Nieuws

Een Nieuws-app is een app die:

• gedefinieerd wordt als Nieuws-app in de Google Play Console, of
  • wordt weergegeven in de categorie Nieuws en tijdschriften in de Google Play Store en zichzelf beschrijft als 'nieuws' in de titel, het icoon, de naam van de ontwikkelaar of de beschrijving van de app.

Voorbeelden van apps in de categorie Nieuws en tijdschriften die beschouwd worden als Nieuws-apps:

• Apps die zichzelf beschrijven als 'nieuws' in de app-beschrijving, inclusief maar niet beperkt tot:
    • Laatste nieuws
    • Krant
    • Actueel nieuws
    • Lokaal nieuws
    • Dagelijks nieuws
  • Apps met het woord 'nieuws' in de titel, het icoon, of de naam van de ontwikkelaar van de app.

Als apps echter voornamelijk door gebruikers gegenereerde content bevatten (zoals socialmedia-apps), mogen ze niet worden gedefinieerd als Nieuws-apps en worden ze niet beschouwd als Nieuws-apps.

Nieuws-apps waarvoor een gebruiker een lidmaatschap moet aanschaffen, moeten voorafgaand aan de aankoop een in-app-contentvoorbeeld aan gebruikers bieden.

Voor Nieuws-apps geldt het volgende:

• Ze moeten eigendomsgegevens verstrekken over de app en de bron van de nieuwsartikelen, inclusief maar niet beperkt tot de oorspronkelijke uitgever of auteur van elk artikel. In gevallen waarin het niet gebruikelijk is om afzonderlijke auteurs van artikelen te vermelden, moet de Nieuws-app de oorspronkelijke uitgever zijn van de artikelen. Links naar socialmedia-accounts zijn niet voldoende als informatie over de auteur of uitgever.
  • Ze moeten beschikken over een speciale website of in-app-pagina waarvoor duidelijk is aangegeven dat deze contactgegevens bevat, die makkelijk te vinden is (bijvoorbeeld via een link onderaan de homepage of in de balk voor sitenavigatie), en die geldige contactgegevens voor de nieuwsuitgever bevat, waaronder een e-mailadres of telefoonnummer voor contact. Links naar socialmedia-accounts zijn niet voldoende als contactgegevens voor uitgevers.

Nieuws-apps mogen niet/geen:

• grote spel- en/of grammaticafouten bevatten,
  • alleen statische content bevatten (bijvoorbeeld content die meer dan drie maanden oud is), of
  • affiliate marketing of advertentieopbrengst als primair doel hebben.

Nieuws-apps mogen advertenties en andere vormen van marketing gebruiken om inkomsten te genereren, op voorwaarde dat het niet het primaire doel van de app is om producten en services te verkopen of advertentieopbrengst te genereren.

Nieuws-apps die content van verschillende publicatiebronnen verzamelen, moeten transparant zijn over de publicatiebron van de content in de app. Daarnaast moet elk van de bronnen voldoen aan de vereisten van het Nieuws-beleid.

Lees dit artikel over hoe u de vereiste informatie het beste kunt leveren.