Åtgärda problem med internetanslutningen på Android-enheter

Om du inte kan öppna Google Play (via appen eller webbplatsen) eller läsa in en snabbapp kan det bero på att din internetanslutning är dålig. Med en stark Wi-Fi- eller mobildataanslutning kan du söka bland och ladda ned appar samt ta del av digitalt innehåll på Google Play. Om du använder Google Play på en Chromebook och har problem med anslutningen testar du de här lösningarna

Tecken på en dålig anslutning:

• Nedladdningar startas inte, avbryts eller stannar på 0 %.
  • Google Play fastnar på Läser in ...
  • Det går inte att läsa in webbsidor i en webbläsare.

Allmänna felsökningstips för Android-enheter

1. Starta om enheten. Det kan låta enkelt, men ibland är det allt som krävs för att åtgärda en dålig anslutning.
  2. Om det inte fungerar att starta om växlar du mellan Wi-Fi och mobildata:
    • Öppna appen Inställningar Inställningar följt av Trådlöst och nätverk eller Anslutningar. Alternativen kan variera beroende på vilken enhet du använder.
    • Inaktivera Wi-Fi och aktivera mobildata och kontrollera om det blir någon skillnad.
    • Om det inte blir någon skillnad inaktiverar du mobildata och aktiverar Wi-Fi för att se om det fungerar.
  3. Testa felsökningsstegen nedan.
Lösa problem med mobildata

Kontrollera först att mobildata är aktiverat och att du har en dataanslutning.

1. Öppna appen Inställningar Inställningar följt av Trådlöst och nätverk eller Anslutningar följt av Mobildata. På vissa enheter kanske du behöver välja Dataanvändning först.
  2. Aktivera mobildata. Om det redan är aktiverat inaktiverar du det och aktiverar det sedan igen.
  3. Kontrollera att det finns en dataindikator (till exempel 2G, 3G, 4G eller H) bredvid signalstyrkan upptill på skärmen Signal.
  4. Tänk på att detta inte alltid visas om du har en aktiv Wi-Fi-anslutning. Om så är fallet inaktiverar du Wi-Fi och kollar igen.

Om du inte ser någon signaldataindikator kanske du befinner dig i ett område där det inte finns någon täckning. Om det går tar du dig till ett annat område (du kan till exempel gå ut) och kontrollerar signalen igen.

Obs! Om detta händer ofta kontaktar du mobiloperatören.

Aktivera och inaktivera sedan flygplansläget.

1. Öppna appen Inställningar Inställningar följt av Trådlöst och nätverk eller Anslutningar följt av tryck på Flygplansläge. Alternativen kan variera beroende på vilken enhet du använder.
  2. Aktivera flygplansläget.
  3. Vänta tio sekunder.
  4. Inaktivera flygplansläget.
  5. Kontrollera om anslutningsproblemen är lösta.

Om problemen kvarstår efter dessa steg kontaktar du mobiloperatören.

Lösa Wi-Fi-problem

Kontrollera att Wi-Fi är aktiverat och att du är ansluten.

1. Öppna appen Inställningar Inställningar följt av Trådlöst och nätverk eller Anslutningar följt av tryck på Wi-Fi. Alternativen kan variera beroende på vilken enhet du använder.
  2. Aktivera Wi-Fi.
  3. Leta reda på indikatorn för Wi-Fi-anslutning högst upp på skärmen Wi-Fi.
  4. Om den inte visas eller om inget av fälten är ifyllda kanske du inte befinner dig inom Wi-Fi-nätverkets område.
  5. Flytta dig närmare routern och kontrollera om du får en starkare Wi-Fi-anslutning. Prova sedan igen.

Starta om den trådlösa routern.

Om du ansluter till Wi-Fi-nätverket hemma kan du läsa i handboken för routern om du vill ha information om hur du återställer den. Oftast kan du göra följande:

1. Koppla från routern från eluttaget och se till att lamporna på routern slocknar.
  2. Vänta 30 sekunder.
  3. Koppla in routern igen och vänta 30 sekunder tills alla lampor lyser igen.

Avancerat tips: Kontrollera att det inte finns någon brandvägg som blockerar åtkomsten till de portar som krävs för Google Play (TCP och UDP 5228).

Om anslutningsproblemen kvarstår efter dessa steg kontaktar du internetleverantören eller leverantören av Wi-Fi-nätverket.