Beschikbaarheid van functies en services

Google Play streeft ernaar ontwikkelaars eerlijk en gelijkmatig te behandelen, of ze nu groot zijn of klein en of het nu apps van derden of Google-apps betreft. Voor alle apps gelden bijvoorbeeld dezelfde set regels en hetzelfde beleid en alle apps worden volgens dezelfde principes gepromoot in de Play Store.

Miljoenen ontwikkelaars met verschillende behoeften en doelen maken gebruik van Google Play. Om aan deze behoeften te voldoen, stelt Google Play soms functies en functionaliteit beschikbaar voor bepaalde ontwikkelaars, maar niet voor allemaal.

Ontwikkelaars hebben bij Google Play bijvoorbeeld de mogelijkheid een bètatest uit te voeren voor hun apps met een deel van hun gebruikers. Op dezelfde manier voegen we in sommige gevallen nieuwe functies of mogelijkheden toe aan Google Play die beschikbaar zijn voor een deel van de ontwikkelaars, apps van derden en apps van Google.  We kunnen bijvoorbeeld een programma voor vroege toegang starten om speciale functies voor app-releases of aangepaste targetingfuncties voor winkelvermeldingen te testen en er feedback over te krijgen.

Verder kan onze mogelijkheid om bepaalde gegevens buiten Google te delen of functies algemeen beschikbaar te maken voor alle ontwikkelaars, worden beperkt vanwege juridische, privacy- of beveiligingsoverwegingen. Dit is om vertrouwelijke informatie te beschermen die eigendom is van Google, of vanwege andere zakelijke overwegingen.

In bepaalde gevallen hebben sommige Google-apps bijvoorbeeld toegang tot gegevens die niet met alle ontwikkelaars worden gedeeld.

• Sommige Google-apps hebben mogelijk rechtstreeks toegang tot de verzamelde gegevens van hun eigen apps (zoals installaties, verwijderingen, bezoeken aan winkelvermeldingen) om aangepaste analyses uit te voeren. We proberen via de Google Play Console zoveel mogelijk van deze gegevens beschikbaar te maken voor ontwikkelaars, in downloadbare indelingen of via API's. Het kan zijn dat deze niet allemaal dezelfde indeling hebben en niet allemaal even gedetailleerd zijn.
  • Sommige Google-apps hebben mogelijk rechtstreeks toegang tot hun eigen app-gegevens waarmee gebruikers kunnen worden geïdentificeerd, of deze van andere Google-apps, in overeenstemming met het privacybeleid van Google. Deze gegevens kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om op meerdere apparaten abonnementsservices te bieden voor één gebruiker of om gebruikers naadloze functionaliteit te bieden in meerdere Google-apps.
  • Sommige Google-apps hebben mogelijk ook toegang tot verzamelde gegevens over het Google Play-ecosysteem. Deze gegevens kunnen niet met alle ontwikkelaars worden gedeeld, omdat dit vertrouwelijke bedrijfsinformatie van Google betreft en daarom commercieel gevoelig is. Google-apps kunnen bijvoorbeeld toegang hebben tot de totale uitgaven in een specifieke markt of het totale aantal installaties voor een bepaalde categorie apps. We werken er constant aan het aantal beschikbare inzichten van het ecosysteem uit te breiden voor derden, via de Google Play Console en via programma's die door onze bedrijfsontwikkelingsteams worden uitgevoerd.
  • Ten slotte hebben bepaalde Google-apps toegang tot andere Google Play-functies dan de functies die beschikbaar zijn voor andere ontwikkelaars. Dit heeft te maken met verschillende zakelijke overwegingen en beveiligingsproblemen. In sommige gevallen zijn bepaalde functies van het Google Play-factureringssysteem bijvoorbeeld alleen beschikbaar voor een klein aantal Google-apps. Filmcontent en boeken die worden verkocht op Google Play en in de apps Google Play Films en Google Play Boeken, kunnen vooraf worden gereserveerd. Maar deze mogelijkheid is niet voor alle ontwikkelaars beschikbaar door problemen met schaalbaarheid. Google Stadia-abonnementen kunnen worden gefactureerd via een gezinsbetaalmethode in de Google Stadia-app. Omdat de definitie van een gezin of groep per app kan verschillen, is deze mogelijkheid niet beschikbaar voor andere ontwikkelaars. Verder stroomlijnt Google de distributie en updates van Google Play-services voor AR en bepaalde betalingsbibliotheken als gebruikers apps installeren waarvan de functies afhankelijk zijn van deze software.  Ter bescherming van het gebruikersvertrouwen kunnen we dergelijke mogelijkheden niet algemeen beschikbaar maken. Tot slot geeft Google Play sommige Google-apps toegang tot nieuwe Google-software die nog niet is uitgebracht. Ook kunnen apps door Google-medewerkers worden getest op manieren die vanwege beveiligingsproblemen of commerciële gevoeligheden niet beschikbaar zijn voor apps van derden.

Bij elke situatie luistert Google naar de behoeften en werken we er hard aan om te zorgen dat alle ontwikkelaars over de tools en mogelijkheden beschikken om hun bedrijf te laten groeien.