Kohdeyleisö- ja sovelluksen sisältö ‑asetusten muuttaminen

Academy Logo

Maksuton koulutus.

Lue lisää prosessista ja tutustu Academy for App Successin interaktiiviseen muistilistaan.

Jotta voit palvella käyttäjiä paremmin, on tärkeää antaa tarkat tiedot sovelluksestasi. Sisällön ikärajoituskyselyn täyttämisen lisäksi sinun on ilmoitettava tiedot sovelluksen kohdeyleisöstä ja sisällöstä. Kohdeyleisövalinnoistasi riippuen sovellukseen saatetaan soveltaa ylimääräisiä Google Play ‑käytäntöjä:

Sovelluksesi on suunniteltu ensisijaisesti alle 13-vuotiaille lapsille Sinun täytyy noudattaa Google Playn perhekäytännön vaatimuksia, esimerkiksi vaatimusta siitä, että käytät vain Families Self-Certified Ads SDKita mainosten näyttämiseen
Sovelluksesi on suunniteltu kaikille, myös lapsille Sovellusten, joiden kohdeikäryhmistä vähintään yhteen kuuluu lapsia, täytyy noudattaa Google Playn perhekäytännön vaatimuksia. Niihin sisältyy esimerkiksi vaatimus siitä, että käytät vain Families Self-Certified Ads SDKita mainosten näyttämiseen lapsille ja käyttäjille, joiden ikää et tiedä.
Sovellustasi ei ole suunniteltu lapsille Sinun on kuitenkin noudatettava Google Play ‑kehittäjien ohjelmakäytäntöjen ja Kehittäjien jakelusopimuksen vaatimuksia.

Saat lisätietoa seuraavista aiheista klikkaamalla alla olevia linkkejä:

Kohdeyleisö ja sisältö ‐osion täyttäminen

Jos luot uuden sovelluksen tai julkaiset nykyisen sovelluksen päivityksen, sinun täytyy ilmoittaa sovelluksesi kohdeikäryhmä. Sovellusten, joiden kohderyhmään kuuluu lapsia, täytyy noudattaa Google Playn perhekäytännön vaatimuksia.

Ennen Kohdeyleisö ja sisältö ‑osion täyttämistä sinun on ilmoitettava, sisältääkö sovelluksesi mainoksia, ja lisättävä ohjeita sovelluksen käyttöön. Sinun on myös lisättävä tietosuojakäytäntö.

1. Avaa Play Console ja siirry Sovelluksen sisältö ‑sivulle (Käytäntö > Sovelluksen sisältö).
  2. Valitse Kohdeyleisö ja sisältö ‑kohdasta Aloita. Jos olet aiemmin täyttänyt Kohdeyleisö ja sisältö ‐osion ja haluat tehdä muutoksia, valitse Hallinnoi. Täytä jokainen osio asianmukaisesti:
    • Kohdeikä: Valitse ikäryhmät, joille sovellus on suunnattu. Valitse tarvittaessa useita vaihtoehtoja. Lue lisää kohdeikäryhmistä.
    • Sovelluksen tiedot: Sinulta saatetaan pyytää lisätietoja siitä, miten sovelluksesi toimii. On erittäin tärkeää, että vastaat sovellukseesi liittyviin kysymyksiin tarkasti. Jotkin kysymyksistä liittyvät lainsäädännön vaatimuksiin. Jos et ole varma jostakin asiasta, ota yhteyttä lakineuvojaan.
    • Mainokset: Jos sovelluksesi näyttää mainoksia lapsille, sinulta kysytään Google Playn Families Self-Certified Ads SDK ‑ohjelmasta tai siitä, käyttääkö sovelluksesi neutraalia ikävarmennusta.
    • Kaupassa näkyminen: Sovellukset, jotka on tarkoitettu ensisijaisesti lapsille tai jotka on tarkoitettu useille ikäryhmille, esimerkiksi vanhemmille käyttäjille ja lapsille, voivat hakea mukaan Opettajien hyväksymä ‑ohjelmaan.
  3. Näytä yhteenveto valinnoistasi ja valitse Tallenna.
    • Google tarkistaa sovelluksesi varmistuakseen, että olet ilmoittanut kohdeyleisön oikein ja että sovellus noudattaa kaikkia Google Playn kehittäjäkäytäntöjä. Huomaa, että tietyt kehittäjätilit ja/tai sovellusluokat voivat vaatia kattavampaa tarkastusta. Poikkeustilanteissa tämä voi pidentää tarkastusaikoja jopa seitsemällä päivällä tai pidemmällä ajanjaksolla. Suosittelemme, että otat tämän huomioon suunnittelussa.

Tietoja kohdeikäryhmistä

Sovelluksen kohdeyleisöksi pitää valita useampi kuin yksi ryhmä vain silloin, jos olet suunnitellut sovelluksen kaikille valittujen ikäryhmien käyttäjille ja varmistanut sen soveltumisen jokaiselle ryhmälle.

Esimerkiksi pikkulapsille suunnitellun sovelluksen ikäryhmä voi olla vain "5-vuotiaat ja nuoremmat".

Valitse sekä aikuisia että lapsia sisältävät ikäryhmät vain silloin, jos olet todella suunnitellut sovelluksen kaikenikäisille, ei vain sen takia, että haluat sovelluksen olevan kaikenikäisten käyttäjien saatavilla.

Huomaa, että jos sovelluksesi kohderyhmässä on alle 21-vuotiaita käyttäjiä, sinun täytyy selvittää, katsotaanko heidän olevan lapsia paikallisen lainsäädännön nojalla. Lapsille tarkoitettujen sovellusten on oltava Google Playn perhekäytännön vaatimusten mukaisia.

Tässä on muutamia vinkkejä ja lisäesimerkkejä, joista on apua sovelluksellesi sopivimman ikäryhmän valitsemisessa.

Yleiset parhaat käytännöt

• Laatu – Tuotannollisella laadulla ja toiminnoilla on väliä jopa pienille lapsille. Varmista sovelluksesi käytettävyys kohdeikäryhmälle, mukaan lukien siirtyminen, kuvamateriaalit ja tekstitys tai taustaselostus.
  • Tarkoitus ja arvot – Mieti tarkkaan viestiäsi ja sitä, miten osallistat lapsia – kerronnan, hahmojen, taso- ja palkintojärjestelmien tai muiden keinojen avulla.
  • Kehityksen soveltuvuus – Pidä mielessä sovelluksen sisältämät arkaluontoiset tai aikuisille suunnatut käsitteet, sisältö tai teemat ja niiden soveltuvuus kyseiselle ikäryhmälle. Tämä koskee myös mainoksia ja sovelluksen sisäisiä ostoksia.

5-vuotiaat ja nuoremmat

Ota huomioon, että useimmilla alueilla tähän ryhmään katsotaan kuuluvan lapsia.

Sovellukset voivat soveltua tälle ikäryhmälle, jos

• ne tukevat lapsia, jotka eivät lue, tai aloittelevia lukijoita ja sisältävät tekstiä vain rajallisesti
  • niiden muotoilu on yksinkertainen, kuvat suuria ja sovellukset sisältävät yhdenmukaisia interaktiivisia elementtejä
  • niissä on ihastuttavia pikkulapsille suunnattuja sensorisia elementtejä, värejä ja ääniä
  • niissä keskitytään roolileikkeihin ja helppoon ongelmanratkaisuun ja/tai luovaan, vapaamuotoiseen leikkiin
  • ne sisältävät rakastettavia hahmoja ja/tai tarinapohjaisia teemoja yhteenkuulumisesta ja yhdessäolosta, perheestä ja ystävyydestä
  • niiden sävy on positiivinen tai hupaisa, ja niissä on onnellinen loppu tai selkeä opetus
  • niissä tuodaan esille hellyyttä, kuten halaavia tai toisiaan käsistään pitäviä hahmoja
  • niissä on selkeä rooli vanhemmille tai selkeää tietoa heille.
Sovellukset eivät välttämättä sovellu tälle ikäryhmälle, jos
  • ne kuvaavat pelottavia, pimeitä tapahtumapaikkoja tai vaarassa olevia hahmoja (kuten pelottavia eläimiä, hirviöitä, musiikkia tai taustoja)
  • ne vaativat nopeaa reagointia, hienomotorisia taitoja, kirjoitustaitoa tai laskentaa
  • ne vaativat lyhytaikaisen muistin käyttöön perustuvia tehtäviä tai abstraktia ajattelua
  • niissä on pelisanktioita tai ‑rangaistuksia, sillä useat tämän ikäryhmän lapset opettelevat vielä hallitsemaan tunteitaan ja reagoimaan epäonnistumisiin
  • ne kuvaavat väkivaltaa, taisteluita tai sisältävät karkeaa huumoria tai kieltä, nimittelyä tai edes vähäisesti seksuaalisia tai vihjailevia aiheita, mukaan lukien alkoholia koskevat kuvaukset
  • niissä on paljon erilaisia ominaisuuksia tai häiritseviä ominaisuuksia, jotka voivat estää lapsia pelaamasta.

6–8-vuotiaat

Ota huomioon, että useimmilla alueilla tähän ryhmään katsotaan kuuluvan lapsia.

Sovellukset voivat soveltua tälle ikäryhmälle, jos

• ne tukevat aloittelevia lukijoita tai kirjoittajia ja sisältävät tekstiä vain rajallisesti
  • ne sisältävät positiivista palautetta niille, jotka ovat herkkiä epäonnistumisistaan ja haluavat parantaa suoriutumistaan
  • ne sisältävät hassuja ja/tai suosittuja hahmoja tai tarinoita, jopa slapstick-huumoria ja liioittelua
  • niissä esitetään positiivisia roolimalleja
  • niissä käytetään merkkejä, keräilyhahmoja, saavutettavia tasoja tai muita tälle ikäryhmälle sopivia kannustimia
  • ne liittyvät varhaiskasvatukseen, kuten kielen kehitykseen, varhaiseen lukutaitoon ja matematiikan perusteisiin.

Sovellukset eivät välttämättä sovellu tälle ikäryhmälle, jos

• ne sisältävät pienille lapsille tarkoitettuja teemoja, värejä, hahmoja tai musiikkia
  • niissä näkyy stereotyyppisiä tai epärealistisia kehoja koskevia viestejä, mukaan lukien ulkonäköä korostavia hahmoja tai aktiviteetteja (esim. muuttumisleikkipelejä)
  • ne sisältävät halventavia, esineellistäviä tai seksuaalisia hahmojen tai niiden välisten suhteiden kuvauksia
  • ne kuvaavat realistista voimankäyttöä, väkivaltaa tai vahinkoja (myös nykyisistä tapahtumista)
  • ne sisältävät hakuominaisuuden.

9–12-vuotiaat

Ota huomioon, että useimmilla alueilla tähän ryhmään katsotaan kuuluvan lapsia.
Sovellukset voivat soveltua tälle ikäryhmälle, jos
  • ne edellyttävät loogista tai spatiaalista ongelmanratkaisua, mutta eivät välttämättä päättelykykyä tai abstraktia ajattelua (joka saattaa vielä olla liian vaikeaa)
  • ne tukevat tässä iässä usein opetettavia kouluaineita
  • ne sisältävät mahdollisuuksia luovaan itseilmaisuun ja personointiin (mutta vain rajallisia, valvottuja jakamisominaisuuksia).
Sovellukset eivät välttämättä sovellu tälle ikäryhmälle, jos
  • ne sisältävät vähemmän sivistynyttä huumoria, teemoja, hahmoja tai tehtäviä
  • ne perustuvat liian monotoniseen tai yksitoikkoiseen pelaamiseen
  • ne sisältävät halventavia, esineellistäviä tai seksuaalisia hahmojen tai niiden välisten suhteiden kuvauksia
  • ne sisältävät kiroilua tai hävyttömyyksiä
  • niissä näkyy stereotyyppisiä tai epärealistisia kehoja koskevia viestejä, mukaan lukien ulkonäköä korostavia hahmoja tai aktiviteetteja (esim. muuttumisleikkipelejä)
  • ne kuvaavat sopimatonta käytöstä, kuten realistista voimankäyttöä, väkivaltaa tai vahinkoja (myös nykyisistä tapahtumista)
  • ne mahdollistavat suoran kanssakäymisen käyttäjien välillä.

13–15-vuotiaat

Ota huomioon, että joillakin alueilla tähän ryhmään voidaan katsoa kuuluvan lapsia.
Sovellukset voivat soveltua tälle ikäryhmälle, jos
  • juoni, hahmot, huumori, haasteet tai pelin mekaniikka ovat monimutkaisempia
  • ne tukevat tässä iässä usein opetettavia kouluaineita
  • ne sisältävät tälle ikäryhmälle sopivia sosiaalisia ominaisuuksia ja laajennuksia
  • ne sisältävät tälle ikäryhmälle sopivaa tietoa identiteetistä, minäkuvasta ja murrosiästä.

Sovellukset eivät välttämättä sovellu tälle ikäryhmälle, jos

• niissä ihannoidaan väkivaltaisia, stereotyyppisiä, halventavia, esineellistäviä tai erittäin seksuaalisia hahmojen tai niiden välisten suhteiden kuvauksia
  • niissä kannustetaan ottamaan riskejä, kuten haasteita, jotka voivat aiheuttaa fyysisiä vammoja.

16–17-vuotiaat

Ota huomioon, että joillakin alueilla tähän ryhmään voidaan katsoa kuuluvan lapsia.
Sovellukset voivat soveltua tälle ikäryhmälle, jos
  • ne tukevat tässä iässä usein opetettavia kouluaineita
  • ne sisältävät teinien keskuudessa suosittuja hahmoja ja aiheita
  • ne sisältävät monimutkaisen ongelmanratkaisun elementtejä
  • ne sisältävät tälle ikäryhmälle sopivia sosiaalisia ominaisuuksia ja laajennuksia
  • ne auttavat ilmaisemaan tunteita positiivisella tavalla.

Sovellukset eivät välttämättä sovellu tälle ikäryhmälle, jos

• ne kuvaavat raakaa tai seksuaalista väkivaltaa tai kotiväkivaltaa
  • niissä on koukuttavia elementtejä
  • niissä on korkeat kulutusrajat.

18-vuotiaat ja vanhemmat

Ikäryhmälle sopii aikuisille yleisesti soveltuva sisältö, joka on lakien ja käytäntöjen mukaista.

Henkilötiedot

Henkilökohtaisten ja arkaluontoisten tietojen (kuten nimi tai sähköpostiosoite) keräämisestä lapsilta on ilmoitettava ja siihen on tarvittaessa saatava vanhemman suostumus. Sinun kannattaa käyttää aikaa sen pohtimiseen, tutkimiseen ja ymmärtämiseen, miten sovelluksessa käytetyt SDK:t tai sovellusliittymät saattavat kerätä käyttäjädataa. SDK:ihin ja sovellusliittymiin liittyvän dokumentaation lukeminen on hyvä tapa aloittaa. Muista, että sovelluksesta mahdollisesti varastettu data on omalla vastuullasi. Tutustu Playn käyttäjätietoja koskevaan käytäntöön ja kohdemaasi sovellettaviin säädöksiin, jos tarvitset lisäohjeita.

Neutraali ikävarmennus

Neutraali ikävarmennus on mekanismi, jolla varmistetaan käyttäjän ikä tavalla, joka ei kannusta häntä ilmoittamaan väärää ikää saadakseen pääsyyn sovelluksesi osiin, joita ei ole suunniteltu lapsille. Neutraali ikävarmennus voi olla esimerkiksi iän vahvistus. Yksi esimerkki tästä on järjestelmä, joka pyytää käyttäjiä lisäämään omaehtoisesti syntymäaikansa. Neutraalin ikävarmennuksen määritykset ovat virheellisiä, jos syntymäpäiväksi on määritetty esiasetuksissa vaadittu ikä (esim. 13-vuotias) tai jos sovelluksessa ilmoitetaan, että joidenkin sen osien käyttö edellyttää tiettyä ikää. Ikävarmennuksesta löytyy lisäohjeita FTC:n sivustolta.

Jos sovelluksesi kohdeikäryhmään kuuluu lapsia ja vanhempia käyttäjiä, lapsille mahdollisesti näytettävien mainosten on noudatettava Google Playn Families Self-Certified Ads SDK ‑ohjelmaa. Neutraali ikävarmennus on toteutettava niin, että lapsille soveltumattomat mainokset näytetään vain vanhemmille käyttäjille.

Jos sovelluksen kohdeyleisö on pelkästään lapset, kaikkien mainosten on oltava peräisin itsesertifioidusta mainos-SDK:sta.

Lapsiin tahattomasti vetoavat sovellukset

Haluamme varmistaa, että muut kuin lapsille suunnitellut sovellukset, joissa sisällön ikärajoitus on alhaisempi kuin T, eivät vetoa lapsiin tahattomasti.

Jos sovellustasi ei ole suunniteltu lapsille, mutta sovelluksen tietosivu sisältää markkinointielementtejä, jotka voivat vedota lapsiin (esim. nuorekkaita animaatioita tai nuoria hahmoja graafisessa sisällössä), valitse Kyllä.

Jos sovellustasi ei ole suunniteltu lapsille eikä sovelluksen tietosivulla ole mielestäsi lapsiin vetoavia markkinointielementtejä, TAI jos et ole varma, valitse Ei.

Ei suunniteltu lapsille ‐tunnisteen näyttäminen

1. Avaa Play Console ja siirry Sovelluksen sisältö ‑sivulle (Käytäntö > Sovelluksen sisältö).
  2. Valitse Perhekäytännön vaatimukset ja sisältö ‑osiosta Aloita tai Hallinnoi.
  3. Valitse Kohdeikäryhmä-osiosta muita kuin lasten ikäryhmiä (eli 13-vuotiaat ja vanhemmat).
  4. Valitse Kaupassa näkyminen ‐osion Vetoaa lapsiin ‐kysymyksen vierestä Kyllä.

Huomaa, että jos valitsit Ei, Google voi olla eri mieltä. Jos näin tapahtuu, sinulla on seuraavat vaihtoehdot:

• Poista sovelluksen tietosivulta sellaiset markkinointielementit (mukaan lukien tarkastajiemme tunnistamat), jotka voivat vedota lapsiin.
  • Valitse sen sijaan Kyllä, jotta Ei suunniteltu lapsille ‑banneri näkyy sovelluksen tietosivulla.
  • Muuta sovelluksen kohdeikäryhmää niin, että se sisältää lapset (tämä edellyttää Google Playn perhekäytännön noudattamista).