Uønsket programvare for mobilenheter

Mobile Unwanted Software

Hos Google tror vi at om du fokuser på brukeren, så ordner resten seg selv. I prinsippene for programvare og retningslinjene for uønsket programvare gir vi generelle anbefalinger for programvare som gir gode brukeropplevelser. Disse retningslinjene bygger på Googles retningslinjer for uønsket programvare ved å beskrive prinsippene for Android-økosystemet og Google Play-butikken. Programvare som ikke er i tråd med disse prinsippene, kan gå ut over brukeropplevelsen, og vi griper inn med tiltak for å beskytte brukerne mot dette.

Som nevnt i retningslinjene for uønsket programvare har vi funnet ut at det meste av uønsket programvare viser én eller flere av de samme grunnleggende egenskapene:

• Den er villedende, med en attraktivitetsfaktor som ikke blir innfridd.
  • Brukerne blir lurt til å installere den, eller den blir installert i det stille ved installering av annen programvare.
  • Brukerne blir ikke informert om alle primære og viktige funksjoner i programvaren.
  • Den påvirker systemet til brukeren på uventede måter.
  • Den samler inn eller overfører privat informasjon uten at brukerne er klar over det.
  • Den samler inn eller overfører privat informasjon uten sikker håndtering (f.eks. overføring via HTTPS)
  • Den kommer som en del av annen programvare, og det informeres ikke om at tilleggsprogramvaren er installert.

På mobilenheter er programvare kode i form av apper, binærprogrammer, rammeverksendringer osv. For å forhindre programvare som er skadelig for programvarens økosystem, eller som forstyrrer brukeropplevelsen, iverksetter vi tiltak mot kode som bryter disse prinsippene.

Nedenfor bygger vi på retningslinjene for uønsket programvare for å utvide relevansen til programvare på mobilenheter. I likhet med de retningslinjene fortsetter vi å justere disse retningslinjene for uønsket mobilprogramvare for å håndtere nye typer uriktig bruk.

Åpenhet om funksjonalitet og tydelig informasjon

All kode skal levere lovet funksjonalitet til brukerne. Apper skal ha all funksjonalitet som er lovet. Apper skal ikke forvirre brukerne.

• Apper skal være tydelige når det gjelder funksjonalitet og mål.
  • Gjør det klart og tydelig for brukerne hvilke systemendringer som skal gjøres av appen. La brukerne gjennomgå og godkjenne alle viktige alternativer for installering og endringer.
  • Programvare skal ikke gi brukerne en feilaktig fremstilling av enhetens tilstand, for eksempel ved å hevde at systemet er i en kritisk sikkerhetsstatus eller er infisert med virus.
  • Ikke bruk ugyldig aktivitet som er utviklet for å øke annonsetrafikk og/eller konverteringer.
  • Vi tillater ikke apper som villeder brukere ved å bruke falsk identitet (f.eks. en annen utvikler, bedrift eller enhet) eller en annen app. Ikke antyd at appen din er knyttet til eller autorisert av noen, hvis den ikke er det.

Eksempler på brudd på retningslinjene:

• Annonsesvindel
  • Sosial manipulering

Beskytt brukerdata og personvernet

Vær tydelig og åpen om lesing, bruk, innsamling og deling av personlige og sensitive brukerdata. Bruk av brukerdata må overholde alle relevante retningslinjer for brukerdata, der det er aktuelt, og ta alle forholdsregler for å beskytte dataene.

• Gi brukerne muligheten til å godta innsamling av dataene sine før du begynner å samle inn og sende dem fra brukernes enheter, inkludert data om tredjepartskontoer, e-post, telefonnummer, installerte apper, filer, posisjon og andre personopplysninger og sensitive data som brukere ikke forventer at appen samler inn.
  • Personlige og sensitive brukerdata som samles inn, må håndteres på en sikker måte, inkludert overføring av data ved bruk av moderne kryptografi (for eksempel via HTTPS).
  • Programvare, inkludert mobilapper, skal bare overføre personlige og sensitive brukerdata til tjenere når de er relatert til appfunksjonaliteten.
  • Du må ikke be brukerne om – eller lure dem til – å slå av sikkerhetstiltakene på enhetene sine, for eksempel Google Play Protect. Du må for eksempel ikke tilby flere appfunksjoner eller -belønninger til brukere i bytte mot at de slår av Google Play Protect.

Eksempler på brudd på retningslinjene:

• datainnsamling (f.eks. spionprogrammer)
  • misbruk av begrensede tillatelser

Eksempler på retningslinjer for brukerdata:

Ikke skap dårlige mobilopplevelser

Brukeropplevelsen skal være enkel, lettfattelig og basert på tydelige valg som er gjort av brukeren. Den skal inneholde en tydelig attraktivitetsfaktor for brukeren og ikke forstyrre den annonserte eller ønskede brukeropplevelsen.

• Ikke implementer annonser som vises til brukere på uventede måter, for eksempel ved å forhindre eller forstyrre bruken av enhetsfunksjoner, eller som vises utenfor miljøet for den utløsende appen, uten at det er enkelt å lukke dem, eller uten at det finnes tilstrekkelig samtykke og attribusjon.
  • Apper skal ikke forstyrre andre apper eller påvirke enhetens brukervennlighet
  • Informer tydelig om avinstalleringer når det er aktuelt.
  • Programvare for mobilenheter skal ikke etterligne forespørsler fra enheters operativsystem eller andre apper. Ikke skjul varsler til brukerne fra andre apper eller operativsystemet – spesielt varsler som informerer om endringer i operativsystemet.

Eksempler på brudd på retningslinjene:

• Forstyrrende annonser
  • Uautorisert bruk eller etterligning av systemfunksjonalitet