Oönskad programvara på mobila enheter

Mobile Unwanted Software

Vi på Google tror att allt annat kommer på köpet om vi väljer att fokusera på användaren. I våra programvaruprinciper och vår policy om oönskad programvara finns allmänna rekommendationer för programvara som ger en bra användarupplevelse. Denna policy bygger vidare på Googles policy om oönskad programvara genom att beskriva principerna för Androids ekosystem och Google Play Butik. Programvara som strider mot dessa principer kan vara skadlig för användarupplevelsen och vi vidtar åtgärder för att skydda användare mot sådan programvara.

Som vi nämnde i policyn om oönskad programvara har vi sett att de flesta oönskade programvaror har en eller flera av samma grundläggande egenskaper:

• De är vilseledande och ger ett värdeerbjudande som de inte kan hålla.
  • Användaren luras att installera programvaran eller så seriekopplas den på installationen av ett annat program.
  • Användaren får inte reda på alla dess grundläggande och viktiga funktioner.
  • De påverkar användarens system på oväntade sätt.
  • De samlar in eller överför privata uppgifter utan användarnas kännedom.
  • De samlar in eller överför privata uppgifter utan säker hantering (t.ex. överföring via HTTPS).
  • De ingår i annan programvara utan att nämnas.

På mobila enheter är programvara kodad i form av en app, binärfil, modifieringar av ramverk, osv. För att förhindra programvara som är skadlig för ekosystemet för programvara eller stör användarupplevelsen vidtar vi åtgärder mot kod som bryter mot dessa principer.

Nedan bygger vi vidare på policyn om oönskad programvara i syfte att utöka dess tillämpning till programvara på mobila enheter. Precis som med den tidigare nämnda policyn fortsätter vi att finjustera policyn om oönskad programvara på mobila enheter för att omfatta nya typer av otillåten användning.

Insyn och tydliggörande

All kod ska uppfylla de löften som ges till användaren. Appar ska tillhandahålla alla angivna funktioner. Appar ska inte förvirra användare.

• Appar ska vara tydliga med sina funktioner och mål.
  • Förklara uttryckligen och tydligt för användaren vilka systemändringar som görs av appen. Tillåt att användarna granskar och godkänner alla viktiga installationsalternativ och ändringar.
  • Programvaran får inte ge en felaktig framställning av statusen på enheten för användare, till exempel genom att hävda att systemet är i ett allvarligt säkerhetsläge eller infekterat med virus.
  • Använd inte ogiltig aktivitet som har utformats i syfte att öka annonstrafiken och/eller konverteringarna.
  • Vi tillåter inte appar som vilseleder användarna genom att utge sig för att vara någon annan (t.ex. en annan utvecklare, ett annat företag eller ett annat rättssubjekt) eller en annan app.  Antyd inte att appen är kopplad till eller auktoriserad av någon som den inte är.

Exempel på överträdelser:

• Annonsbedrägeri
  • Social manipulering

Skydda användarens uppgifter och integritet

Var tydlig med hur du kommer åt, använder, samlar in och delar personliga och känsliga användaruppgifter. Användningen av användaruppgifter måste iaktta alla relevanta policyer för användaruppgifter, om tillämpliga, och vidta alla försiktighetsåtgärder i syfte att skydda sådana uppgifter.

• Ge användarna möjlighet att godkänna insamlingen av data innan du börjar samla in och skicka den från enheten, inklusive data om konton från tredje part, e-postadress, telefonnummer, installerade appar, filer, plats och andra personliga och känsliga uppgifter som användaren inte förväntar sig samlas in.
  • Personliga och känsliga användaruppgifter som samlas in ska hanteras på ett säkert sätt, till exempel genom att överföra dem med moderna krypteringsmetoder (till exempel via HTTPS).
  • Programvara, inklusive appar, får bara överföra personliga och känsliga användaruppgifter till servrar i den mån som krävs för appens funktioner.
  • Be eller vilseled inte användarna till att inaktivera enhetsskydd som Google Play Protect. Du får till exempel inte erbjuda ytterligare appfunktioner eller belöningar till användare i utbyte mot att de inaktiverar Google Play Protect.

Exempel på överträdelser:

• Datainsamling (se Spionprogram)
  • Otillåten användning av begränsade behörigheter

Exempel på policyer för användaruppgifter:

Skada inte upplevelsen på mobila enheter

Användarupplevelsen ska vara tydlig, lätt att förstå och baseras på tydliga val som fattas av användaren. Den ska tillhandahålla ett tydligt värdeerbjudande och inte störa den marknadsförda eller önskade användarupplevelsen.

• Använd inte annonser som visas för användarna på oväntade sätt, inklusive så att de försämrar eller stör användbarheten av enhetens funktioner, eller visas utanför appens miljö utan att enkelt kunna stängas och utan tillräckligt samtycke och tillräcklig attribution.
  • Appar ska inte störa andra appar eller enhetens användbarhet.
  • Avinstallationen ska vara tydlig (om tillämpligt).
  • Mobil programvara ska inte imitera meddelanden från enhetens operativsystem eller andra appar. Dölj inte varningar till användaren från andra appar eller från operativsystemet, i synnerhet inte sådana som informerar användaren om ändringar i operativsystemet.

Exempel på överträdelser:

• Störande annonser
  • Obehörig användning eller imitation av systemfunktioner