Oppdagelse og rangering av apper

Målet vårt er å gjøre det enkelt for brukerne å finne flotte apper og spill blant de millionene som er tilgjengelige på Google Play.

Brukere kan utforske apper og installere dem på mange forskjellige måter på Google Play – på forskjellige typer enheter, inkludert telefoner, nettbrett og TV-er. Brukerne kan for eksempel bla gjennom startsiden eller de videre navigasjonssidene, søke etter apper, finne informasjon på appdetaljsider eller lese gjennom redaksjonelle utvalg.

Vi vil at brukerne skal se innhold som er relevant for dem, og at de får en positiv opplevelse med appene de laster ned. Vi favoriserer vanligvis apper av høy kvalitet og som er relevante for et stort publikum. Det beste utviklere kan gjøre for å øke synligheten, er å utvikle apper folk liker og anbefaler til andre.

Vi tester og optimaliserer hele tiden oppdagelsesopplevelsen på Google Play. Dette innebærer alt fra å legge til nye oppdagelsessider, til å eksperimentere med ulike visuelle formater og oppsett. Vi jobber også med å forbedre rangeringsalgoritmene våre.

Forstå apper

Google Play må forstå innholdet og funksjonaliteten til apper for å hjelpe brukerne med å finne riktig app til rett tid.

Når en utvikler sender inn en app til Google Play, gir utvikleren informasjon om appen og tilhørende egenskaper (for eksempel apptittel, beskrivelse, kategori og grafiske elementer) og informasjon om appens innhold og funksjonalitet.  I tillegg identifiserer Google flere appegenskaper (for eksempel at appen er et spill for flere spillere) og analyserer tilbakemeldinger fra brukerne (for eksempel gjennom vurderinger, anmeldelser og engasjement). Google bruker denne informasjonen til å rangere apper, og den hjelper Google med å organisere og presentere dem for brukerne, uansett om de leter etter noe nytt eller søker etter noe bestemt.

Organisering og rangering av apper

Brukere kan finne apper på Google Play på flere måter. Målet vårt med å organisere apper på Play er å bestemme hvilke apper som skal vises, hvor mange som skal vises, og hvordan de skal vises på en brukervennlig måte.  Mange faktorer er involvert i organisering av apper, blant annet følgende:

• Brukerrelevans: Hvilke apper som er mest relevante for en bestemt bruker, avhenger av hvor brukeren blar gjennom innhold eller hva vedkommende søker etter.
  • Kvaliteten på appopplevelsen: Apper som har gode tekniske resultater og en god brukeropplevelse, foretrekkes vanligvis fremfor apper med lavere kvalitet.
  • Redaksjonell verdi: Google Play gir utvalgte anbefalinger for å hjelpe brukere med å finne innhold som er verdt å merke seg.
  • Annonser: Enkelte utviklere velger å annonsere på Google Play på samme måte som i andre Google-tjenester. Disse annonsene er godt merket og vises sammen med annet innhold.
  • Brukeropplevelse: Google Play gjør sitt beste for å sikre at brukerne får en positiv opplevelse når de navigerer blant alle de tilgjengelige appene.

Disse hovedfaktorene som påvirker rangeringen, vektes ulikt avhengig av hvor i Google Play brukerne blar gjennom innhold, hvilke enheter de bruker, og personlige preferanser. For eksempel: Apper som vises på topplistene, påvirkes i stor grad av popularitet, mens apper som vises i søkeresultatene, påvirkes i stor grad av relevans for brukernes søk. Enkelte apper er dessuten optimalisert for forskjellige enheter og kan rangere høyere når de søkes etter på TV-er i stedet for på mobilenheter, eller de kan bare være tilgjengelige på bestemte enheter (for eksempel i biler).

Detaljert informasjon om de viktigste faktorene som påvirker rangeringen:

A. Brukerrelevans

Vi vil vise folk innhold som er relevant for dem.  Utgangspunktet er å bestemme hvilken Google Play-plattform brukerne er på, og sørge for at appene er relevante og tilgjengelige.  Enkelte apper er for eksempel bare tilgjengelige i bestemte land eller kompatible med visse enheter (inkludert bestemte formfaktorer), for eksempel Android TV.

For å kunne gi relevant innhold til brukerne må vi også fastslå hva de leter etter.  Vi kan fastslå brukernes intensjoner gjennom implisitte eller eksplisitte signaler.  Hvis en bruker besøker en bestemt destinasjon, for eksempel «Barn»-fanen (finn ut mer om Lærergodkjent-programmet), uttrykker vedkommende bare interesse for apper for barn, og ved å gå til «Utvalgte apper»-fanen, viser brukeren interesse for bare å se apper som anbefales av Google Play-redaktørene.

Når brukeren bruker søkefunksjonen, må vi fastslå hensikten bak søket. Vi gjør dette ved å tolke ordene som skrives inn, og prøve å finne ut om brukeren leter etter en bestemt app (ved å skrive inn det vi registrerer som navnet på appen) eller en kategori med apper (for eksempel racingspill). Dette kan innebære å identifisere andre ord, for eksempel synonymer, for å vurdere det riktige settet med resultater.  Når vi har fastslått intensjonen, brukes metadata (for eksempel tittel, beskrivelse, kategori) og andre signaler for å avgjøre hvilke apper som best samsvarer med brukerens søk. Når en intensjon er begrenset (for eksempel et søk etter en nøyaktig tittel), prøver vi å gi resultater for tittelen. Men etter hvert som hensikten blir bredere (for eksempel et søk etter «bilderedigering»), kan mange apper være relevante. Google Play kan ta hensyn til andre signaler vi tror kan hjelpe brukere med å finne apper som gir dem bedre opplevelser, for eksempel de andre faktorene som er beskrevet nedenfor (som appkvalitet), eller hvordan brukerne responderer på resultatene for et gitt søk.  Vi kan også inkludere innhold fra Play Filmer og Bøker hvis vi tror at brukere leter etter slikt innhold når de bruker søkefunksjonen.

Vi må imøtekomme milliarder av brukere fra over 190 land og ulike aldersgrupper. Derfor vurderer vi også om apper på Google Play kan være relevante for og egnet for et bredt publikum. Hvis en app ikke er spesielt relevant eller målrettet mot noen spesiell målgruppe, kan vi bare gi appen en høyere plassering hvis vi trygt kan fastslå (for eksempel ved hjelp av søkeord eller nettlesertilstand) at brukeren spesifikt leter etter en slik type app som er mer avgrenset når det gjelder relevans eller målgruppe.  Vi kan også vise personlig tilpassede anbefalinger til brukerne. Vi kan for eksempel bruke informasjon vi har samlet inn (for eksempel appene en bruker tidligere har installert), for å generere appanbefalinger i en «For deg»-samling. I Googles personvernregler finner du mer informasjon om hvordan Google tilpasser tjenestene og brukernes personverninnstillinger.

Administrer innstillingene dine for personlig tilpasning

Slik slår du av personlig tilpasning via bestillingsloggen og Google-aktiviteten din:

1. Logg på Google-kontoen din.
  2. Gå til Aktivitetslagring.
  3. Slå av Nett- og appaktivitet.

Slik kan du finne og slette tidligere aktivitet samt velge at den ikke skal brukes til personlig tilpasning:

1. Logg på Google-kontoen din.
  2. Gå til Aktivitetslagring.
  3. Gå til Administrer aktivitet.

Du finner mer detaljert informasjon i Slett aktiviteten din.

Tips: Hvis du sletter tidligere aktivitet, kan det påvirke opplevelsen din når du bruker andre Google-tjenester, for eksempel Google Søk og Google-assistenten. Du kan når som helst slå på Nett- og appaktivitet igjen, slette aktivitet eller endre innstillingene dine på account.google.com.

Finn ut mer om Nett- og appaktivitet.

B. Kvaliteten på appopplevelsen

Android-brukere forventer apper av høy kvalitet. Det betyr apper som gir en god brukeropplevelse og verdi til brukere utover grunnleggende enhetsfunksjoner.  Vi verdsetter også apper av høy kvalitet fordi vi mener at når brukerne har en positiv opplevelse med appene de installerer, er det mer sannsynlig at de stoler på kvaliteten til apper på Google Play, noe som gagner hele økosystemet.

Vi kombinerer både manuelle signaler og algoritmiske metoder for å sikre at appene vi anbefaler til brukerne, er av høy kvalitet.  «Appkvalitet» gjelder ikke bare opplevelsen i selve appen, men også viktige elementer i forhåndsinstalleringen, for eksempel appens ikon, tittel, skjermdumper, videoer, beskrivelse og linker. Disse skal hjelpe brukerne med å ta beslutninger og gi en god representasjon av appen og de tilhørende egenskapene. Brukerstøtteopplevelsen utvikleren tilbyr, kan også være relevant.  Andre faktorer som kan bidra til å indikere at apper er av høy kvalitet, inkluderer om appene

• tilbyr standard visuelt design og brukerinteraksjonsmønstre for å sikre en konsekvent og intuitiv brukeropplevelse
  • gir en god annonseopplevelse i appen (hvis den inneholder annonser)
  • leverer forventet funksjonalitet, innhold og funksjoner
  • leverer kompatibilitet, ytelse, stabilitet og responsivitet som forventes av brukerne

Det er viktig å fastslå om apper er av høy eller lav kvalitet for å sikre at apper som har lav verdi for brukerne, eller som ikke fungerer som brukerne forventer, ikke vises på plattformer der brukerne søker etter nye appanbefalinger, eller ikke vises øverst i søkeresultatene. Siden appkvalitet er med på å avgjøre hvordan apper er organisert på Google Play, jobber vi hardt for å gi utviklere veiledning og verktøy som kan hjelpe dem med å forbedre appkvaliteten. Vi tilbyr utviklere retningslinjer for testing for å hjelpe dem med å vurdere de viktigste aspektene ved appkvaliteten. Ytterligere retningslinjer tilbys for å sikre at utviklere gir en god brukeropplevelse og får ekstra eksponering for Wear OS, TV og Auto-apper samt en sjekkliste for utviklere som bruker Spilltjenester på Google Play.  Vi gjør det mulig for utviklere å videreutvikle ideer og forbedre kvaliteten på appene sine før lansering ved å samle inn tilbakemeldinger fra testere i interne, lukkede og åpne målgrupper. Vi gir også utviklere tips om hvordan appkvaliteten kan forbedres samt ressurser i App-akademiet. I Google Play-konsollen kan utviklere bruke verktøy som appstatistikk, Android-nøkkelstatistikk for teknisk ytelsesanalyse, vurderinger og anmeldelser. Med Play-konsollen kan utviklere sammenligne resultatene for appene sine med sett med lignende apper for å få en bedre forståelse av hvor de kan forbedre resultatene for appene. Utviklere har også tilgang til tilbakemeldinger fra brukerne i form av offentlige vurderinger og anmeldelser, som er nyttige når det gjelder å identifisere problemer med kvaliteten eller brukerstøtten.

C. Redaksjonell verdi

Brukerne er også avhengige av Google Plays perspektiv på hvilket innhold som er interessant og verdt å legge merke til, og vi gir utvalgte anbefalinger fra Google Play-teamet for å hjelpe dem med å finne det.

Dette omfatter manuelt valg av innhold for fremheving og markedsføring samt oppretting av egendefinerte manuelle plasseringer av et team med Google Play-redaktører og -selgere. Disse plasseringene kan være pågående (for eksempel artikler, etiketter eller beskrivelser) eller ha begrenset varighet (for eksempel sesongbaserte øyeblikk), og kan presenteres ved hjelp av en rekke visuelle utforminger.

Når innhold velges, fokuserer redaksjonen og markedsføringsteamene på kvaliteten til appopplevelsen (se ovenfor), i tillegg til kriterier som hvor nytt innholdet er, innholdsdesignet, nytten av innholdet og hvor appellerende det er.  Vi bruker «Utvalgte apper»-etiketten for å fremheve det vi anser som de beste appene innen et bestemt emne. Vi kan også gi flere skriftlige beskrivelser av hva vi mener gjør innholdet interessant (for eksempel «derfor liker vi dette»-punkter).

Det kan også hende at vi kjører salgskampanjer.  Teamene kan vurdere aktualitet og lokal relevans når de oppretter kampanjer, og slike kampanjer kan omfatte tilbud (for eksempel Black Friday-salg), lokale arrangementer (for eksempel Halloween) eller innholdsmomenter (for eksempel en ny utgivelse eller en større oppdatering).  For enkelte kampanjer kan teamene også vurdere potensialet for inntektsgenerering når de velger innhold.

D. Annonser

Utviklere kan betale for å bli vist i tydelig merkede deler av Google Play gjennom annonsering. Annonser er alltid merket med en etikett, for eksempel «annonser» eller «sponset». Finn ut mer om hvordan du oppretter Google Ads-kampanjer for appen din.

E. Brukeropplevelsen på Google Play

Vi vil sørge for at brukerne får en positiv opplevelse når de blar gjennom innhold på Google Play, som betyr at de finner appene de leter etter, samt nye og uoppdagede titler og nyttig informasjon om disse appene.  Vi vurderer derfor brukeropplevelsen når vi designer alle aspektene ved Google Play, for eksempel hvordan vi grupperer apper, hvor og hvor mange annonser som skal vises i resultatene, og formatene vi bruker for å presentere apper for brukerne. Jo mer nyttig og engasjerende brukeropplevelsen er på Google Play, jo oftere kommer brukerne tilbake for å finne og installere nye apper.