Nyheter

En nyhetsapp är en app som

• betecknats som nyhetsapp på Google Play Console
  • listas i kategorin Nyheter och tidskrifter i Google Play Butik och beskrivs som nyheter i appens titel, ikon, utvecklarnamn eller beskrivning.

Exempel på appar i kategorin Nyheter och tidskrifter som räknas som nyhetsappar:

• Appar som betecknas som nyheter i appens beskrivning, inklusive men inte begränsat till:
    • senaste nytt
    • tidning
    • senaste nyheter
    • lokala nyheter
    • dagsnyheter
  • appar som innehåller ordet ”nyheter” i titel, ikoner eller utvecklarnamn.

Om en app i första hand innehåller användargenererat innehåll (t.ex. appar för sociala medier) ska de dock inte anges som nyhetsappar, och anses heller inte vara nyhetsappar.

Nyhetsappar som kräver att en användare köper ett medlemskap måste ge användarna möjlighet att förhandsgranska innehållet i appen före köpet.

Nyhetsappar måste

• informera om apputgivaren och källorna till nyhetsartiklarna, inklusive men inte begränsat till ursprunglig utgivare eller författare för varje artikel. I de fall då det inte är brukligt att ange enskilda artikelförfattare måste nyhetsappen själv vara ursprunglig artikelutgivare. Observera att länkar till konton i sociala medier inte är tillräckliga uppgifter om författare eller utgivare.
  • ha en webbsida eller sida i appen som är till för kontaktuppgifter och tydligt märkt som sådan, är lätt att hitta (t.ex. med en länk längst ned på startsidan eller i navigeringsfältet) och innehåller giltiga kontaktuppgifter till nyhetsutgivaren med antingen en e-postadress eller ett telefonnummer för kontakt. Observera att länkar till konton i sociala medier inte är tillräckliga kontaktuppgifter för utgivare.

Nyhetsappar får inte

• innehålla markanta stavfel och/eller grammatiska fel
  • enbart ha statiskt innehåll (t.ex. innehåll som är över tre månader gammalt)
  • ha affiliate-marknadsföring eller annonsintäkter som primärt syfte.

Observera att annonser och annan marknadsföring får användas för intäktsgenerering i nyhetsappar så länge appens huvudsakliga syfte inte är att sälja produkter eller tjänster eller att generera intäkter från annonser.

Nyhetsappar som sammanställer nyheter från olika nyhetskällor måste tydligt ange innehållets publiceringskälla i appen och alla källor måste uppfylla kraven i nyhetspolicyn.

Läs mer om hur du bäst anger informationen som krävs i den här artikeln