Beschermen tegen schadelijke apps met Google Play Protect

Met Google Play Protect kunt u uw apparaat veilig en beschermd houden.

• Google Play Protect voert een veiligheidscontrole uit voor apps uit de Google Play Store voordat u ze downloadt.
  • Uw apparaat wordt gecontroleerd op potentieel schadelijke apps van andere bronnen. Deze schadelijke apps worden ook wel malware genoemd.
  • U ontvangt een waarschuwing over potentieel schadelijke apps die zijn gedetecteerd en bekende schadelijke apps worden van uw apparaat verwijderd.
  • Google Play Protect waarschuwt u voor gedetecteerde apps die ons beleid ten aanzien van ongewenste software schenden door belangrijke informatie te verbergen of een onjuiste voorstelling daarvan te geven.
  • U ontvangt privacymeldingen over apps die gebruikersrechten hebben tot uw persoonlijke informatie, wat in strijd is met ons beleid voor ontwikkelaars.

Hoe Google Play Protect werkt

Google Play Protect controleert apps wanneer u deze installeert. De functie scant ook regelmatig uw apparaat. Als er een potentieel schadelijke app wordt gevonden, kan Google Play Protect het volgende doen:

• U een melding sturen. Als u de app wilt verwijderen, tikt u op de melding en vervolgens op Verwijderen.
  • De app uitschakelen totdat u deze verwijdert.
  • De app automatisch verwijderen. Als er een schadelijke app wordt gedetecteerd, ontvangt u meestal een melding waarin staat dat de app is verwijderd.
Hoe malwarebescherming werkt

Google beschermt u tegen schadelijke software van derden, URL’s en andere beveiligingsproblemen. Hiervoor kan Google informatie ontvangen over het volgende:

• De netwerkverbindingen van uw apparaat.
  • Potentieel schadelijke URL's.
  • Het besturingssysteem en de apps die op uw apparaat zijn geïnstalleerd via Google Play of andere bronnen.

U kunt een waarschuwing van Google ontvangen over een app of URL die mogelijk onveilig is. Als Google zeker weet dat de app schadelijk is voor apparaten, gegevens of gebruikers, kan de app of URL worden verwijderd of kan de installatie ervan worden geblokkeerd.

U kunt ervoor kiezen sommige van deze beveiligingen uit te schakelen in uw apparaatinstellingen. Google kan echter informatie blijven ontvangen over apps die zijn geïnstalleerd via Google Play. Apps die vanuit andere bronnen op uw apparaat zijn geïnstalleerd, kunnen om veiligheidsredenen nog steeds worden gecontroleerd zonder informatie naar Google te sturen.

Hoe werken privacymeldingen?

U krijgt een melding van Google Play Protect als een app wordt verwijderd uit de Google Play Store omdat de app toegang heeft tot uw persoonlijke gegevens en u de installatie van de app ongedaan kunt maken.

De status van uw app-beveiliging controleren

U kunt de status van Google Play Protect op uw apparaat als volgt controleren:

1. Open de Google Play Store-app Google Play op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Menu Menu En dan Play Protect.
  3. Zoek naar informatie over de status van uw apparaat.

Google Play Protect in- of uitschakelen

Google Play Protect is standaard ingeschakeld, maar u kunt de functie ook uitschakelen. Uit veiligheidsoverwegingen raden we u aan Google Play Protect altijd ingeschakeld te laten.

1. Open de Google Play Store-app Google Play op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Menu Menu En dan Play Protect En dan   Instellingen Instellingen.
  3. Schakel Apparaat scannen op beveiligingsdreigingen in of uit.

Onbekende apps naar Google sturen

Als u ervoor kiest apps van onbekende bronnen buiten de Google Play Store te installeren, kan Google Play Protect onbekende apps naar Google sturen om u te beschermen tegen schadelijke apps. Hiervoor schakelt u de functie 'Detectie van schadelijke apps verbeteren' in.

1. Open de Google Play Store-app Google Play op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Menu Menu En dan Play Protect En dan   Instellingen Instellingen.
  3. Schakel Detectie van schadelijke apps verbeteren in of uit.

Informatie voor ontwikkelaars

Als u app-ontwikkelaar bent en uw app door Google Play Protect als schadelijk is gemarkeerd:

Als u van mening bent dat uw app ten onrechte is gemarkeerd of geblokkeerd door Google Play Protect, kunt u bezwaar maken.