Ouderlijk toezicht instellen op Google Play

Wanneer je ouderlijk toezicht inschakelt, kun je op basis van leeftijd beperken welke content kan worden gedownload of gekocht op Google Play.

Ouderlijk toezicht instellen

Voor gezinsleden die hun eigen account beheren

Hoe ouderlijk toezicht voor Google Play werkt

• Ouderlijk toezicht is alleen van toepassing op het Android-apparaat waarop je dat hebt toegevoegd. Als je ouderlijk toezicht wilt toevoegen op een ander apparaat, voer je de onderstaande stappen ook uit op de andere apparaten.
  • Als een apparaat meerdere gebruikers heeft, kun je per persoon verschillende soorten ouderlijk toezicht instellen.
  • De persoon die het ouderlijk toezicht instelt, maakt een pincode die moet worden ingevoerd om de instellingen voor ouderlijk toezicht te verwijderen of te wijzigen.

Ouderlijk toezicht instellen

1. Open de Play Store-app Google Play op het apparaat waarop je ouderlijk toezicht wilt instellen.
  2. Tik linksboven op Menu Menu en dan Instellingen en dan Ouderlijk toezicht.
  3. Zet 'Ouderlijk toezicht' op Aan.
  4. Maak een pincode. Hiermee voorkom je dat personen die de pincode niet kennen, de instellingen voor ouderlijk toezicht wijzigen. Als je ouderlijk toezicht instelt op het apparaat van je kind, kies je een pincode die het kind nog niet kent.
  5. Tik op het type content dat je wilt filteren.
  6. Kies hoe je wilt filteren of de toegang wilt beperken.

Nadat je ouderlijk toezicht hebt ingesteld, kun je deze functie in- of uitschakelen. Wanneer je de functie weer inschakelt en een nieuwe pincode maakt, worden je oude instellingen weer gebruikt. Zo kun je een apparaat delen met mensen die geen ouderlijk toezicht nodig hebben.

Voor gezinsleden met een account dat wordt beheerd met Family Link

Als het Google-account van je kind wordt beheerd met Family Link, kun je ouderlijk toezicht voor het kind instellen.

Hoe ouderlijk toezicht voor Google Play werkt

• Ouderlijk toezicht werkt op Android-apparaten waarop je kind is ingelogd op zijn of haar Google-account.
  • Ouders in de gezinsgroep moeten het wachtwoord van hun eigen Google-account gebruiken om de instellingen voor ouderlijk toezicht voor hun kind in te stellen of te wijzigen.

Ouderlijk toezicht instellen

1. Open de Family Link-app Family Link.
  2. Selecteer de naam van je kind.
  3. Ga naar de kaart Instellingen en tik op Instellingen beheren en dan Toezichtopties op Google Play.
  4. Tik op het type content dat je wilt filteren.
  5. Kies hoe je wilt filteren of de toegang wilt beperken.

Opmerking: Je kunt deze instelling ook beheren door naar families.google.com te gaan en op de naam van je kind te klikken.

Opmerking: Met ouderlijk toezicht kun je niet voorkomen dat beperkte content wordt bekeken als zoekresultaat of via een rechtstreekse link.

Hoe ouderlijk toezicht werkt

De manier waarop ouderlijk toezicht werkt, varieert voor apps en games, muziek, films, tv en boeken. Lees de onderstaande gedeelten voor meer informatie.

Opmerking: Ouderlijk toezicht voor elk type content is niet in alle landen beschikbaar. Als je naar een land reist waar deze functie niet beschikbaar is, werkt deze mogelijk niet totdat je weer thuis bent.

Apps en games

Wanneer je ouderlijk toezicht instelt voor apps en games, kun je de hoogste contentclassificatie kiezen die je voor downloads en aankopen wilt toestaan.

Je kunt echter nog steeds apps en games zien die buiten je filter vallen als je de zoekfunctie gebruikt, of als je via een rechtstreekse link naar de pagina van de app of game gaat.

Opmerking: Jij en je kind kunnen nog steeds apps en games zien die zijn gedownload voordat het ouderlijk toezicht werd toegevoegd (zelfs als deze apps en games niet voldoen aan de classificatie die je hebt ingesteld). Als je via Family Link toezicht op het account van je kind houdt, kun je deze apps blokkeren op de Android-apparaten van je kind.

Hoe ouderlijk toezicht werkt voor games in Play Games

Met ouderlijk toezicht wordt niet gewijzigd welke games je in de Play Games-app te zien krijgt, inclusief de games die je hebt gekocht en aanbevolen games.

Als je een game probeert te installeren via de Play Games-app, word je omgeleid naar de Play Store-app. Hier kan de toegang worden geweigerd als gevolg van je instellingen voor ouderlijk toezicht.

Films

Wanneer je ouderlijk toezicht instelt voor films, kun je de hoogste classificatie kiezen die je voor huren, kopen en afspelen wilt toestaan.

Je kunt echter nog steeds films buiten je filter te zien krijgen als je zoekt of als je erheen gaat via een rechtstreekse link naar de pagina met de content.

Films die vanwege ouderlijk toezicht worden beperkt, worden niet weergegeven in de Play Store-app of in de Play Films-app, zelfs als je ze al hebt gehuurd of gekocht.

Je kunt ouderlijk toezicht uitschakelen om ervoor te zorgen dat deze films weer worden weergegeven.

Tv

Wanneer je ouderlijk toezicht inschakelt voor tv-programma's, kun je de hoogste classificatie kiezen die je voor kopen en afspelen wilt toestaan.

Je kunt echter nog steeds tv-programma's buiten je filter te zien krijgen als je zoekt of als je erheen gaat via een rechtstreekse link naar de pagina met de content.

Tv-programma's die vanwege ouderlijk toezicht worden beperkt, worden niet weergegeven in de Play Store-app of in de Play Films-app, zelfs als je ze al hebt gehuurd of gekocht.

Je kunt ouderlijk toezicht uitschakelen om ervoor te zorgen dat deze tv-programma's weer worden weergegeven.

Boeken

Wanneer je ouderlijk toezicht instelt voor boeken, kun je de meeste expliciet erotische boeken in de Play Store-app en de Play Boeken-app niet meer lezen of kopen.

Je kunt echter nog steeds boeken buiten je filter te zien krijgen als je zoekt of als je erheen gaat via een rechtstreekse link naar de pagina met de content.

Je kunt ouderlijk toezicht uitschakelen om ervoor te zorgen dat deze boeken weer worden weergegeven.

Hoewel met het instellen van ouderlijk toezicht niet alle boeken met expliciete erotische content in Google Play worden geblokkeerd, kun je op deze manier wel de meeste content voor volwassenen vermijden.

Muziek

Wanneer je ouderlijk toezicht instelt voor muziek, kun je geen muziek kopen die door contentleveranciers is gemarkeerd als expliciet.

Je kunt echter nog steeds muziek buiten je filter te zien krijgen als je zoekt of als je erheen gaat via een rechtstreekse link naar de pagina met de content.

Ouderlijk toezicht voor muziek is alleen van toepassing op de Play Store-app. Met ouderlijk toezicht wordt de muziek die in de Play Muziek-app wordt weergegeven, niet gewijzigd, inclusief gekochte muziek, geüploade muziek en abonnementsnummers.

Problemen oplossen

Ik ben mijn pincode vergeten

Als je de pincode bent vergeten die je tijdens het instellen van ouderlijk toezicht hebt gemaakt, volg je de onderstaande instructies om deze opnieuw in te stellen.

Belangrijk: Als je je pincode opnieuw wilt instellen, moet je de instellingen van je Play Store-app wissen. Voordat je deze stappen volgt, kun je het beste al je huidige instellingen noteren zodat je ze opnieuw kunt instellen.

1. Open de app Instellingen Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Apps.
  3. Tik op Google Play Store.
  4. Tik op Opslag en dan Gegevens wissen.
  5. Wacht tot het wissen is voltooid. Hiermee worden je instellingen voor ouderlijk toezicht en je pincode gereset.
  6. Wanneer je de Play Store-app weer opent en ouderlijk toezicht toevoegt, kun je een nieuwe pincode instellen.
Mijn app of game kan niet worden geüpdatet

Als je ouderlijk toezicht hebt ingesteld voor apps en games en een van je apps kan niet worden geüpdatet, kan het zijn dat de nieuwe versie van de app een hogere classificatie heeft dan de versie op je apparaat.

Als de nieuwe versie van de app een hogere classificatie heeft dan door je ouderlijk toezicht wordt toegestaan, word je niet gevraagd de app te updaten.

Als je de app wilt updaten, moet je de instellingen voor ouderlijk toezicht wijzigen, zodat een hogere classificatie wordt toegestaan.

Tip: Je kunt het ouderlijk toezicht even uitschakelen om de app te updaten en het toezicht vervolgens weer inschakelen.

Content op het apparaat van je kind voldoet niet aan de ingestelde classificatie

Jij en je kind kunnen nog steeds apps en games zien die zijn gedownload voordat het ouderlijk toezicht werd toegevoegd (zelfs als deze apps en games niet voldoen aan de classificatie die je hebt ingesteld). Als je via Family Link toezicht op het account van je kind houdt, kun je deze apps blokkeren op de Android-apparaten van je kind.