Utilitzar el permís Accés a tots els fitxers (MANAGE_EXTERNAL_STORAGE)

Google Play restringeix l'ús dels permisos d'alt risc o sensibles, com ara un accés especial de les aplicacions anomenat Accés a tots els fitxers. Això només concerneix les aplicacions que estan orientades a Android 11 (nivell d'API 30) i que declaren el permís MANAGE_EXTERNAL_STORAGE, afegit a Android 11. A més, aquesta política no afecta l'ús del permís READ_EXTERNAL_STORAGE.

Si l'aplicació no necessita accedir al permís MANAGE_EXTERNAL_STORAGE, l'has de suprimir del manifest de l'aplicació per complir els requisits de la revisió de compliment de la política. A continuació també s'enumeren els detalls sobre les implementacions alternatives que compleixen la política.

Si l'aplicació compleix els requisits d'ús acceptable de la política o és apta per a una excepció, se't demanarà que declaris aquest permís i tots els permisos d'alt risc mitjançant el formulari de declaració de permisos de Play Console.

És possible que se suprimeixin de Google Play les aplicacions que no compleixin els requisits de la política o les aplicacions per a les quals no s'hagi enviat el formulari de declaració de permisos.

Quan has de sol·licitar el permís Accés a tots els fitxers?

Només has d'accedir a aquest permís quan l'aplicació no pugui dur a terme de manera efectiva les pràctiques recomanades més respectuoses amb la privadesa, com ara utilitzar el marc d'accés a l'emmagatzematge o l’API de MediaStore. Tingues en compte que l'aplicació no ha de declarar els permisos que no necessiti ni utilitzi.

Funcionalitat principal

A més, l'ús que l'aplicació faci del permís ha d'estar inclòs entre els usos permesos i ha d'estar directament vinculat a la funcionalitat principal de l'aplicació, que es defineix com la finalitat bàsica de l'aplicació. Sense aquesta funcionalitat principal, l'aplicació no funciona o queda inservible. La funcionalitat principal, així com totes les funcions principals que la componen, s'han de promoure i indicar de manera destacada a la descripció de l'aplicació.

Quan la funcionalitat principal d'una aplicació requereix el permís Accés a tots els fitxers, el desenvolupador ha d'emplenar el formulari de declaració de permisos i rebre l'aprovació de Google Play.

Replega-ho tot Desplega-ho tot

Usos permesos del permís Accés a tots els fitxers

Per a les aplicacions que sol·liciten accés al permís Accés a tots els fitxers, l'ús previst i permès inclou: gestors de fitxers, aplicacions de còpia de seguretat i restauració, aplicacions antivirus i aplicacions de gestió de documents.

Les aplicacions amb accés a aquest permís no en poden ampliar l'ús amb finalitats no revelades o no vàlides.

Ús

Permís apte*

Gestió de fitxers

La finalitat principal de l'aplicació és editar fitxers i carpetes fora de l'espai d'emmagatzematge específic de l'aplicació, gestionar-los (com ara fer-ne el manteniment) i accedir-hi.

MANAGE_EXTERNAL_STORAGE

Aplicacions de còpia de seguretat i de restauració

L'aplicació ha de tenir la necessitat d'accedir automàticament a diversos directoris fora de l'espai d'emmagatzematge específic de l'aplicació per a la còpia de seguretat i la restauració.

Aplicacions antivirus

La finalitat principal de l'aplicació és analitzar el dispositiu i proporcionar funcions de seguretat antivirus a l'usuari del dispositiu.

Aplicacions de gestió de documents

L'aplicació ha de localitzar tipus de fitxers compatibles fora de l'emmagatzematge compartit o específic de l'aplicació, editar-los o accedir-hi.

L'aplicació ha de justificar a la declaració de Google Play Console per què les solucions indicades a la documentació d'accés a fitxers específics de l'aplicació o del marc d'accés a l'emmagatzematge (una opció respectuosa amb la privadesa) no són suficients per a la seva finalitat.

Cerca (al dispositiu)

La finalitat principal de l'aplicació és fer cerques als fitxers i a les carpetes de l'emmagatzematge extern del dispositiu.

Encriptació i bloqueig de discs o carpetes

La finalitat principal de l'aplicació és encriptar fitxers i carpetes.

Migració de dispositius i transferència de telèfons

La finalitat principal de l'aplicació és ajudar l'usuari a fer la migració a un dispositiu nou.

* Subjecte a la revisió i l'aprovació de Google Play.

Excepcions

Google Play pot proporcionar una excepció temporal a les aplicacions que no siguin aptes per a l'ús permès designat anteriorment quan:

• L'ús del permís activa la funcionalitat principal de l'aplicació.
  • No hi ha cap altra manera de proporcionar la funcionalitat principal o bé les alternatives respectuoses amb la privadesa (per exemple, l'API de MediaStore o el marc d'accés a l'emmagatzematge) tenen un efecte substancialment negatiu en les funcions crítiques de l'aplicació vinculades a la funcionalitat principal.
  • L'impacte en la privadesa dels usuaris disminueix amb les pràctiques recomanades de seguretat i privadesa.

El desenvolupador ha de justificar a la declaració de Google Play Console el motiu per què el marc d'accés a l'emmagatzematge o l'API de MediaStore no són suficients per a la finalitat de l'aplicació.

Nota: és possible que les aplicacions per a serveis d'operadors i d'OEM, així com les aplicacions privades publicades a la plataforma de distribució de Google Play gestionat, sol·licitin accés a permisos per a aquests casos d'ús, a més dels serveis essencials que ja requereixen accés.
Usos no vàlids

En alguns casos, les aplicacions potser voldran accedir a dades d'usuari sensibles per a finalitats per a les quals hi ha alternatives més segures i protegides, o en què el risc de fer vulnerables les dades no hi garanteix l'accés.

A continuació incloem una llista dels casos d'ús comuns a què no se'ls permetrà sol·licitar el permís MANAGE_EXTERNAL_STORAGE.

• Accés a fitxers multimèdia (vegeu l'apartat Alternatives més avall).
  • Qualsevol activitat de selecció de fitxers en què l'usuari seleccioni manualment fitxers concrets (vegeu l'apartat Alternatives més avall).

Nota: aquesta llista no és exhaustiva. Per obtenir instruccions més detallades, consulta la documentació sobre el permís Accés a tots els fitxers i les pràctiques recomanades per a l'emmagatzematge delimitat per a desenvolupadors.

Alternatives recomanades respectuoses amb la privadesa

Ús

Alternatives

Accés a fitxers multimèdia

Amb l'API de MediaStore, les aplicacions poden accedir al contingut multimèdia disponible en un volum d'emmagatzematge extern i fer-hi contribucions sense tenir el permís Accés a tots els fitxers. Amb l'API de MediaStore, els usuaris poden recuperar i actualitzar fitxers multimèdia fàcilment. Aquests fitxers es mantenen al volum d'emmagatzematge extern del dispositiu de l'usuari, fins i tot després de desinstal·lar l'aplicació.

L'usuari selecciona fitxers per importar-los, transferir-los o processar-los.

És recomanable que els desenvolupadors utilitzin el marc d'accés a l'emmagatzematge com a opció respectuosa amb la privadesa per accedir als fitxers de l'emmagatzematge compartit. Aquest marc admet la gran majoria de casos d'ús perquè les aplicacions emprin un gran ventall de funcionalitats.

Important: si canvies la manera com l'aplicació fa servir aquests permisos restringits, has de tornar a enviar el formulari amb dades actualitzades i precises. Els usos enganyosos o no declarats d'aquests permisos poden comportar la suspensió de l'aplicació o la cancel·lació del compte de desenvolupador.