Problemen met facturering, rapportage en annulering van bestellingen

Je vindt antwoorden op veel vragen over facturering, rapportage en annulering van bestellingen in het Helpcentrum van Play Console. Ons supportteam kan je helpen met de rest.

Alles samenvouwen Alles uitvouwen

App-statistieken en financiële rapporten bekijken

In de Play Console vind je gedetailleerde statistieken en financiële rapporten die je meer informatie kunnen geven over de prestaties van je app.

Op de volgende pagina's vind je meer informatie over hoe je deze rapporten kunt openen:

Bestellingen worden geannuleerd

In sommige gevallen kunnen bestellingen door een gebruiker worden geannuleerd of door Google worden terugbetaald. Terugbetalingen worden uitgevoerd als servicecorrectie voor je gebruikers of indien wettelijk vereist. De terugbetalingen maken deel uit van onze Distributieovereenkomst voor ontwikkelaars. Als een bestelling is geannuleerd, kan deze niet meer worden hersteld.

In de volgende gevallen kunnen terugbetalingen worden uitgevoerd:

• De gebruiker retourneert een betaalde app: Na aankoop van een betaalde app heeft een gebruiker maximaal 2 uur om de app te retourneren voor een volledige terugbetaling. Gebruikers kunnen een app slechts één keer retourneren. Als een gebruiker dezelfde app opnieuw koopt, kan deze niet nog eens worden geretourneerd.
  • De gebruiker vraagt een terugbetaling aan: Gebruikers kunnen een terugbetaling aanvragen op Google Play.
  • Ongeautoriseerde of onbedoelde aankopen: In sommige gevallen kan ons suppportteam een terugbetaling uitvoeren voor aankopen die per vergissing of zonder toestemming van de gebruiker zijn gedaan.

Als Google vindt dat een bestelling een hoog risico heeft of niet voldoet aan ons beleid, kan de bestelling voor je veiligheid worden geannuleerd. Ga naar Fraudebestrijding voor verkopers voor meer informatie over hoe Google fraude opspoort en helpt voorkomen.

Onvolledige in-app-aankooptransacties

Als gebruikers problemen ondervinden met in-app-aankopen, kunnen ze contact met je opnemen voor hulp. Als je ze zelf niet kunt helpen, vind je aanvullende stappen voor probleemoplossing voor in-app-aankopen en betalingsproblemen in het Helpcentrum van Google Play.

Als gebruikers nog steeds geen in-app aankopen kunnen afronden, kun je contact opnemen met ons supportteam. Vermeld de volgende gegevens zodat we het probleem kunnen onderzoeken:

• Screenshot van het probleem
  • Voorbeeldbestellings-ID's waarop het probleem van toepassing is
  • Betrokken SKU's
  • Welke API-aanroep voor in-app-facturering mislukt?
  • Welke foutcodes zie je?
  • Beschrijving van je gebruik van in-app-facturering: gebruik je validatie aan de serverzijde? Welk type item is het?
  • Bugrapport geproduceerd met Android Debug Bridge
Valuta wijzigen in een Play Console-account

Als je je Play Console-account wilt instellen op een andere valuta, moet je een nieuw Play Console-account maken met een ander e-mailadres. Als je een nieuw Google-account wilt maken, kun je dat op elk moment hier doen.

Als je je nieuwe Play Console-account maakt, kun je een ander land selecteren om de valuta te wijzigen die voor je account wordt gebruikt. Nadat je een nieuw account hebt gemaakt, kan ons supportteam je apps overzetten naar je nieuwe account en vervolgens je oorspronkelijke registratiekosten terugbetalen.

Ik kan afzonderlijke bestellingen niet bekijken of terugbetalen

Als je accounteigenaar bent, heb je toegang tot verkopersfuncties in de Play Console.

Als je andere gebruikers toegang wilt geven tot deze functies, moeten accounteigenaren gebruikers rechten verlenen voor Financiële gegevens bekijken en Bestellingen beheren.

Als je de vereiste rechten hebt, kun je bestellingen in de Play Console vinden. Op die manier kun je bestelgegevens checken of terugbetalingen uitvoeren. Als je een melding ziet waarin wordt aangegeven dat je geen terugbetalingen kunt uitvoeren of abonnementen kunt opzeggen, heb je de limiet voor je account bereikt.

De bestemming van je betalingen updaten

Als je een betaalde app hebt of in-app-aankopen biedt, kun je de bankrekening updaten waar je betalingen naartoe worden gestuurd. Volg de volgende instructies om je account te updaten in het Google-betalingscentrum:

1. Voeg een nieuwe bankrekening toe.
  2. Verifieer je account.
  3. Stel het nieuwe account in als je primaire account voor betalingen.

Opmerking: Als je maar 1 geverifieerde bankrekening aan je betalingsprofiel hebt toegevoegd, kun je deze pas verwijderen nadat je nog een bankrekening hebt toegevoegd.

Btw-facturen aanvragen

Als je normaal gesproken btw betaalt voor Google Play-aankopen, kun je een btw-factuur aanvragen in het Google-betalingscentrum.

Je Play Console-registratiebewijs bekijken

Nadat je je hebt geregistreerd voor een Play Console-account, krijg je een bewijs via e-mail.

Als je het bewijs wilt vinden, log je in op het Gmail-account waarmee je je hebt geregistreerd voor je Play Console-account en zoek je naar Registratiekosten voor ontwikkelaars.

Opmerking: Als je het bewijs niet kunt vinden en de transactie-ID nodig hebt om een app over te zetten, kun je je transacties ook bekijken in het Google-betalingscentrum.