Lägga till förhandsgranskningstillgångar för att visa upp appen

Du kan nå nya användare på Google Play genom att lägga till förhandsgranskningstillgångar som visar upp appens funktioner på sidan med butiksuppgifter.

Med hjälp av funktionsbilder, skärmbilder, en kort beskrivning och videor lyfts appen fram och marknadsförs på Google Play och andra av Googles marknadsföringskanaler.

Hantera förhandsgranskningstillgångar

Tänk på följande innan du lägger till förhandsgranskningstillgångar i appens butiksuppgifter:

• Tillgångarna visas i butiksuppgifterna i alla testkanaler när du har lagt till dem.
  • Om du vill begränsa marknadsföringen av appen på egendomar som ägs av Google kan du avmarkera kryssrutan Extern marknadsföring på sidan Butiksinställningar för appen (Ökning > Butiksvisning > Butiksinställningar).

Du kan hantera appens förhandsgranskningstillgångar på sidan Primära butiksuppgifter (Ökning > Butiksvisning > Primära butiksuppgifter) på Play Console. Du kan ladda upp bilder och lägga till en förhandsgranskningsvideo i avsnittet Grafik.

Användning av förhandsgranskningstillgångar och riktlinjer för innehåll

Förhandsgranskningstillgångarna visas på olika plattformar och måste uppfylla olika krav beroende på vilket slags tillgång det är. Läs nedan hur tillgångarna används och vad du behöver tänka på när du lägger till tillgångar i butiksuppgifterna på Google Play.

Riktlinjer för innehåll: krav och rekommendationer

• Krav som anges på den här sidan är obligatoriska. Om kraven inte efterlevs kan appen tas bort eller stängas av från Google Play.
  • Om du följer riktlinjerna under Rekommenderas starkt på den här sidan ökar chansen att appen eller spelet ska visas i rekommendationer och kampanjer var som helst på Google Play. Sidan med butiksuppgifter påverkas inte om du inte följer de riktlinjerna, men det kan leda till att förhandsgranskningstillgångarna visas på ett annat sätt på Google Play eller att möjligheterna att visas i kampanjer begränsas.
  • Allt innehåll måste följa vår programpolicy för utvecklare.

Förhandsgranskningstillgångar

Appikon

Du måste tillhandahålla en appikon för att kunna publicera butiksuppgifterna. Appikonen ersätter inte appens startikon utan är en skarpare, högupplöst version av den som följer riktlinjerna för utformning av ikoner på Google Play.

Användning

Appikonen används på olika ställen på Google Play, bland annat i butiksuppgifterna, sökresultat och topplistor.

Riktlinjer för innehåll

Krav

Kort beskrivning

Du måste tillhandahålla en kort beskrivning för att kunna publicera butiksuppgifterna. Den korta beskrivningen ska väcka användarnas intresse genom att snabbt sammanfatta det viktigaste med appen eller spelet.

Användning

Den korta beskrivningen är den första text som möter användarna på appens informationssida i Play Butik-appen. Användarna kan utöka texten så att den fullständiga appbeskrivningen visas.

Den korta beskrivningen kan visas på andra ställen än i butiksuppgifterna, så alla användare ska snabbt kunna förstå appens eller spelets huvudsakliga syfte utifrån den.

Riktlinjer för innehåll

Krav

• Högst 80 tecken

Rekommenderas starkt

• Sammanfatta produktens huvudsakliga funktioner eller syfte i enkla och kortfattade ordalag och framhäv det unika med den.
    • Det unika med en app kan vara funktioner, egenskaper, innehåll eller fördelar som skiljer den från andra
    • Det unika med ett spel kan vara gameplay, spelmekanik, spellägen, funktioner i sociala medier, immateriell egendom, tema och miljö, handling eller anslutningsmöjligheter (t.ex. offline/online).
    • Undvik slang eller jargong om det inte är målgruppens normala sätt att uttrycka sig på.
  • Undvik redundans och information som upprepas i den korta beskrivningen, skärmbilderna, funktionsbilderna och utvecklarvideon. Tänk på att dessa tillgångar kan visas sida vid sida.
  • Visa den senaste versionen av appen eller spelet.
    • Undvik tidsbunden text som snabbt kan bli inaktuell. Det minskar behovet av att hålla den uppdaterad.
  • Använd inte formuleringar som inte har att göra med appens funktion eller syfte. Exempel:
    • Formuleringar som återger eller antyder sådant som placering på Google Play, betyg, utmärkelser, användaromdömen eller pris- och rabattuppgifter, till exempel ”bästa”, ”nummer ett”, ”topplacerad”, ”ny”, ”rabatt”, ”rea” eller ”miljoner nedladdningar”.
    • Uppmaningar, till exempel ”ladda ned nu”, ”installera nu”, ”spela nu” eller ”testa nu”.
    • Onödiga sökord: rankningen påverkas inte av sådana försök att förbättra sökresultaten och det ger en dålig användarupplevelse.
  • Översätt beskrivningen efter behov för olika marknader och språk.
  • Se till att den korta beskrivningen har rätt format:
    • Använd bara punkt sist i en mening om den korta beskrivningen består av flera meningar.
    • Använd blanksteg där det behövs efter ord, punkt (.), kommatecken (,) och specialtecken (till exempel &).
    • Använd inte specialtecken, radbrytningar, emojis, uttryckssymboler, upprepade skiljetecken (till exempel ?, !!, ?!, !?!, <>, \\, --,***, +_+, …, ((, !!, $%^, ~&~, ~~~) eller symboler (till exempel ★ eller ☆).
      • Bara tecken som förekommer normalt när det aktuella språket skrivs är tillåtna (t.ex. ¿, æ, Ø, ¡).
      • Specialtecken är tillåtna i tillämpliga fall för att ange upphovsrätt (©), registrerat varumärke (®) och varumärke (™).
    • Använd inte stora bokstäver för att betona något:
      • Använd stor bokstav enligt skrivreglerna för det språk du skriver på.
      • Akronymer får skrivas med versaler.
      • Appnamnet ska bara skrivas med versaler om det skrivs så i butiksuppgifterna på Google Play.
Funktionsbild

Du måste tillhandahålla en funktionsbild för att kunna publicera butiksuppgifterna. Funktionsbilden är ett effektivt verktyg för att visa upp appen eller spelet och fånga nya användares intresse.

Användning

Funktionsbilden visas på olika ställen på Google Play:

• Som omslagsbild för förhandsgranskningsvideon, om du har en sådan.
  • Appar visas i en samling i stort format med funktionsbilden samt annonser.
  • Spel visas i grupper med rekommenderade spel i stort format med förhandsgranskningsvideor och skärmbilder där funktionsbilden ingår.

Riktlinjer för innehåll

Krav

• JPEG eller 24-bitars PNG (ingen alfakanal)
  • Mått: 1 024 × 500 pixlar

Rekommenderas starkt

• Använd grafik som visar upp hur det ser ut när man använder appen eller spelet och framhäv det centrala värdeerbjudandet, relevant sammanhang eller storytelling efter behov.
    • Använd inte framträdande varumärken som ser ut som appens ikon. Då blir det dubbletter när bilden och appikonen visas tillsammans. Använd varumärkningen så att den fungerar som en förlängning av appikonen.
    • Undvik att göra bilden överlastad med små detaljer. De syns inte på många telefoner.
  • Disponera bilden så att det viktiga är i centrum och inte faller ut i kanten där det kan skäras bort.
    • Det viktigaste och fokuspunkten ska vara centrerat på bilden:

• Undvik att placera viktiga bildelement (t.ex. varumärkeslogotyp, appnamn, primär slogan och gränssnitt) i det område som kan skäras bort beroende på gränssnittets format (de rödmarkerade delarna i exemplet nedan).

• I vissa format kan ett överlagrat gränssnitt tillkomma. Om kraven vad gäller fokuspunkt och marginaler inte är uppfyllda kanske grafiken inte kan användas i dessa format.
    • Placera bakgrundsinslag i bildens periferi.
  • Använd gärna klara färger, så att bilden drar till sig uppmärksamhet och väcker intresse. Undvik vitt och mörkgrått eftersom det kan smälta in i bakgrunden på Google Play.
    • Använd samma färgskala och stil i funktionsbilden som i appens ikon och i själva appen, så att användarna genast kopplar samman dem med din app och ditt varumärke.
    • Undvik vitt, svart eller mörkgrått eftersom det kan smälta in i bakgrunden på Google Play.
  • Lokalisera och översätt grafik och varumärkning efter behov för olika marknader och språk.
  • Undvik formuleringar som återger eller antyder placering på Google Play, betyg, användaromdömen, utmärkelser eller pris- och rabattuppgifter. Exempel på ord som inte ska användas är ”bästa”, ”nummer ett”, ”topplacerad”, ”ny”, ”kostnadsfri”, ”rabatt”, ”rea” eller ”miljoner nedladdningar”.
  • Undvik tidsbundna inslag som snabbt kan bli inaktuella. Det minskar behovet av att hålla bilden uppdaterad.
    • Tidsbundna inslag (som juluppdateringar) ska införas och tas bort igen inom en rimlig tidsram.
  • Undvik olämpliga motiv och motiv som ofta upprepas. Exempel:
    • Varumärkesskyddade figurer eller logotyper som tillhör tredje part, om du saknar tillstånd.
    • Bilder som visar enheter (eftersom de snabbt kan bli föråldrade eller stöta bort vissa användare).
    • Google Plays eller andra butikers märken eller ikoner.
  • Inkludera alternativtext med varje grafiktillgång. Alternativtext är viktig för användare med skärmläsare som inte kan se dina uppladdade tillgångar. Om du använder alternativtextbeskrivningar för varje grafiktillgång kan du därför öka appens synlighet för användare av hjälpmedelsteknik. Här är några tips på hur du skriver alternativtext:

• Skriv inte ”foto av” eller ”bild på”. Skärmläsaren tillhandahåller redan den här informationen.

• Använd sammanhanget för att identifiera den viktiga delen av bilden, med högst 140 tecken. Till exempel ”Skärmen Transaktion slutförd”.

Skärmbilder

Med hjälp av skärmbilder kan du visa potentiella användare vilka funktioner appen har, hur den ser ut och hur den används. Det gör appen mer synlig. Du kan lägga till upp till åtta skärmbilder per enhetstyp som stöds. Enhetstyper som stöds är telefoner, surfplattor (7-tums och 10-tums), Android TV-enheter och Wear OS-klockor.

Om du vill ladda upp skärmbilder för olika enhetstyper scrollar du till avsnittet för en viss enhet under Grafik:

• Stora skärmar:
    • För Chromebook och surfplattor kan du lägga till minst fyra skärmbilder för att visa upplevelsen i appen.
    • Ladda upp skärmbilder mellan 1 080 och 7 680 px.
    • Använd bildformatet 16:9 för liggande bilder och 9:16 för stående.
    • Uteslut text som inte beskriver appens huvudfunktion, eftersom texten kan beskäras på Plays startsida på vissa skärmstorlekar.
    • Glöm inte att optimera appkvaliteten för stora skärmar genom att läsa igenom checklistan för appkvalitet
  • Wear OS: Om du distribuerar en app för enheter med Wear OS ska butiksuppgifterna för Wear OS-appen på Google Play
    • innehålla minst en skärmbild som visar den aktuella versionen av appen på Wear OS
    • innehålla skärmbilder som endast visar appens gränssnitt
    • inte ha skärmbilderna i enhetsramar och inte ha ytterligare text, bilder eller bakgrunder som inte är en del av appens gränssnitt
    • inte innehålla skärmbilder med bildformatet 1:1 och de måste vara minst 384 x 384 pixlar.
    • Om din app erbjuder Tiles rekommenderar vi att du delar en skärmbild av Tiles-funktionen.
    • Undvik genomskinliga bakgrunder och maskering.
  • Wear OS-urtavlor: Urtavlornas butiksuppgifter i Google Play ska
    • innehålla minst en skärmbild som visar den aktuella versionen av urtavlan
    • visa fler än en av de tillgängliga variationerna om urtavlan kan anpassas
    • innehålla skärmbilder som endast visar urtavlan
    • inte ha skärmbilderna i enhetsramar och inte ha ytterligare text, bilder eller bakgrunder som inte är en del av appens gränssnitt
    • inte innehålla skärmbilder med bildformatet 1:1 och de måste vara minst 384 x 384 pixlar.
    • Undvik genomskinliga bakgrunder och maskering.
  • Android TV: Om du distribuerar en app för Android TV-enheter måste du lägga till minst en skärmbild från Android TV innan du kan publicera appen.
    • En bannerbild för Android TV krävs också.
    • Skärmbilder från tv visas endast på Android TV-enheter.

Användning

Förutom i butiksuppgifterna kan skärmbilder visas var som helst på Google Play, till exempel i sökningar eller på startsidan. På de ställen på Google Play där video och skärmbilder för förhandsgranskning visas tillsammans, t.ex. på sidan med butiksuppgifter, visas skärmbilderna efter videon om det finns en, och de skärmbilder som passar bäst för användarens enhet visas först, från vänster till höger.

Riktlinjer för innehåll

Krav

Innan du kan publicera butiksuppgifterna måste du för alla formfaktorer bifoga minst två skärmdumpar som uppfyller följande krav:

• JPEG eller 24-bitars PNG (ingen alfakanal)
  • Minsta mått: 320 pixlar
  • Största mått: 3 840 pixlar
    • Skärmbildens största mått får inte vara mer än dubbelt så långt som det mindre.

Rekommenderas starkt

• I vissa delar av Google Play visas grupper med rekommenderade appar och spel i stort format med skärmbilder. Följande krav måste vara uppfyllda för att produkten ska kunna lyftas fram i format där skärmbilder används:
    • För appar måste du tillhandahålla minst fyra skärmbilder med en upplösning på minst 1 080 pixlar. Bildproportionerna ska vara 16:9 (minst 1 920 × 1 080 pixlar) för skärmbilder i liggande format och 9:16 för skärmbilder i stående format (minst 1 080 × 1 920 pixlar).
    • För spel måste du tillhandahålla minst tre skärmbilder i liggande format med bildproportionerna 16:9 (minst 1 920 × 1 080 pixlar) eller tre skärmbilder i stående format med bildproportionerna 9:16 (minst 1 080 × 1 920 pixlar). Skärmbilderna ska visa spelet så att användarna får en uppfattning om hur det går till att spela om de laddar ned det
  • Skärmbilderna måste visa hur det faktiskt ser ut i appen eller spelet och visa upp de viktigaste funktionerna och det viktigaste innehållet så att användarna kan göra sig en bild av vad som väntar.
    • Använd sekvenser hämtade från själva appen eller spelet. Ta inte med människor som interagerar med enheten (till exempel fingrar som trycker på skärmen) om inte huvuddelen av spelet eller appanvändningen äger rum vid sidan av enheten.
  • Det är tillåtet med stiliserade skärmbilder där användargränssnittet har delats upp på flera uppladdade bilder, men prioritera användargränssnittet så mycket det går i de tre första skärmbilderna.

• Lägg bara till en slogan om det behövs för att förmedla det viktigaste med appen eller spelet. En slogan får inte ta upp mer än 20 % av bilden.
    • Ta inte med någonting som återger eller antyder placering på Google Play, betyg, utmärkelser, användaromdömen eller pris- och rabattuppgifter. Exempel på ord som inte ska användas är ”bästa”, ”nummer ett”, ”topplacerad”, ”ny”, ”rabatt”, ”rea” eller ”miljoner nedladdningar”.
    • Undvik att lägga till uppmaningar av något slag, till exempel ”ladda ned nu”, ”installera nu”, ”spela nu” eller ”testa nu”.
    • Undvik att göra skärmbilden överlastad med text i liten teckenstorlek eller ord som inte sticker av ordentligt mot bakgrunden. De syns inte på många telefoner.
  • Undvik tidsbundna inslag eller sloganer som snabbt kan bli inaktuella. Det minskar behovet av att hålla bilden uppdaterad.
    • Tidsbundna inslag (som juluppdateringar) ska införas och tas bort igen inom en rimlig tidsram.
  • Lokalisera och översätt grafik och varumärkning efter behov för olika marknader och språk.
    • Gränssnittet i ett spel måste inte översättas för alla marknader, men en slogan eller annat textöverlägg ska översättas.
  • Redigera onödiga inslag i meddelandefältet innan du skickar in bilden. Inga tjänsteleverantörer eller aviseringar får visas. Ikonerna för batteri, wifi och mobilsignal ska vara helt fyllda.

• Använd högkvalitativa bilder med rätt bildproportioner.
    • Ta inte med skärmbilder som är suddiga, förvrängda eller pixelerade på ett sätt som inte är avsiktligt och en del av varumärket.
    • Ta inte med bilder som är uttänjda eller hoptryckta.
    • Vänd skärmbilderna åt rätt håll. Ladda inte upp bilder som är uppochned, på fel ledd eller sneda på något sätt.
  • Undvik olämpliga motiv och motiv som ofta upprepas. Exempel:
    • Varumärkesskyddade figurer eller logotyper som tillhör tredje part, om du saknar tillstånd.
    • Bilder som visar enheter (eftersom de snabbt kan bli föråldrade eller stöta bort vissa användare).
    • Google Plays eller andra butikers märken eller ikoner.
  • Inkludera alternativtext med varje skärmbild. Alternativtext är viktig för användare med skärmläsare som inte kan se dina uppladdade skärmbilder. Om du använder alternativtextbeskrivningar kan du därför öka appens synlighet för användare av hjälpmedelsteknik. Här är några tips på hur du skriver alternativtext:

• Skriv inte ”foto av” eller ”bild på”. Skärmläsaren tillhandahåller redan den här informationen.

• Använd sammanhanget för att identifiera den viktiga delen av bilden, med högst 140 tecken. Till exempel ”Skärmen Transaktion slutförd”.

Förhandsgranskningsvideo

En förhandsgranskningsvideo är ett effektivt sätt att visa potentiella användare vilka funktioner appen har, hur den ser ut och hur den används. Det gör appen mer synlig och gör det lättare att fatta beslut. Det är inte obligatoriskt att ha en video, men vi rekommenderar det starkt, i synnerhet för spel. En förhandsgranskningsvideo krävs om spelet ska visas i vissa delar av Google Play.

Du kan lägga till en video i butiksuppgifterna genom att ange en YouTube-adress i fältet för förhandsgranskningsvideo.

• Använd webbadressen till en video på YouTube, inte till en spellista på YouTube eller en kanaladress.
  • Lägg inte till extra parametrar, som tidskoder, i webbadressen på YouTube.
  • Använd den fullständiga länken till YouTube-videon, inte en förkortad länk.
    • Använd: https://www.youtube.com/watch?v=yourvideoid
    • Använd inte: https://youtu.be/yourvideoid
  • Tillhandahåll en lokaliserad video för användare på olika marknader världen över.

Hur tillgångarna används

Förhandsgranskningsvideon visas före skärmbilderna i appens butiksuppgifter på Google Play. Användarna kan titta på videon genom att trycka på uppspelningsknappen som läggs ovanpå funktionsbilden.

Dessutom kan förhandsgranskningsvideon visas på Google Play enligt följande:

• Förhandsgranskningsvideon kan även visas på både startsidan söksidan.
  • Videon kan spelas upp automatiskt med ljudet avstängt i upp till 30 sekunder beroende på enhet, inställningar, nätverksanslutning och plattform. Om videon inte spelas upp automatiskt visas en uppspelningsknapp över funktionsbilden.
  • I vissa delar av Google Play visas grupper med rekommenderade spel i stort format med förhandsgranskningsvideor.

Riktlinjer för innehåll

Krav

• Du måste inaktivera annonser i videon om den ska kunna visas på Google Play. Vi vill att användarna ska se en video om din app när de besöker Google Play och inte någon annans annons, eftersom det kan vara förvirrande. Du kan inaktivera annonser på något av följande sätt:
    • Inaktivera intäktsgenerering i videon
    • Ladda upp en annan video utan ersättningskrav och uppdatera webbadressen på Play Console.
      Obs! Om upphovsrättsskyddat material används i videon kanske det inte räcker att inaktivera intäktsgenerering så att annonser stoppas. I så fall måste du använda en annan video (utan material som är upphovsrättsskyddat med krav på ersättning).
  • Använd offentlig eller olistad som sekretessinställning för videon. Den ska inte vara privat.
  • Använd inte en video med åldersgräns.
  • Kontrollera att videon går att bädda in på Google Play.

Rekommenderas starkt

• Videon ska ge rätt förväntningar och visa appens eller spelets värde jämfört med liknande titlar.
    • Visa hur det faktiskt ser ut i appen eller spelet och visa upp de viktigaste funktionerna och det viktigaste innehållet så tidigt som möjligt, inom de första 10 sekunderna.
    • Sträva efter att låta minst 80 % av videon vara representativ för användarupplevelsen.
      • Visa så lite som möjligt av titelskärmar, logotyper, filmsekvenser och annat förrenderat material eller kampanjinnehåll.
      • Om du använder förrenderade bilder ska filmsekvenserna och grafiktillgångarna vara komplement till den faktiska upplevelsen i spelet och tjäna som stöd till den.
    • Videorna ska vara korta och gå rakt på sak eftersom bara de första 30 sekunderna spelas upp automatiskt. Användarna kan fortsätta att titta på hela videon genom att trycka på den, men vi rekommenderar att du gör videon kort.
    • Ta inte med människor som interagerar med enheten (till exempel fingrar som trycker på skärmen) om inte huvuddelen av spelet eller appanvändningen äger rum vid sidan av enheten.
    • Videon ska hålla hög produktionskvalitet och vara genomarbetad. Den måste inte vara professionellt gjord, men tempo, visuella effekter, ljudeffekter/musik, övergångar och textöverlagringar ska flyta på och fungera bra tillsammans.
  • Använd videor i liggande format hellre än stående, eftersom videon kommer att visas i en videospelare med liggande format.
    • Även om appen eller spelet har stående format kan du ta en video med liggande format där du har zoomat in på det som användaren gör i appen eller spelet.
    • Använd inte stående videoformat med svarta ränder på sidorna.
  • Använd gärna text så att användaren förstår sammanhanget om ljudet är avstängt (till exempel vid automatisk uppspelning). Tänk på följande om du använder text:
    • Ta inte med någonting som återger eller antyder placering på Google Play, betyg, utmärkelser, användaromdömen eller pris- och rabattuppgifter. Exempel på ord som inte ska användas är ”bästa”, ”nummer ett”, ”topplacerad”, ”ny”, ”rabatt”, ”rea” eller ”miljoner nedladdningar”. Utmärkelser från Google Play, som ”Det bästa från …”, får visas.
    • Använd inte uppmaningar, till exempel ”ladda ned nu”, ”installera nu”, ”spela nu” eller ”testa nu”.
    • Se till att texten går att läsa genom att använda tydliga teckensnitt och lämplig teckenstorlek och behålla texten i bild så länge att användaren hinner läsa den.
  • Undvik tidsbundna inslag eller sloganer som snabbt kan bli inaktuella. Det minskar behovet av att hålla texten uppdaterad.
    • Tidsbundna inslag (som juluppdateringar) ska införas och tas bort igen inom en rimlig tidsram.
  • Lokalisera videon inklusive användargränssnitt, slogans och ljud.
  • Använd textning för förhandsgranskningsvideor för att hjälpa användare som är döva eller hörselskadade och användare i bullriga miljöer.

Tv-banner

Om du vill publicera en app för Android TV krävs en bannertillgång. Tänk på bannertillgången som appens ikon på Android TV.

Obs! Appens bannertillgång visas bara på Android TV-enheter.

Riktlinjer för innehåll

Krav

• JPEG eller 24-bitars PNG (ingen alfakanal)
  • Mått: 1 280 × 720 pixlar
Stereoskopisk bild i 360 grader

Om du vill publicera en Daydream-kompatibel app måste du lägga till en stereoskopisk bild i 360 grader i butiksuppgifterna.

När du skapar en stereoskopisk bild i 360 grader kan du tänka på den som appens bakgrundsbild i Play Butik på en Daydream-enhet.

Riktlinjer för innehåll

Krav

• JPEG eller 24-bitars PNG (ingen alfakanal)
  • Mått: 4 096 × 4 096 pixlar
  • Stereoskopisk bild i 360 grader
  • Maximal filstorlek: 15 MB