Ställa in barnfilter i Google Play

När barnfilter har aktiverats kan du styra vilket slags innehåll som går att ladda ned eller köpa baserat på åldersgränser.

Ställa in barnfilter

För familjemedlemmar som är 13 år eller äldre

Så här fungerar barnfilter på Google Play

• Barnfilter gäller bara på den Android-enhet där du lägger till dem. Om du vill lägga till barnfilter på flera enheter upprepar du stegen nedan på var och en av dem.
  • Om en enhet har flera användare kan du ange olika barnfilter för varje person.
  • Den som skapar barnfilter skapar en pinkod som måste anges för att ta bort eller ändra barnfiltret.

Ställa in barnfilter

1. Öppna appen Play Butik Google Play på den enhet där du vill ha ett barnfilter.
  2. Tryck på Meny Meny uppe till vänster och sedan Inställningar och sedan Barnfilter.
  3. Ställ reglaget för Barnfilter i läget .
  4. Skapa en pinkod. Personer som inte kan pinkoden kan då inte ändra inställningarna för barnfiltret. Om du ställer in ett barnfilter på ditt barns enhet ska du välja en pinkod som barnet inte redan kan.
  5. Tryck på den innehållstyp som filtret ska gälla.
  6. Välj hur filtreringen eller åtkomstbegränsningen ska göras.

När du har ställt in barnfiltren kan du aktivera och inaktivera dem. När du aktiverar dem igen och skapar en ny pinkod aktiveras de gamla inställningarna igen. Detta hjälper dig att dela en enhet med personer som inte behöver barnfilter.

För familjemedlemmar under 13 år

Om du har skapat ett Google-konto åt ett barn under 13 år kan du ställa in ett barnfilter åt barnet.

Så här fungerar barnfilter på Google Play

• Barnfilter fungerar på Android-enheter där barnet är inloggat med sitt Google-konto.
  • En förälder i familjegruppen måste använda lösenordet till sitt Google-konto för att ställa in eller ändra inställningarna för barnets barnfilter.

Ställa in barnfilter

1. Öppna appen Family Link Family Link.
  2. Välj ditt barn.
  3. På kortet Inställningar trycker du på Hantera inställningar och sedan Kontroller på Google Play.
  4. Tryck på den innehållstyp som filtret ska gälla.
  5. Välj hur filtreringen eller åtkomstbegränsningen ska göras.

Note: You can also manage this setting by clicking on your child's name at families.google.com.

Obs! Barnfiltren förhindrar inte att någon ser innehåll oavsett åldersklassificering som ett sökresultat eller via en direktlänk.

Hur barnfiltren fungerar

Barnfiltren fungerar på olika sätt för appar och spel, musik, filmer, tv-program och böcker. Läs avsnitten nedan om du vill veta mer.

Obs! Det finns inte barnfilter för alla typer av innehåll i alla länder. Om du reser till ett land där de inte är tillgängliga, fungerar de inte förrän du kommer hem.

Appar och spel

När du ställer in barnfiltret för appar och spel kan du välja den högsta innehållsklassificering som du vill tillåta för nedladdning eller köp.

Det kan dock fortfarande gå att se appar och spel som filtret inte tillåter när du söker, och det kan också gå att besöka dem via en direktlänk till appens sida.

Obs! Du kan fortfarande se eventuella appar och spel som du har hämtat innan du lade till barnfiltret, även om de inte uppfyller klassificeringen som du har angett.

Hur barnfilter för spel fungerar i Play Spel

Barnfiltren förändrar inte spelen som visas i appen Play Spel. Det gäller både spel som du har köpt och rekommenderade spel.

Om du försöker installera ett spel med appen Play Spel tas du till appen Play Butik, där barnfiltrets inställningar kan begränsa tillgången.

Filmer

När du ställer in barnfiltret för filmer kan du välja den högsta åldersklassificeringen du vill tillåta för hyrfilmer, köpfilmer och uppspelning av filmer.

Filmer som inte uppfyller filterinställningarna kan dock visas om du söker, och de går även att besöka med hjälp av en direktlänk till innehållets sida.

Om filmer är begränsade på grund av ett barnfilter visas de inte i appen Play Butik eller i Play Filmer, även om du redan har hyrt eller köpt dem.

Du kan stänga av barnfiltret om du vill se dessa filmer igen.

TV

När du ställer in barnfiltret för TV-program kan du välja den högsta åldersklassificeringen du vill tillåta för köp eller uppspelning.

TV-program som inte uppfyller filterinställningarna kan dock visas om du söker, och de går även att besöka med hjälp av en direktlänk till innehållets sida.

Om TV-program är begränsade på grund av ett barnfilter visas de inte i appen Play Butik eller i Play Filmer, även om du redan har hyrt eller köpt dem.

Du kan stänga av barnfiltret om du vill se dessa tv-program igen.

Böcker

När barnfiltret har konfigurerats för böcker går de flesta böcker med sexuellt innehåll inte att läsa eller köpa i appen Play Butik eller Play Böcker.

Böcker som inte uppfyller filterinställningarna kan dock visas om du söker, och de går även att besöka med hjälp av en direktlänk till innehållets sida.

Du kan stänga av barnfiltret om du vill se dessa böcker igen.

Samtliga böcker med sexuellt innehåll filtreras inte bort även om du använder barnfiltret, men det bör hjälpa dig att undvika de flesta som inte är lämpliga för barn.

Musik

När du ställer in barnfiltret för musik kan du inte köpa musik som innehållsleverantörerna märker med beteckningen Explicit.

Musik som inte uppfyller filterinställningarna kan dock visas om du söker, och de går även att besöka med hjälp av en direktlänk till innehållets sida.

Barnfiltret för musik gäller endast appen Play Butik. Det ändrar inte vilken musik som visas i appen Play Musik. Det gäller såväl köpt musik, uppladdad musik som prenumerationsspår.

Felsöka problem

Jag har glömt min pinkod

Om du har glömt pinkoden som du skapade när du ställde in barnfiltret kan du återställa den enligt anvisningarna nedan.

Viktigt! Du måste rensa inställningarna för appen Play Butik om du ska kunna återställa pinkoden. Innan du följer dessa anvisningar bör du anteckna dina nuvarande inställningar så att du kan göra dem igen.

1. Öppna appen Inställningar Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Appar.
  3. Tryck på Google Play Butik.
  4. Tryck på Lagringsutrymme och sedan Rensa data.
  5. Då återställs barnfilter och pinkod.
  6. När du öppnar appen Play Butik igen och lägger till barnfilter, kan du ange en ny pinkod.
Min app eller mitt spel går inte att uppdatera

Om du har lagt till ett barnfilter för appar och spel och en av dina appar inte går att uppdatera, kan det bero på att den nya versionen av appen har en högre klassificering än den version du har på din enhet.

Om den nya versionen av appen har en högre klassificering än vad barnfiltret tillåter, ombeds du inte att uppdatera appen.

Om du vill uppdatera appen måste du ändra barnfiltrets inställningar och tillåta en högre klassificering.

Tips! Du kan stänga av barnfiltret, uppdatera appen och sedan aktivera barnfiltret igen.