Aan de slag met prestatie-inzichten

Prestatie-inzichten zijn een nieuw onderdeel van app-vitaliteit, speciaal ontwikkeld voor (game)ontwikkelaars met apps die native code gebruiken. Prestatie-inzichten worden mogelijk gemaakt door Android Performance Tuner, een nieuwe plug-in waarmee game-ontwikkelaars app-vitaliteit een boost kunnen geven.

Dit artikel bevat algemene informatie over prestatie-inzichten, waar en hoe ze worden weergegeven in de Play Console en hoe je ze moet interpreteren:

Eerste gebruik

Er worden gegevens verzameld zodra je je geïntegreerde game op Play publiceert en gebruikers deze installeren en gebruiken. Als er een bepaalde minimale hoeveelheid gegevens is verzameld, laten we ze zien in de Play Console (Kwaliteit > App-vitaliteit > Prestaties > Inzichten).

Terwijl je wacht tot de gegevens worden weergegeven:

• Je wordt gevraagd een beoogde framesnelheid in te stellen. Je kunt deze instelling op elk moment wijzigen.
  • Je kunt je kwaliteitsniveaus en fidelityparameters bekijken op de pagina Overzicht of op de pagina Details. Hiervoor selecteer je Kwaliteitsniveaus inspecteren
    • Opmerking: Fidelityparameters en kwaliteitsniveaus kunnen niet worden bewerkt in de Play Console. Bekijk meer informatie over hoe fidelityparameters en kwaliteitsniveaus worden ingesteld en gebruikt.

Als je de pagina Overzicht niet ziet of er geen bericht wordt weergegeven dat je moet wachten totdat er voldoende gegevens zijn verzameld, ga je naar Problemen met Android Performance Tuner oplossen en veelgestelde vragen.

De pagina Overzicht

Overzichtsstatistieken

De belangrijkste statistieken (langzame frames, totaal aantal frames en totaal aantal sessies) bieden een overzicht van hoe je game presteert en de grootte van de dataset die wordt gebruikt om de inzichten en statistieken te genereren.

De statistiek 'Langzame frames' in het Overzicht is een absolute waarde:

• Langzame frames (%): Het aantal frames dat langzaam was, gedeeld door het totale aantal frames.

Aan de hand van dit absolute getal kun je in de loop van de tijd meer inzicht krijgen in de gebruikerservaring en deze bijhouden. Langzame frames die worden gemeten met Android Performance Tuner zijn echter niet actiegericht, tenzij ze aan een probleem kunnen worden gekoppeld. Bekijk meer informatie over langzame frames en hoe deze worden berekend.

Problemen met apparaatmodellen en annotaties

Naar aanleiding van problemen kun je actie ondernemen om de prestaties voor je framingduur te verbeteren. Er ontstaat een probleem als een apparaatmodel of annotatie niet consistent je beoogde framingduur haalt. We vergelijken je framingduur voor het 90e percentiel met de ingestelde drempel voor langzame frames. Zo kunnen we problemen identificeren. Deze drempel wordt afgeleid van je beoogde framingduur. Ga naar Meer informatie over Android Performance Tuner als je meer wilt weten over problemen.

De statistiek Impact geeft voor elk probleem aan welk aandeel van je totale aantal langzame frames is gekoppeld aan het betreffende probleem. Je kunt dit beschouwen als de reeks langzame frames op basis waarvan actie kan worden ondernomen (dat wil zeggen waar een mogelijke oorzaak is geïdentificeerd). Sommige langzame frames kunnen zowel aan problemen met apparaatmodellen als aan annotatieproblemen worden gekoppeld. De totale som kan dus meer dan 100% zijn.

Periode selecteren

Je kunt 3 perioden selecteren, die als volgt worden gedefinieerd:

• Vandaag: Van UTC tot nu (een deel van de dag)
  • Gisteren: Van UTC dag -1 tot UTC vandaag (een periode van 24 uur)
  • Afgelopen 7 dagen: Van UTC dag -7 tot nu (6 volledige dagen plus vandaag)

Inzichten voor apparaatmodellen

Inzichten voor apparaatmodellen bestaat uit 3 gedeelten:

• Diagram met apparaatmodellen
  • Tabel met problemen voor apparaatmodellen
  • Tabel met mogelijkheden voor apparaatmodellen
Diagram met apparaatmodellen

Het diagram met apparaatmodellen biedt een volledig overzicht van de prestaties van de framingduur voor alle apparaatmodellen waarvoor frames worden gerapporteerd. Houd bij de gegevens in het diagram rekening met het volgende:

• Elk apparaatmodel wordt weergegeven als een afzonderlijke cirkel in het diagram op een bepaald kwaliteitsniveau.
  • De grootte van de cirkel komt overeen met het aantal getelde sessies op dat apparaatmodel. De schaal is continu.
  • De framingduur voor elk apparaatmodel x kwaliteitsniveau wordt weergegeven in het diagram, waarbij het 90e percentiel van de framingduur voor die combinatie wordt gebruikt.
  • Je beoogde framingduur wordt in het diagram weergegeven als een lijn.
  • Je beoogde bereik wordt begrensd door je drempel voor langzame frames (aan de rechterkant) en je drempel voor snelle frames (aan de linkerkant). Alles aan de rechterkant van het donkergekleurde gedeelte is een probleem en alles aan de linkerkant is een mogelijkheid.

Je kunt rechtsboven in het diagram zoeken naar specifieke apparaatmodellen of door apparaatmodellen browsen door de muisaanwijzer in het diagram op het betreffende apparaatmodel te plaatsen en te klikken.

Opmerkingen:

• Apparaatstatistieken worden verzameld op variantniveau. Dit is een gedetailleerder niveau dan het apparaatmodel. Een variant treedt op wanneer hetzelfde model meer dan één specificatie kan hebben (zoals RAM of SoC). Als je in het diagram op naam zoekt naar een apparaatmodel, kan daarom meer dan één overeenkomst met hetzelfde kwaliteitsniveau worden geretourneerd. De onderliggende specificaties voor elk van de getoonde apparaten zijn echter verschillend. Dit kun je zien als je naar de details van de apparaatproblemen kijkt.
  • Als een apparaatmodel sessies op meer dan één kwaliteitsniveau heeft, kan het in meer dan één rij in het diagram worden getoond. Zie Problemen met Android Performance Tuner oplossen en veelgestelde vragen voor meer informatie over hoe dit kan gebeuren.
Tabel met problemen voor apparaatmodellen

De tabel met problemen toont de totale impact van alle onvoldoende presterende apparaatmodellen op elk kwaliteitsniveau. De tabel is een samenvoeging van de cirkels in het diagram met apparaatmodellen die zijn gekoppeld aan apparaatmodellen op dat kwaliteitsniveau en die langzamer presteren dan je drempel voor langzame frames. Elk kwaliteitsniveau heeft een eigen rij, tenzij er geen onvoldoende presterende apparaten op dat niveau zijn. In dat geval wordt er geen rij weergegeven.

Er zijn 2 statistieken voor langzame frames:

• Langzame frames: De absolute impact van de onvoldoende presterende apparaatmodellen op elk kwaliteitsniveau. Het kwaliteitsniveau met de meeste langzame frames is het probleem met apparaatmodellen dat bovenaan wordt weergegeven in het gedeelte Overzicht.
  • Langzame frames (%): Het aantal langzame frames op onvoldoende presterende apparaatmodellen op dit kwaliteitsniveau, gedeeld door alle frames op dit kwaliteitsniveau. Dit geeft je inzicht in de algehele prestaties voor dit niveau, dat wil zeggen, welk aandeel van de frames op dit niveau langzaam is.

Je kunt beide statistieken gebruiken om prioriteiten te stellen. Je kunt bijvoorbeeld prioriteiten stellen op basis van het absolute aantal langzame frames, of je kunt je richten op % langzame frames als je verwacht dat de gebruikersmix in de loop van de tijd verandert.

De kolommen met het aantal apparaatmodellen bieden een vroege diagnose van hoe je het probleem kunt oplossen. Als het aantal onvoldoende presterende apparaatmodellen zeer dicht bij het totale aantal apparaatmodellen op dit kwaliteitsniveau ligt, betekent dit dat het kwaliteitsniveau als geheel onvoldoende presteert. In dit geval kun je de fidelityparameters van het kwaliteitsniveau controleren of zelfs overwegen of dit kwaliteitsniveau kan worden verwijderd. Als het aantal onvoldoende presterende apparaatmodellen veel lager is dan het totaal, is het onwaarschijnlijk dat je iets wilt veranderen aan het kwaliteitsniveau zelf, alleen aan de onvoldoende presterende apparaatmodellen.

Je kunt de details van een bepaald kwaliteitsniveau bekijken door op de rij in de tabel te klikken om naar de pagina Probleemgegevens te gaan.

Opmerking: Net als bij het diagram met apparaatmodellen kan een apparaatmodel in meer dan één rij in de tabel worden weergegeven als het sessies op meer dan één kwaliteitsniveau heeft. Ga naar Problemen met Android Performance Tuner oplossen en veelgestelde vragen voor meer informatie over de mogelijke oorzaken.

Tabel met mogelijkheden voor apparaatmodellen

De tabel met mogelijkheden is, net als de tabel met problemen, een som van de relevante rijen in het diagram voor apparaatmodellen die de drempel voor snelle frames hebben overschreden. De eerste 2 statistieken zijn anders. In plaats van de statistiek voor langzame frames wordt de statistiek voor snelle frames weergegeven. De logica is hetzelfde, en net als bij problemen met apparaatmodellen kun je de laatste 2 kolommen vergelijken om te bepalen of je het algehele kwaliteitsniveau of alleen apparaatmodellen wilt aanpassen.

Ga naar Meer informatie over Android Performance Tuner als je meer wilt weten over de mogelijkheden.

Tip: Je kunt de details van een bepaald kwaliteitsniveau bekijken door op de rij in de tabel te klikken om naar de pagina Mogelijkheidsdetails te gaan.

Annotatie-inzichten

Annotatie-inzichten bestaat uit 2 gedeelten:

• Annotatiediagram
  • Tabel met annotatieproblemen
Annotatiediagram

Het annotatiediagram is vergelijkbaar met het diagram voor apparaatmodellen. Het biedt een volledig overzicht van de prestaties van de framingduur voor alle annotaties waarvoor frames worden gerapporteerd, met inbegrip van problemen en mogelijkheden.

• De beoogde framingduur en het framebereik worden in het diagram weergegeven.
  • Elke cirkel in het diagram komt overeen met een specifieke annotation type:value. Annotaties worden op dit detailniveau gedefinieerd en geteld. De grootte van de cirkel komt overeen met het aantal sessies voor die annotatiewaarde.
  • De framingduur voor elke annotatie x kwaliteitsniveau wordt weergegeven in het diagram, waarbij het 90e percentiel van de framingduur voor die combinatie wordt gebruikt.

Je kunt in de rechterbovenhoek van het diagram zoeken naar specifieke annotatietypen of door annotatietypen browsen door de muisaanwijzer in het diagram op het betreffende annotatietype te plaatsen en te klikken.

Tabel met annotatieproblemen

De tabel met annotatieproblemen geeft de totale impact weer van alle onvoldoende presterende annotaties op elk kwaliteitsniveau. Het is een samenvoeging van de cirkels in het annotatiediagram die zijn gekoppeld aan annotaties die langzamer presteren dan je drempel voor langzame frames.

Wat je moet weten over de tabel met annotatieproblemen:

• Annotatieproblemen worden gedefinieerd als annotation type:value x detailniveau van kwaliteitsniveau.
  • De bovenliggende rij voor elke onvoldoende presterende annotatie verzamelt gegevens van alle kwaliteitsniveaus voor die annotatie. Vouw de bovenliggende rij uit om de details op kwaliteitsniveau te bekijken.
  • Langzame frames: De absolute impact van de onvoldoende presterende annotaties. De annotatie met de meeste langzame frames is dezelfde als het bovenste annotatieprobleem in het overzicht.
  • Langzame frames (%): Het aantal langzame frames voor onvoldoende presterende annotaties, gedeeld door alle frames voor de onvoldoende presterende annotaties. Dit geeft je inzicht in de algehele prestaties voor deze annotatie, dat wil zeggen, welk aandeel van de frames voor deze annotatie 'angzaam is.
  • Voor elk annotatieprobleem wordt de framingduur weergegeven, samen met de GPU-tijd als je een game-engine gebruikt die dit ondersteunt (meer informatie over framingduur). Dit geeft je inzicht in hoe langzaam de annotatie was bij het 90e percentiel en of dit werd veroorzaakt door CPU- of GPU-beperkingen.

Ga naar Meer informatie over Android Performance Tuner als je meer wilt weten over de mogelijkheden.

De pagina Details (alleen apparaatmodellen)

Probleemgegevens

Op de pagina Probleemgegevens vind je meer informatie over de onvoldoende presterende apparaten op een bepaald kwaliteitsniveau en hoe je actie kunt ondernemen. Hiermee kun je problemen met parameters op kwaliteitsniveaus of met apparaten op kwaliteitsniveaus identificeren:

Probleem

Hoe het wordt geïdentificeerd

Voorgestelde volgende stap

Het kwaliteitsniveau als geheel presteert niet goed.

De meeste/alle apparaatmodellen op een bepaald kwaliteitsniveau presteren onvoldoende.

(pagina Overzicht of Apparaatproblemen)

Focus op kwaliteitsniveau. Wijzig de fidelityparameters voor het kwaliteitsniveau of verwijder het kwaliteitsniveau en wijs alle apparaten toe aan een nieuw (lager) kwaliteitsniveau

Specifieke apparaatmodellen hebben een te hoog kwaliteitsniveau.

Een deel van de apparaatmodellen op een bepaald kwaliteitsniveau presteert onvoldoende, maar niet allemaal.

(pagina Overzicht of Apparaatproblemen)

Het kwaliteitsniveau voor deze apparaatmodellen moet waarschijnlijk worden verlaagd. Bepaal aan de hand van de details hoe je de betreffende apparaatmodellen het beste kunt optimaliseren.

Het probleem kan optreden bij bepaalde apparaatspecificaties.

Sterk verband tussen bepaalde specificaties en problemen.

(pagina Apparaatproblemen)

Focus op apparaatspecificaties.

Bijvoorbeeld: Test een specifieke GPU en wijs alle apparaten met een bepaalde GPU toe aan een kwaliteitsniveau dat één stap lager is.

Het probleem is niet toe te schrijven aan een of meerdere exacte specificaties.

Geen duidelijk verband tussen bepaalde specificaties en problemen.

(pagina Apparaatproblemen)

Focus op apparaatmodellen.

De pagina Probleemgegevens bestaat uit 3 gedeelten:

• Overzicht
  • De tabel met details over apparaatspecificaties
  • De tabel met details over apparaatmodellen
Overzicht

De gegevens die in het probleemoverzicht worden weergegeven, moeten overeenkomen met de gegevens voor dat kwaliteitsniveau op de pagina Overzicht in de tabel Problemen met apparaatmodellen.

De tabel met details over apparaatspecificaties

Als er veel onvoldoende presterende apparaatmodellen zijn, kan het lastig zijn problemen met apparaatmodellen op te lossen. In de tabel met details over apparaatspecificaties kun je zien welke optimalisaties mogelijk zijn voor bepaalde apparaatspecificaties. De tabel geeft onvoldoende presterende apparaten weer op basis van verschillende apparaatkenmerken.

• Impact is de relatieve bijdrage van de apparaten met de betreffende specificatie en langzame frames aan het totale aantal langzame frames van onvoldoende presterende apparaten op dit kwaliteitsniveau. Hoe groter het aantal, hoe meer langzame frames aan deze apparaten worden gekoppeld.
  • Langzame frames (%) staat voor de algehele prestaties van de apparaatspecificatie op dit kwaliteitsniveau.
  • Langzame frames (%) versus gemiddeld kwaliteitsniveau: Dit geeft aan hoe langzame frames (%) zich verhouden tot het totale percentage langzame frames op dit niveau. Als een specificatie beter presteert dan deze waarde, wordt aan de linkerkant een groene balk weergegeven. Als een specificatie slechter presteert dan deze waarde, wordt aan de rechterkant een rode balk weergegeven.

Belangrijk: De kolom Impact mag niet afzonderlijk worden gebruikt voor prioritering op specificatieniveau. Zelfs als een apparaatspecificatie bijdraagt aan veel langzame frames (hoge impact), is dit niet voldoende informatie om te concluderen dat de specificatie zelf slecht presteert. Er moet ook rekening worden gehouden met hoeveel frames er in totaal waren voor deze specificatie. Bekijk hiervoor de statistieken voor langzame frames. Voorbeelden:

• Als een specificatie een grote impact heeft, maar niet aanzienlijk slechter presteert dan het algehele kwaliteitsniveau (laag percentage langzame frames), kan de specificatie waarschijnlijk niet worden geoptimaliseerd.
  • Als een specificatie juist slecht presteert (hoog percentage langzame frames), kan het verstandig zijn om deze direct te optimaliseren, zelfs als het niet de specificatie met de grootste impact betreft.
De tabel met details over apparaatmodellen

In de tabel met details over apparaatmodellen worden alle onvoldoende presterende apparaten op dit kwaliteitsniveau weergegeven. Je kunt de informatie in deze tabel downloaden. De gedownloade dataset bevat aanvullende metadata over apparaten die niet in de gebruikersinterface worden weergegeven.

• Getroffen sessies is de som van alle sessies op dit apparaat op dit kwaliteitsniveau. In dit aantal zijn alle sessies opgenomen, ongeacht hoeveel langzame frames ze bevatten. Het is mogelijk dat alle langzame frames optreden in slechts een klein aantal sessies.
  • Langzame frames (%) toont het aandeel van de frames op dit apparaatmodel en dit kwaliteitsniveau die langzaam waren. Volgens de definitie van een apparaat dat onvoldoende presteert, is dit ten minste 10%.
  • Voor elk apparaatmodel wordt de framingduur weergegeven, samen met de GPU-tijd als je een game-engine gebruikt die dit ondersteunt. Dit geeft je inzicht in hoe langzaam het apparaat was bij het 90e percentiel en of dit werd veroorzaakt door CPU- of GPU-beperkingen.