Ouderlijk toezicht instellen op Google Play

U kunt ouderlijk toezicht inschakelen om de inhoud te beperken die kan worden gedownload of gekocht via Google Play op uw apparaat.

Waarom ouderlijk toezicht nuttig is

Standaard kan iedereen die uw apparaat gebruikt, inhoud van alle volwassenheidsniveaus downloaden of kopen. Wanneer u ouderlijk toezicht inschakelt, kunt u het soort inhoud beperken dat kan worden gedownload of gekocht.

Opmerking: Met ouderlijk toezicht kunt u niet voorkomen dat inhoud voor volwassenen wordt bekeken via een rechtstreekse link.

Ouderlijk toezicht instellen

Nadat u ouderlijk toezicht heeft ingesteld, kunt u het in- of uitschakelen. Als u het weer inschakelt en een nieuwe pincode maakt, worden uw oude instellingen gebruikt. Zo kunt u een apparaat met uw gezinsleden delen waarvan sommigen mogelijk wel en anderen geen ouderlijk toezicht nodig hebben.

1. Open de Play Store-app Play Store op uw Android-apparaat.
  2. Tik in de linkerbovenhoek op Menu menu icon > Instellingen > Ouderlijk toezicht.
  3. Stel ouderlijk toezicht in op Aan.
  4. Maak een pincode die gebruikers moeten invoeren om de instellingen voor ouderlijk toezicht te wijzigen. Het wordt aanbevolen een pincode te gebruiken die uw gezin nog niet kent.
  5. Kies uw filters:
    • Apps, games, films en tv: kies het hoogste volwassenheidsniveau dat u voor het downloaden of kopen van inhoud wilt toestaan.
    • Muziek en boeken: kies of u downloads en aankopen met expliciete inhoud wilt beperken.
  6. Ouderlijk toezicht is alleen van toepassing op het apparaat waarop u het heeft toegevoegd. Als u ouderlijk toezicht wilt toevoegen op een ander apparaat, voert u deze stappen uit op uw andere apparaat. Als u een apparaat met meerdere gebruikers heeft, kunt u voor elk account verschillende instellingen voor ouderlijk toezicht gebruiken.

Opmerking: Ouderlijk toezicht voor elk type inhoud is niet in alle landen beschikbaar. Als u naar een land reist waar deze functie niet beschikbaar is, werkt deze mogelijk niet totdat u weer thuis bent.

Hoe ouderlijk toezicht werkt

De manier waarop ouderlijk toezicht werkt, varieert in apps en games, muziek, films, tv en boeken. Lees de onderstaande gedeelten voor meer informatie.

Apps en games

Wanneer u ouderlijk toezicht instelt voor apps en games, kunt u de hoogste inhoudsclassificatie kiezen die u voor het downloaden en kopen wilt toestaan.

U kunt echter nog steeds apps en games buiten uw filter te zien krijgen als u zoekt of als u erheen gaat via een rechtstreekse link naar de pagina van de app.

Opmerking: U kunt nog steeds alle apps en games bekijken die u heeft gedownload voordat u ouderlijk toezicht toevoegde, zelfs als ze niet voldoen aan de classificatie die u heeft ingesteld.

Hoe ouderlijk toezicht werkt voor games in Play Games

Met ouderlijk toezicht wordt niet gewijzigd welke games u in de Play Games-app te zien krijgt, inclusief de games die u heeft gekocht en aanbevolen games.

Als u een game probeert te installeren via de Play Games-app, wordt u omgeleid naar de Play Store-app. Hier kan de toegang worden geweigerd als gevolg van uw instellingen voor ouderlijk toezicht.

Films

Wanneer u ouderlijk toezicht instelt voor films, kunt u de hoogste classificatie kiezen die u voor het huren, kopen en afspelen wilt toestaan.

U kunt echter nog steeds films buiten uw filter te zien krijgen als u zoekt of als u erheen gaat via een rechtstreekse link naar de pagina met de inhoud.

Als films zijn beperkt vanwege ouderlijk toezicht, worden deze niet weergegeven in de Play Store-app of in de Play Films-app, zelfs als u ze al heeft gehuurd of gekocht.

U kunt ouderlijk toezicht uitschakelen om ervoor te zorgen dat deze films weer worden weergegeven.

Tv

Wanneer u ouderlijk toezicht inschakelt voor tv-programma's, kunt u de hoogste classificatie kiezen die u voor het kopen en afspelen wilt toestaan.

U kunt echter nog steeds tv-programma's buiten uw filter te zien krijgen als u zoekt of als u erheen gaat via een rechtstreekse link naar de pagina met de inhoud.

Als tv-programma's zijn beperkt vanwege ouderlijk toezicht, worden deze niet weergegeven in de Play Store-app of in de Play Films-app, zelfs als u ze al heeft gehuurd of gekocht.

U kunt ouderlijk toezicht uitschakelen om ervoor te zorgen dat deze tv-programma's weer worden weergegeven.

Boeken

Wanneer u ouderlijk toezicht instelt voor boeken, kunt u de meeste seksueel expliciete boeken in de Play Store-app en de Play Boeken-app niet meer lezen of kopen.

U kunt echter nog steeds boeken buiten uw filter te zien krijgen als u zoekt of als u erheen gaat via een rechtstreekse link naar de pagina met de inhoud.

U kunt ouderlijk toezicht uitschakelen om ervoor te zorgen dat deze boeken weer worden weergegeven.

Hoewel met het instellen van ouderlijk toezicht niet alle boeken met seksueel expliciete inhoud in Google Play worden geblokkeerd, kunt u op deze manier wel de meeste inhoud voor volwassenen vermijden.

Muziek

Wanneer u ouderlijk toezicht instelt voor muziek, kunt u geen muziek kopen die door contentleveranciers zijn gemarkeerd als expliciet.

U kunt echter nog steeds muziek buiten uw filter te zien krijgen als u zoekt of als u erheen gaat via een rechtstreekse link naar de pagina met de inhoud.

Ouderlijk toezicht voor muziek is alleen van toepassing op de Play Store-app. Met ouderlijk toezicht wordt de muziek die in de Play Muziek-app wordt weergegeven, niet gewijzigd, inclusief gekochte muziek, geüploade muziek en abonnementsnummers.

Problemen oplossen

Ik ben mijn pincode vergeten

Als u de pincode bent vergeten die u tijdens het instellen van ouderlijk toezicht heeft gemaakt, volgt u de onderstaande instructies om deze opnieuw in te stellen.

Belangrijk: Als u uw pincode opnieuw wilt instellen, moet u de instellingen van uw Play Store-app wissen. Voordat u deze stappen volgt, moet u al uw huidige instellingen noteren zodat u ze opnieuw kunt instellen.

1. Open de app Instellingen Instellingen op uw apparaat.
  2. Tik op Apps.
  3. Tik op Google Play Store.
  4. Tik op Gegevens wissen.
  5. Hiermee worden uw ouderlijk toezicht en pincode opnieuw ingesteld.
  6. Wanneer u de Play Store-app weer opent en ouderlijk toezicht toevoegt, kunt u een nieuwe pincode instellen.
Mijn app of game kan niet worden geüpdatet

Als u ouderlijk toezicht heeft ingesteld voor apps en games en een van uw apps kan niet worden geüpdatet, kan het zijn dat de nieuwe versie van de app een hogere classificatie heeft dan de versie op uw apparaat.

Als de nieuwe versie van de app een hogere classificatie heeft dan door uw ouderlijk toezicht wordt toegestaan, wordt u gevraagd de app te updaten.

Als u de app wilt updaten, moet u de instellingen voor ouderlijk toezicht wijzigen, zodat een hogere classificatie wordt toegestaan.

Tip: U kunt ouderlijk toezicht uitschakelen om de app te updaten en ouderlijk toezicht daarna weer inschakelen.