Som en försiktighetsåtgärd mot covid-19 arbetar vi just nu med ett begränsat supportteam. Se dina alternativ för att kontakta en supportspecialist eller besök hjälpcentret

Ställa in barnfilter i Google Play

När barnfilter har aktiverats kan du styra vilket slags innehåll som går att ladda ned eller köpa baserat på åldersgränser.

Ställa in barnfilter

Viktigt! Barnfiltren förhindrar inte att någon ser innehåll oavsett åldersklassificering som ett sökresultat eller via en direktlänk.

För familjemedlemmar som hanterar sina egna konton

Så här fungerar barnfilter på Google Play

• Barnfilter gäller bara på den Android-enhet där du lägger till dem. Om du vill lägga till barnfilter på flera enheter upprepar du stegen nedan på var och en av dem.
  • Om en enhet har flera användare kan du ange olika barnfilter för varje person.
  • Den som skapar barnfilter skapar en pinkod som måste anges för att ta bort eller ändra barnfiltret.

Ställa in barnfilter

1. Öppna Google Play-appen Google Play.
  2. Tryck på profilikonen uppe till höger.
  3. Tryck på Inställningar följt av Familj följt av Föräldrakontroller.
  4. Aktivera Föräldrakontroller.
  5. Skapa en pinkod om du vill kunna låsa föräldrakontrollerna.
  6. Välj den innehållstyp som filtret ska gälla.
  7. Välj hur filtreringen eller åtkomstbegränsningen ska göras.
För familjemedlemmar vars konton hanteras med Family Link

Om ditt barns Google-konto hanteras med Family Link kan du ställa in barnfilter åt barnet.

Så här fungerar barnfilter på Google Play

• Barnfilter fungerar på Android-enheter där barnet är inloggat med sitt Google-konto.
  • En förälder i familjegruppen måste använda lösenordet till sitt Google-konto för att ställa in eller ändra inställningarna för barnets barnfilter.

Ställa in barnfilter

1. Öppna Family Link-appen Family Link.
  2. Välj ditt barn.
  3. Tryck på Hantera inställningar följt av Google Play.
  4. Tryck på den innehållstyp som filtret ska gälla.
  5. Välj hur filtreringen eller åtkomstbegränsningen ska göras.
Tips! Du kan även hantera ditt barns konto genom att klicka på barnets namn på g.co/YourFamily.

Åtgärda problem med barnfilter

Om du har problem med pinkoden, uppdateringar eller om innehåll som har en felaktig klassificering visas på enheten läser du om följande alternativ:

Jag har glömt min pinkod
Viktigt! Du måste rensa inställningarna för Play Butik-appen för att kunna återställa pinkoden. Innan du följer anvisningarna nedan bör du därför anteckna vilka inställningar du har nu, så att du kan göra om dem sedan.

Om du har glömt pinkoden som du skapade när du ställde in barnfiltret kan du återställa den enligt anvisningarna nedan.

1. Öppna appen Inställningar Appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Appar och aviseringar.
  3. Tryck på Google Play Butik.
  4. Tryck på Lagringsutrymme följt av Rensa data eller Rensa lagringsutrymme.
  5. Då återställs barnfilter och pinkod.
  6. När du öppnar Play Butik-appen igen och lägger till barnfilter kan du ange en ny pinkod.
Appen eller spelet öppnas inte

Om du har ställt in ett barnfilter för appar och spel och en av dina appar inte går att uppdatera, kan det bero på att den nya versionen av appen har en högre klassificering än den version du har på din enhet.

Om den nya versionen av appen har en högre klassificering än vad barnfiltret tillåter, ombeds du inte att uppdatera appen.

Om du vill uppdatera appen måste du ändra barnfiltrets inställningar och tillåta en högre klassificering.

Tips! Du kan stänga av barnfiltret, uppdatera appen och sedan aktivera barnfiltret igen.
Innehållet på ditt barns enhet har inte den klassificering du angett

Du eller ditt barn kan fortfarande se vissa appar och spel som du laddade ned innan du lade till barnfilter, även om de inte har den klassificering du angett. Om barnets konto kontrolleras med Family Link kan du blockera dessa appar på barnets Android-enheter.

Hur barnfiltren fungerar

Barnfiltren fungerar på olika sätt för appar och spel, musik, filmer, tv-program och böcker. Läs avsnitten nedan om du vill veta mer.

Tips! Det finns inte barnfilter för varje typ av innehåll i alla länder. Om du reser till ett land där de inte är tillgängliga kanske de inte fungerar förrän du kommer hem.

Appar och spel

När du ställer in barnfiltret för appar och spel kan du välja den högsta innehållsklassificering som du vill tillåta för nedladdning eller köp.

Det kan dock fortfarande gå att se appar och spel som filtret inte tillåter när du söker, och det kan också gå att besöka dem via en direktlänk till appens sida.

Hur barnfilter för spel fungerar i Play Spel

Barnfiltren förändrar inte spelen som visas i appen Play Spel. Det gäller både spel som du har köpt och rekommenderade spel.

Om du försöker installera ett spel med appen Play Spel tas du till appen Play Butik, där barnfiltrets inställningar kan begränsa åtkomsten.

Tips! Du eller ditt barn kan fortfarande se vissa appar och spel som du laddade ned innan du lade till barnfilter, även om de inte har den klassificering du angett. Om barnets konto kontrolleras med Family Link kan du blockera dessa appar på barnets Android-enheter.

Filmer

När du ställer in barnfiltret för filmer kan du välja den högsta klassificeringen du vill tillåta för hyrfilmer, köpfilmer och uppspelning av filmer.

Filmer som inte uppfyller filterinställningarna kan dock visas om du söker, och de går även att besöka med hjälp av en direktlänk till innehållets sida.

Om filmer är begränsade på grund av ett barnfilter visas de inte i Play Butik-appen eller i Play Filmer-appen, även om du redan har hyrt eller köpt dem.

Du kan stänga av barnfiltret om du vill se dessa filmer igen.

Tv

När du ställer in barnfiltret för tv-program kan du välja den högsta klassificeringen du vill tillåta för köp eller uppspelning.

Tv-program som inte uppfyller filterinställningarna kan dock visas om du söker, och de går även att besöka med hjälp av en direktlänk till innehållets sida.

Om tv-program är begränsade på grund av ett barnfilter visas de inte i appen Play Butik eller i Play Filmer, även om du redan har hyrt eller köpt dem.

Du kan stänga av barnfiltret om du vill se dessa tv-program igen.

Böcker

När barnfiltret har konfigurerats för böcker går de flesta böcker med sexuellt innehåll inte att läsa eller köpa i Play Butik-appen eller i Play Böcker-appen.

Böcker som inte uppfyller filterinställningarna kan dock visas om du söker, och de går även att besöka med hjälp av en direktlänk till innehållets sida.

Du kan stänga av barnfiltret om du vill se dessa böcker igen.

Samtliga böcker med sexuellt innehåll filtreras inte bort även om du använder barnfiltret, men det bör hjälpa dig att undvika de flesta som inte är lämpliga för barn.

Musik

Musik-butiken på Google Play stängs av i etapper för användarna från och med augusti och det går då inte längre att köpa musik. Förbeställningar med ett leveransdatum efter avstängningen annulleras och du debiteras inte för dem. Du får ett e-postmeddelande om annullerade förbeställningar. Den musik du redan har köpt (upp till 100 000 låtar) kan överföras till YouTube Music. Läs mer om hur du överför musik på Google Play.

När du ställer in barnfiltret för musik kan du inte köpa musik som innehållsleverantörerna märker med beteckningen Explicit.

Musik som inte uppfyller filterinställningarna kan dock visas om du söker och går även att besöka med hjälp av en direktlänk till innehållets sida.

Barnfiltren för musik gäller endast Play Butik-appen. Barnfiltren förändrar inte musiken som visas i Play Musik-appen. Det gäller såväl köpt musik, uppladdad musik som prenumerationsspår.