tili- ja/tai profiilitietoja. Henkilöllisyystietojen käyttöoikeuden avulla sovellus voi mahdollisesti

• etsiä tilejä laitteelta
  • lukea yhteystietokorttiasi (esimerkiksi nimeä ja yhteystietoja)
  • muokata yhteystietokorttiasi
  • lisätä tai poistaa tilejä.
Kontaktit

Sovellus voi käyttää laitteesi kontakteja eli mahdollisesti lukea ja muokata niitä.

Kalenteri

Sovellus voi käyttää laitteesi kalenteritietoja eli mahdollisesti

• lukea kalenteritapahtumia ja luottamuksellisia tietoja
  • lisätä tai muokata kalenteritapahtumia ja lähettää sähköpostia vieraille omistajien tietämättä.
Sijainti

Sovellus voi käyttää laitteesi sijaintitietoja. Tämän käyttöoikeusryhmän avulla sovellus voi käyttää seuraavia ominaisuuksia:

• likimääräinen sijainti (verkkopohjainen)
  • tarkka sijainti (GPS- ja verkkopohjainen)
  • sijaintitietojen tarjoajan lisäkomennot
  • GPS.
Tekstiviestit

Sovellus voi käyttää laitteesi tekstiviesti- ja/tai multimediaviestipalveluita. Sovellus voi siis mahdollisesti käyttää teksti-, kuva- tai videoviestejä.

Tärkeää: Liittymätyypistäsi riippuen operaattorisi voi veloittaa sinua teksti- tai multimediaviesteistä. Tekstiviestien käyttöoikeuden avulla sovellus voi mahdollisesti

• vastaanottaa tekstiviestejä
  • lukea teksti- ja multimediaviestejä
  • vastaanottaa multimediaviestejä (kuva- ja videoviestit)
  • muokata teksti- ja multimediaviestejä
  • lähettää tekstiviestejä, joista operaattorisi saattaa veloittaa
  • vastaanottaa WAP-viestejä.
Puhelin

Sovellus voi käyttää puhelintasi ja/tai soittohistoriaasi. Liittymätyypistäsi riippuen operaattorisi voi veloittaa sinua puheluista. Puhelimen käyttöoikeuden avulla sovellus voi mahdollisesti

• soittaa puheluita, joista operaattorisi saattaa veloittaa
  • kirjoittaa puhelulokiin (esimerkiksi soittohistoriaan)
  • lukea puhelulokia
  • uudelleenohjata lähteviä puheluita
  • muokata puhelimen tilaa
  • soittaa puheluita kysymättä sinulta.
Valokuvat/media/tiedostot

Sovellus voi käyttää laitteeseen tallennettuja tiedostoja tai tietoja. Valokuvien/median/tiedostojen käyttöoikeuden avulla sovellus voi mahdollisesti

• lukea USB-tallennustilasi sisältöä (esimerkiksi SD-korttiasi)
  • muokata tai poistaa USB:n sisältöä
  • alustaa ulkoisen tallennustilan
  • ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä ulkoisen tallennustilan.
Kamera

Sovellus voi käyttää laitteesi kameraa. Kameran käyttöoikeuden avulla sovellus voi mahdollisesti

• ottaa kuvia ja videoita
  • tallentaa videota.
Mikrofoni

Sovellus voi käyttää laitteesi mikrofonia. Mikrofonin käyttöoikeuden avulla sovellus voi mahdollisesti tallentaa ääntä.

Wi-Fi-yhteyden tiedot

Sovellus voi käyttää laitteesi Wi-Fi-yhteyden tietoja, esimerkiksi sitä, onko Wi-Fi käytössä ja mitä laitteita Wi-Fi-verkkoon on yhdistetty. Wi-Fi-yhteyden tietojen käyttöoikeuden avulla sovellus voi mahdollisesti tarkastella Wi-Fi-yhteyksiä.

Huom. Koska useimmat sovellukset käyttävät internetiä, Wi-Fi-yhteyden tietojen käyttöoikeusryhmä näkyy latausnäytöllä vain asentaessasi sovelluksen. Täyttä internetin käyttölupaa ei enää näytetä latausnäytöllä. Voit kuitenkin tarkistaa kaikki sovelluksen käyttöoikeudet seuraamalla ohjeita kohdassa Kaikkien tietyn sovelluksen käyttöoikeuksien tarkistaminen.

Bluetooth-yhteyden tiedot

Sovellus voi käyttää laitteesi Bluetooth-yhteyttä ja esimerkiksi hankkia tietoja lähellä olevista Bluetooth-laitteista tai lähettää niille tietoja.

Puettavat anturit ja toimintatiedot

Sovellus voi lukea tietoja puettavista antureista, kuten sykemittareista, ja vastaanottaa säännöllisesti tietoja aktiivisuustasoista.

Laitteen tunnus ja puhelutiedot

Sovellus voi käyttää laitteen tunnusta, puhelinnumeroa, tietoa siitä, onko puhelu käynnissä, sekä yhdistetyn puhelun numeroa. Laitteen tunnuksen ja puhelutietojen käyttöoikeuden avulla sovellus voi mahdollisesti lukea puhelimen tilan ja identiteetin.

Muut

Sovellus voi käyttää laitteen valmistajan tarjoamia muokattuja asetuksia tai sovelluskohtaisia käyttöoikeuksia.

Tärkeää: Jos sovellus lisää Muut-ryhmään kuuluvan käyttöoikeuden, sinua pyydetään aina tarkistamaan muutokset ennen päivityksen lataamista.

Muut-käyttöoikeuden avulla sovellus voi mahdollisesti

• lukea sosiaalisten verkkopalveluiden streamiasi (joissakin sosiaalisissa verkostoissa)
  • kirjoittaa sosiaalisten verkkopalveluiden streamiisi (joissakin sosiaalisissa verkostoissa)
  • käyttää tilattuja syötteitä.

Play Kaupassa voit tarkistaa kaikki Muut-ryhmän käyttöoikeudet (myös ne, joita ei näytetty sovelluksen latausnäytöllä).

Sovelluspäivityksien aikana hyväksymiesi käyttöoikeuksien hallinta

Kun sovellus päivitetään, sen käyttöoikeusryhmät voivat muuttua.

Automaattisten päivitysten ollessa käytössä

Sovellukselle jo hyväksymäsi käyttöoikeusryhmät: Näitä käyttöoikeuksia ei tarvitse tarkistaa tai hyväksyä uudelleen.

Sovelluksen pyytämät uudet käyttöoikeudet: Jos sovellus pyytää uusia käyttöoikeuksia tai Muut-ryhmän käyttöoikeuksia, sinua pyydetään hyväksymään päivitys, vaikka olisit ottanut automaattiset päivitykset käyttöön.

Jos haluat tarkistaa kaikki päivitykset manuaalisesti, voit poistaa automaattiset päivitykset käytöstä alla olevien ohjeiden mukaan. Voit myös aina tarkistaa tietyn sovelluksen kaikki käyttöoikeudet yllä olevien ohjeiden avulla.

Automaattisten päivitysten käytöstä poistaminen

Jos haluat päivittää sovellukset manuaalisesti ja hyväksyä käyttöoikeuspäivitykset yksitellen, voit poistaa automaattiset päivitykset käytöstä.

Automaattisten päivitysten käytöstä poistaminen tietyiltä sovelluksilta

1. Avaa Play Kauppa ‑sovellus Google Play.
  2. Valitse Valikko Valikkoja sittenOmat sovellukset ja pelit.
  3. Valitse sovellus.
  4. Valitse Lisää Lisää.
  5. Poista tarvittaessa valinta kohdasta Automaattiset päivitykset.

Automaattisten päivitysten käytöstä poistaminen kaikilta sovelluksilta

1. Avaa Play Kauppa ‑sovellus Google Play.
  2. Valitse Valikko Valikkoja sittenAsetuksetja sittenAutomaattiset sovelluspäivityksetja sittenÄlä päivitä sovelluksia automaattisesti.